Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Nota Jahitan


Assalamualaikum...Kepada sesiapa sahaja yang mahukan atau mencari nota jahitan seperti di bawah,sila klik pada link yang di berikan kepada setiap tajuk fail PDF tersebut..Boleh dwload secara percuma..tolong lah jangan suh cik sue emailkan kat korang plak yerkkk :-D...peaceeee kikikikiki..


1.Panduan Membuat Baju Melayu Cekak Musang
http://www.mediafire.com/view/?aprko6pmxc4oumf

2.Panduan Menjahit Bloaus 16592K
http://www.mediafire.com/?nm8xujulodw5pbg

3.Panduan Menjahit Seluar Perempuan 4227K
http://www.mediafire.com/?65z72c2htb3kpbn

4.Panduan Menjahit Tulang Belut- PDF 6MB
http://www.mediafire.com/?a37sxcazam3m82e

5.Adult Size Peasent Blouse - PDF 1MB
http://www.mediafire.com/?8il8ocru4fs3ji1

6.LBD Maxi skirt Pattern - PDF 1MB
http://www.mediafire.com/?q9g6aa4rgp0tuj7

7.Panduan Menjahit Kusyen Segi Empat - PDF 984KB
http://www.mediafire.com/?o36fbsoag2e03lc

8. Panduan Menjahit Baju Kebaya -PDF 27.9MB
http://www.mediafire.com/?d7w492ulcejc4r7





PERHATIANNNN!!!!...

UNTUK NOTA YANG LAIN SILA LAH ANDA COPY/PRINT SENDIRI ..NOTA2 TERSEBUT BOLEH DI DAPATI PADA BAHAGIAN LABEL : "BLAJO JAIT" ( BAWAH IKLAN NUFNANG TEPI SBELAH KANAN )..LEPAS TU CARIK LA MANA YG BERKENAN YER...NAK YG LAMA2 LAGIK SILA KLIK PLAK KAT BAWAH SEKALI BELAH KANAN JUGAK ..KLIK " OLDERS POST "...HARAP MAKLUM.DAN SELAMAT BELAJO JAIT...












93 comments:

Anonymous said...

saya nak nota baju mlayu..

Cik Sue said...

bolehhh...tapi tinggal le email.cemane cik sue nak bagi uhuhuhuhu

Anonymous said...

cik sue nota baju kurung moden ada? saya tak ingat nak jahit kurung moden kita jahit zip baju dulu atau kita jahit lapik kolar (leher tu dulu) dengan finishing untuk kolar tu plus kain kipas (kipas dia saya dah lupa cam ner ntah nak jahit). kalau cik sue boleh bagi nota kaki sikit.

From @yu

Thanks

Cik Sue said...

Ayu..nota untuk baju kurung ada dalam simpanan cik sue...tersangat lom ada masa lagik nk menaipnyer dalam blog huhuhuhu..nnti insyaAllah cik sue buat n3 ntok kurung moden yerkk..berbalik pd soklan..pada kebiasaannya cik sue cantum dulu bahu kemudian pasang zip dan lepas tu baru la jahit lapik leher..tang cemane nak jahit kipas kain tuh nnti cik sue buat kan n3..letak nota kat comment ni pjg plak karang jadiknyer hehehhe..tunggu yerkk..cik sue tgh bercuti lagik belom balik umah xder bahan nak baut hehehehe..

ziezan said...

cik sue...leh request buat nota baju kurung aladin/butterfly tak...

hekhekhek


thxs :p

Cik Sue said...

ziezan...cik sue lom blajo lagik itu pesenn huhuhuhuhu..lom ada kelapangan lagikk...isyaAllah sama-sama kite blajo yerk hehehe da pandai karang cik sue taruk nota kat sini..IsyaAllah...

ziezan said...

cik sue cpt2 la buat pandai ye...

hehehe...

Cik Sue said...

ngeh..ngeh.ngeh..isyaAllah...

Cik Mieya said...

cik sue, bole email kat saya nota baju melaya. mekasih :-)

Cik Sue said...

cik mieya..cik sue dah email kat awak dah...

NAD said...

Salam Cik Sue,
nak nota buat blouse. Terima kasih.

Cik Sue said...

