Ruang berkongsi "cerita" dan "ilmu jahitan"

Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Friday, October 17, 2014

Lengan kembung/loceng ujungnye getah cerut

Assalamualaikumm

Salam jumaat yang barakah....harap korang semua sihat belaka ye....skang ni bz skit duk depan koputer..tab..hp....dah mcm apa da lagak mokcik ni...ngalahkan orang bisneh juta juta.

Mokcik laa ni tengah sebok menuai anak benih getah buat bekalan nk bercuti tak lama je lagi ni...nnti dalm tempoh bercuti mokcik tinggal siram dan baja aje sambil pungut hasil kihkihkihkih....

korang kompius ye makcik nk cakap topik apa ni?...ahahahahaha..korang sabo ye ..tggu karang bile benih dah selamat di tanam makcik kabo lain ye..jangan isau karang mokcik ajak skali korang join okeh.....ok la skali n i mokcik nak share plak cara buat lengan macam tajuk post tu ahh kat sini...kalau kat fb tu dah ada...kat sini baru nak tempek....kihkihkih....ok layan ye...







1.sebelum tu buat pola lengan biasa awk dulu ye..lau tak geti boleh rujuk link bawah ni ...lepas tu uabh kepada pola lengan biasa awk kepada pola kat pic atas ni...








2.bulatan tu nak kabo ..sila la tukar tapak zip yoo...




3.tengok pic..bukak mata luas luas kihkihkih..aaaa mcm ni cara jahit dia



4.ekkk sebelum tu nk bgtau pjg getah ni awk ukur lilit lgn awk yg dekat tgh2 antara siku dan pergelangan tgn tu ahh..amek ukuran getah ngam ngam kat situ... 





5.lebar getah yg cun d guna pakai...cm ye bukan inci



7.mudahnye kan....







Monday, October 13, 2014

Als Leher Tampa Kain Gam..(Tshirt n Lycra )

Assalamualaikumm

Post lepas kite dah belajar cara nak buat leher daripada pola badan kan?...guna kain gam tu kan?..kan?...kali ni nak ajo plak cara nak buat leher yang tak pakai kain alas bergam tu plak...sesuai hanya kain t shirt...lycra sahaja ye..cotten wase wase sesuai jugak kot...ok jom kite mulakan ye...



Buat alas leher terlebih dahulu ye...potong secara biass..kelebaran ikut suke korang la..jgn le lebo sgt..




Pinkan pada leher baju..centerkan




ok..mula menjahit ye..ank panah kat pic tu nak bgtau..cs guna basi 0.5"




ok..bila da siap jahit...gunting basi tu..kecikkan lagi basi dari 0.5 tadi ke kot suke..asal x kene jahitan awk tadi okeh...




Snip ...terutama part selekoh selekoh ye...awas..jgn bagi kene jahitan plak...sipi sipi je tauu....




Jahit tindih dari atas..tengok pic dan fahamkan 



faham kah?.....faham ekkk..ekkkk..ekkkkkkk....kikikikiki



Jahit tepi als leher dan jahit tindih dr luar





like thiss kalau kite selak dia




Siap....










Thursday, October 9, 2014

Alas Leher Dgn Mengunakan Pola Badan

Assalamualaikum...

Memandangkan ramai sangat le pm ai dekat fb bertanyakan soklan yang sama..ai buat lah jugak tuto ni ye ....layannn...



1.lipat kain putih bergam ni yg biasa org buat alas leher la ye....lipat dua




2.Letakkan pola..tgk pic



3.Lukis ikut leher pada pola



4.Buat lebar alas yang awk nak berapa..jgn le besau sgt..jgn la kecik sangat..rase rase 1.5 dah ideal dah tu.



5.jangan lupa..basi ye sayang..buatkan basi sekali



6.gunting ikut lakaran awk tadi la...yang belakang pun sama la step dia



7.dah punnn siappp....boleh la ion pada kain yang nak d jadikan alas leher tu...

untuk step cantum plak sila lah rujuk post link kat bawah ye....




dan jugak link bawah ni pun boleh...
















Wednesday, October 8, 2014

Snap Button

Assalamulaikumm..





Nak citer pasal ke xcitedkan mengunakan butang baju yang di panggil SNAP BUTTON ehehehehe...mokcik dapat info ni pun dekat fb....makck terus join beli....macam seronok aje tengok testimoni hasil dari snap button ni kan....makcik ni mang la cepat tergoda sikit ahahahaha...harga dia mengikut pakej makcik beli mcm dalam pic tu ta kbape igt..ada la dalam rm26++ wase..lupa dah ...dengan siapa mokcik beli?....serius mokcik x ingat nama fb dia..puas makcik trace...x jumpe dah..sebab kami berurusan dekat pm fb huuuuu...pm fb mokcik always bertimbun...yang dah lama sari dua je terus tengelam kat bawah dah....idok la sanggup nk korek balik wehhh....karang lau jumpa mokcik bgtau kedian ye...



Taddaaaaa!!....ehehehe makcik kan genius ahahahaha ..xsperiment kali pertama dengan snap button ni makcik dengan baju melayu baby yang pada kebetulan ada yang nk d jadikan mangsa ahahahaha...comeyyy tak?....







eheee..aci yer puan kastemer, mokcik tayang beby awok ni.....wase wase aci tuu ekekekeke...


ok jom kite tengok di sebalik tabir pembikinan filem snap button ni ye....



ahahahaha kuss mangat ngko...ank lesung tuuuu...agagagaga....sebenarnya mcm ni,kite kn guna hammer untuk ketuk batang yang mcm pen tu ahh...tapi kebetulan hammer umah makcik xde..yang ada hammer yang org buat ketuk nk pecahkan dinding batu umah tu ahh....mana lah padan dengan peralatan snap button ni...jadi mokcik amek la anak lesung buat ganti..korang tak yah ngeri sangat lah ye...ekekeke




Sebabkan pengalaman pertama dan xde instruction yang di sertakan ...makcik main asal boleh je laa..try n erro...akibatnya ramai jugak la button yang tekorban ekekekeke....lepas tu makcik minta tolong pakcik gugel..jumpa lah tuto ..alahaiiii

makcik rujuk kat sini la...

http://myhandcraftsupplies.blogspot.com/2012/02/ring-snap-prong-button-tool-set-mhs004.html





ahhhh korang tak teruje ke dengan button snap ni?...kihkihkih.....kalau teruja jugak..xdapek la makcik nak nolong..makcik tak jual ye kihkihkihkih....