Tuesday, May 3, 2011

The Kurung Pesak Gantung Part1

Assalamualaikumm..salam sayang smuwooo...hari ni hati cik sue ada senang sikit.Sempat ler buat nota untuk kurung pesak gantung ntok korang semua.Jom kite mulakan dengan buat pola yerk...bukan apa,korang bley gunting terus je kat kain kalau dah pandai.Nota buat pola ni cik sue sasarkan pada yang baru nak mula blajo buat baju kurung ni k.Jom kite mula....



#Tanda star tu maknanye bahagian itu kene di lipatkan

Kite bermula dengan pola badan.
AB,CD -adalah ukuran lebar bahu
AC,BD -adalah labuh baju yang di kehendaki


Lengan

1,2=3,4 -adalah ukuran pangjang lengan
1,3 - luas ukuran lilit ketiak di bahagi dua + 0.5.Garis lurusgarisan 3,4 dan 2,4
3,3A - dalam 2.5 inci ke 3 inci tandakan 3A
4,4A - masukkan 0.5inci dan buat garisan 2,4A
3A,4A - Bentukkan menggunakan pembaris pembentuk

Pesak

AB - Labuh baju - kelebaran pangkal lengan +0.5
AC - 3.5 inci ke 5 inci ,bergantung pada saiz badan la.kalau slim river 3inci cukup dah..kalau sihat sikit boleh buat 5 inci .
C,C1 - naikkan 0.5 buat garisan A,C1
AD - 6inci
DE - 2.5 ke 3 inci
**Beza ukuran AC dan DE ialah 1inci..cth kalau DE=2.5 maka garis AC=3.5
**Ini adalah formula yg cik sue buat sendiri ( bahagian ni je)...korang boleh ikut kalau nak...kalau tak nak,boleh ikut mana2 formula yang anda tahu..

E,E1 - naikkan 0.5inci dan buat garis D,E1
E,E2 - turunkan 0.5inci dan buat garis D,E2
BF - 8nci ke atas atau ikut suka mau kembang stakat mana.jangan over kembang lak karang jadi apa plak..
Garis garisan E2,F


Cara Nak Gunting

Sebelum ni cik sue dah ajo cara nak gunting dekat buat blous part 2 k..sila rujuk sane.Untuk pola pesak atas korang tengok pic cik sue lukis segala bagai kat bawah ni k.Basi sekeliling untuk yang baru nak blajo boleh buat 1inci.



ok lah rasanyer dah tak de apa-apa dah kut.Kalau korang tahu mana-mana yang nak di tambah boleh la tinggalkan komen.Sama-sama kita kongsi yerkk...cara nak jahit,uolllss kene la tunggu part 2 plak yerk...longeh dah pinggang cik sue nih.ok samat mencuba..











43 comments:

ziezan said...

salam cik sue..nk tanya klu AC kita dh buat 3inchi. DE plak nak buat brapa inchi?3inchi gak ke?



thxs ye cik sue

:)

Cik Sue said...

wsalam..pangjang DE mestilah kurang 0.5' atau 1' dari pangjang AC...kalau nak nampak bentuk badan tu ( cam seksi le sikit hehehe ) bezakan 1' kalau nak biasa2 je tak la seksi sgt..pakai 0.5' yer...jwpan ntok soklan ziezan ialah 2.5' atau 2'...

ziezan said...

thxs cik sue...

moga d murahkan rezeki


:)

Cik Sue said...

wellcome heheheh..amin aminnnnn...

zethy said...

Sy br nk bljr kurung pesak gantung gantung ni.terima kasih atas info n ilmu.cuma nk tnya la sikit pola kat atas kat bahagian pesak tu, segitiga D-E1-E-E2 tu kene potong n buang ke?x guna yek?kira pesak atas cuma A-C1-C-E1-D dan pesak bawah pula D-E2-F-B..betul ke sy teka ni?maaf..n terima kasih

Cik Sue said...

oooo haaa bagus bertanya ehehehehe..ok cam ni.Rajah itu menunjukkan cara nak lukis pola,rajah kat "cara nak gunting " itu menujukkan pola setelah di gunting..cuba tgk perbezaan gambar cara melukis pola dan gambar setelah gunting pola..berbeza kan? jadi dgn erti kata lain...bahagian pesak yang di gunting dan akan d gunakan ialah
-AC1,C1E1,E1D dan DA
-DE2,E2F,FB dan BD

zethy said...

waaahh..mlm smlm tnya,pg ni dh jwb.terima kasih.ha paham dh.btul la kene buang bhgn tu,tu sbb pesak bwh jd kembang kan.dh agak dh,cuma konfius.sbb xckp kene buang.hehehe..terima ksih.sy dh add akak dlm fb.suka blog akak,semoga bertambah2 rezki

Cik Sue said...

ok sama2 dan terima kasih jugak..

syiraaaaaaaa said...

cik sue . thanks a lot atas tutorial cik sue ni . sy dah dpt siapkan sepasang utk diri sy sendrik . dan sgt memuaskan ! utk pgetahuan cik sue, sy ni beginner dlm bidang jahitan . sy mula belaja basic tahun ni,lepas abis SPM. dan alhamdulillah, semakin lame semakin sy minat dlm jahitan . terima kasih atas ilmu yg cik sue berikan .