Nad,sila tinggalkan email add...

suzanais said...

salam cik sue,

nak nota untuk "pesak" kurung pahang or kurung brunei or pesak kurung yang kembang2 ade tak ? TQ

Cik Sue said...

wsalam...cik sue ada kurung pesak gantung/pahang jo..kalau mau sila laa amek or copy kat label "Blajo jahit"..kat situ cik sue da tarukk...
kat post n3 ni sebelah kanan bawah xlan nufnang...kalau tak jumpa jugak cer cari kat "popular post" belah kanan post jugak..tajuk:The pesak gantung part1"
cari nahhh...

Anonymous said...

Assalam cik sue..sy nak tau came nak jahit seluar slack lelaki & baju kemeja..Cik Sue bleh beri tunjuk ajar tak?
Time Kasih...

Cik Sue said...

wsalam..sebenarnya kalau nak cerita pakaian lelaki ni,cik sue jarang buat..sekali sekala je buat pun..cik sue tak xpert sgt..walau begitu cik sue akan cuba buatkan nota dengan merujuk buku rujukan pengarang oleh mariam abu bakar..kalau ikut yg cik sue belajo dari buku tu..seluar slack lelaki ni banyak patern jugak..nnti kalau ada masa cik sue buat laa yerkk..tunggu turn ehehehehe...harap bersabar..

ilham mekar husnanurbalqis said...

saya pun nak juga ketiga2 nota tu

Cik Sue said...

boleh je..tapi nak anto kat mano ni ehehehehe kasik la alamt omah tuu..

HANIS AFIQ said...

salam, cik sue....saya nak jgk ketiga2 nota 2..hehe..cik sue hntr melalui email ke?

Cik Sue said...

wsalam..eheheheh dah ponat cik sue bagi tau..bagi le email tu huuu cemaner nk anto wehhh....

Anonymous said...

askum..kalau kita nk wat dress labuh kembang bawah 2 sama cara dengan nk buat kain duyung 2 ke?

Cik Sue said...

wsalam...
ahhhh sama dik...

berusgigikecik said...

eh eh.. tak pasan nota kat atas tu. 3 nota terpilih je ek..sori3..tak jadi hehehe...-berusgigikecik

azrita said...

kak nak sy nak tau came nak jahit skirt labuh boleh tak?

Cik Sue said...

azrita:insyaAllah cik sue buat nota tersebut..sabar yer kang cik sue posting n3 tersebut..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Cik Sue said...

wsalam..cik sue tak der nota tersebut...cik sue suggestkan awak dapatkan buku variasi panduan menjahit pakaian wanita : oleh mariam abu bakar-utk blazer wanita dan buku panduan menjahit pakaian lelaki ..juga pengarang yg sama untuk blazer lelaki..kat dalam tu nota untuk blazer sangat lengkap..selamat berjaya...

Anonymous said...

sy da beli buku tu,tp sy x phm langsung cara2 nk lakar polanye..huhu..

Cik Sue said...

lorrr...cik sue pun ada buku tu..tapi setakat ni lom pernag test buat heee..lom ada masa dan kesempatan utk blazer...kalau macam tu cik su etak dapat nk tolong awak..cik sue minta ampun yerkk hukkk...

Anonymous said...

Salam. Saya nak tnya, takde ke nota jahit dalam BM? Sebab saya kurang paham laa. Kenapa tak gunakan BM, kan lgi senang paham. Huhuh

Cik Sue said...

wsalam...alahaiii nak cakap apa ekk..kan ker ada tu nota2 bhs melayu...pdf ada..cik sue punyer pun ada..BM tu maksud bahasa melayu kan?..aissss...yg BI sekerat mana je pun sayang oii..yg bi tu ehsan cik sue dapat kat intenet yg dari blog omputeh sana..daaaa org mlyu tak nak buat huuu..nk buat nota sdrik cik sue tak blajo it tggi2...sikit2 je tau godek..tu pun ikhlasss dr cik sue tau..tak mntak duit pun...mana yg ada je laa kt sini ehh...eh..ehhhh ehehehehe...

Anonymous said...

salam cik sue...tutorial bju kurung mnyusu ade x? Cmey la..

Cik Sue said...

