Monday, March 25, 2013

Kain Pemplum/Mermaid potong lutut

Assalamualikumm..

kihkihkih..jangan mare ahhh..baru nk jenguk blog ...sepi kan?..tahuuuu tahuuuu ehehehehe..ok lah den tahu ada org marah kat den tak update blog kihkihkih..bz tahap gaban u..bz kije ..bz ngn ank2 bz sakit demam jugak kihkih always bz u...:-P

Okeh meh layan tuto makcik meh..korang mesti suke keh keh keh...meh kite buat kain ni ..korang suke kan?..ahahahaha





ok...ni cik sue guna pakai nota yg cs buat utk kaan cs...lilit punggung yg  d gunakan adalah 40"..korang boleh potong sampai lutut atau tgh pehe..pada cs baiklah ats pehe supaya senng nk melangkah..xde la kes kepit2 macam saloma kihkihkih

nak dapatkan garisan lutut..labuh kain bahagi 2..daripada garisan lutut ni naikkan ke ats 3" ke 4 "..pada garisan inilah saya potong :-D




ok anggap kertas ni sebagai kain yg kita akan buat circle kat bawah kain tu yer...ahhhh?..pemplum?..ahhh ye ye..sama lah jugak..



ok lipat dua macam ni kain tu yer..




pakai kapur kain yg tajam...nk buat pola dl pun boleh still sama je langkahnyer...cara nk dapatkan ukuran cicle boleh rujuk link tuto ni yer...ok ni saya buat pola terlebih dahulu..cara letak pola atas kain..






ini cara guntingan yer..





apabila dah d gunting...dan buka circle tadi...




ahhh nampak tak ada macam satu garisan kat tgh2 pemplum tu kan?...tu bahagian belakang kain yer...kain ats tu cs but zip tepi..boleh buat zip belakang juga..buat tulang bersambung dgn tulang pemplum tu...jadi atas akan kelihatan satu garis sampai bawah ok...nk tnjuk pun tak de korang pahm sdrik la jawabnyer


tipss!!!!...sila pakai lerang 60 okeyy :-D....

31 comments:

�MiS AyA� said...

cs, kalau nk kembang dari pinggang pun buat macam tu gak ke? :D

Cik Sue said...

aisss nnti cs buat tuto yg tu plak lah...

INTAN SYAFINAZ BINTI MOHD KAMAL said...

Kak keliling circle utk atas peha tu kene ukur peha ke...

Cik Sue said...

tak yah ..awak pakai ukur lilit punggung+0.25 - 1....ni utk kain bahagiat ats nyer lubang utk asmbung ngn circle...

Anonymous said...

cop..lubng circle tu jd kecik je...yeke tu?ke sy yg kurng phm?

Cik Sue said...

cop..cik sue dah repair !!!...keh keh keh

missfiey tailor said...

Hi ciksue! Missyou. Hihi. Thanks yo bg note. Sukew <3

inikedaizi said...

kna repair la cs circle yg kecik tu?..pasal sy nk sambung ngan atas nyer kain x leh

Cik Sue said...

inikedaizi..kecik tak per..masih selamat..kalau besar dari yg kain atas..masalah...kalau kecik awak gnting sikit2..supaya tak terlajak besar ok...pastikan labuh pemplum awak dah stanby lebihkan utk kecemasan..cth sepatunya labuh pemplum 19..awak lebihkan dalam 24..tujuan utk yg atas kecik tadi..bila siap cantum semua baru potong bawah pemplum ikut saiz labuh awak nak..

Anonymous said...

sis,circle tu kena buat 1 atau 2...

Cik Sue said...

satu je...lau kain ckp satu je xlawo ada episod jahit tepi..jht kat belakang je..:-D

Anonymous said...

sis,biasanya guna berapa meter ea untuk wat circle tu...

tine said...

maksudny kain mermaid ni sama mcm nak buat baju peplum lah ye. btl x cik sue?

Anonymous said...