Cik Sue said...

Alhamdulillah...tentu seronok tak terhingga ekk bila da siap baju pertama kali kita jait heeee..ok lepas ni boleh jait ntok mak..sedare mare..jiran..then customer plak...cayok2..

nenot said...

tq cik sue...sgt2 meghargai nota yg akak bg...may Allah swt bless u...izinkan saye salin nota nie ek

Cik Sue said...

wellkang nenot...insyaAllah dan alhamdulillah...tq to nenot jugak amennn..

Anonymous said...

salam..
nak tanyala..
sy dah google pasal cara jahit tindih kasih or jahit tulang (kalau tak silap)..
cara jahit ni utk yg tak ada mesin jahit tepi (btol tak?)..
jahit tindih kasih/tulang ni macam mana sebenanya?
tq for the reply..

Cik Sue said...

wsalam...
jahit tindih kasih ni jahitan biasa yang di jahit tindih pada kain...cth yang paling jelas saya boleh bagi ..jahitan tindih pada leher teluk belanga ..jahitan tindih pada setiap susun kain susun tu utk urusan senang nk ion..tak la berombak..jahitan ni di katakan boleh di gunakan utk mengantikan jahitan tepi bagi yang tiada mesin jahit tepi...tapi bagi saya laa..lecehh dan rumit kalau jahitan tindih ni di ganti dari jahitan tepi biasa..rumit bila sampai part2 tertentu cantuman...sebaiknyer anto kedai je laa pi jait tepi ehehehe..kepala pun tak pening mood pun tak swinggg hehehehe..ok selamat maju jaya..

Anonymous said...

Whаt's up friends, fastidious paragraph and pleasant urging commented here, I am really enjoying by these.
Feel free to visit my site :: shohagh paribahan bangladesh

Anonymous said...

I'm not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.
Feel free to visit my site ; distrosummit.org

Anonymous said...

This is a topic that's near to my heart... Best wishes! Where are your contact details though?
Here is my weblog - uggs on sale

Anonymous said...

I am curious to find out what blog system you are using?

I'm having some minor security issues with my latest website and I'd like to find something more safe.
Do you have any recommendations?
Also see my webpage: rahpouyan.eu

Anonymous said...

I love what you guys are usually up too. This kind of clever work and reporting!
Keep up the awesome works guys I've you guys to our blogroll.
Also visit my web page ; Cheap Uggs Uk

Anonymous said...

Greetings! Very useful advice in this particular post!

It is the little changes which will make the most important
changes. Thanks a lot for sharing!
Here is my blog ; ugg for sale

Anonymous said...

I used to be able to find good info from your blog articles.
My blog : nfl jerseys on sale

Anonymous said...

Right away I am ready to do my breakfast, afterward having my breakfast coming yet again
to read other news.
Also visit my web-site - nfl jerseys

Anonymous said...

Hey I am so grateful I found your webpage, I really
found you by mistake, while I was looking
on Askjeeve for something else, Anyways I am here now and would
just like to say thanks a lot for a tremendous post and a
all round exciting blog (I also love the theme/design),
I don't have time to go through it all at the moment but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the great job.
My blog - peep show

Cheap NFL Jerseys said...

Wholesale jerseys at jerseyssale4you.com

Sarah Sepura said...

lain dpd sy wat sblm nim.. trutamanye ktbhgian lengan.. blh r try plop pola cik sue nim... :)

lieza dahlan said...

as salam cik sue..

salam perkenalan..maaf nk tny skt klu tuk bj budak ukuran dia sm yer ngan yg atas tu..lg satu knp yg kat bhgn lengan tu 3A n 4A tu kn lengkung..klu x lengkung blh x..

tq cik sue

Cik Sue said...

lieza..wsalam perkenalan jgak...

ieza..tak yah pun takper..saje gatai nk pesen je tuh keh keh keh...buat cm baju krg tu ok :-D

lieza dahlan said...

oooo..thanks cik sue..insyaallah nk try bt bj tuk anak..

ina77 said...

