Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Wednesday, January 26, 2011

Jom Mari Buat Bloaus

Assalamualaikum...
Kali ni saya nak ajak kawan-kawan belajo buat baju sdiri ehehhehe...apa salah nyer yer tak?kita kongsi sedikit ilmu yang kita ada.Saya tahu ramai antara korang tak der mase nak pergi kelas jahit menjahit ni.Ada di kalangan kawan-kawan kite yang bekerja ni dah beli mesin jahit tapi buat perhiasan kat umah ahahaha...Apa kata pada hari terluang tu kita praktikkan ilmu yang saya bagi ni muhhuhuuhu...ok murid-murid pi bukak kitab ehehhehe..kita blajo buat bloaus biase-biase je dulu yerkk..kite buat pola baju dulu..nanti di lain episod saya tunjukan aturan jahit yer..

Senjata yang di perlukan:

1.Bom Atom ...ehehehhe mane ader gurau je.Tentulah kertas.Nak jimat ambil je surat kabo lama pastu camtum pakai gam.kalu nk jelas beli le ketas minyak.
2.pensil
3.pembaris dan tali inci
4.pensil jahit/kapur..atau yang seangkatan dengan nyer..
5.gunting kertas..jgn pakai guntin baju plak dik non oi..
6 ukuran badan anda...saya guna dalam inci tau.

pola badan


































pola lengan


Cara Membuat pola
pola baju
memula buat l terbalik.ikut ukuran yang saya bagi ni yerkk..ni ukuran standart la saya bagi.nanti letak le saiz korang sendiri yer.
AB adalah pangjang labuh baju dari leher ke semana suka pangjang mana. standart saya 30"-35"..ingat saya ni orangnyer bersaiz tinggi ehehehe.
AC ukuran bahu ke pinggang.standart ukuran 14"
AD bahu ke ketiak..9"
AE ukuran bahu..saya 17"
EF turunkan 1.5"
AG ukuran leher 3.5" dekat point g tu turunkan 1".Bentukkan leher belakang.
DH ukuran dada 9"
DI dari point D naikkan 4" .garis lurus
IJ ukuran bidang belakang 6.5"-7"
CK ukuran pinggang 8"-10"
CL dari point C turunkan 8".garis lurus
LM ukuran punggung 10.5"
BN ukuran punggung 10.5+1"=11.5"
BN dari point N naikkan 0.5"


untuk pola badan depan guna pola sama cuma pakai pensel yang kaler lain dari tadi yer..nanti keliru pulak.
Dari point A turunkan 4" dapat P.garis lurus bentukkan leher depan.

POLA LENGAN
Buat garisan pangjang AB=pangjang tangan dik non la yer
AC dari point A turunkan 4" garis lurus melintang.
AD,DB ukuran pgjang AB di bahagi 2
AF=AG 1.5"
CE yang ni susah skitt...skitttt jer pun hehehe.ok anda mulakan dengan 9" sebab apa?cemane den nak gitau ni.problem nih...cegini,nanati ukuran yg kita akan dapat untuk AFE mesti nk sama ngn ukuran ketiak.nanti kalau tak dapat sama dgn ukuran ketiak dik nun tambahkan atau kurangkan ukuran CE yer.
AE di bahagi kpd 2 buat garisan seperti rajah yer...garisan ni la mesti nk sama dgn ketiak...
formulanyer : ukuran ketiak bahagi 2 +1/2"-1/4"..ukuran saya dapat la 10" anda bagaimana?
DH ukuran lilit siku bahagi 2
BI ukuran luas tangan yg anda suka di bahagi 2.
untuk ukuran yang sebelah ladi pulak AG sama AF.
point yang sama macam E tu lupe nak bagi nama..saya bagi K yer..ukuran pun sama dengan CE.
AK dibagi 3 dan ikut macam dam rajah yer....
formula : ketiak d bahagi 2 -1/2"-1/4
ok sambung garis-garis point yer ....fuhhhhhhh lege sekejap..pasai ni la gamaknyer xbleh jadi cikgu uhuhuhhuhu...


Apasal?...pening?...ehehhehe releks ahhh.Tarik nafas kawan-kawann ehehhe.senang je tumpukan perhatian.Perhatikan setiap not-not yang saya buat pada lakaran dan ikut..
kalau tak paham jugak boleh tanyer..Hah kalau ada saper2 yang keje arkitek kat sini boleh la tunjuk ajar pada kawan-kawan yang tak tahu langsung nak lukis ni ehehehe..gurau je..pelahan-pelahan kayuh yer...tak jadi sekali,buat lagi dan lagi..episod akan datang saya turunkan ilmu step nak gunting pulak tau..jangan lupa sediakan ayam panggang dan pulut kuning bersama telur rebusnye ahahahaha acah jer saya bukan hantu raya ekekekeke.ok selamat mencuba ye dan semoga berjaya.... 