Slm..cs y D tu turunkn 0.5 inci,Pastu lau nk wat full circle perlu tolak 1.5 inci gak ke@ 1 inci je

Cik Sue said...

kain ni biasa saya pakai 3 mtr kain...yg bawah tu saya pakai lerang 60..lerang 45 saya lom pandai buat...kalau saya buat sure tak cukup :-D...jadi saya buat lerang 60 pemplum saya selamat mengemabng dgn jayanyer kihkihkih

aaaa sama jek tekniknyer..kain ni jugak org panggil kain pemplum :-D


D turunkan 0.5..bagi mengelakkan masalah tercongek...tau kan tercongek tu apa kihkihkih...1.5 utk memeri kain tau..kadang tak semestinya 1.5 kadang lebih lagi..bergantung pada kain ..utk tuto saya buatkan 1.5..selamat ehehehe kalau kecik korang boleh ptg oter sikit2...

missfiey tailor said...

assalamualaikum ciksue yg disayangi. hehe. masih ingat lagi fiey? harap harap ingat le. ni nk tanya ciksue. kalau kain lycra kan. perlu tambah basi tak? ke tak perlu? sbb dia memeri sgt. ke nak ikut ukuran asal badan kite ukur tu?

Cik Sue said...

wsalam fiey :-D....masih letak basi mcm biasa...cuma kecilkan sdkit...cs biasa basi pakai 0.75"...kcikkan jadi 0.5"..jht mcm biasa :-D

Anonymous said...

as salam... akak:-) terima kasih byk3 terima kasih.. ilmu yang akak kongsikan percuma kat sini memang berguna. moga Ilmu akak ni membawa berkat kepada akak sekeluarga.. Ameen. berguna sgt2 utk yg bru belajar mcm saya:-) moga semua urusan akak dipermudahkan.

Cik Sue said...

sama2..:-D...sikit2 je ..kite blajo saya pun blajo jua...:-D

hazizi said...

nak buat lengan y cm kembang kt bahu 2 cmne ye cik sue..m0hon info..hehe c0mey jugak kalu lengan kembang kt bahu 2..pas2 fesbuk cik sue pe e?

Lieyana Ahmad said...

kalau nak buat circle ni mcm beesar je, kena guna kain bidang besar ke???

Lieyana Ahmad said...

selalu guna berapa meter kain utk buat mermaid skirt sje eh ?? thanks :)

Cik Sue said...

hazizi...nnti cs buat tuto utk puff sleve...fb cs Surtima Yusof..see u there

Lieyana
nk buat kain ni cs oakai bidang 60 sebanayak 2.5 ke 3 mtr :-D

Suzie said...

Cari- cari terus jumpa cs ..... Tq

nor ela said...

kak, kenapa sy buat kain ni, tapi ombak die kat tepi, depan takde..
sy buat kain mermaid utk wedding.. sy ikut exactly pola akak ni..mintak jawapan dan tunjuk ajar ye kak..

Cik Sue said...

nor ela....pertama akk nk tayer kain lerang berapa awak pakai..biasanyer akn terjadi pada lerang kecik...kalau awak nk buat lerang kecik kn pakai meter kain lebih sikit dan pastikan lipat dua kali..akn hasilkan full donut atau full circle...

kalau awak pakai lerang 60..inysyaallah selamat :-D.....

ok kalau awak nk repair masih belum terlambat..awak buat sekeping lagik circle ..awak buat dua keping utk circle bawah tu..satu depan satu belakang..buat tulang kiri dan kanan...paham tak huuu

sHa AhM@d said...

sis..kalo pakai kain lerang kecik 45 tu kena sambung tulang la yer tu kembang bawah tu..tak cukup tuk buat full donut..

mak budak baru nak belajar,tq

Surtima Yusof said...

lerang 45 awak buat dua keping la..half donut ..satu depan ..satu belakang...tulang kiri dan kanan

|niniey| said...

sis klu kain lerang 45 kne bli bpe meter? 3 meter jgk ke?

Surtima Yusof said...

ninie...sory lambat reply..makcik kebizian lah huuu....ok kalau bidang 45 blh je pakai 3 mtr dgn syarat awak pandai potong kain tu..boleh kalau pndai gting

Anonymous said...

Kalo lerang 60 bape meter