Ruang berkongsi "cerita" dan "ilmu jahitan"

Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Saturday, October 25, 2014

Selamat Tahun Baru

Assalamualaikumm...

Hari ni kita da buka buku baru untuk tahun baru hijrah...salam maal hijrah semua ye....lepas ni moga kita lebih ke depan lebih positif..lebih inovatif n lebih cemerlang.




Friday, October 17, 2014

Lengan kembung/loceng ujungnye getah cerut

Assalamualaikumm

Salam jumaat yang barakah....harap korang semua sihat belaka ye....skang ni bz skit duk depan koputer..tab..hp....dah mcm apa da lagak mokcik ni...ngalahkan orang bisneh juta juta.

Mokcik laa ni tengah sebok menuai anak benih getah buat bekalan nk bercuti tak lama je lagi ni...nnti dalm tempoh bercuti mokcik tinggal siram dan baja aje sambil pungut hasil kihkihkihkih....

korang kompius ye makcik nk cakap topik apa ni?...ahahahahaha..korang sabo ye ..tggu karang bile benih dah selamat di tanam makcik kabo lain ye..jangan isau karang mokcik ajak skali korang join okeh.....ok la skali n i mokcik nak share plak cara buat lengan macam tajuk post tu ahh kat sini...kalau kat fb tu dah ada...kat sini baru nak tempek....kihkihkih....ok layan ye...







1.sebelum tu buat pola lengan biasa awk dulu ye..lau tak geti boleh rujuk link bawah ni ...lepas tu uabh kepada pola lengan biasa awk kepada pola kat pic atas ni...








2.bulatan tu nak kabo ..sila la tukar tapak zip yoo...




3.tengok pic..bukak mata luas luas kihkihkih..aaaa mcm ni cara jahit dia



4.ekkk sebelum tu nk bgtau pjg getah ni awk ukur lilit lgn awk yg dekat tgh2 antara siku dan pergelangan tgn tu ahh..amek ukuran getah ngam ngam kat situ... 





5.lebar getah yg cun d guna pakai...cm ye bukan inci



7.mudahnye kan....







Monday, October 13, 2014

Als Leher Tampa Kain Gam..(Tshirt n Lycra )

Assalamualaikumm

Post lepas kite dah belajar cara nak buat leher daripada pola badan kan?...guna kain gam tu kan?..kan?...kali ni nak ajo plak cara nak buat leher yang tak pakai kain alas bergam tu plak...sesuai hanya kain t shirt...lycra sahaja ye..cotten wase wase sesuai jugak kot...ok jom kite mulakan ye...



Buat alas leher terlebih dahulu ye...potong secara biass..kelebaran ikut suke korang la..jgn le lebo sgt..




Pinkan pada leher baju..centerkan




ok..mula menjahit ye..ank panah kat pic tu nak bgtau..cs guna basi 0.5"




ok..bila da siap jahit...gunting basi tu..kecikkan lagi basi dari 0.5 tadi ke kot suke..asal x kene jahitan awk tadi okeh...




Snip ...terutama part selekoh selekoh ye...awas..jgn bagi kene jahitan plak...sipi sipi je tauu....




Jahit tindih dari atas..tengok pic dan fahamkan 



faham kah?.....faham ekkk..ekkkk..ekkkkkkk....kikikikiki



Jahit tepi als leher dan jahit tindih dr luar





like thiss kalau kite selak dia




Siap....










Thursday, October 9, 2014

Alas Leher Dgn Mengunakan Pola Badan

Assalamualaikum...

Memandangkan ramai sangat le pm ai dekat fb bertanyakan soklan yang sama..ai buat lah jugak tuto ni ye ....layannn...



1.lipat kain putih bergam ni yg biasa org buat alas leher la ye....lipat dua




2.Letakkan pola..tgk pic



3.Lukis ikut leher pada pola



4.Buat lebar alas yang awk nak berapa..jgn le besau sgt..jgn la kecik sangat..rase rase 1.5 dah ideal dah tu.



5.jangan lupa..basi ye sayang..buatkan basi sekali



6.gunting ikut lakaran awk tadi la...yang belakang pun sama la step dia



7.dah punnn siappp....boleh la ion pada kain yang nak d jadikan alas leher tu...

untuk step cantum plak sila lah rujuk post link kat bawah ye....




dan jugak link bawah ni pun boleh...