Wsalam...eh ada cik sue letak kat nota jahitan tu..ahhh baca tak habis la tu heee..ok kalau nk sila carik dgn mengikut instruction yg telah d berikan dekat page ni tau...

Fadie Anum Abdullah said...

salam..
firstly nak ucapkan terima kasih dekat cik sue sbb bagi nota dan tunjuk ajar yang sgt bermanfaat utk semua..

secondly nk ucapkan terima kasih jugak sbb cik sue kita dah berjaya jahit baju sendiri.. lepas ni tak payah dah hantar kat kedai!! :D dan disebabkan cik sue juga kita makin bersemangat belajar jahit baju.. :) terima kasih sgt2..

Moga Allah memberkati dan membalas segala kebaikan cik sue.. amin.. :)

Cik Sue said...

wsalam fadie..tenkiu jugak sebab sudi jengah blog cik sue yg tak seberapa ni..semoga fadie lebih berjaya dan bertambah minat dalam dunia yang jarang org nak minat ni hehehehe..cayok2

cahaya iemanku said...

salam,cik sue..nota jubah muslimah ada tak?

Cik Sue said...

cahaya iemanku:
wsalam..sebenarnya cik sue buat jubah pun asas pola nyer adalah pola kurung moden tu atau blause..cuma ukur kelonggaran tu tambah sikit je dalam 1"-1.5" setiap ukur lilit badan...atau bahagian dat belakang depan dan belakang hanya ada pada pola..masa nk jahit..abaikan jahitan utk dat...nnti akan ada lebih kelongaran di situ..labuh pula ikutlah labuh yang di kehendaki ok..selamat maju jaya...yang lain semua sama cuma pelbagaikan bahagian leher..dan lengan sahaja...

SyUe said...

salam kak sue,syue dah lama cari nota jahitan unt jubah moden chiffon 2 lapis potongan ala urung moden tp xjumpa2..kak sue boleh ajar x cara nak buat jubah cenggini?kalo kak sue nak emailkan, syue bley bg email syue..cume mslahnye skunk ni syue pandai jahit baju kurung biasa je,boleh ke nak jahit jubah ni..susah x?

Cik Sue said...

Wsalam syue...
Kalau syue nak jahit jubah moden syue boleh amek pola kurung moden yg cik sue dah tampal kat post n3 dalam blog ni..syue cuba ikut instruction diberi cemana nk cari nota tersebut ye..pola nya adalah sama pakai untuk jubah moden cuma syue labuhkan mengikut labuh jubah yg syue mahu..lepas tu bahagian kaki tu syue tambah kelebaran dalam 2"-2.5" dari ukur lilit punggung...

kalau sebelum ni tak pernah buat mb ini lah masanya syue nak cuba buat..better syue try dulu dgn kurung moden..pada kebiasaanyer ramai org ada masalh hendah mencantuk lengan..tapi permulaan sahaja jgn risau..tuto utk itu dah pun cik su eletak juga..selamat berjaya...

Anonymous said...

Salam Cik Sue

Terima kasih banyak2 ya sharing nota pola jahitan kat blog ciksue ni.

Saya copy ya. Semoga ciksue di murahkan rezeki.

Saya Rina.

Sue Alan said...

Salam kak,

Terima kasih kerana berkongsi...saya berjinak2 n baru belajar menjahit.. harap2 nota2 jahitan ni dapat membantu saya,

Keep it up Sis!

cygnaktrg said...

salam,

macam nak ubah kain belah depan kepada kain yang tidak belah.
ada idea tak. dulu pakai kain belah sekarang dh insaf dah tidak mau kain belah. nk jd muslimah plak.

Cik Sue said...

wsalam..belah tu macam mana?..belah lipat batik ker?..kalau belah lipat batik boleh buke je dan jahit sambung..jadi dua keping ..st depan dn satu blkang..buat kain susun biasa cm bj krg...lau belah lain...xdapekk la nk buat apa kotttt...heee

ain manan said...

askum.. kalau cara jahit jubah ada x

Cik Sue said...

wsalam ain..
guna pola kurung moden..cara jahitan pun sama jugak..nampaknyer ramai jugak yag tanyer bab jubah ni..nanti akak buat lah jugak..okkaii

linda said...

assalam che su.. sy nk minta jasa baik che su ler, kalo bleh nk blaja cara2 untuk buat baju kemeja batik.. tq. terima kasih byk2 kpd che su sbb sudi berkongsi ilmu.

