Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Tuesday, July 5, 2011

Pola Kain Lipat Batik..

Assalamualaikumm..korang sehattt?...bagusss kalau semuanya sihat yer...dah beberapa hari cik sue tak menulis post entry baru...biziiiii ler dengan aktiviti jahit menjahit.Banyak baju yang nak cik sue jahitkan huhuhuhu..tapi hari-hari cik sue jenguk blog cik sue ni...sekadar blogwalking blog orang lain je buat ilang penat ehehehehe...ok laa kali ni cik sue nak ajak korang buat kain lipat batik plak...kain lipat batik ni jugak di kenali dengan nama lain seperti kain selisih lipatan hadapan...kot ada nama lain plak cik sue tak tau la tu ,tapi sama je rupa paras tuanyer tu hehehhehe...oleh kerana dekat "stat" keyword pencarian untuk nota kain jenis ni banyak kali timbul kat blog cik sue...maka dengan senang hati cik sue buat ntok si insan yang bertandang mencari kat blog cik sue tu yer... apa-apa pun jangan lupa follow blog cik sue dan klik nuffnang cik sue banyak-banyak HAHAHAHA..( gelak evil ni )...

ok dah gelak-gelak..moh kite mula buka kitab yoooppp!!...





Pola Kain Belakang

AB - Labuh kain
AC - turun 9 inci,buat garis lurus CE
CE - lilit punggung bahagi 4 + 0.25..buat garis lurus ke atas ED dan ke bawah EF dari titik E

opsss!! cik sue lupe letak tanda untuk titik sebelah D tu untuk pinggang..korang buat la H yer

AH- lilit pinggang bahagi 4 +2.+ 1 ( 1 untuk dat )
-Dari titik A turunkan 0.5 dan bentukkan pinggang 
FG - masukkan 2',bentukkan H,E dan G 

Dat
Sila rujuk rajah atas yer...



Pola Kain Depan



H,H# = ukuran pinggang bahagi 2
E,E# = ukuran keliling punggung bahagi 2
F,F# = EE#
G#,F# = FG
A,B = Labuh kain 
AB=XY



Cara Gunting


pola kain belakang


pola kain depan

Rajah 1
Pening sikit erk?..huhuhuhu korang redha je lah ahahahaha....ok ni cara nak potong pola bahagian depan plak..
-memula lipat dulu kain seperti rajah 1...sory senget la pulak lukisan cik sue tuu...dah tu gosok kemas .
-kemudian, letak pola yang di potong tadi seperti rajah 2.
-Pin kan bahagian-bahagian penting ( C,D,A dan B..ni mesti pin..) dah tu korang boleh tanda basi dan mula memotong...dan lepas tu jangan angkat dulu pola...no..no..no..korang jangan lupa step tandakan garisan ikut pola dengan menggunakan kaedah yang cik sue pernah ajo dulu..ingat?...yg guna kertas surih tu?hermmmm...check kat link bawah ni..


then dah ok ikut step ni plak...





-Jahit dat terlebih dahulu kalau anda ada buat dat...kalau pakai getah tak yah laa...
-Jahit AB dalam 11 inci ( atau ikut garisan punggung )...AB ni jahit dari permukan luar kain tauu..jahit kemas.
-Jahit CD sama seperti AB..CD adalah dari permukaan kain sebelah dalam...
-Jahit dari pankal kaki kiri ke tempat bawah zip..
- Cantum zip
-Cantum kaki sebelah kanan pulak samapai pinggang..
-Buat pinggang
-Kemasan kaki kain..


ermmm..ok dah.Rasa dah tak ade apa-apa...ok selamat la korang menelaah nota cik sue bagi ni yerkk..mintak maaf la kot mana yang kurang tuh..da ngantuk ni..da malam plak ni...sebelum anjing menyalak cam semalam..baik lah cik sue hai..hai..bye..bye dulu...
ok tatatatatta..


