Ruang berkongsi "cerita" dan "ilmu jahitan"

Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Thursday, April 24, 2014

Pola Princess Cut Jubah

Assalamualaikumm...

Sehat ke....alhamdulillah kowang sehat kan,...cs baca komen d tinggalkan..agak byk soklan cs x jawab lagik....bersabarlah..bertabahlah dgn aiii...kihkihkih...ai bz u.....kikikiki...ok salah satu permintaan blh dntunaikan kat komen....sbb cs risau,pengomen tu kata dia da macam nk gile dah akakakakaka....beliau x jumpe cari tuto pola jubah princess cut sampai sudah..sian la haiii....ni mcm x cari je ye ekekekke...ok nah nah nahhhhh....

http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2013/10/mengembangkan-pola-pemplum-ke-princess.html


Ahhhhhh...d nasihati baca dgn teliti..jugak baca skali komen kat post tu skali.....

Friday, April 11, 2014

Cantum Lengan Melayu Style..

Assalamulaikumm

okehh..sebelum ni kita dah blajo cara buat pola kan..kali ni nak tunjuk cara cantum lak lah..ok jom...


lipat dua...tandakan tgh2 bahu dgn kapur pada lgn ye




dari dalam cantum dulu lgn tuh..ok utk pomule pola lgn melayu cs bg post lepas...masa gting cs pkai basi 0.75 dekat yg lurus tu..dekat yg serong bebukit tu pkai 0.5 basi masa potong...TAPI masa jahit cik sue jahit basi 1" ehehehehe.....ni sesuai untuk kotten lembut je kotten keras tak payah rasa..jahit ikut basi masa ptg tadi lah..lycra pun sama xyah....




dah cantum terbalikkan dari kepada luar




samakan tgh bahu badan dan tgh bahu lgn.pin kat situ...pinkan jugak ketiak baju dan ketiak lgn...



masukkan ke dalam badan baju...




ok mula jahit dari ketiak baju lah..pelan2 sambil  sekatakan kedua2 keruk lgn dan badan tu...




ni teropong ...ehehehehe ni dah siap jahit la ni....







Saturday, April 5, 2014

Pola Lengan Melayu Style kihkihkih

Assalamualaikumm

Salam sabtu....hari ni rasa mcm segar skit badan makcik...plus dengan bosan duk bertempek dgn lantai ni ahh...da tua mcm ni la bila nikmat sihat d tarik Allah seketika ehehehehehe..

ok jom layan buat pola lengan ...dulu makcik pernah janjji nak buat pola lengan melayu style ni ehehehehe..sebb masa tu tgh sehat ahahahaha banyak kije nk buat...ok lah tuto ni makcik buat pada org yang rajin terbalik nk pakai matematik..tapi still ada matematik yg sedikit ringan kihkihkihkih...




ok ni lengan cara melayu ehehehe depan belakang sama...kje pun sonang ..tak poning pale...

AB =labuh lengan..
AC=4
CD= ukurn lilit dada bahagi 4 = 10...tolak dgn 1" = 9 
AD mesti = 10 ( lilit dada bahagi 4 )
AD bahagi kepada 3 =2.6 tndakan E,F
AG=1.5
EH=secara menyerong awak naikkan 0.75
I=awak trunkan secara menyerong 0.5 
awak pelahan lahan cuba BENTUKKAN DARI A,G,H,F,I,D
pakai pembari pembentuk..bentukkan DJ



tips semasa mencantum lubang lgn :
cara saya ni akn selalu terjadi lubang lgn d tgn lebih besar dari lubang lgn di badan..saje buat mcm tu sbb ada jalan penyelesaiannya...
1.jahit kasar guna kia no 4 ..jahit betul2 di tepi jahitan tepi pada keruk lgn tgn tadi....sebelum tu tandakan dulu garisan tengah utk lgn..
2.pinkan tgh lengan tgn dgn tengah bahu badan..pinkan cantuam lgn dgn cantuman ketiak badan...akn ada lebiha kan?..so kedutkan....bawa kedut2 tadi ke kawasan selekoh2 keruk..bahagikan sekata jagn kumpul st tempat je....pin...dan mula menjahit cantum..insyaAllah akn selesai masalah kowang.







Tuesday, April 1, 2014

Butang Balut Dn Tool nyer Sekali

Assalamualaikumm

Hehehehe....br nk timbul...bz dgn urusan duniawi....pjam celik..celi pejam hr ni da satu April 2014....lg lima hari kurang la lg setahun umo makcik bertambah la usia makcik huuuuu...sekejap je ms berlalu penat makcik kejo huuuu....

Tempahan jahitan dah tutp ye...lupa la nk bgtau kat sini...dekat fb dah canang awl bulan hr tu lg dah...tapi tempahan pola dn kelas design pola kat whatupp bjalan mcm biasa...saje tutup awal,makcik x mau sengsara mcm tahun lepas..nk tobat..kowang jgn kacau line mokcik nk betobat ni ye kikikikiki.

Ok la..makcik xmau bebel pjg lebar....makcik pun kurang sehat ni...maklum la da tua..mcm ni la hukkkkk....ni makcik nak share gajet butang balut....kastemer makcik yg beli kat DAISO katanye..yer kot da lupa la nm dia....Daiso ni biasa ada dalam pasaraya Jusco....mokcik x jual ye jd jgn tyer mokcik kikikikiki....



satu pek ni rm5 je...murah ekkk....ada semua tool dia kat dalam tu ahh



kat belakang ada instruction cara nk guna


























makcik pun nak carik jugak la bende alah ni buat stok....ehehehehe