Sunday, February 10, 2013

Pola Blouse Simple

Assalamualaikummm

Minggu suda cs rasa cam nak pitam jek...tak cukup tido...rasa huyung kejap-kejap...banyak baju cs nak kene siapkan sebelum cuti raye cina.....semput aiii ngejo huuuu...sebelum ni ada buat janjji nak buat tuto pola blouse putih yang cs tayang sebelum ni kan?....huuuu sampai ada orang menuntut kat fb ikikikiki...ok lahhh cs pun tak senang duduk mengingat apa yang telah di janji..lagik la ada orang menanti ehehehehe...ok untuk korang yang setia masuk sini...cs buat tuto ni..jom pakat ramai2 buat blouse yang simple bagi cs ni :-D






Pola Blouse Simple



Depan...

Buat garisan AB...
AC=bahu bahagi 2..garis menurun dari C
AD=3.75 - 4 ( utk yang badan besar )
AE= 3.5 - 3.75 ( utk badan besar )
 Bentukkan DE
CF=1" ...garis lurus DF
AG= 1/4 lilit dada
AH=dari point G..naikkan ke atas 4"
AI= 15 inci utk yg tgii...yang rendah 14
 ok ..korang garis lurus melintang semua point tadi tu yer

HJ= bidang dada depan bahagi 2
** cara nk ukur bidang dada tgk link cs bagi ni....tgk kat gambar bawahhhh sekali...


GK= lilit dada bahagi 4 + 1
bentukkan FJK
IL= lilit pinggang bahagi 4 + 1.5 ..garis KL


IN= labuh kain korang bahagi 2
IM=8"
O= I,N bahagi 2.....ok dah garis point2 tu yer...
OP= lilit punggung bahagi 4 + berapa suka kembang awak nak....utk blouse putih mak cs tu cs buat lilit punggung bahagi 4 + 7....
ok ambil pembaris pembentuik..letak di point L dan P.....garis ikut pembaris pembentuk tu...dan sekali lagi lakukan perkara sama di point P ke N....


Pola Belakang 

Gunakan tatacara dan formula yang sama dengan pola depan...cuma...cumaa di garisan bidang dada depan awok tambahkan 0.5 dari point J dapat lah Q

Begitu juga di garisan dada....awok kurangkan 0.5...dari point K ke R...

Bentukkan FQR....

AT = 1".....bentukkan leher belakang ( T tu warna merah xde apa2 yer ehehehehe...den lupe je tu... touchup pakai phtoshop kikikikiki )

yang lain semuaaaaaaaaaaa...sama ngn pola depan..okehhh...

untuk lengan pula...sila laa korang jengah kat link ni pulak...nak buat bende yang sama jek kuhkuhkuh membazir maseeee..tak baik membazirrr...amalan setannn ikikikikiki

tengok tang pola lengan je yerkkk...


ok dahhhh..lau sapa2 ada buat dan berjaya dgn jayanyer...sila lah kongsi dengan cs...jangan segan2...





35 comments:

ita said...

Assalamualaikum..terbaekk!" syg cs..skang tgh nk siapkn 1blouse..tp tgu jahit tepi dlu..pastu nk cr kain lg..nk wat blouse lg..hehe..( tu pon klo cik somi rajin mlyn)

normaliza said...

Salam cik sue,
harus dicoba ni..hehe
tq..tq

Cik Sue said...

kihkihkih...ita..hang kasik je jelingan manje gitu...pasti d layan kuhkuhkuh

normaliza..coba dong jgn ngak coba kihkihkih

Anonymous said...

salam... bj nih ikut ukuran cam kurung moden ke?

Cik Sue said...

wsalam....tak jugak..bawah lain..sebenarnyer kalau kita mahirkan dr dgn pola asas krg moden dan blouse...kita akn mahir mengkreatifkan design baju kita nak...jadi sila lah mahirkan dr kamu dgn pola krg moden dan asas pola yer....selamat maju jaya :-D

Aku suka POP CULTURE said...

Salam CS :-) Dh siap dh wat pola nih.... Tq bebanyak!

