Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Tuesday, September 13, 2011

Mengukur dan Buat Leher Baju Kurung

Assalamualaikum...
N3 kali ni pun ntok memenuhi permintaan pengunjung yang paling rajin duk menjelajah kat blog ni..iaitu cikk/puan peace..ok cik peace hari tu ada masalah buat leher baju anak yang tak muat kan?..Sebenarnya kalau nak tebuk leher tu tak leh laa main redah aje..semuanya bermain dengan ukuran dan formula...ok kite layan tutorial kali ni yer..pada sesapa da tahu tu baguss!!...


Cara Mengukur

yang penting tuan badan selesa dgn ukuran tu

dari belakang
Melukis Pola



tanda * tu,tanda kene lipat


AB= 0.5" -0.75"
AC,BD = 1/6 ukuran leher
CE = 1/4 ukuran leher
EF = AC dan BD

Bentukkan ,boleh rujuk gambar atas...yang ni boleh main agak-agak bulat dia tu..gambar kat bawah tu pulak apabila dah siap lukis dan di buka lipatan bulan yang telah siap di gunting...
Apabila dah di gunakan,simpan untuk di gunakan pada lain waktu..cik sue cadangkan korang pakai kad manilakad supaya tak cepat terlipat atau renyukk..tandakan sekali bulan tu untuk baju umo berapa tahun..lain kali tak yah laaa buat lagi..kan2..jimat masa ehehehehe...

13 comments:

Aku dan Sulaman said...

Salam Sue....Selamat Hari Raya n Maaf Zahir Batin...sori lambat wish...Besh tutorial..hehe

Cik Sue said...

wsalam..eheheheh selamat hari raya jugakk..jemput la datang umah ehehehe..nnti sue letak kat post n3 hasil dari belajar sulam ngn blog akak tu..ehehhe seronok...pestime menyulam..

peace said...

Cik sue, tqvm. saya suka ayat "... tak leh laa main redah aje..." itu lah yg saya buat sebenarnya hari tu..hahaha

Cik Sue said...

sama2 peace..hehehhee main redah je nnti basah ehehehe..takpe da namanya "belajo" adat la tu kalau kene basah ehehehehe len kali bawak payung plak..baru matang ehehehe..ehh apa daa aku cakap kekekekke

peace said...

belahan kat bahagian depan leher tu nak buat brapa inci?

Cik Sue said...

kalau dewasa 11cm kalau kanak-kanak dalam 7cm atau 8 cm gitu lahh..( dah c.sue pun jangkit main agak2 plak da)ehehehehe...

kakayaya said...

cek su ada standard size tak utk ukuran leher ni.. S,M,L
mmaap pasal asek ganggu ciksu .. huhu

Cik Sue said...

kakayaya...ada sila rujuk post yang bertajuk saiz ready made tu..ok ni copy link tersebut

http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2012/03/sedikit-panduan-tentang-saiz-ready-made.html

twinsmum said...

Salam Cik Sue, ukuran leher standard untuk kanak2 1-6 tahun berapa ya...

Cik Sue said...

Wsalam..
twinsmum..ukuran tu boleh di dapatai dekat post n3 bertajuk "sedikit panduan tentang saiz ready made dan anggaran upah"..sila check kat sana yer..cik sue baru tambah..

Yaati Nor said...

cik sue CE tu 3/4 saiz leher atau 1/4?sbb saya kira2 klu 16.5 jadi 12. +++ cam mana yek?

Cik Sue said...

ehehehe yaati..ampunkan cik sue..mb salah taip kot..1/4 bukan 3/4..cop2..ehehehe

Anonymous said...

Tq CS..selalu baca blog no..byk leh belajar...