Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Thursday, September 8, 2011

Pola Kurung Moden

Assalamualaikumm...korang sihat?...harap semuanya sihat-sihat yer?..musim raya ni sah-sah korang sibuk dengan open hoause sana sini yerkk..jaga keselamatan anak-anak dan orang tersayang dalam duk bizy ber open hoause tu ehehehehe...
ok laa post n3 kali ni cik sue nak ajak buat pola kurung moden.Sebelum puasa hari tu,ada yang minta buat tutorial ni tapi maaf laa ketika itu cik sue sangat-sangat la sibuk dengan baju tempahan..aduhaiiiii sangat tak dapat buat.Ok tak mahu buang masa jom lah kita mula..

POLA BADAN BELAKANG
AB labuh baju di kehendaki
AC ukuran bahu ke pinggang atau ukuran standart 14'
AD 1/4 ukuran keliling dada atau ukuran standart 9'
DE naikkan 4'
CF ukuran dari pinggang ke punggung atau standart ukuran 8'
FB ukuran punggung ke labuh baju
*garis semua garisan melintang tadi

AG ukuran lebar bahu bahagi dua 
AH ukuran leher (boleh ikut ukuran leher baju kurung anda dgn meletakan pola leher di situ dan tandakan ) 
GG1 turun 1' dan buat garisan HG1
EI ukuran bidang dada depan bahagi 2 +0.5'
DJ ukuran keliling dada bahagi 4+0.5'
sambung garisan G1,I dan J...*pangjang garisan ni mestilah gunakan formula ni ~ukuran ketiak bahagi 2-0.5'
cnth ehhh : ukuran ketiak cik sue 19.5' bahagi 2-0.5'=9.25,maka garisan G1,I dan J mesti nak kene 9.25..kalau tak sama,korang kne adjust titik G1 sama ada naik sedikit atau turun sedikit...
semoga korang faham huuuuu...

CK ukurang keliling pinggang bahagi 4+1.5 ( 0.5 adalah keselesaan dan 1'untuk dat )
*sekiranya tidak suka buat dat ukurang keliling pggang +0.5 sahaja..dan garisan dada ke pinggang akan terhasil seperti garisan JK1 bukan JK..jgn panik!! ehehehe..
FLdan BM ukurang keliling punggung bahagi 4+0.5'
C1=3.5'@3'@2.5' ( bergantung kelebaran pinggang...gemuk..sederhana..kurus)
1,3=4.5' dan buat garis lurus hingga ke garisan DO
1,4 dan 1,5=0.5' sambung garisan2 3,4,2 dan 3,5,2

POLA HADAPAN BAJU
Guna pola yang sama cuma anda tukar pensil warna lain plak..kalau anda rajin,boleh la buat sekali lagi untuk pola hadapan baju secara berasingan..
semua ukuran adalah sama kecuali :-
-EN ukuran bidang dada depan bahagi 2
-DO ukuran keliling dada bahagi 4 +1
Formula untuk garisan G1,N dan O adalah : ukuran ketiak bahagi 2 +0.5'..cara adalah sama seperti pola belakang untuk menentukan pangjangnyer ok.
-2,6=turunkan 1.5'
* untuk garisan OK kalau anda tak suka buat dat akan terjadi garisan OK1

POLA LENGAN

cik sue cadangkan anda semua rujuk post n3 kat link bawah ni.Cara buat pola lengan adalah sama..


CARA MEMOTONG KAIN
Gambar kat bawah ni kecik la sikit..kalau menghadapi masalah rabun...ehehehe sah2 mang tak nampak ler..so sila klik pada bahagian gambar tersebut..karang dia jadik besauu dan nampak laa jelas..
Rasa cik sue tak perlu jelaskan apa-apa korang boleh faham dengan rajah bawah ni..

cara gunting pola badan belakang


cara potong untuk pola depan

kain yang telah di potong:bahagian belakang

* kain yang telah di potong ntok bahagian badan depan lupa nak snap daaaa...

ok laaa korang buat laa pelan-pelan..tak susah la sangat..nekad je ehehehehehe ok kalau tak faham mana-mana bahgian boleh bertanya kat bahagian komen yer..selamat mencuba..


117 comments:

liza said...

bagusnya blog cik sue ni..kasik free lg tutorial menjahit..semoga segala usaha cik sue mendapat balasan yg setimpal..sy tumpang belajar ye cik sue

Cik Sue said...

