Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Friday, June 29, 2012

Skirt/Dress Labuh..

Assalamualikumm..

Hasil dari tuto yang aiiii copy...sonang joo kojo den..ehehhehehe yang gambo/tuto ataih sekali tu post sebelum ni...korang tak jeles ke kikikikikiki-jahat tol makcik ni kan?...








Ekkkk kain jee..baju idokkk la teman buat..




Friday, June 22, 2012

Maxi Skirt Tutorials..lagiii

Assalamualaikumm....

Wihuuuuu!!!!..mood bz ehehehehe..cik sue tengah giat menggunting kain bacth terakhir..ewahhh main bacth2 plak kan...ahhhh peduli le kikikikiki...den rasa den tak sedap hati jek ni..mcm org kat dalam ni nak kuar awal dari jangkaan jek...aissss den kene pose fb terutamanyer ahahahahaha kene giatkan sudahkan jugak kain tggl balance2 ni...sungguh tak sedap hati ahahahahaha..

Ok dalam duk tak senang hati ni cik sue mencari tuto nak buat dress kanak2 utk tempahan terakhir ni..aissss terjumpa satu blog omputeh yg sangat best pada kiraan cik sue leeee kikikikiki..ok korang tengok-tengok dan janagn lupe..copy semua patern tuto kat situ ..simpan ok..mana lah tahu satu hari ia berguna pada korang..cik sue?.....heeeeee jgn tanyer lee..da siap copy pendrive dahhh kikikiki...

ok meh layan blog tersebut...












jangan lupe copy tuto!!.. klik kat link bawah okehhh...























Tuesday, June 19, 2012

Si Kembang Payung..

Assalamualaikummm...

Dah tak lama dah kan kita nak masuk ramadhan pulak...sekarang ni,tukang2 jahit semuanya tengah pulun merempit eheheheh nk kejar siapkan tempahan..Kepada si tukang jahit..Buat yang terbaik untuk meningkatkan lagi pendapatan di tahun yang akan mendatang..

Cik sue tahun ni spesel skit heeee...nampak la jugak dunia ni ahhh..lau tak mang tak kenal dunia..memandangkan cik sue bakal nak dapat baby seminggu sebelum puasa heeee..jadi cik sue dah pulun awal-awal merempit siapkan mana yang ada...sekarang ni tinggal baki-baki je..ahahahaha legeeee nyerr...nanti bulan puasa aiii rehat dari menjahit-yer laaa tu kan bukan leh caya pun aku ni ahahahaha...

InsyaAllah...nak buat baju untuk diri sendrik..baju aiii idamkan heeee...dan boleh la meluangkan banyak masa kat blog ni utuk nota2 pola yang tertangguh nak buat ehehehe-korang suke laaa tuuu...

ok laaa hari ni nak post pola kain kembang payung..atau juga di kenali kain potongan "A" shape...sebelum tu meh kita kenal dulu macam mana rupa kain tersebut...





korang dah boleh kenal?...ni lah kain kembang payung..cer imaging cemana payung bila di kembangkan..ehehehehe..jangan salah faham kain ni tak sama sekali dengan kembang duyung/loceng...pada selera cik sue sendrik lebih gemarkan kembang payung dari duyung yang terkepit-kepit nak jalan ahahahaha...-aiii ni buas lagik ganas..

ok meh kita tengok tang pola pulak..




ab = labuh kain tolak belt pinggang
ac = lilit pinggang bahagi 4 + 2"+1"(utk dat..kalau tk nk abaikan shj )
ad = turun 8"
de = lilit punggung bahgi 4 + 0.25"/0.5"
j garisan lutut atau ukuran ab bahagi 2
ij = de
bh = de
hf  = kembankan 3"-4" atau mengikut suka atau bf=16"
fg  = naiikan 1" dn bentukkan hg

Dat
0 = ac bahagi 2
01 = 0.5"
02 = 0.5"
03 = 4.5"

Pola depan dan belakang saya buat sama jekk..untuk potong pula..boleh potong dua keping iaitu sekeping depan dan sekeping belakang...boleh juga buat tiga keping ( lagik bagus sebenarnya ) dua keping belakang yang di bahagi dua..dan sekeping depan..

ok..rasanya itu aje lah kan...selamat mencuba kepada korang..aaaahhh tak lupe jugak nak kongsi link vdeo youtube ni pada korang hehehehe..sgt manfaat neh ehehehe sila2 klik yerkk tengok..

https://www.youtube.com/watch?v=oLYRIszU628&feature=player_embedded







Monday, June 18, 2012

Mari Buat Leher "V" pulak..

Assalamualaikumm..