MLiz said...

Che Sue,
Terima kasih untuk nota-nota jahitan ni. Sangat berguna untuk saya yang baru hendak belajar menjahit.

Terima kasih sekali lagi.

Liza

MLiz said...

Che Sue,

Terima kasih beribu-ribu lemon sebab kongsikan nota2 menjahit secara percuma. Moga Allah berkati kemurahan hati Che Sue ni. Amin..

Cik Sue said...

Mliz..sama2..cik sue suke taruk lemon dalam air teh ehehehehe...sedappp

Puan Tangan Keras said...

Thank you, Cik Sue!

Cik Sue said...

Puan Tangan Keras!!!...eheheh cs pun keras gak...

simanis said...

kiter mintak izin copy nota yer... try wat diam².. belajar gunting² kertas surat kabo dlu... mintak halal yer cik sue..:)

fareh said...

Salam CS..pola bju peplum ado x?=)

Cik Sue said...

fareh..cari cs kat fb nahh :-D

Unknown said...

kak CS buatla nota kurung peplum..hihi

Unknown said...

kak CS buatla nota kurung peplum..hihi

Anonymous said...

best lah .. thanks for sharing nak nota peplum gak

July'Qa Tahir said...

Kak sue boleh tumpang tanya tak??macam mana nak buat kain peplum yg bahagia beralun2 tu ek..asyik tak jadi je..

Cik Sue said...

July'Qa....cari cs kat fb yer :-D

Halizah Ahmad said...

ape nama cs kat fb?

Cik Sue said...

Halizah...fb cs ada tu tepi kiri bawah follower :-D....klik je situ..direct jumpe cs kat fb :-D

faizu rina said...

salam...cik sue..sy cari nota jahitan baju shantung/ baju silang..ia sama mcm jahit baju melayu cekak musang ke??

Cik Sue said...

belum ada nota tersebut :-D

Zali Burn said...

Asslm...
klu jahit kain lycra? Tapak machine dan jarum nk kena tukar ke? klu x tukar....nk kena lapik ngan kertas ke? Wasslm

Cik Sue said...

wsalam..lycra ni entah la yer..saya tak ubah dan tak tukar apa2 pun..saya pakai ind..ada org kn tkar tapak la..kn adjust tensen la...kn tukar jarum la..saya serius nk kabo..tak perlu buat apa2..just jht mcm biasa..

Azman : Hasanah said...

Kak sue...saya dah try bt peplum tp bhgn kipas tu pendek...tlg la saya...email saya hasanahhawari@gmail.com

puteri maisara said...

Assalamualaikum cik sue syg.
Sya nk mtk tlg blh x emlkn pola lgkp jubah nursing.sya xphm cara nk pkai bju kurung nursing (xpnh pkai)yg ada gth kat n3 cik sue tu.kne selak bju dr bwh jgk ke..

Anonymous said...

Assalamualaikum...Cik Sue boleh tak buatkan nota buat baju punjabi tuk kanak2?

Cik Sue said...

wsalam..insyaalaah..coming soon ..buat masa laa ni belum boleh..tgh bz :-D

Izan@is said...

Salam Cik Sue..cara buat telekung ada tak..teringin sangat nak jahit telekung sendiri..

Cik Sue said...

wsalam izan...belum buat..sebenarnya cs kom aa masa nk asah bakat buat telekung..tdung..dah ada sorang hamba Allah sudi mmberi tuto cara buat muka tdung utk d buat telekung solat..tp cs saje belum ada kesempatan waktu..insyaallah ..ada kelapangan cs buat yer..

missfiey tailor said...

cs : bawa bawa la berehat. letih da tu. hehe. yup btul tu. fiey pon nk belaja buat telekung.

Puan Lara said...

assalamualaikum.

terima kasih atas perkongsian nota2 ini... baru nak belajar ni.. :)

Cik Sue said...

wsalam...sila2..:-D

MLiz said...

Assalamualaikum Cik Sue.