Cik Sue said...

ok sama2...nnti siap ..tyang la kt cs :-D...setia mnnti...

Amy Amymasayu said...

Menarik..mohon blaja dari pola ni...:-)

ita said...

salam kak..ni blkg pakai zip yer,so bj blkg kna ptong 2 keping yer,kalo wat sarung je agak2 bole x ek?

Cik Sue said...

ita...blouse ni sarung je..xde zip :-D

ita said...

salam kak,yg ni garis FJK N FQR xpayah pakai formula ukuran ketiak bgi 2-0.5 dan ukuran ketiak bhagi 2 + 0.5 ek cam kurung mdn..heheh mntk tunjuk ajar ekk..tq

Cik Sue said...

ita..pakai..akak pakai dalam apa jua keadaan ehehehehe...payah skit takpe..asal pakai nnti slesa tang situ :-D

ita said...

owh pakai tuk semua ek..ingt ade yg xyah..ok kak tqvm :-)

mieza said...

salam cik sue,
nk request pola untuk kemeja boleh dak?...

*thanks sb ujudkn blog ni, dpt membantu sy wt blouse sndiri :)

Cik Sue said...

in syaa allah..boleh2 tggu cs ada ruang masa yer :-D

nor said...

terima kasih,sudi nak ajar yg tak pernah langsung jahit baju mcm saya ni,Dah lama cari baru ni jumpa...terima kasih sekali lagi!

SAZAS said...

Assalamualaikum che su.sy ni slh seorang peminat che su tau..sy dah pandai jahit baju kurung hasil dr not che su.terima kasih banyak2 yer..halalkan nota che su yg sy dh copy.masalah sy nk belajar cara jahit hujung lengan yang kedut2 tu..selalu fail time jahit..benang atas jadi longgar pastu benang getah tercabut dgn sndiri.apa mslh sebenarnyer yer.Harap che su sudi bg nasihat dan tunjuk ajar cara2 yang betul..sy ni budak baru belajar menjahit baju..thanks ya.

SAZAS said...

Firstly nk ucapkan terima kasih kerana sy berjaya jahit baju kurung sndiri hasil dr nota che su.Halalkan nota yg sy copy jer. Masalahnyer sy selalu fail semasa jahit hujung lengan yg berkedut.Benang atas jd longgar dan benang getah kt bawah tu tercabut dgn sndiri.Boleh tk che su tunjukkan cara yg betul..Thanks ya.

Cik Sue said...

Sazas..cs da ada buat tuto cara jahit lgn yg bergetah..carik yer ada dah buat...

sama2 nor :-D

Ibu Kembar said...

Mintak copy....nk ajar budak form 2 menjahit n buat pola blaus....cekgunyer ni xreti...klu buat bju kurung retilah...ada tutorial ni sng cket....mintak pnjangkn ilmu ni ye....

Ibu Kembar said...

Mintak copy....nk ajar budak form 2 menjahit n buat pola blaus....cekgunyer ni xreti...klu buat bju kurung retilah...ada tutorial ni sng cket....mintak pnjangkn ilmu ni ye....

Lin Nz Indah said...

Kak, 1/4 lilit dada tu tak faham la...

Minda Menarik said...

Salam, saya nk tanye,

nak cari O macam mane? I,N bahagi 2, saya kurang faham. Huhu

Surtima Yusof said...

Lin ...1/4 llt dada tu adalah ukur lilit dada awak yg ngam2...tak ketat dan tak longgar..di bagagi kepada 4...cth lilit daad cs 38....1/4 llt dada cik sue ialah 38/4....

Minda menarik...yg ni betul2 menguji minda awak lah ni ekekekeke..gura je..majuk plak ahahaha

kan cs dah tulis situ IN adalah labuh kain..maka amek la labuh kain baju krung awak..cth lah kain awak labuhnya 40"...awak bahagi dua dapat la 20"...maka pjg I ke N iALAH 20" :-D....
ok O pulak..cik sue dah bagitau O mesti nak ukuran I ke N bahagi dua kan?....maka O duduk tengah2 garisan antara I dgn N...iaitu 20/2=10....daro I ukur ke bawah 10"...itu lah O...:-D....