Salam hari senin uols...mood nak kije mesti tengah suam-suam kan..sama la ngan aiii ni pun huuuu...ok laaa hari tu ada janji ngn pembaca blog nak buat tuto bagaimana nak buat leher "V"...soryyyy heeee aii kejar masa uu...

ok laaa ni je dapat cik sue snap..da tak pakai scanner-wire masih tak jumpe carik lagik + malas nak carik,banyak kijo huuuu...just pakai kamera hp jek...




ok..memula cik sue tekapkan pola leher yang biasa sedia ada ( mang cik sue simpan cam ni pola leher tak payah buat banyak kali kije yang sama ) draww...tengok pic yer..



Bila dah draw mesti dapat garisan a,d,c kan?...dapatkan garisan jatuh bahu..pastu turunkan dari d ke b sebanyak 10cm atau 4 inci..buat garisan bc..dah selesai atas pola..nnti nak potong pada kain ikut garisan yang cik sue buat anak panah tu yer..garisan bc...




ikut garisan pada pola tadik untuk buat lapik leher pada kain pengalas pula..seperti gambar di atas..potong siap da jahit tepi..




Cantum pada leher baju alas leher tadi..pinkan dan ikut tuto cara nak cantum leher kurung moden yerkk..sama jek stepnyer..




Bila sampai tang bucu "V" ni korang tengok cik su ebuat cemane...jahit tajam macam biasa...lepas tu dekat bucu V tersebut korang jahit tangan dahulu bahagian a,b,c utk mengelakkan dari ter tetas kedian hari...potong tirus di sudut itu yer..dan boleh jahit tindih atau buat kemasan ikut stail korang...






Nahhh..ni la hasilnyer karang...selamat mencubeeee!!!...







Wednesday, June 13, 2012

Tayangan Pendana Kat Sini Pulak!!!!

Assalamualaikummm...

Baru-baru ni da cite sikit kan kat post sebelum ni..yg cik sue tengah tukus lumuihhh buat pola dress berpanel...alaaa pada hari kejadian si miow cik sue selamat melahirkan 4 ekor baby kuceng tuuuu..

hehehehe da siap suda dress tersebut...berselang seli dengan lansir yang terpangjang yang penah cik sue buat setakat ini...( bukan langsir pun sebenarnya-kain tirai perasmian ) ntah laaa perasmian apa huuu...tu la sebok di alam nyata sikit,maka sepi la dunia maya cik sue ni..Banyak janji cik sue pada pembaca blog belum dapat di tunaikan lagi..sabo nah...cik sue ada masalah masa sangat sekarang ni...ok lahhhh untuk menghilangkan stress cik sue yang tak habis-habis mengejo masa,meh kite layan sikit hasil kije belakangan hari ni...




Ni la langsir AKA tirai cik sue bagitau tadi...pangjang 8 meter dan 80cm..lebar 7 meter heeee...background abaikan akakakaka....bersepah



Sesi merajah pola dress...



Hasil rempitan pertama dress berpanel tadi..heeee...


hujung lengan di kerintingkan...teknik guna mesin overlock brothes seperti tuto kat post yg lepas...



bahagian bawah dress pun cik sue kerintingkan - tapi yg ni yg tebal munyer..dua kali aiii lapis uuu...




apabila dia terkangkang atas lantai-nk kasi tgk panel yg terhasil...




Kalau di gayakan macam ni ..punnnnnnn ok kan?



Ni plak rempitan ke2...lorrr gelap plak ..hitam..



Di gayakan dgn jaket...




tak bape nampak laa garisan panel dia..gelapppp!!!




Lengan..cik sue buat macam ni..nk nampak santek sikit aiiii taruk laaa butang dan buat kaff...


ahhhh korang lau nak pandai main pola jugak..sila2 la melabur utk kepentingan dan kepuasan sendiri dgn membeli buku DCS ( Drawing,Cutting and Sewing )..lau nk harapkan ehsan cik sue semata-mata huuuuu korang nnti ketinggalan..rugi wooooo..buku tak mahal dan berbaloi...dapatkan sebelum ia lenyap di telan zaman hehehehehehe...

kalau nk dapatkan buku tersebut boleh lah pergi ke link fb tuan munyer penjual...kat bawah ni wokehh...


ok laaa da malam suda..aiiii nk sleep plak...salam semua...tatatatata




Apabila Pasang Getah Dan Getah Berpusing..

Assalamualaikummm...

Korang pernah tak mamai masa pasang getah kain?....cik sue tu selalu jugak heee...biasa nyer cik sue satlekan kedua2 hujung getah dahulu..bahagian penyangkut dan bahagian hud dahulu baru jahit siap getah pinggang kain tu...kadang mamai getah berpusing heheheheh..ok ni ada tips sikit nk satle masalah mamai cam cik sue ni yerkk...





Getah pinggang terpusing cam ni...