Alhamdulillah.ada la sikit2 ni ntok bekalan kat sana..kalau d terimaNYA..mudahan amin..
sila2 sila blajo apa yang ada kat sini..

peace said...

pola dpn mmg lebih bsr ye? saya cuba lukis pola hr tu. mcm sama bsr je. maksud saya kalau tengok pola cik sue ni ada garis JK & OK. tapi kalau pola saya tu ada 1 je. sama ada JK/OK.
kalau saya proceed dgn pola ni,, apa akan jd dgn baju saya tu..hehehe

Cik Sue said...

hermmm peace ikut formula cik sue bagi tak?...pola depan ngn belakang baju yang lain sama aje yg beza garisan DO,DJ dan EN,EI..
formula DO: ukuran keliling dada bahagi 4 + 1
formula DJ: ukuran keliling dada bahagi 4 + 0.5

nampak tak perbezaa tu?..ehehehe 0.5 inci je pun...itu untuk keselesaan bongkok belakang badan kita..

Cik Sue said...

kalau peace proceed ngan pola tu cik sue rasa ok jugak laa..cik sue pernah buat dulu...cik sue belajo dulu pun macam tu..karang pandai la tu main2 dgn fmula2 dalam jahitan..cayok2!!!...

peace said...

tq cik sue. dah jait nanti, (tak tau bila..hehe) saya akan buat laporan ;)

Cik Sue said...

bagus3!!..eheheheheh

Nur Haslin Binti Hamid said...

salam cik sue.. tq utk tutorial nie :) saya berjaya buat baju tu tapi cantuman lengan tu tak jadi cantik...ada tips tak? hehehehe :)

Nur Haslin Binti Hamid said...

salam cik sue :) lin berjaya buat baju guna tutorial nie..tq cik sue.. tapi cantuman lengan tu tak menjadi (kurang cantik) walaupun dah jelujur terlebih dahulu..ada tips lain tak untuk cantum cantik? :)tq

Cik Sue said...

wsalam lin...haaa tahniah2!!!...kalau firs time buat mang laa cam tu..ok ada banyak teknink sebenarnyer nk cite satu2 kan..ok antaranya klik kat sini.. http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2011/05/teknik-mencamtum-lengan.html..

ada lagik satu tapi tak leh terangkan plak dah kat sini..tak leh paste gambo huuu..ok kalau cam tu ada nota pdf untuk panduan baut blouse dari cik sue tak?...kalau ada sila rujuk muka surat 42 gambar yang tengah tu...kalau msaih belum ada nota tersebut sila bagi email pada cik sue k...

AKMAL said...

bgos la belog cik sue ni...suke2..nnt bole la post nk bwt kebaya pulak yea..hehe <3

Cik Sue said...

cik sue baru dapat je nota buat kebaya..karang jenguk laa lagik page nota jahit yer..nnti cik sue link kan notanyer..( mentang2 da pandai link ahahaha )

ita said...

salam kak...jln2 jupe blog akak ni..alhamdulillah bagus nye..saya pon tgh plan nak bljr jahit..almaklum suri umah...penah bljr dulu..tp pastu tgl..sbk smbg bljr dulu..ni duk umah dah..mntak halal yer ilmu nye..doakn sya..

Cik Sue said...

ita...Alhamdulillah hehehehe kite berjumpe di alam maya dgn minat yg sama..ok selamat maju jaya...

nyza tokyzika said...

slm..
cik sue mcmner nk jahit pd bahagian leher baju kurung moden nie????

nyza tokyzika said...

slmm,
cik sue, mcmner nk jahit pd bhagian baju kurung moden ni...........??

Cik Sue said...

nyza tokyzida:awak boleh carik tutorial buat blause...sila ikut arahan kat instruction di page "nota jahitan" untuk mendapatkan tutorial tersebut ok..semoga berjaya..

'Adila said...

Hepy gile jmpe blog Cik Sue ni..
sy br 1st tym nak wat baju kurung moden ni..tutorial ni mmg membantu sgt la..thanks Cik Sue..

em, sy nak tanye, pola baju kurung moden ni kalau gune pola blouse dalam pdf tu pun bley gak,kan? cume labuhkan je..tapi part tangan tu sy kompius..dalam tutorial blouse, die punye tangan same tuk belah depan n blakang..tapi tutorial yang ni, blah depan kne tolak 0.5". sy da ikut pola dari tutorial blous..so sy kompius camane nak tolak 0.5" kat tangan tu..emm, cik sue paham tak?

QayraQistina said...

Salam cik sue...

