Saturday, May 28, 2011

Kurung Malaysia

Assalamualaikummm...Salam sayang korang.Cik Sue harap korang semua sihat-sihat belaka.Jangan jadi macam cik sue asek..asekk demam aje.Cik abang dah sound..tu la tak geti duk diam..asek nak buat kije aje..rehat tak cukup mula laa badan dah sakit-sakit ahahaha...apa kan daya.
ok laaa dah lama jugak cik sue tak buat pola yerkk..kali ni korang buat pola untuk kurung malaysia plak yer.
Kurung malaysia ni lebih kurang macam kurung moden la jgak..cuma bezanya kurung malaysia ni tak pakai zip kat belakang baju seperti kurung moden.Plak tu dat hanya kat belakang aje..kat depan jarang-jarang orang buat..tapi kalau nak buat ok aje..terpulang kepada citarasa memasing.








1.Buat garis “L” terbalik terlebih dahulu pada kertas yang nak lukis pola tu.
- AX adalah labuh baju yang di kehendaki.
- AC ukuran bahu,turunkan 1’ ke bawah dari C buat CF.
-AD garis leher 3’-3.5
-AE 3.5’-4’ bentukkan leher depan.
-Garis lurus DF.
-Tandakan AG=9’,AH=14’,HB=8’.
Ini adalah ukuran standart..kalau nak ukuran yang tepat sila pergi n3 buat bloause part 1..
Cara pengiraan ukuran adalah sama.
-GI Naikkan 4’ ke atas dari G

IJ       - Bidang dada depan ÷2
GK    - dada ÷4+0.5
HL    - Pinggang ÷4+1.5
BM   - Punggung ÷4+0.5
XY    - Punggung ÷4+0.5
-Sambung semua garisan FJK,KL,LM,MY

Dat belakang
HO=3.5’
OO1,OO2 masing-masing 0.5’
OO4=4.5’
Sambung semua garisan dat.

Bahagian pola lengan adalah sama dengan pola “buat bloause part 1” sila rujuk yer..




ok gambar kat atas ni pula hanya lukisan yang cik sue nak bayangkan pada korang..Korang kene gunting macam tu yer.Lepas potong untuk pola belakang dengan menggunakan pola yang sama potong plak yang pola depan atau sebaliknyer lah.Mana-mana korang senang buat.


ok laaa korang..i pun dah penat hikhikhik...ini adalah post n3 secara schedule..i haruk sekali sampai tiga post hakhakhakhak..ok tatatatata



21 comments:

Aku dan Sulaman said...

wah,,,dh lama carik caner nak wat kurung malaysia nieh...huhu...nak tanye..ermm..
1)CJK tu sama ker pola depan dan belakang?
2)AG,HB,AH (ukuran standard).Tp klu tuk budak skh rendah n menengah ukurannye sama tak sue?
Thanxx Sue..:)

Cik Sue said...

1-garis CJK depan dan belakang cuma bezanyer...
-garis IJ pola badan belakang di tambah 0.5 dari garis IJ pola badan depan
-garis GK pola badan belakang di tolak 0.5 dari garis GK pola badan depan

lepas tu boleh bentukkan FJK pola belakang atau depan...biasa kite mula melakar belakang dulu..

2.sue bagi tu standart saiz laa..mcm xtinggi dan tak rendah..xtau anak akak tggi mane kadang dak2 sekarang ada yang tinggi saiznyer..kalau mcm tu akak kene rujuk cara pengiraan dekat buat bloause..cara pengiraan tu adalah tepat.Cara ukur kt badan pun dah ada kat blog ni hikhikhik...

nnti sue buat pola blouse simple sgt2 tok rujukan yer..tungguuuu

Ayie said...

teman beli je baju.. tak gheti le nak menjahit.. ^^

Aku dan Sulaman said...

ok...akak tungguuu...hehe...nk melepak jap kat cni nk fahamkan lagi...hehe

Cik Sue said...

ayie:ahaahha...ekk lom cuba lom tahu..ramai loo pereka fsyen yang pemes2 kbanyakkan lelaki..yg paling cik sue suka Mr Salikin Sidik hikhikhik...yg lain tu bkn xsuka tapi jauh beno budaya berfesyen tu larikk...jgn marah ahhh yg lain tuh..

アヌム ちゃん said...

teringin nak try..tapi takde alat2nye pulak..huhu~~

Cik Sue said...

aaa ekkk..duk jepown baju2 dia canggih2 warnenye..suka tengok warna2 baju dorang...kalau xley cube jahit boleh cuba sulam plak...sulam pown best..cik Aku dan Sulaman ada ajo hikhikhik..suke2..

peace said...

kalau baju ni kita buat tanpa jahit dat di belakangnya, ok tak?

Cik Sue said...

boleh cik peace..nnti masa buat pola ntok garisan HL tu kene buang 1"...jadi HL-pinggang bahagi 4 + 0.5

Farhana said...

akak, akak ada nota jahitan kurung pahang x? ^^

Cik Sue said...

is3..ada cik farhana..kalau farhana nak nota jahitan yg ada kat blog akak ni farhana baca dulu dekat n3 the lates..tajuk:wasiat ker?...kalau farhana baca n3 tu farhana akan jumpa nota ntok baju kurung pahang/gantung yg farhana nak tu..ok selamat menyelongkar!!!..

Farhana said...

Oh..thanks akak!! :)))

nyza tokyzika said...

cik sue,nk tyer... mcmner ek cara nk buat baju kurung letak kun pada leher@pesak yerk?? :))

Anonymous said...

cik sue...pola tuk maxi dress tak der ker??kakau sy jadik kan pola ni tuk buat maxi dress ok tak???hehe...tengah menggila nak jahit maxi dress

Cik Sue said...

sebenarnya pola ni kita boleh pelbagaikan menjadi ia lebih kreatif..semuanya bergantung pada awak..kalau awak da tahu basic pola blause..semuanya dalam tgn awak heee..boleh aje awak buat maxi dress,jubah..asas pola adalah sama..selamat maju jaya

Anonymous said...

salam.. kak, pola dpn tu mmg kecil sikit dr blkg ke?

Cik Sue said...

wsalam...sama jek...kalau kurung malaysia lahh..beza dat je..kala depan xder dat..belakan bsr sikir dr depan..

hidayah said...

assalamualaikum..saya nak mintak izin nak belajar dengan nota ni..mintak halal dunia & akhirat ye..=)

misa said...

ooh.. ni dipanggil kurung malaysia ke..

saya biasa buat, ikut pola blouse yg asas cuma tak ada dart di depan dan belakang.. pakai ngan kain lipat batik :D

Cik Sue said...

ada org pggil mini malaysia...ada org pggil kurung indonesia..entah ler hihihihi...dat tu bole je lau tak nak..kurung ni tak der zip belakang..main sarung je..pakai dgn lipat batk..tp trend skang pakai dgn payung A shape..ada jugak dgn duyung yg ptg tang lutut tu...:-)

Lin said...

mohon copy yer..terima kasih byk2