Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Wednesday, September 14, 2011

Seluar Pinggang Getah Kanak-Kanank

Assalamualaikum...
Kali ni kite buat seluar pangjang budak-budak plak yer...buat seluar melayu boleh nak buat seluar tido pun boleh...sama aje budak lelaki dengan perempuan pun...kali ni cik sue nak ikut ukuran yang di ambil pada seluar contoh...Cik sue tahu,yang rajin godeh nota kat blog cik sue ni kebanyakkan nya adalah yang baru nak masuk atau baru nak berjinak-jinak dalam dunia jait menjait ni kan...jadi cik sue bagi yang simple-simple kasik korang semagat tu naik ehehehehehe....

Cara Mengambil Ukuran

ukuran cawat seluar
ukuran cawat untuk tutorial ni saya ambil separuh ye..terpulang pada anda nak ambil ukuran penuh atau separuh macam cik sue ni.

ukuran lebar peha



pangjang seluar


lebar/luas kaki seluar

Melukis Pola

tanda * adalah tanda kene lipat
AB pangjang seluar tolak dengan lebar getah
AC ukuran cawat seluar ( bahagi 2 kalau anda mengambil ukuran cawat penuh )
CD ukuran lebar peha
DE 1.5'
EF naikkan 1.5' dan buat garis menegak EG yang selari dengan AC
-Bentukkan lekuk FD

BH lebar luas kaki seluar,garis garisan lurus HD
-Sila ambil perhatian yer..di atas garisan AG cik sue ada buat garisan putus2 kan?..itu adalah garisan basi untuk jahit getah seluar nanti..korang buat la ukuran lebar getah + 0.75' 



CARA NAK CANTUM

Apabila da selesai menggunting..akan terhasil dua keping keratan kain seperti kat atas ni ( dapat ke idok korang imaging yerk?..ehehehe) korang pergi jahit tepi dulu k.
-Cantukan AB dan A'B' ,DC dan D'C' ( jahit dari A ke B yer ,sampai dekat B tu jangan jahit sampai habis..tinggal kan 0.5 inci begitu jugak yang lagi sebelah )
-Cantumkan pakai peniti BC dan EE',B'C' dan FF'...dah yakin dengan apa yang kita nak buat tu boleh la mula menjahit  dari BC dan EE',B'C' dan FF'....jahit ulang untuk bahagian bawah cawat seluar tu ..maklum laaa budak-budak lasak sikit dari kite orang dewasa ni..karang tak de la cepat terngangaa ehehehe...

ok la itu sahaja dan semoga berjaya...

25 comments:

Adelina said...

wah...seronoknya saya terjumpa blog nie...thanks for sharing...

Cik Sue said...

sama-sama..ehehhe

anida said...

Cik sue. Skali lagi...terima kasih daun keladi...klu dekat saya da kirim cheese tart sebalang....hehe...mmg tgh duk pikir camna nk jhit seluar cara mudah..:-)

anida said...

Eh lupa lak nk tnya cik su, klu seluar baju melayu dewasa boleh gak kan jahit mcm ni? Bila pula cik sue nk buat tutorial psl seluar llki berzip? Ke da ade ye? Hehe bebila cik sue free, cik sue buat lah ye...tq again cik sue deary!

zarin said...

Alhamdulillah..jutaan terima kasih.nota jahitan sy hilang akibat pindah rumah. kesian anak seluar yg ditempah tidak memuaskan langsung,jadi sy ikhtiarkan juga mencara nota membuat dasar seluar getah. tq

















Captain Jet said...

thanks cik sue for sharing! sy ade buat seluar gak, tapi entah mane silapnye, bile sy dh abes jahit bhg cawat & nak mule jahit bhg BC-EE' dan B'C'-F'F, bahagian pinggang saya jadik bentuk V. so susah nak jahit bhg pinggang sebab die x lurus. ade tips tak untuk atasi this?

btw sy buat palazzo pants yg nmpk mcm skirt..