Dah lame carik tutorial mcm ni. Alhamdulilah jumpe jgk :)

Semalam try test wt pola bj kurung moden ni tp bab area kt lengan 2 konfius sket. Ni mslh yg sy dpt:-

1) EI ukuran bidang dada depan bahagi 2 +0.5' (bila buat yg ni jd lebih panjang drp DJ. klu bentukkan ia jd cembung)

2)garisan G1,I dan J (bila nk sambungkan garisannya mcm pnjg sgt dgn size sy, kalu nk turunkan lg G1 mcm tak padan sbb kene turun dlm 2 inci kot.

Harap cik sue dpt bg idea kt sy mcmane nk selesaikn yg ni.

Thanks cik sue coz sudi share ilmu wt bj kurung moden ni...sukee sgt...

norma said...

salam cik sue...thank byk2 sbb bg tutorial free...sya nk tnya kurung moden nie ada zip d belakang tak?kalau nak wat zip d belakang mcm mana pula.thank..

Anonymous said...

salam.thank to cik sue sbb byk bagi tutorial free kat sni...byk yg sya perolehi utk d jadikan rujukan...sya nak tnya baju nie kalu nak letak zip d belakang mcm mna erk...

Cik Sue said...

wsalam..hermmm cemana nk letak zip belakang? ok bahagian pola badan belakang hendaklah di potong dua keping...cuba tgk gambo atas yer..ada dua keping untuk kepingan belakang..setiap satu lebihkan satu inci untuk basi zip sorok kelak...cara nak pasang zip sorok sila cari tuto buat zip sorok ada cs letak dalam blog ok..

Cik Sue said...

norma...tuto ini boleh d guankan pd kedua2 patern..sama ada yg zip belakang atau tak der zip belakang..untuk yang ada zip belakang norma kena potong bahagian pola belakang tu menjadi dua keping dengan lebihkan bahagian lurus tu ( garisan tgh badan ) kepada 1 inci..nnti potong belak yer..untuk cara pasang zip sorok sila rujuk tuto pasang zip sorok yg telah cik sue buat kat blog ni..

Cik Sue said...

wsalam QayraQistina..
jawapan cik sue :
1-cik sue rasa awak salah amek ukuran kot...cuba amek sekali lagik dan rujuk post tuto mengambil ukuran..da ada dalam ni cik sue letak..tgk cara nk amek ukuran bidang dada

2-yang ni cik sue rasa pun awak salah amek ukuran...ambillah ukuran ketiak awak dgn cara betul kalau rasa pjg dan tidak munasabah boleh rujuk baju2 sedia ada dan ukur di situ..kalau tak pasti ukuran lilit ketiak sendiri ok..

selamat berjaya dan jgn putus asa..

Cik Sue said...

wsalam adila..
nota dalam pdf dan nota cik sue bagi kat sini sebenarnya basic adalah sama..cuma tang lengan adila kata tu..boleh guna kedua2 cara..hasilnyer akan sama jugak..cik sue lebih suka ikut stail yg tuto cik sue bagi ni..entah laaa selain selesa dan cik sue suka sesuatu yg berformula..paling tak suka sesuatu yg main agak2..heheheheh terpulang pada adila ok..

'Adila said...

Thanks Cik Sue..lama sy tunggu cik sue online..sbb semangat nak wat baju ni..da beli kain..1st tym nak cube ni..thanks cik sue..:)

Cik Sue said...

ok Adila..cayok2...semoga sukses ehehehe

Qayra Qistina said...

Terima kasih cik sue atas jawapannya. nnt Qayra akn cuba buat lg :)

norma said...

thank che sue..lepas nie sya nak cuba wat baju kurung moden zip belakang..

sham syam said...

cik su dapat tak soalan saya?

Cik Sue said...

sham syam..erkkk sory..apa soklannyer?...awaknyer komen ni terjumpa kat box spam...baru terperasan ni tapi apa kah soklan itu?

Sham Syam said...

tak dapat ke cik sue

Cik Sue said...

Sham syam...
cik sue keliru huuu...apa yg tak dapat?..soklan?..mang tak dapat..kat mana?..nah email cik sue ..surtimayusof@gmail.com...

ita said...

salam kak..nak ty kalo tang baju kan..yg tuk keselesaan tmbh o.5 tu,kalo nak tmbh lebih 1 ke..2 ke ok ke..kalo bole nak longgar sket..lg satu kalo nk kembangkan baju tu..adjust kembang kat bwh tu la kan heheh..faham ke kak?

Cik Sue said...

wsalam ita..
boleh ita...tambah ikut keselesaan ita mahukan...0.5 itu hanya keselesaan standart...

yaaa kalau nak kembangkan adjust bahagian bawah baju..

selamat maju jaya ita..

nana said...

