Monday, June 18, 2012

Mari Buat Leher "V" pulak..

Assalamualaikumm..

Salam hari senin uols...mood nak kije mesti tengah suam-suam kan..sama la ngan aiii ni pun huuuu...ok laaa hari tu ada janji ngn pembaca blog nak buat tuto bagaimana nak buat leher "V"...soryyyy heeee aii kejar masa uu...

ok laaa ni je dapat cik sue snap..da tak pakai scanner-wire masih tak jumpe carik lagik + malas nak carik,banyak kijo huuuu...just pakai kamera hp jek...




ok..memula cik sue tekapkan pola leher yang biasa sedia ada ( mang cik sue simpan cam ni pola leher tak payah buat banyak kali kije yang sama ) draww...tengok pic yer..



Bila dah draw mesti dapat garisan a,d,c kan?...dapatkan garisan jatuh bahu..pastu turunkan dari d ke b sebanyak 10cm atau 4 inci..buat garisan bc..dah selesai atas pola..nnti nak potong pada kain ikut garisan yang cik sue buat anak panah tu yer..garisan bc...




ikut garisan pada pola tadik untuk buat lapik leher pada kain pengalas pula..seperti gambar di atas..potong siap da jahit tepi..




Cantum pada leher baju alas leher tadi..pinkan dan ikut tuto cara nak cantum leher kurung moden yerkk..sama jek stepnyer..




Bila sampai tang bucu "V" ni korang tengok cik su ebuat cemane...jahit tajam macam biasa...lepas tu dekat bucu V tersebut korang jahit tangan dahulu bahagian a,b,c utk mengelakkan dari ter tetas kedian hari...potong tirus di sudut itu yer..dan boleh jahit tindih atau buat kemasan ikut stail korang...






Nahhh..ni la hasilnyer karang...selamat mencubeeee!!!...







6 comments:

Anonymous said...

Terima kasih banyak2 pada blok CS yg sudi kongsi ilmu jahitan..Blog CS banyak membantu.. :)

Saya ada permintaan, saya teringin nak tahu cara utk buat lengan CAF..klu CS ada ilmu tentang cara2 buat lengan CAF saya harap CS sudi kongsikan sama2 :) Terima kasih banyak2...

Cik Sue said...

sama2..nnti bila cs ada tmpahan utk caf..cs buat tutonyer yerrkkk..

gina said...

salam kak. kain putih yg digunakan dkt collar tu ape namenyer yer? dkt kamdar ade jual ke?

tq in advance kak.

Cik Sue said...

wsalam gina..
kain putih tu namanyer :kain Alas bergam"..kamdar tak der jual ni hehehehe awak just pergi kedai jual alatan barang jahit..kompom ada ehehehe..kabo kat tokey kedai..nk kain alas yg ada gam tu yg las kat leher baju...tau la tokey tu nnti..semeter dalam rm4 paling mahai pun kat area akak ni..nnti nk guna..permukaan yg kilat tu duk bawah atau nnti permukaan tu la bertempek ngn kain kita nnti ok..jgn pakai api ion yg pans..sedang2 je..nk cantik lagik alas ngn kain masa gosok tu.baru leh pakai api ion panas..selamat mencube nahh..:-D

azura said...

cs sy xjelas mcm mne nk wt leher "v" ni... kalu nk potong kt bdan bju 2 kn mcm mne k'duduknnye? lg 1 yg leher yg melengkung 2 mcm mne dpt??? sy xbrape nmpk la nk wt mcm mne... plizzz explain...

Cik Sue said...

zura...kalau nk tahu kedudk atau cara nak letak kat baju awak cari post ni

http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2012/09/nak-centerkan-tebukan-leher-baju-kurung.html

leher melengkung tu plak

http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2011/03/buat-pola-leher-teluk-belanga.html

cara nk cantum nyer pulak..

http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2011/06/teknik-mencantum-leher-baju.html


p/s...rajin2 lah selongkar n3 lama2 yer..pergi dkt page nota jaitan dn ikut instruction yg telh d beri...