Cik Sue said...

anida..ahahaha sama2 daun keladi..sila laa anto tat chess pebret tu kikikikiki..mana bule yg ada zip ikut pomule ni..notanyer da ada dekat page nota jahitan ..nota pdf..bertajuk panduan membuat baju melayu cekak musang...ahh p copy sanun ok...

sama2 zarin..

captain jet...jadik bentuk V?..tang pinggang?...cik sue tak leh bayang ni..kalau seluar melayu or slack mang nanti dia jadik bentuk V kat pinggang( tak tahu la sama tak maksud V kita ni ) itu bagu loo..sudah jadik da tu..jahit je ikut V tu...utk punggung kita sebenarnya..da jadik la tu ( kalau V yg d maksudkan adalah sama hehehe )

ana said...

as salam.alhamdulilah terjumpa blog ni,nak tnya cik sue pasal AG ukuran pinggang kan?yg tu kalau ambk keliling pinggang nak dibhgi brapa

Anonymous said...

as salam.alhamdulilah terjumpa blog ni,nak tnya cik sue pasal AG ukuran pinggang kan?yg tu kalau ambk keliling pinggang nak dibhgi brapa

Cik Sue said...

wsalam..kalau ikutkan AG tu bukan ukuran pinggang yer...ikut aje step..ini tuto utk seluar getah yer jadi nnti potong getah ikut lilit pinggang ank..jahit getah ...AG tu akn ada kelebihan utk buat getah tu sekata..erkk paham ker kihkihkih

anajai said...

Dr A ke G brapa

Cik Sue said...

anajai..A ke G bergantung kepada lebar peha ..:-D

ina77 said...

Assalamualaikum, CS. Biasanya harga upah untuk seluar shaja peten cmni berapa eah. panjang seluar tu 29" (hehehe.. inilah masalah org yg baru berjinak2 ambil tempahan)

Cik Sue said...

wsalam ina...boleh amek rm10 selai dg ukuran aak tu...paling koman pun rm7

Anonymous said...

cik sue..cara tu boleh guna tuk jahit selua perempuan dewasa tak

Cik Sue said...

cik anon...tak boleh..punggung kite yg dewasa ni beso kuhkuhkuh...nni menetas awak nyer suar dan pakai pun tak selesa..awok pergi nota jhtan..kat situ ada seluar wanita..:-D

ct hanizah abdul aziz said...

hepinyer jmp blog ni.... tgh godek2 cmne nk wat seluar budak.. tq2 cik sue... slmt b'kenalan =)

ct hanizah abdul aziz said...

suke2 jmp blog ni... tq ats ilmu.. tgh godek2 cra buat sluar bdk... well slmt b'kenalan cik sue =)

ibujelita said...

tgh nk jht seluar raya anak...tq 4 sharing.....nanti bleh singgah lg tgk nota lain....best...

Anonymous said...

Tq cik sue atas ilmu yang dikongsikan..

Anonymous said...

salam...saya baru nak belajar jahit..belajar sendiri guna page mcm ni jugak..nak tanya sket,kalau sy buat seluar,sy tak jahit tepi yg guna mesin jahit tepi tu,sy bleh ke ganti jahit biasa je?
kat umah sy guna mesin biasa je.xde jahit tepi..

ggees said...

Tq Cik sue...skrg ni baru2 berjinak nk menjahit...mmg niat nk jahit seluar anak....belek2 tenet ni jumpa blog ni...terus jatuh hati...pasni leh Cuba yg Semua ilmu2 Cik sue ni...best la Cik sue!! ^_^

kathy ibrahim said...

Time kasih CS...sy bru nk blajar menjahit.kira nye zero lah ilmu jahit menjahit ni.teringin nk jahit seluar ank2 sendiri tp xreti...bile terbaca blog CS ni Alhamdulillah...sy rase mudah sgt nk faham.bkn senang nk jmp blog yg nk share ilmu yg detail dn tepat cm blog CS ni...time kasih sekali lg...

kathy ibrahim said...

Alhamdulillah...yeaaa!!...dah siap 1 seluar utk ank..terime kasih banyak2 Cik Sue...hanya Allah sje lah yg membalas jasamu yg sudi berkongsi ilmu...

Anonymous said...

tq cik sue