Salam Cek Sue..tima kasih sbb byk ilmu yg di kongsi oleh cek sue utk peminat blog nie.Saya nak tnya baju kurung moden kalau leher buat mcm bju kurung biasa mcm mana sbb sya selesa dgn leher jenis tu ,sbb x perlu buat lapik leher hanya pkai kun@ lis sj.

Cik Sue said...

wsalam nana
kalu nk buat leher teluk belanga kat baju kurung moden boleh aje...tapi nana still nk kene buat langkah yang sama..still kene pakai lapik leher..kerana?...sebab kurung moden kita belah bahu..kurung biasa tak kan?...buat cemana pun utk krg moden kita mesti belah bahu..langkah leher adalah sama pakai lapik leher lepas tu baru boleh buat kemasan lain sama ada nk letak piping kat leher pun boleh ok..

Anonymous said...

salam cik sue.

lengkuk ketiak kat lengan tu x sama ukuran dengan lengkuk ketiak kat baju.. normal ke?

Cik Sue said...

aaa kadang2 boleh jd normal heee..just adjust masa mencantum nnti ok..

IzzahShoppe4u said...

assalam...nk tyer klu guna pola ni nk jdkan jubah cemana nk dapatkan bhgn utk kain ke dari punggungg , peha... sambung straight saje....sekian .

IzzahShoppe4u said...

assalam boleh tahu cemana guna pola ni utk jadikan jubah moden...tq

Cik Sue said...

wsalam izzah..

untuk buat jubah boleh gunakan pola kurung moden ini jugak..cumanyer dari bahagian garisan bahu tu ( garisan bawah ketiak tu terus lurus ke garisan bawah bukaan kaki..garisan bukaan kaki pulak ambil mengikut ukuran lilit punggung d campur dgn keselesaan yg d kehendaki..tak perlu ada garisan pinggang dan punggung yer...kalau nk jubah moden boleh tambah dat belakang ok..selamat maju jaya..

Miss Butang said...

assalamualaikum kak :)
nama sy hamidah..sy print out ye tutorial kurung moden ni..harap akak halalkan perbuatan saya ni..hihi semoga Allah murahkan rezeki akak sebab berkongsi ilmu bermanfaat..terima kasih kak ^_^

Cik Sue said...

wsalama miss butang..sila2..hehehe cik sue mang da halalkan perbuatan copy2 print korang sejak dulu..kikikiki

Anonymous said...

nk bljr wt bju kurung p xphm pe y akk ckp..kih4

Cik Sue said...

:-D

Anonymous said...

thanks for this blog..sya bru dpt tempahan jahit baju kurung moden..sgt2 membantu blog ni..halalkan ye apa yg sya belajar..tp nk tnya..kalau baju contoh adalah baju kurung pahang mcmana nak convert ukuran ke baju kurung moden yek? saiz bdk umur 8-12 tahun..

Zanariah Latif

Cik Sue said...

same-same..Alhamdulillah..semoga melimpah rezeki awak..tajamkan lagi skill yg sedia ada..:-D...cs ambil masa nk jawa soklan awak ni..sebab?..cs baru terpikir hehehehe..cs dah tanyer member2 otai jahit..jawapanyer maka tak dapatlah nk d tolong...krg moden perlukan ukur lilit dada..punggung..pinggang..semua ukuran tu tak dapat kita ambil pada cth baju krg pahang kan?...maka suruhla tuanyer bagi ukuran yg d perlukan tu yerkk..:-D

Juleana said...

Salam cik sue...kurung moden ni tanpa zip kan? Kalau kita nak letak zip belakang ada perubahan ukuran tak? Maaf sbb baru nak belajar menjahit :)

Cik Sue said...

wsalam..kurung moden ni ada zip yangg...zip sembunyik..cuba tengok gambar potongan kain untuk badan belakang tu..ada dua keping kan?...maknanyer tu nk cantum zip dulu :-D..xper boleh je tanya jgn takut cs taak geget org hehehehe..

puteri farihana said...

salam ..klu dah dpt ukuran badan ,berapa plak nk lebih kn untuk potong kain ?

Cik Sue said...

wsala, puteri farihana..

kain bergantung pada saiz awak jugak laa..dan bergantung jugak fesyen kain ..utk kurung moden kain yg selalu org pakai :

1.lipat batik =2 suku meter saiaz L ni
2.kembang duyung=2.2-3mtr
3.kembanp payung or A shape = 2mtr
4.kembang duyung potong lutut/full circle 3.5mtr

MASSHALLY SPACE! said...

