Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Tuesday, November 27, 2012

Pola Pemplumm...


Assalamualaikumm..

Heee korang suke la ni kan..hajat korang da termakbul...tak senang dudk cs..pusing kiri org minta ni..pusing kanan minta ni jugak...surender betul cs ahahaha..ok lahhh sebelum tu nk minta maaf..tak leh buat tuto cantik..tuto cincai jek...cs tak cukup kaki tgn..ni buat sebab cs da tak lena tido korang kejo cs ahahahaha..ok jom kita mula...


gambo dapat dari abang google
ni peplum kurung half circle



gambo ni mintak ngn abng google okehh..

yang ni plak..pemplung full circle



untuk pola badan sila rujuk pola kurung moden kat link ni http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2011/09/pola-kurung-moden.html 



-eo adalah garisan pinggang...
-ef = 0.5" sambung of
-gb dgn ga adalah sama ukuranyer..korang kene try n erroy carik ukuran ni..ada tekniknyer nnti cs ajo kedian ok..
-bc dn ad juga adalah sama ukuranyer...bc=8" ( boleh buat labuh lagik..kalau suka ) ini ukuran sampai garisan punggung jek...
- ba=lilit pinggang bahagi 4 - 1.5..ba tak sama pangjang yer dgn of...of ada dat...nnti da jahit dat baru lah ukuran nyer sama dgn ba..




-point yang cs tak taip kat sini adalah sama step dgn yang full cirsle atas yer...
- f = bd bahagi 2
- e= ac bahagi 2
- gh = garisan tgh circle sambung eh
@@ nnti potong pola ikut point ni yer..a,b,d,h,e,a

TEKNIK UKURAN CIRCLE







ok rasa boleh faham kot ..tak yah cs khutbah yerkkk :-D...yg last ni ukur secara tali inci berdiri mcm gambo tu yerkk..ukuran yg mesti dapat mesti sama dgn keliling pinggang bahagi 4 - 1.5...lau tak sama..try n erro lagik buat lain..sama ada turun kan lagik atau ats kan lagik ok...


CARA POTONG KAIN FULL CIRCLE

@@ kertas A4 tu ganti kain korang ok :-D




bagi perhatian pada kain yer bukan pada pola..kain tu bila da lipat mcm kite lipat kertas tadik...




macam ni nnti kita gunting kainnyer



bila dah gunting kain tadik...dan bila kita bukak..beh kurang cam ni la rupanyer...ni kertas andaikan kain itam tadik yerk hihihi



CARA POTONG HALF CIRCLE

 @@ kertas A4 sebagai ganti kain korang okey :-D




SIAP UTK CIRCLE BELAKANG 




siap utk circle depan :-D...

perkhhhhhh..sakit pinggang den...


CARA JAIT...

buat sementara ni cik sue bagi nota je yerkk...ada tempahan utk pemplum..tgh beratur ikut Q...so nnti sampai masa cs snap gambo cara nk jahit...sebelum tu korang paham2 kan diri dgn nota kat bawah ni ok...

1.cantum dulu untuk baju atau badan ikut step kurung moden lah yer...ingt..mesti ada zip belakang...
2.cantum plak donut/pemplum tadik pulak kat bawah badan baju tadik....penitikan dulu pemplum tadik dgn jarum peniti pada bahagian bawah badan kt nk cantum tu..lau berlaku besar pemplum dari bawah baju boleh buka tulang tepi baju...sesuaikan..utk samakan bulatan pemplum tu yer...hukkkk xde gambar ni harap korang paham....:-D

ok laaaa siap sudah tuto ni huuuuu....lege gile rasa wehhh :-D...ok tuto ni cs tak rujuk mana2 buku dan mana2 tuto..main buat sdrik ajek...jadiknyer kalau ada kekurangan tu minta maaf yerkk...agak sukar cs nak pahamkan org lain melalui tuto bertulis macam ni...

ok adiossss....jgn luper klik iklan nufnang cs sampai lebam :-D...



Wednesday, November 14, 2012

Kurung Moden Nursing

Assalamualaikumm

Selamat hari depavali...heeee dorang raye korang pun cuti lah yerr?...standart lah tu ikikikiki.....ok lahhh cik sue jengah kejap sini nk bagitauu....bermula esok 15hb nov cik sue bercuti...balik trg daaaa...adik lelaki cs kawenn daaaa :-D...segala soklan sila tinggal kat komen..nnti cs balik kembali baru respon ok...segala pertanyaan tentang tempahan jahit sila sms kat hp...insyaAllah ada kedit tu terjawab la karang hihihihi-cuti sekolah ni kredit hp ku sentiasa lenyapp d kijekan ank2 huuuuu...sampai bile cuti?....tak pasti..tengok mood kikikiki..paling lambat cs balik jhr pada 25hb nov heeee..

kat kg cs tak leh online :-D..jangan mare ahhhh...ok lahhhh nk tayang jugak baju kastemer dr melaka..kastemer baru..hikhikhik..nk kasik tayang kat tuan baju la bagi dia nengok....








Monday, November 12, 2012

Jubah Panel Lagi :-D

Assalamualaikumm..

Edisi tayangan pendana okey :-D..ikikikiki



Cotton Satin siap sulamm :-D


edisi lantai ehehehehe mau tengok kembang jubah 



Cotton Soft Plaint..


letak sikit aksesori..xmau kosng sangat kan...


hujung lengan buat duyung macam ni..xkembang sangat laaa..xnak pakai inner tangan hehehe



edisi lantai ehehehehe



lebihan kain..buat blause siple pulak...:-D