Ruang berkongsi "cerita" dan "ilmu jahitan"

Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Friday, December 12, 2014

Dalam Pantang

Assalamulaikumm

Mase berpantang hari ke 17 hari tu , makcik gunting kain ehehehehe....mokcik cite kat sini bukan le nak kabo makcik ni hebat.Korang jangan le ikut perangai buruk makcik ni...skang ye la gagah lagik boleh eksen... ko tunggu la tua tua sok...sakit pinggang la sakit lutut la ahahahaha..jadi toksah tiru makcik.

Makcik ni bukan apa , masa pantang hari tu semua mende kije suami buat ( ekleh nak eksen dia ada laki mitahli la tuhh ...muntah ijau ) kihkihkih jadik makcik ni memang spesis tak reti duk diam.Masa dalam pantang tu makcik banyakkan bersabo je ahahahaha hati ni nak buat kije mcm biasa..macam tak sampai hati je tengok cik laki kelam kabut mana nak buat kije umah lagi nak g kije lagik nak jaga kita ni lagi..mcm2 la .....( padahal kn lah kesiankan dr sdrik kan ahhhh ) .

Dalam duk bersabau tu makcik mang tak de kije..busan..boring...makcik jumpe lah satu tuto pola blouse..kebetulan ada plak kain tshirt baru sampai....kain yang orang kata tak renyah....ehehehe..apa lagik suami tak de je..di g kije je makcik jalankan operasi eheheheheh.

Makcik cuba lah lukis2 atas kertas..cuba buat pomule sdrik kan..ehh macam senang je plak....try plak buat atas kain...ehehehehe terus je gunting ekekekeke.....seronok tak kepalang dapat gunting kain u ( tukang jait je paham perasaan ni ..rindu dgn nak jahit huuu ) moh tengok polanye moh....








ahhhhh sebelum korang ngata makcik..makcik bagitau dulu la ahahaha..makcik buat kije ni atss meja makan ye...hampo kain atas meja makan..makcik duduk atas kusi baik je..mcm duk makan gitu..sopan je agagagaga....sebab kan nak amek pic nak tunjuk penuh tak cukup beso la plak meja tu jai makcik hampar atas lantai nak tunjuk rupa penuh kain yang telah selamat di potong.maka tak de aksi kuak rentang ke kepak kupu kupu ke masa gunting kain ni ye....kihkihkih...makcik tau korang sayang makcik kan ..mesti imaging makcik ganaih bebeno ahahahaha....

ok lah tunggu makcik habis pantang ye ..makcik jait dan makjit tayang kasik bakoo...ekekekeke...ok tatatatata dulu....









Wednesday, December 10, 2014

Peraduan Yang Tak Berapa Nak Iklas 2

Assalamualaikum

Ahahahaha tengok tajuk lain macam je kan....sebelum ni cik sue pernah buat peraduan kat pembaca blog kan..peraduan yang tak berapa nak iklas tajuk n3 nye ahahahaha....sila roll cite lama ahahaha
ok..khamis lepas yakni 5 dec baru-baru ni cik sue telah buat kontes yang tajuknye dan temanye sama cuma cara permainan je tak sama ahahaha .Sebelum ni buat kat blog kita tak de pemenang...standart la da namanya peraduan tak iklas kan ahahahaha ( bahagianya aku xde pemenang masa tu kah kah kah ) kali ni cik sue buat kat fb plak....nk dengki kianat kawan-kawan kat fb plak la kan....Alhamdulillah berjaye dapat pemenang nya ahahaha ok cik sue screen print aje lah kan cerita peraduan kat fb tu...


Perjalanan Kontes ....












Keputusan kontes ehehehee



Tahniah kepada pemenang....








Monday, December 8, 2014

Circle Part 2

Assalamualaikumm

Ramai yang komplen dengan cik sue...blog tak leh massuk..nanti kuar iklan bukan bukan dan ada yang di beri warning virus...Sebenarnya itu semua tanda tanda blog kedaijahitku-jahit ni ramai peminat wahahahaha....ramai plak yang nak jadi stalker blog kite ni kan ahhhh...ekekeke .jangan ada yang muntah ijau ye makcik gurau je....Apa nak buat , lepas ni makcik kene la beli laman web oficial sdrik supaya tak de yang mengacau bilaukan kita kat sini,tak de sape berani stalker blog kite ni kan hukkk ...bermula dari bawah kembali..ohhhh tidak hukkkkk.....jenuh la nak hangkut tuto2 kat sini kan .Tak pe la makcik berserah pada takdir je...naseb la korang lau blog ni dah tak de nanti.Ok lah jom kite pergi ke point asal kite....Circle part 2.