Saya x tahulah kenapa x pandai menjahit..sedangkan mak saya terer jahit baju pesen mcmcm.....tapi Allah bg terbuka utk cabar diri utk jahit slps tgk blog ni...mesti arwah ibu saya suka klau dia tgk saya berminat mcm ni....terima kasih Cik Sue

Cik Sue said...

Masshally...sebenarnya dalam menuntut ilmu apa2 pun jgn aad sifat mudah cepat putus asa:-D...giat berusaha pasti ada kemanisan yg terhasil :-D...cayok2

Athirah Nisrina said...

cik sue, pola ni nmpak bntuk tubuh la.. boleh x klau nk pola yg longgar. xnampak bentuk tubuh

Cik Sue said...

Athirah..
aisss da namanyer pola kurung moden dik..awk boleh tambah kelonggran ikut keselesaan awak :-D...

Anonymous said...

salam cik sue.... best... sy baru nk pupuk minat menjahit ni... hehehe jadi agak lambat la.... huhu ade tips x mcm mne nk potong kain bg cantik.... tambah2 kain yang teramatlah lembutnye.... lg 1 tips utk jahit bagi cantik... hehehehehe thx cs...

Cik Sue said...

wsalam...ahhh bagus pupukkasik subur ehehehe...
soklan pertama : lau kain lembut guna banyak peniti..kalau kat bahagian lurus...cth nk ptg kain,guna teknik tarik benang da uat dgn cermat..teknik ni ada cs buat tuto..korek yer :-D..semasa proses memotong..lakukan dari A-sampai habis..xmau ada episod..:-D...

soklan no 2:ni stail cs yer...lepas jahit tepi cs gosok dulu sebelum jht cantum...sebelum gunting kain..cs gosok dulu danbentak ats lantai..tgk corak dan alun kain..pikir..dapat idea baru potong :-D...nnti hasil jaht kemas ...pastu setiap kali cantum akk akk gosok...jgn tggu da siap semua baru nk gosok :-D...

Anonymous said...

Salam..cik sue..mcmne nk buat dart princess cut tu ye...boleh guna pola yg sama ke?

Cik Sue said...

wsalam..isss akk nak cakap pun ssh..awk duk mana erkk?..lau dekat bule je datang akk tjuk...boleh guna pola krg moden jugak utk pesen ni...

Anonymous said...

Kelakar la cik sue

raihin ibrahim said...

salam cik sue...

sori ye kalau gngu cik sue lg,nak tnye..ade ke formula khas kalau nak buat leher bulat utk baju kurung moden...


TQ

Cik Sue said...

wsalam raihin :-D...nnti cs buat tuto yer..

che mohd azmi said...

As salam...ilmu yang berguna...saya tumpang belajar...pas ni boleh tak ajarkan cara nak buat jubah jenis kembang payung...macam ala2 abaya gitu...tq..mintak halal ilmu yang saya belajar ye...

iamfatinfarhana said...

thankss banyak2 kak post tutorial ni,..kat luar nk belaja jahit kemain mahal lagi. nk blaja kat membe pun kedekut ilmu huhu semoga rezeki akak melimpah2 :)

kak, akak ade buat tutorial lengan baju kurung modern x? lengan dia. sy baru belajr jahit sikit2

Cik Sue said...

che mohd azmi..insyaAllah

iamfatin...ehhh pola lgn tu cs da kasik link sekali kan..klik situ aje..terus ke tuto pola lgn utk kurung moden..blouse..sama aje :-D

nazarieda hanida said...

salam cs..
saya ni budak baru nak belajar , boleh x beri info bagaimana cara nak buat bulan leher baju.. lain fesyen lain ke bulan dia...atau sama semua... saya buat baju kurung bolehlah.. tapi main taram jer coz saya cume terror ( terrorlah sangat) jahit langsir... please help me...

Cik Sue said...

wsalam nazarieda...cs dah buat tuto utk leher teluk belanga dan jugak V..sebenarnay asa sama je..ambil asas pola leher teluk belanga..dari asas tu awak kreatifkan lagi dgn pesen2 leher yg lain..selain awak kn rajin mncari ilmu ..kat abng gugel ni banyak..tuto omputeh..huhhh mcm2 pesen :-D

nazarieda hanida said...

owh..sy dah try wat pola baju kurung moden ni.tapi konfius lah ukuran bidang dada tu cam ner... macam x brape nak jadi jer pola ni..