Korang kasik potong terlebih dahulu...





pastu..betulkan kedudukan getah kasi sama kembali....dan jahit sambung kembali...




ok..dah satle dah masalah cik sue heeee....








Friday, June 8, 2012

Membuat Jahitan Halus Mengunakan Brother 3034D

Assalamualaikumm

Cik sue tak tahu laaa cara cik sue ni betul ke idok..mencedok seratus peratus tuto dari fb milik lsn sewing mchines...cik sue nak menjawab soalan haliza pada pos yang lepas...tuto ni hanya ada di fb milik lsn machine huuu...memandangnkan pembaca blog ada yang tidak dapat melayari fb di tempat kerja heeee dan di rumah pula tiada talian intenet hanya sekadar bergantung pada intenet hand phone...jadi cik sue mengopy juga tuto ini ke sini..apa lah nasib karang ni..adakah kene saman?..hehehehe

Kepada pihak lsn saya mohon share tuto ini di sini..kepada pembaca ingin saya link kan link tuto asal ini ke fb lsn machine..korang juga boleh pergi ke sana..banyak lagi tuto di sediakan pihak lsn mengenai machine2 jahit dan overlock...

link ke fecabook lsn machine

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.210228682325386.64516.100000147665488&type=3



Soalan dari Haliza:


haniza said...
cik sue... mesin jahit tepi tu sama dgn saya... boleh tya? mcmmn nak adjust kasi halus jahit tepi macam kat tepi tudung tu eh? dah try adjust2 x kemas.. bole bg tips? TQ


Mesin overlock Brother 3034D



Step 1:Pastikan tombol dibahagian depan mesin dalam kedudkan "R"





Step 2:Pastikan kedua-dua tombol dibahagian tepi mesin dalam keadaan seperti di dalam gambar. "R" dan "1.0"





Step 3:Pusingkan tombol dan pastikan garisan yang terdapat dibahagian tombol selari dengan garisan dibahagian tepi mesin(Lihat gambar)





Step 4:Tanggal dan keluarkan plate yang terdapat dibahagian dalam mesin(Sila rujuk gambar)





Step 5:Longgarkan screw mengunakan alat yang terdapat didalam aksesori yang diberikan, kemudian tanggalkan jarum disebelah kiri.Untuk membuat jahitan halus hendaklah memakai satu jarum sahaja.






Step 6: Ketatkan semula screw dibahagian tersebut setelah jarum ditanggalkan dan anda boleh mula menjahit.






Hasilnyer....









Benang Untuk Si Overlock..

Assalamualikummm...

Salam jumaat,salam penghulu hari kalian...Semoga sihat lah hendaknyer semua...Bulan depan kita umat silam dah nak masuk Ramdhan dah kan?..Dah ada iklan kuih raya kat wall cik sue heee..ntah la sapa punyer...cik sue kadang tak tengok sangat iklan-iklan yang lalu kat wall cik sue..bukan tak support ....tapi masa yg tak mengizinkan sangat nak lama-lama kat fb tu...singah jap-jap je...jawab mana yang nampak je..mencelah pada yg post yang menarik heeee..

Cik sue tahu ...bulan-bulan nak dekat pose ni la ranking pembaca blog cik sue mula la mencanak naik heeee...mencari nota2 dan tip2 untuk jahitan..yang paling tggi adalah nota kurung moden heeee..harap korang yg mengopy tu berusaha dengan tekun..insyaAllah tahun ni ada laa korang beraya ngan kurung moden buatan tangan sdrik kan?..tahniah yang dah berjaya ok...

Ok kite pergi ke tajuk topik yee...iaitu benang untuk mesin overlock...atau mesin jahit tepi...Dahulu kala , di awal permulaan masuk ke dunia jahitan ni..cik sue main redah je beli benang overlock...beli benang yang orang pakai kat mesin jahit industri tuuuu..mahai kan seketul?..dalam belas-belas ringgit jugak seketul yang sederhana tu...Manalah cik sue tahu masa tu pastu tak de pulak orang bagitau dan cik sue ingat orang mang guna benang yang sama dengan benang yang pakai mesin industri tu...

Entah macam mana..satu hari tokey kedai cina tempat beli benang tanya cik sue pakai untuk mesin industri ke atau portable...masa tu belum beli mesin industri lagi...saya pakai untuk mesin jahit tepi portable uncle!!..aiyyak sampai 3?...yer looo...aiyyaaa manyak lugi looo...lu pakai satu sudah laa, dua lagik pakai ini benang ( sambil tunjuk benang polyster )...erkkk macam tu ke uncle?...yer looo ini benang untuk mesin jait ind saja maa manyak mahai wooo...