cs, dari tuto cs ni saya dah berjaya dpt oder . sblm ni x pernah pun buat fesyen ni. dgn penuh keberanian saya setuju ambil tempahan. sbb tuk budak jer kan. heheheh... nak tanya berapa kadar upah yer cs nak ambil. tak kan nak bg free. jenuh saya dok perati step by step tuto cs ni kan... dan berapi kali dok tetas kain2 sebab salah jahit. hahaha.. (nasib x lunyai kain tu) baju tu saiz budak darjah 2. tapi tinggi budak ni. anggaran labuh baju jer 32 inch. bahu ada sponge. leher kemasan mesin jer. kain lipat tepi. cm kain sekolah. harap cs leh bg nasihat eah... terima kasih.

Cik Sue said...

ehehehehe...tahnia ina..cam tu le..kn ada keberanian lau tak takkan nk simpan jek skill kite kan ehehehe..ok ina kn tgk jgak area ina tu kaar upahnyer ceman..mcm cs ni sepasang dwasa rm35....lau budak bawah 6 thn rm15...ats 6 thn dalam rm20 ke...atas lagik letak la rm27 ke gitu...tapi ni rege biasa duk kg ni ahh ehehehe lau ina duk bando up la lagik :-D...cayok2

baby lens shop said...

MACAM MANE NAK CANTUM YA?SEBAB SAYA CANTUM JADI PILIK

rahis said...

salam cs, thank 4 the info. mcm mana ngan pola leher. sy perasan tidak ade cara membuat pola tuk leher. hrp dpt tunjuk ajar

Noor Hidayah Mohamed Yunan said...

Salam
Saya nak tanya baju kurung ni pesak dia x dipotong 2 atau dipotong ye? saya nak cari yang x dipotong :). Semoga murah rezeki...

Cik Sue said...

wsalam...
cara cantum saya dah buat tuto..cer cari..adeeeeee

cara buat leher teluk belangan pun saya dah buat tuto..cer carik ekekeke

cara saya ni ppesak x d belah..kalau nk belahpun boleh tapi nnti sediakn dulu basi jhatna yer juga

Anonymous said...

salam..nk tny tang cantum pesak tu..klu ikutkan ble da potong,kne amek tang yg kite potong la

nor zawani said...

cik sue ukuran pola dh siap basi jahit ke

from wanie

Qyla Diba said...

Slm..kak
.sy nk tye sy ni bru nk mle menjait..
Kalo nk buat baju kurung moden ni mmg ikt uran ni je eh..xyah ikt ukran owner bju tu ke??

Anonymous said...

Terima kasih puan/kakak kerana sudi ajar kami..sy ada soala nk tanye..😊 Untuk bhg lengan dr 4A ke 4 mcmn kita nak tahu brp inci..tenkiu sekali lg kak,.aidah

Surtima Yusof said...

cik anom
cik sue dah buat tuto cara cantum cuba cik anom cari korek tuto kat blog ni..akk da buat tuto bergambar jadi rasa dapat mmbantu kepada soklan awak ..

nor zawani...mana ade basi ekekeke..basi selesa aje ada..basi jahit sila la buat sdrik..ikut basi jahit yg biasa awak pakai lah ye..

wsalam qyla diba..
mana boleh sayang wehh...lagik la awak masih baru...agak ssh nk amek ukrn baju krg moden dekat baju krg pesak ni..xpeceli dada ehehehehe...

cik anom lagik..
wsalam...biasa kita pkai dalam 0.5 inc je paling bayk..jgn lebih dari tu..kurang tak pe...

Zawani Md Zaini said...

Kurung Pahang ni makan Kain banyak ye. Sy try ukur duly to tak cukup jika nak guna Kain yang Ada corak kaki 4 m ye? Kene lebey Dari 4m LA ye?

Bdn besar lagi lah, pesak bwh 8 inci punggung 49inci Kain lgi...xcukupla 4.5m pun? Kene brp meter he?

melatiabidin said...

Salam CS,saya baru dtg blog CS ni..dah jatuh cinta nak belajar semula mjahit..dah tinggal sejak SPM thn 1999..sori mcm sejarah plak..tp ni pola kurung biase ke kurung Pahang?

Surtima Yusof said...

Zawani
Ha ohhh lau kain kaki sais m pun skit nk ssn ini kn pulak saiz beso huuu...


Melatiabidin
Wslm...ni kurg oesak gtung..pahang n riau..belhan pesak tu nnti akn mengklasifikasikn lg dia..sama ada gtung..riaubatau phng...tp kesamaan tga jnis ni ialah..xde kekek n pesak ada dua..ats dn bwh...

erliyana said...

salam sis