Friday, June 8, 2012

Benang Untuk Si Overlock..

Assalamualikummm...

Salam jumaat,salam penghulu hari kalian...Semoga sihat lah hendaknyer semua...Bulan depan kita umat silam dah nak masuk Ramdhan dah kan?..Dah ada iklan kuih raya kat wall cik sue heee..ntah la sapa punyer...cik sue kadang tak tengok sangat iklan-iklan yang lalu kat wall cik sue..bukan tak support ....tapi masa yg tak mengizinkan sangat nak lama-lama kat fb tu...singah jap-jap je...jawab mana yang nampak je..mencelah pada yg post yang menarik heeee..

Cik sue tahu ...bulan-bulan nak dekat pose ni la ranking pembaca blog cik sue mula la mencanak naik heeee...mencari nota2 dan tip2 untuk jahitan..yang paling tggi adalah nota kurung moden heeee..harap korang yg mengopy tu berusaha dengan tekun..insyaAllah tahun ni ada laa korang beraya ngan kurung moden buatan tangan sdrik kan?..tahniah yang dah berjaya ok...

Ok kite pergi ke tajuk topik yee...iaitu benang untuk mesin overlock...atau mesin jahit tepi...Dahulu kala , di awal permulaan masuk ke dunia jahitan ni..cik sue main redah je beli benang overlock...beli benang yang orang pakai kat mesin jahit industri tuuuu..mahai kan seketul?..dalam belas-belas ringgit jugak seketul yang sederhana tu...Manalah cik sue tahu masa tu pastu tak de pulak orang bagitau dan cik sue ingat orang mang guna benang yang sama dengan benang yang pakai mesin industri tu...

Entah macam mana..satu hari tokey kedai cina tempat beli benang tanya cik sue pakai untuk mesin industri ke atau portable...masa tu belum beli mesin industri lagi...saya pakai untuk mesin jahit tepi portable uncle!!..aiyyak sampai 3?...yer looo...aiyyaaa manyak lugi looo...lu pakai satu sudah laa, dua lagik pakai ini benang ( sambil tunjuk benang polyster )...erkkk macam tu ke uncle?...yer looo ini benang untuk mesin jait ind saja maa manyak mahai wooo...

Sejak dari tu..baru cik sue tahu ceritanyer ..huuuuu patut laa masa cik sue belek2 kain baju yg jual kat kedai tu jahitan nyer nampak agak berbulu ( jahit tepi )...benang polyster mang berbulu..sebab tu hanya untuk cucuk kat jarum je satu pakai benang biasa tu ( benang mesin jahit ind tuuu )...

ok laaa itu aje citer kali ni untuk panduan yang senasib ngan cik sue dahulu kala heeee..semoga dapat memeberi panduan kepada yang baru ada mesin jahit tepi ok...




Benang ni banyak jenamanyer..yg ni cik sue google aje yerkk...




Mesin jahit tepi cik sue pakai dari dulu sampai sekarangg...ada 4 ketul benang tapi cik sue pakai tiga ketul jek..jimat heeee....dua ketul ke kanan pakai benang polyster dan 3 dari kanan pakai benang biasa macam jahit tepi untuk jarum....


4 comments:

haniza said...

cik sue... mesin jahit tepi tu sama dgn saya... boleh tya? mcmmn nak adjust kasi halus jahit tepi macam kat tepi tudung tu eh? dah try adjust2 x kemas.. bole bg tips? TQ

Cik Sue said...

Haniza...petang2 sikit akak buat post khas untuk pertanyaan haliza ni ok..

Wan said...

Assalamualaikum kak. Klu handwheel dia tersekat nk buat mcm mana? :(

fiza said...

oo maknanya boleh la mesin portable guna benang yg bulu2 mcm kembang tu ye.. ada tanya kat kedai alat jahit hari tu, dia ckp certain mesin benang tu akan putus2..
saya guna mesin jahit tepi singer, agak2 boleh tak nak guna benang yg bulu2 tu jugak?

Lagi satu, kalau nak guna 3 benang, maksudnya satu jarum tak payah guna la eh? sebab 2 sebelah kiri tu kan masuk jarum, kalau satu tak guna, maksudnya satu jarum takyah guna pon boleh la ye?>

Maaf sebab banyak bertanya..baru beli mesin jahit tepi namanya ni :))