Apa khabar? Lama saya tak jengah blog Cik Sue. Haha. Lemon juga yang Cik Sue tertarik. Memang sedap buh dalam teh ais.

Anyway, bukan blog Che Sue je lama tak jengah. Blog sendiripun dah berhabuk tebal berinci-inci tak di jengah-jengah. Huhu. Alangkah seronoknya dapat bekerja dari rumah saja. Menjahit dan berkraftangan. Bilalah agaknya impian saya akan tercapai.

Ok la Cik Sue. Ramadan & Aidilfitri 1434/2013 bakal menjelang. Saya ucapkan selamat berpuasa dan salam Aidilfitri lebih awal ek.. Entah bila pulak saya melawat blog Cik Sue lagi nanti.. hehehe...

Okay.. As salam..
MLiz

Anonymous said...

saya nak jahit gaun panjang untuk anak saya. Bole saya guna pola jubah? saya dah print tapi tak pandai amik ukuran. please help me..

extrajelita said...

Cik su,buleh x bg nota utk jait lapik yg kt pinggang tu..tpt letak cangkuk,sllu sangkut tang stu,bpeluh2 wat bru siap,nk lapik yg utk kain kipas gak,tq

Nota Kehidupan said...

salam.che sue, nk minta nota jubah/princess maxi dress boleh tak?

Anonymous said...

Salam..saya minta izin ambil beberapa nota jahitan cik sue utk dijadikan rujukan.Saya pun baru belajar menjahit..Terima kasih byk2 cik sue

Anonymous said...

Aslkum Cik Sue. Suka sangat Blog Cik Sue. Saya zero tentang jahitan dan berminat nak belajar menjahit.
Saya cuba cari cara jahit kurung moden tapi tak jumpa la dalam blog Cik Sue. Dah lebih 2 jam cari yang jumpa pola kurung moden, camna cara cantum dan pasang zip?.
Kalau ada tuto cara cantum dan jahit kurung moden boleh tak email kat saya. Terima Kasih. orkidtm1@gmail.com.my

Anonymous said...

Assalam...saya baru nak blajar mnjahit n bnyak dpt pnduan dr blog cs...nak minta tuto utk lengan cuff bole x....baca kat buku ssh nak fham...hihihi...

Khairina Putri said...

tq!!! nk try jahit blaus

Anonymous said...

Assalam Cik Sue,
Boleh tak tunjuk cara nak jahit tudung v shape layer...yang baeah lain lycra dan layer chiffon

Anonymous said...

Slm kak sue terima kasih atas perkongsian ilmu dlm blog ini.. Bnyk manfaatnya buat saya..smoga kak sue mendapat kesihatan yg baik unrk terus menulis dn berkongsi ilmu..anish.sbh

Anonymous said...

assalammualaikum..cik sue
Boleh bg tak nota & cara menbuat pola blause..sy ni br belajar menjahit.

My Sewing Memory said...

Jazakallah..murah rezeki puan...sy ambik nota utk rujukan sy...terima kasih byk ya

azura esha said...

Salam...ciksue..ada nota utk jubah x?

wawa_usagi said...

assalamualaikum.... mintak halalkan ilmu yer. sy guna nota & share ngan rakan. terima kasih... ^_^

Anonymous said...

salam cik sue,saya nh sbnarnye mmg takde basic menjahit,, setakat jahit pki tgn tuh pro lah,, tpi jahit pki mesin nh mmg mnjajo le jawab nye,, tapi sy mmg mnt mnjahit,, sy nak mx cik sue ajar utk jahit baju budak boleh tak?

Sare said...

Salam cik sue..sy nk minta cik sue ajarkan cara nak buat or alter blouse untuk nursing attire..boleh ke?ni email saya : maisarah.azhar@gmail.com.Terima Kasih ye.

namrah said...

Salam..isteri baru bljr jhit..jd nak mtk nota2 bkaitan bju melayu n baju jubah lelaki..tq..

dahu mushashi said...

Salaam. Cik su nak nota baju melayu:)

TENGKU AISHAH said...

salam cik sue..ciksue xde ke nota jubah pleated jubah..yang jahit kat tengah jubah tu..teringin ak belajar..hihi