Anonymous said...

Salam Puan
Terimakasih sudi berkongsi. Saya sudah pin it beberapa pola spt pola baju kurung pesak gantung, pola jubah dan blouse. Pinterest blog saya di http://www.pinterest.com/norainee/sewing/pins/
Semoga dimanfaatkan oleh orang lain. InsyaAllah.

amy said...

Salam CS,nk tanya ckit untuk pola depan blouse simple CS tulis :
AD=3.75 - 4 ( utk yang badan besar )
AE= 3.5 - 3.75 ( utk badan besar )

saya saiz XS jadi nak tolak berapa ye AD & AE?

Najihah said...

salam kak,
nak tnye yg DC dgn DF tu,,,ape beza ek,,nnti nak potong kain ikut DC ke DF,,maaf le byk tnye,,sy xpndai sgt mnjahit ni,,wat pola pun bru nak belajar

Hazlyn Beauty Collection said...

Assalam. Terima kasih banyak2 Cik Sue... Jasamu ku kenang. Ringan skit kepala otak yg dh tepu ni fikir nk wat pola blouse kembang... Sgt2 membantu..

Irdawati Mahyuddin said...

Alhamdulillah. . Ni yg buat excited nk try ni.. my faveret. . Terima kasih kerana berkongsi. Terus terasa nk pergi cari kain skarang juga. Tp rasa asas ni boleh jadi kan jubah jugak kan? Brape meter eh 2 m blouse kan.. Kalu jubah?

Surtima Yusof said...

Wsalam kalian..sory baru nk jawab soklan ni ahh..

amy
- tu bukan tolak ehehehe , - tu bermaksud hingga kihkihkih kalau awk saiz xs pkai AD=3.5,AE 4..dah cukup dah tu.

Najihah
DC digunakan sebagai panduan sahaja untuk mendapatkan DF...masa potong pola sila lah potong ikut df..

Hazlyn
sama sama ehehehe

irdawati
kalau nk buat jubah ye boleh...jubah meter ikut ketinggian awk dan ssaiz awk lah...sebb tu pentingnya buat pola ni..sekali awk buat pola..awk akn dapat tahu berapa meter awk nak pakai kain...ok cik sue tak nak jawab . cik su ebagi cabaran kat awk buat pola dan dari situ awk kire bape meter nk pakai kain ekekekeke..cayok cayok ( kt nak belajo...kihkihkih )kalau dah lulus dah tahu bape mtr kain jgn lupe hapdate tau tau tau ekekekeke

nurhidayah said...

salam kak..saya baru belajar mnjahit...nk tanya,yg tambah dan tolak 0.5 kat bidang dada dan garisan dada untuk pola bahagian belakang tu guna ukuran apa??begitu juga pnambahan dan penolakan utk pola bahagian depan..pakai ukuran inci ka??terima kasih..;)

~ICHA SEWING LOVER~ said...

Salam, yg leher tu kena jahit macam mana? Kena ada alas leher ke? Atau lipat dua kali then jahit je kat situ bagi tk berbulu sebab kat leher takpayah kelim kan?

Surtima Yusof said...

wsalam

nurhidayah..
pakai inci..ukuran dalam inci

icha
als leher terpulang pd awk nk pakai als leher yg ada kain als tu boleh nk pakai kain je tampa alas leher pun boleh..dua jenis alas leher ni cs da buat tuto boleh rujuk...

Anonymous said...

Salam cs...kalu nk jait baju blaus ank..umur dlm 12 tahun ke bwh,..sama ke caranya...dan ank sy yg kecik..umur 5 tahun...badannya tembam....tak nmpk pinggangnya elok blaus mcamana yg sesuai...tk byk2...moga Allah permudahkan segala urusan keluarga cs...

Ida Suhaimi said...

as salam cs
1st nak mintak halal ilmu buat blouse ni ye..supaya lebih berkat..sy ni budak br belajar..dh siap lukis pola blouse ni..tpkannn,, nak potong mcm mane..hahhaaha..mintak tunjuk ajar kat cs..anyway thanks byk2 ye cs..