## sedikit tambahan dari nota atass...kalau nak pasang pinggang getah ( rujuk pic paling atas ) tak payah bentukkan AH dan tak payah bentukkan pinggang EH
Hanya perlu garisan AD dan DE..
begitu juga dengan pola kain depan..sama juga.

29 comments:

Aku dan Sulaman said...

salam sue...wah makin rancak buat tutorial...best!best sangat!!...thumb's up...hehe..thanxx ;p

Cik Sue said...

wsalam..huhuhu boleh laa mana yang ada ni hahahaha..banyak lagik nak kene blajo kekeke..sape laa yg tahu buat baju kurung abaya..kurung aladin..ajo la cik sue.sekarang sambil jahit sambil blajo kurung pesen yag lgn rama-rama tu..mane la tau nnti pandai blh la buat satu..bule la pakai wat terbang malam2 ahahahahaha...

Anonymous said...

assalamualaikum..cik sue xde ke pola tuk wat kain susun tepi?

Cik Sue said...

wsalam..sebenarnyer kan..dolu2 dah ada nota kurung tau cik sue taruk...tapi baca komen awak ni ciks ue cuba check balik n3 tersebut..eh mana tak tahu dia menghilang...bagi masa cik sue carik lagik k...lau tak jumpe jgak..nampak gayernyer kene buat baru le...

Anonymous said...

Assalam Cik Sue, nak tanya rujuk pola depan AX dan BY 5" tapi rajah 1 10", ke saya salah paham.
Rajah 2 lak AC BD berapa ukuran nya, yang garisan titik2 sebelah badan kiri 2 angkat ja pola bahagian belakang 2 letak kat sebelah kiri ke. Maaf kurang paham. Tlg terangkan ye TQVM CS

Cik Sue said...

Wsalam..ok cik sue pun fening ahahaha..ok2 nota dah d repair sila rujuk yg baru ni yerkk..
# nota pola hadapan kain ...

Anonymous said...

Salam cik sue,sy budak baru blaja..yg kt pola depan tuh yg akak baru tambah tuh kan 10' 11' tu maksud die 10 hingga ke 11 inchi ke.sm jgk ngn yg 4' 6' tu..terima kasih cik sue

Cik Sue said...

wsalam..aaa dik..10"-11" maksudnya dalam inci...tgk bergantung pada saiz awak..kalau awak besar saiznyer atau lebar pakai 11 inci kalau comel kecik je pakai 9" pun boleh..begitu jugak 4"-6" inci tu bergantung pada saiz selesa awak..ok

Anonymous said...

Salam ciksue....

Kalau kain sebelah dalam tu putus,yang bertangkup tu..errr faham tak maksud saya? bagaimana nak potong kain ye?

Saya rasa lebih selesa jika kain yg bertangkup tu 'putus' dan ada lengkongan sedikit sebelah dalam. Jadi jika melangkah takde bunyi kain tu.. maklum kadang2 ru buka langkah seperti pakai seluar jeans..hehe. p/s Saya kerja luar kawasan so pergerakkan kena pantas.

Terima kasih banyak2 ciksue.

*Hugs*
Rina

Cik Sue said...

Wsalam Rina...

Kalau macam tu rina kene ikut tuto dekat post yg bertajuk "Pola Kain Lipat Belah Dalam" bertarikh 18 september 2011...cari kat page nota jahitan label blajo jahit ye..

susah nk jumpa sila copy link cik sue bagi ni dan search ok...

http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2011/09/pola-kain-lipat-belah-dalam.html

Anonymous said...

salam cik sue.. sy nak tanya, ukuran pada E# b'tembung dgn garis lurus x & y tu untuk ukuran apa erk?

Cik Sue said...

wsalam...E,E# tu garisan lurus ukuran punggung..yg ni cik sue imaging pola dia di buka tau bukan 1/4 pola biasa..yg ni 2/4 dari pola..maka E# tu sebelah zip kain...lau nk pasang zip sebelah situ iaitu E#H#..dan bermula dari E# juga jarak 4"-6" tu adalah jarak bermulanya lipatan depan kain tu..hukkk pahamkah kamu huuu

Anonymous said...

ohh..mksudnya ukuran A,X,B,Y tu dah tutup sparuh dri bhgian E#,C la kan..? hehehe..msih kompius nih..