Cik Sue said...

naza...rujuk link copy ni yer..awak copy pastu gugel :- gambar bawah sekali awak tgk...

....http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2011/04/panduan-mengambil-ukuran.html

Anonymous said...

salam cik sue.. nak tanya yang ni
EI ukuran bidang dada depan bahagi 2 +0.5' dan
DJ ukuran keliling dada bahagi 4+0.5'

sya dapat EI dan DJ sama je 10 inci. mcna blh jadi mcm tu ye?
ukuran keliling dada saya 38inci.
yang DJ tu saya rasa betul dah mungkin tp yang EI tu mcna yer?

Cik Sue said...

wsalm...ehehe awk slh amek ukurn bidang dada tu..ok rujuk sini...akk ada ltk link utk ukur bdang dada

http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2013/02/pola-blouse-simple.html

raihin ibrahim said...

salam CS,

nak tuto buat leher bulat utk kurung moden...hehehe...


TQ

Cik Sue said...

ehehhe insyaAllah ...nnti aii buat :-D

Anonymous said...

kak su, terima kasih coz sudi share ilmu menjahit ni. sy mmg berminat nak belajar menjahit.. untuk beginner macam sy, pada pendapat akak, mesin jahit jenis yang macamana patut sy beli ya...

Cik Sue said...

bergantung pd buget awk..cik sue dulu xde asas jhtan langsung..zero..bermula dgn brother LS 2150...ehehehe murah je rm550 sebijik boleh hangkut kemana saje kihkihkih..bl dah xprt skit br belasah ind..wauuuu..mak teruja dgn kelajuanye ehehehe..pada saya beli msn jait tak rugi dan tak basi...tgk pada buget awak okehh dgn sedikit panduan cs tadik

Mak MeLo collection said...

salam kak nak tanya kalau nak buat baju kurung moden kanak2 pun sama ke kene buat pola mcm ni..

Cik Sue said...

wsalam..aaa wajib buat pola jugak...tapi cs kurang mahir dalam penghasilan pola baju knk2...cs masih bergantung harap pada buku lagik...hukhukhuk

HasilCreative said...

Salam. Cik sue, tq sbb tutorial ni. Sy xda lg pdf tu. Nak boleh.. :)

az said...

Assalamualaikum akak saya kurang faham bab leher. Camne nak dptkan ukuruan utk leher - 7-H Dan 8 -H. Tq

Cik Sue said...

wsalam..awak ambil bulan leher baju krg awak..awak tekap je kat situ :-D

Cik Sue said...

Hasilcreatif..boleh..awak pergi kat page nota jahitan..semua ada kat situ :-D

Fareisha Husna said...

Salam Kak Sue
Nak tanya pasal ukuran bidang dada.
Kalau 37 ukuran lilit dada berapa ukuran bidang dada.
Bagaimana untuk membentuk curve bidang dada.
Saya konfius sebab saya buat jadi sama x ada curve.

ten-q...

Nur Arthirah Raden said...

Slm kak Sue, trima kaseh tuk tutorial ni... Sy ni baru nak blajar mnjait dari Internet, tersangkut plak dgn blog ni... Sgt3x teruja n trimas bbnyak sbb share ilmu2 jaitan.. :D Smoga kkak murah rezeki sbb murah hati share ilmu mnjait...

Sy ada satu soalan, kalau jahit baju kurung moden kain chiffon, tanpa lining, camana nak jahit lehernya tu?

Cik Sue said...

wsalam...bagus...teruskan usaha belajo jait kihkihk ikut kemampuan..kalau mmpu online silakan..lau tak mmpu sila lah carik guru yer...lau jahit material cipon..leher buat lah jahit stail jahit bias...tuto dah ada cs buat...carik yer

Cik Sue said...

Faresha...

awak tgk post ni utl bidang dada ..cara ambil ukuran pada badan dan baju cth

http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2011/04/panduan-mengambil-ukuran.html

Anonymous said...

salam cik sue,duk are mana ye saya nak berguru boleh,saya baru sangat dalam bidang jahit menjahit ni,baru first time wat blous tu pun main hentam je,nasib baik jd wat pun tampa pola,jd saya nak nelajar apa2 yg patut saya Hazlina ni fb saya cik sue leh pm saya ye,Hazlina Hamid

Cik Sue said...

wsalam...cs dah cari kat fb..ada ramai gak Hazlina Hamid..awak yg mana satu ..apa kata awak je add cik sue :-D...nak copy paste n search frined ..
https://www.facebook.com/surtima.yusof?ref=tn_tnmn

Mazatul Suzana said...

moga diberkati
toce3

Fatiemahakimi said...