Sejak dari tu..baru cik sue tahu ceritanyer ..huuuuu patut laa masa cik sue belek2 kain baju yg jual kat kedai tu jahitan nyer nampak agak berbulu ( jahit tepi )...benang polyster mang berbulu..sebab tu hanya untuk cucuk kat jarum je satu pakai benang biasa tu ( benang mesin jahit ind tuuu )...

ok laaa itu aje citer kali ni untuk panduan yang senasib ngan cik sue dahulu kala heeee..semoga dapat memeberi panduan kepada yang baru ada mesin jahit tepi ok...




Benang ni banyak jenamanyer..yg ni cik sue google aje yerkk...




Mesin jahit tepi cik sue pakai dari dulu sampai sekarangg...ada 4 ketul benang tapi cik sue pakai tiga ketul jek..jimat heeee....dua ketul ke kanan pakai benang polyster dan 3 dari kanan pakai benang biasa macam jahit tepi untuk jarum....


Monday, June 4, 2012

Cerita Hari Minggu..

Assalamualaikumm..salam senin korang!!!....

Ehehehehehe mood heppy nehh..baru check acc bank kikikikiki...pagi2 bute da aku check acc bank islam aku kan?...acc hasil titik peluh ku tuuu Alhamdulillahh...Lama tak jenguk katakan..karang ni gatal la aku nk pi klik sane klik sini..wdow sopin la katakan..aissss tringat plak anak ku kat trg...lau ikut jadual laa hari ni dorang bertolak balik jhr laaaa...aissss mudahan selamat laaa...karang2 bule la ajak dorang sopin kasut sekolah dan kasut melaram sekali...

Semalam belek laaa buku Drafting ,Cutting and Sewing..nak buat pola baju kastemer yang berpanel-panel huuu..aii pun baru pestime nak buat nih...rasa macam boleh buat dan rasa inginnnnn buat heee maka terima laa cabaran kastemer baru cik sue ni..birai umah je punn...seb baik ada buku yg da di beli satu ketika dahulu tu..aaa tu la gunanya kikikiki walaupun tak der masa cam tak perlu jek buku tu pada waktu ketika membelinyer dulu..tapi korang jangan tak tahu..kalau dah ilmu,selagik bende tu lalu depan mata aiiii suka sebat dulu...baca ngn tak..buat ngn tak..kedian kire...meh aii tunjuk rupa paras buku tersebutt ok...







dah la ekkk sikit-sikit dah..lau nak tahu detail buku ni boleh pergi ke fesebuk cik sue ok..kat wall fb da cik sue link kan pada empunyer penjual buku dan boleh laaa buat pertanyaan di kaunter sana ok...

ni nak tunjuk plak..pola yang cik sue tukus lumus buat semalam...


ni laaa rupa baju contoh kastemer cik su enak buat tu....jubah berpanel...




hehehehehe..ada rupa pelan landasan ketapi bertingkat tak?...

Tengah cik sue sebok merajah pelan nehh...kat kaki asek menggesel jekkk si miow anak2 cik sue ni ( mak kucengg anak2 tapi aiii yg jaga buleee...)..aissss ko nak apa miow wehhhh..da kasik makan tak mahunyer..nak apaaaa!!!!!....

Bila da petang sampai la masa tugas cik sue di dapur plak...tengah sebok kelam kabut masak...dia duk meneran kat atas katil mat yeppp....tepiiiiiiii sbelah mat yepppp...lorrrrr aku da panik nehhh....ada kuar gelembung putih kat buntut miowww...laaaa dia da sampai masa ker?....ayyakkkkkkk!!!! angkat dia masuk kotak dia...dia leh bangun duk tepi mat yepp lagik...tetibe suami dan mertua sampai ( balik dari knduri kawen kat kl sanun ) kelam kabut laaa sangat..dengan gelabah nyer cik sue...lorrrr mak mertua aku plak jadik bidan ahahahahaha ( seb baik kikikiki )

Last2 biarkan je miow besalin kat tepi mat yepp...adehh la..yang aku plak tak berhati perut langsung..kawan tgh nerann aku leh snap gambo...pestime beb!!! tengok binatang beranak secara live ahahaah ( kes jakun )  
meh nengok sama meh ...










Dahhhh sudahnyerrr toto mat yepp nakkene rendam la plak hari ni...gelap nk ujan plak pagi2 ni...seb baik la ada banyak lagi toto lain huuuu...

ahhhh lupe nk bagitau...ada 4 ekor anak miow...yang penting cik sue da tahu da ni kije kuceng jantan mana nehhh...nasib la kau gebu..dapat anak tapi da di bawa ke sini ehehehehe...naseb baik ko hensem gebu kikikiki..ni anak miow da jadik kacuk siam nehhh...

Banyok betol tragedi semalam lahhhh!!!!..aisssss-tepuk dahi