Monday, May 23, 2011

Ilustrasi Buat Tikam Belut

Assalamualaikum..salam sayang korang,semoga korang sihat-sihat semua...Cik sue demam menjahit sekarang..banyak tempahan nak kene siapkan...maklum la nak bercuti pada 2 june nanti..Balik kampung laa hikhikhik..Korang jangan tak tahu,balik kg nanti cik sue kene bawa balik skali mesin jahit hukhukhukhuk ( bercuti ker tu?) apo nak buat..itu ler nasib cik sue hukhukhuk...Cerita nak bawa balik mesin jahit balik kg ni...terpikio plak yang dah lama tak guna mesin jahit domestik kesayangan cik sue tuh...mejak ada mesin jahit industri yang laju pecutnyer tu hikhikhikhik...jangan mesin tu merajuk ngan cik sue udah le hikhikhik...ok la korang cik sue sebenarnya dah snap gambar nak buat tutorial tikam belut..tapi hasilnyer memang tak memuaskan mata memandang..jadi terpaksa la korang hadap lukisan yang cik sue buat ni...jangan kutuk yer pasal kat sekolah memang tak perenah amek subjek lukisan ahahahahaha...ok lah moh kite mula.








Rajah 1,2 dan 3
Pertama,korang kene hadapkan bahagian luar badan baju tu mengadap ke arah korang ye...tak kesah lah korang nak start dari bahagian mana pun.Mulakan dengan mengeluarkan benang dari lapisan basi jahitan dan tusukkan terus jarum ke bahagian A (lihat rajah2).Apabila benang dah di keluarkan dari A susukkan pula jarum di B.Jahitan akan kelihatan seperti bersilang pangkah.Tusuk jarum di C di sebelah tusukan A tadi..jangan dekat sangat jaraknyer yer..

Rajah 4,5 dan 6
tusukkan lagi jarum ke D sehingga ia bersilang,ulang tusukan jarum E untuk silangan yang ketiga.
silangan benang akan bertambah dekat di antara satu sama lain..tusuk jarum ke F.

Rajah 7 dan 8
Ulangi tusukkan jarum.tusuk ke G .Pastikan jarak di antara silangan benang adalah sama.Kemudian tusuk jarum dari arah atas ke dalam silangan yang ke4 iaitu benang A(lihat jarum H).Kemudian tusukkan jarum tadi terus ke dalam kain(lihat jarum I).Ulangi langkah langkah rajah 7 tu hingga ke langkah terkhir tadi (jarum I).

Semoga korang faham yerkk...mana yang kurang tu ana mintak maap laa..ente boleh cuba yerkk...tatatta

p/s korangs..cik sue mintak maaf le atas sebarang kesukaran yer..korang save as dulu gambo2,print..da tu korang baca ler nota kat sini..hari tu marah sangt org tempel n3 cik sue kat n3 blog lain..adik wan hazel ajo cik sue cara menyekat daripada copy paste....sekarang ni rasa menyesal la plak...tapi xtau nak jadikan asal supaya korang boleh copy nota cik sue ni huhuhuhu..nak kerobek2 tersangat laaa xder masa lagik...maap yerkk..




4 comments:

Aku dan Sulaman said...

dah lama tak buat tulang belut..tk ingat dah step dia macamna...tp mujur sue dh buat tutorial bley refer kat cni nt...:)

Cik Sue said...

tu laa pasal..kalau lama tak buat mang la lupe..ni praktis ntok tempahan baju melayu yang dah duk ade ni..lecehnyer..xder org nak tolong buat huhuhuhu...dulu upah kat org je,ni dah pindah xtau nak upah kat mana...meh tolong kite meh hikhikhik

Aku dan Sulaman said...

hak3...maunye org tu pulang balik bj suh repair tulang belut..hehe...memang leceh n takes time buat tulang belut nieh..mau bulau mata..hhee..owh sue buat bj melayu gak eh...tabik spring!!!..sy cume buat tuk 3 heroes saya jer...huhu...

Cik Sue said...

kite ramai hero..nak tak nak kene lah jugak pandaikan dr sdiri jahit baju melayu...hukhukhukhuk..lama2 jahit baju org plak dah...