Cik sue....:)
ajar kite menjahit blh..wt class ke?huhu..
love ur blog :)

Cik Sue said...

akk x mmpu nk buat kelas hihihih ada kembar siam :-D

akucoklatpink said...

Salam CS..CS tahu tak macam mana nak jahit seluar palazzo tu?..CS ada pola seluar palazzo tak?..dah try buat,tp tak jadik..:)

BoNDaQaiSaRa said...

Sy br berjinak2 dgn jahitan nie, mesin jahit pun br beli isnin br ni, so tersgt ah bersyukurnya jumpa blog cik sue ni, mmg best ah, smoga cik sue lbh sukses dn dmurahkn rezeki, amin..

BoNDaQaiSaRa said...

Bersyukur sgt bila jumpa blog cik sue nie, sbb sy br start nk bljr menjahit ni, so tgh xcited sgt ah ni, cuma x brp paham sgt agi bila tgk pola2 yg cik sue buat, tp xpe pelan2 kayuh..

Anonymous said...

assalamualaikum cik sue, sy bsyukur sgt gugel2 jumpa belog cik sue...sy nak mtk halal ilmu y disedut dr beloq cik sue ni...semoga pahalanya berterusan sampai bila2 berkat ilmu y cik sue kongsikan ni...aaamiiinnn...insha Allah baju raya suami, saya n anak dah xpayah tempah dah..boleh jimat duit suami...alhamdulillah...thanx again cik sue, we <3 u!

Shema Harun said...

hehehe...x berapa nak phm...yg belakang tu ada 2 ke? kan masa kita ukur pola kita lipat 2 kain kan..pastu bila buka jd 1 bhgian dpn n blkg tp sy tgok gmbr cik sue trus jd pning..knpa blkg ada dua ye? nasib baik dpn lupa snap kalau tak makin tambah pening kot..huhu..tolong beri tnjuk ajar..:)

Nora Akhmal said...

hi cik sue..Alhmadulillah jumpa blog cik sue ni...happy sgt..terimakasih ajar pola2 berguna ni..
sy memang dah lama teringin buat baju dan kain sendiri.. thn ni nk jumpa buat kurung pahang n kain loceng...harap2 menjadi ikut panduan cik sue...wish me luck ya!

Cik Sue said...

ehehhehe soklan terpilih nk jawab ni...

ok uols gud luck semua ..selamat menjahit baju raya...

Shema harun...ada tiga keping utk kurung moden..satu depan..2 lagi belakang..kenapa belakang 2?...sebab kita belah tgh2 belakang tu...jgn lupa letak basi..utk kita pasang zip sorok/sembunyik...tujuan letak zip sorok/sembunyik ni supaya nnti senng nak sarung...kurung moden akn ikut body sikit..nnti tak lepas punggung awak nak sarung baju kihkihkihkih

ina said...

Trm ksh cik sue, dpt la km bljr sikit.

cik mia said...

mia doakn kak sue dpt rezeki melimpah ruah coz sudi kongsi tutorial2 ni ngan kitorg~

kakak mia said...

assalam sis,sya baru nk blajr buat baju..sya tjupe blog sis..sya mintk izin untuk copy print pola2 yang sis tunjuk..mintak halal ye sis..terima ksih bebyank..

kakak mia said...

assalam sis,sya bru nak blajr buat baju.sya terjupe blog sis,sya mintak izin tuk copy print pola2 yang sis tunjukkan.mintak halal ye..terima kasih bbyak..

KakNgah said...

Salam cik sue, TQs dgn sharing dr awak, mmg berbaloi2.. sy ni minat menjahit tp takder masa nak g belajar menjahit..

Apapun jom singgah2 ke blog saya juga untuk info kesihatan atau nak beli supplement kesihatan :)

http://kakngahsihat.blogspot.com/

azlin said...

as salam kak sue...saya mohon izin tuk copy n print yer..nak buat simpanan n rujukan...

akk boleh tak akk ajar mcm aner nak sambung kan G1/J/N dan G1/I/O...saya dah pening n tak faham formula akk tu...dah cuba buat tp asyik tak jd jer...tak dpt mcm dlm gamba akk tu...sya baru jer nak berjinak2 dlm dunia jahitan...hehee...tolong yer kak...

formula yg ni kak...

*pangjang garisan ni mestilah gunakan formula ni ~ukuran ketiak bahagi 2-0.5'

Lynn. said...