Sebelum ni makcik dah pun bercerita pangjang yang tak brape nak lebo kat Circle Part 1 kan..Dalam Circle part 2 ni pulak makcik dalamkan lagik cerita kita tentang circle ni...Segala pomula yang telah di guna pakai dalam menghasilkan spesis circle2 tersebut korang tak yah la nak pikir,tak payah la nak tanye yang ni dapat dari mana asalnye yang tu asal dapat dari mana....cukup lah makcik bagi pomule tu yang telah di ringkass kan untuk kesenangan korang menghasilkan circle dan korang tak muntah darah nak pikir nak kira dari asal eekekeke....cik sue dah permudahkan pomule tu dan mudah di gunakan insyaallah .Hanya itu den mampu nak buat pomule untuk kome.....den tak bijak sangat matematik2 ni cukup2 makan je ahahhaha....




CIRCLE

1) fULL CIRCLE JAHIT FULL

ox = yk x 4 bahagi 6.28
xabcx = nilai yk

contoh :-
ox = 9.75 ( lilit pinggang 33/4 + 1.5 ( 1 dat..0.5 keselesaan ) ) x 4 =39 bahagi 6.28 =6.21
ox = 6.21
xabcx = 9.75

ox,oa,ob,oc,od,ox = adalah sama nilai..cth 6.21
xd = ukuran labuh yg di kehendaki ( ikut suke )


2) SATU KEPING HALF CIRCLE JAHIT FULL

ox = yk x 4 bahagi 3.14
xabcx = nilai yk x 2 ( 9.75 x 2 = 19.5 )

3) DUA HALF CIRCLE JAHIT FULL

formula sama dengan no1 tetapi cara lipat kain berbeza..sila rujuk cara lipat kain untuk circle



 CARA LIPAT KAIN DAN POTONG




1.FULL CIRCLE JAHIT FULL




1.SATU KEPING HALF CIRCLE JAHIT FULL





1.DUA HALF CIRCLE JAHIT FULL 






TEKNIK MENGUKUR xabcx....PERHATIKAN KEDUDUKAN TALI INCI

ok untuk part no 2 setakat itu sahaja dulu,akan ada CIRCLE PART 3 plak,insyaallah...korang jangan baca seibas lalu pastu nak tanye macam2.....ai gigit telinge u..penat ai buat pomule dan nota ni tau.....sila baca dan sekali dengan praktikal kan baru la cepat faham.Percaya lah..kalau setakat baca dan fahamkan..memey sampai tahun depan la jawab dia korang tak paham2 kihkihkihkih...

ok good luck....jangan sampai muntah darah ye wahahahaha...tatatatata













Tuesday, December 2, 2014

CIRCLE PART 1

Assalamulaikum


Ada org tanye saya...CIRCLE TU APA?..HALF CIRCLE tu apa pulak...FULL CIRCLE tu mcm mana...half jahit full apekebende...mohon pencerahan pleasee...agagagagaga ( jgn mare ahh )

Lama2 botak rambut den nak jawab soklan kome ni ahahahaha..ok jgn mara ahhh...duk surau nk marah2...kihkihkih

Circle omputeh kate BULATAN...sebabkan kita ni dalam dunia jahitan ...setiap pola yg kita buat akn mewakili 1/4 dari ukrn lilitan badan kita.Ok imaging yerkk yerkk...sesuatu circle atau bulatan di bahagi kepada 4 bahagian.Rujuk pic no 1.ok kalau dah faham erti kata circle dalam ilmu memola makcik nk xplaint spesis2 circle plak


HALF CIRCLE & FULL CIRCLE
Omputeh kata HALF tu separuh.....bila masuk bab ni kita tak leh imaging dia dalam erti kata pola dah..kita kn imaging dia dalam erti kata kain yg da siap gunting....kain yg telah siap di potong hasil dari penggunaan sesuatu formula kepada cirle tadi.ahhh aku pening dgn ayat aku sdrik ni ahahaha naseb la korang nak paham ke tak ahahaha.
Dengan pengunaan pomula tertentu terhadap circle pola tadi akn menghasilkn rupa pic no2 tu ahh....
Begitu jugak la FULL CIRCLE....sama la penerangan dia macam half circle tadikkkkkk.....rujuk pic no3 plak


KEGUNAAN CIRCLE
Cirle di gunakan utk menghasilakn dress yg sagt cantik alunan dia...Kalau half circle sesuai la kembang dia takat2 korang nak g paso ke nak main nyorok2 dengan ank ke...ehehehe....kalau full circle plak lebih kepada fesyen pengantin...kembang setaman gitu...bukan nk kembang sagt pun sebenarnya..nk alun yg meriah tu ahh sebenarnya...bukan takat ank2 budak2 je leh sembunyik dlm baju tu karang..ank lembu pun leh join sembunyik sama agagaga...
Circle kita boleh padankan pada badan atas baju...biasa dr bawah dada la...pada kain pulak dr pinggang dari punggung dari ats lutut..bergatung fesyen nk buat lah...

okeh selesai dah circle part 1 kita..lps ni sambung part 2 plak.

okeh rase dah xplaint semua dah pasal circle ni ye...kalau korang tak paham...sila la rajinkan dr tanyer abg gugel...okeh






Antara jahitan yang mengGunakan CIRCLE




1.MAXI DRESS





2.EMPIRE CUT





3.KURUNG MUHAYA







4.PEMPLUM