Cik Sue said...

aisss ssh ler nk bagitau ni meh datang umh cik sue la weh huuuu..pernah tgk tak kain lipat batik?...kalau tak pernah better awak kenal dl kain tu cemana..belek2 tgk sambil tgk tuto ni..huuuu cik sue pun tak tahu nk pahamkan awak lagu mana ni..

peace said...

salam ciksue.
1. kalau kain lipat batik ni utk kanak2, patennya saya buat lurus je dr punggung ke bawah. ok tak?
2. pastu yg selisih kat dpn tu nak buat brapa inci? nk bagi luas kain tu (kalau org dewasa yg kita buat 10-11 inci tu).

tq.
p/s: dalam pantang pun rancak jugak ye online ;)

Cik Sue said...

wsalam..
heeee cik sue kn dere..tak leh wak kije apa2..busan aiii..da terbiasa kaki tgn cergas buat kije kikiki tetibe nk nyapuuuuuu pun tak bule hukkk tu yg cergas online..kije ni je org tak marah ahahaha...

1.ok..boleh jee..budak2 langkahnyer luas heee...

2.lipat depan tu masa wak pola bule je main agak2..nk kasi ukuran pun kn tgk jgak budaknyer tu cemana saiz..gempal ke kurus ke..jadi pakailah formula agak2 masa wak pola tu atau masa lipat tu sebelum jahit ok..

peace said...

Tqvm

Cik Sue said...

wellkangg...heee

raihin ibrahim said...

Salam cik sue...macam mama ye nak buat lining kain lip at batik...

Sekian,

Tq...

Cik Sue said...

wsalam..raihin
ada dua cara..
1.awak jahit bersama dgn kain luar...pinggang nyer la..pastu lipat pun sama mcm yg luar jugak..cuma cantum tang pinggang dgn dat dgn jahitan lipa aje..

2. awak buat ukuran punggung sahaja ..mcm kain dalam yg kita beli kat kedai yg siap tu kan...awak cantumkan dekat pinggang..lepastu belahkan dekat tulang kiri dan kanan kain yg lining tu..belah dala paras ats lutut sikit..

semoga berjaya :)

raihin ibrahim said...

Tq cik sue....
blog ni mambantu saya utk mendalami lg ilmu jahitan...saya pon dah try wat baju kurung moden...alhamdulillah sng nak cantum tang lengan...TQ x lokek ilmu...


Cik Sue said...

sama2 raihin..alhamdulillah suke cs dgr :-D....kreatipkan lagi tau..tau

cici dyanti said...

Salam kenal, time ksh sngt sbb cik sue bnyk bg tunjuk ajar dlm blog ni, sy nk tny skit la, cam ne nak wat kain lipat batik mengikut ira kain ye. Ira kain memanjang..

Cik Sue said...

memangjang tu maksudnya panjang ikut lerang ke mtr?...kalau berdiri ikut meter..buat mcm biasa xde masalah..lau ikut lerang..pastikan cukup lipatan..lau tak cukup kn pakai lerang 60...saya rasa lerang 60 ckp dan boleh

Anonymous said...

Hai ciksu, nama say awan. Thanks ye, saya memang tercari-cari nota ni, especially yg buat kain getah. Thanks a lot beb ;D

Suriyani said...

salam..tq for sharing...semoga ilmu diberkati Allah..best sgt..mmg membntu utk kmi yg belajar nk menjahit ni heeeee

fitriah said...

salam ciksue, nak tanye, nape sy punye ah lebih besar dari ce yea(bahagian depan)..xsame cam gambar huhuh..

CE = 38/4 + 0.25 = 9.75
AH = 33/4+2+1 = 11.25

ke mmg camtu?..atau sy silap kira..huhu

Anonymous said...

terima kasih kak.

Mimi Ariffin said...

cik suee , pola belakangg tuu a ke c tu mmg standart 9" ke ?