Salam cik sue.

betul x langkah2 jahit baju kurung moden mcm ni?

memula cantum blkg badan,
pasang zip,
kemudian cantum bahu,
cantum tepi baju,
jahit bawah lengan,
and last skali cantum lengan dengan badan.

betul ke cik sue?

tenkiu. sy da potong. tp xtau nak start dari mana. hoho..

-lynn.

Anonymous said...

Salam blh sy minta nota tak

Surtima Yusof said...

wsalam uols...tima kasih la hai doa2 kalian tu..amin2..ehehehe ok sape nk kopi ke nak share dgn org lain ke..sila2 cs xpena marah..jgn juai je udah la...

Kak ngah..cs dah g jengah dah ehehehe

Azlin..
sory lambat reply komen awok huu..bz ;e hukkk..ok G tu garisan bahu kan?...awak buat garisan lurus ke bawah..x kesah la bape panjag pun ...lepastu garisan melintang E akn berjumpa dgn garisan menurun G ..point pertembunagn ni awak masukkan ke dalam sebanayak 1" maka dapat lah N..manakala di garisan D melintang tu awak pakai pomule llit dada bahagi 4 + 1 maka dapat la O..maka dapat la keruk lengan depan awak...
utk yg belakang pula ..lakukan perkara sama..di garisan pertembungan E dan G awak masukkan hanya 0.5 sahaja utk pola belakang..manakala di garisan melinatng D awak just kurangkan 0.5 dari garisan depan di garisan D tu maka dapat lah J..siap keruk belakang awak..:-D...

langkah2 mencantum baju
1.cantum bahu badan depan dan belakang..
2.pasang zip sorok ( kalau ada pasang zip lah yer )
3.cantum alas leher
4.cantum tepi badan depan dan belakang
5cantum tepi lengan
6.cantum ketiak lgn dan badan

siapkan kemasan lain

ehehehe cayok2...

cik anom..boleh sila amek semua nota yang ada hehehe

Anonymous said...

Assalam cs..nk tny..cs mmg guna 0.5' ye utk kselesaan tu?tqvm cs

Anonymous said...

aslm akak..cm ane sy nk dptkan nota pdf tntang potong pola bju ni??

Nora Mieza said...

Salam....cik sue....sy xphm la bhg EI mcm mn nk dpt ukuran bidang dada depan? Mcm mn nk ukur bhgian tue?

Anonymous said...

Testing

shana kamal said...

salam..cs,kalo baju kurung moden tanpa zip macam mana yer pola dia??sama ke macam yang ada zip ni??

Surtima Yusof said...

Wsalam....
Cik anom mksudkn keselesaan bhahian mn tu 0.5?...klau dada 1....pinggang 0.5 punggung punggung 0.5

Cik anom lg
Cara potong ada dh cs buat nota tp bkn pdf munyer kihkihkih mkcik x geti nk buat nak kihkihkih

Nora
Awk pi geledah kat post ttg cara mngmbil ukran..katvsitu cs da tjuk cara nk ukur n kt mn nk ukr..

Shana
Krg moden xde zip ni mcm ni cata dia..
1.masa me!ola buat dat dpn n blkang mcm biasa..ptg ikut pola
2.masa jht plak ,jahit dat blkang je...ptg sekeping je utk blkang..xde zip.manakla dpn jgn jht dst..abaikan..kelonggaran dat akn mnjdi klonbggaran sesuai utk baju awk...

azie_gee said...

terima kasih kak share ilmu bermanfaat, seronok sangat mohon belajar ye kak..moga Allah yang membalasnya

shana kamal said...

trima kasih cik sue..bc yg cik sue explain tu phm dh asenye..tp blum cuba blum tau kn..nt sy cuba dlu yer...bru taw jdi ker x jadi..
hihi

Natasia Maiza said...

Salam...


cik sue, terima kasihlah banyak2 atas tutor yg cik sue kasik kat sini, saya belek satu persatu...

saya nak tanya cik sue, klo saya buat baju kurung moden tanpa dat, tapi ikut pola ni jugak boleh kew? sebab putri saya tu tak suker lah plak dengan dat tu...

mood menjait tgh meribut topan dalam perasaan saya even mesin jahit kesayangan saya sudah kembali erada kat umah mak di Mlaysia.... fening....

zarina mohd top said...

assalam...cik sue...saye nk tanyer...saye ade ikut toturial nie tapi saye pelik nape time saye jahit tangan nk cantum kat badan jd lebih kain nyer...lame2 saye buat kedut kat atas jadi la gelumbung2 kat bahu....blh tlg tunjuk tak cara cantum kn tangan pada badan...