50 comments:

Aku dan Sulaman said...

saya teringin nak buat blouse sendiri..tp tkde kekuatan nak buat lagi...tang sauk lengan tu yang tak reti tu..macam susah jer...sy ingat nak try buatlah..nati sue tolong komen ye...

Cik Sue said...

Dulu pun cik sue susah nak buat tang sauk lengan tuh..siap menangis lagik ahahaha(mcm xde kije lain asek nak nangis aje ahahah).Tapi lama2 dan selalu praktis...dah jadi senang..nanti kalau ada masa cik sue buat post ntok itu yerkk..

Anonymous said...

blog yg sangat2 bermanfaat..syabas!

Cik Sue said...

tocehh kerana melepak kat sini..sila datang lagi...

Aku dan Sulaman said...

sue..sy ada anak umur 11 thn...badan gempal...utk sauk lengan tu macamna yek...sama ke caranya mcm org dewasa?..mintak tolong sue buat tutorial ek...hehe..tq

Cik Sue said...

sama aje..yang penting masa mengambil ukuran lilit ketiak tu,ambil ukuran yang selesa dengan ketiak anak.Jangan ambil ukuran lilit yang ngam-ngam.Senang cite amek ukuran dekat baju tshirt dia pun ok..yg luas laa bukan yang ketat k...cayok2..jht jgn tak jahit hikhikhik..

Aku dan Sulaman said...

hohoh..sama je ek...erm bleylah try buat tuk dorang nati...tak sabar nieh..hehe...nk carik kain dulu...;)

ceQ LisZ said...

salam cik sue, first time follow blog nih...google cari cara2 wat pola baju, terjumpa blog cik sue.. thanks kerana sgt membantu org2 yg baru nk belajar menjahit mcm sy... cuma utk wat lengan bloaus nih, sy xnmpk le plak lukisa pola lengannya.. nape ye? pliz help me cik sue...tQ

Cik Sue said...

wsalamm ceQ Lisz....amboi tak nampak?..huhuhuhuh dah beso dah tu tak nampak lai ko?...cer tengok gambar atas tu kat post ni...yg no2..tu leee pola lengan bloause..kalau tak nampak jugak...klik kat bahagian gambo tu karang beso laa lagik gambonyer...kalau tak nampak la jugakkk...huhuhuhu mesti pc ceQ Lisz ada masalah...Perhatian!!! tolong cik seu!! adakah gambo lengan tu korang tak nampak jugak?...ko pc cik sue yang bermasalah ni?...help!!!!...

ceQ LisZ said...

tu cik sue, pola bdn tu sy dah nmpak...pola lengan tu tak appear la kat skrin...huhuhuhuhu...laptop sy ke yg poblem nih...ayarkkkkk!!!!help me!!!

Anonymous said...

salam...suke blog akk ni...senang nap paham...sye dah wat baju..xp sume xde lengan....=(..xpandai nak sambong...urm...kak nak tnye ni..AD,DB = PANJANG AB / 2...xphm la kak...lagi 1..yg formula ketiak 2...akak dpt 10'' cmne??

Cik Sue said...

bawah pola badan tu ceq lizs..bawah tu..tuuuuuu..xnampak gak ker?..jenuh ni jari telunjuk cik sue tunjuk ehehehehe,,,gurau je..eh mmg bawah pola badan la pola lengan tu..apa pun cer tengok kat pc plak kot tak nampak jugak...ada msalah la tu huhuhuhu

Cik Sue said...

ahhhh tu ceq lisz..cik anonymous kite ada tanyer pasal pola lgn tuh...ehehehehe awaknyer laptop tu ada masalah tu ehehehehe...

kepada ceq anonymous plak...
garisan AB tu di bahagi kepada dua untuk nak dapatkan titik D ( da macam o da nampak )...titik D tu adalah siku kite..cth pangjang lengan AB akak 22" maka di bahagi dua untuk dapatkan siku..iaitu 11" dari garisan AD dan 11" dari garisan DB...titik D ni untuk membentuk lengan yang pesen loceng..kalau tak nak titik ni sila abaikan dan teruskan aje garisan EI tanpa melalui titik H.

daripada mana saya dapat 10" tu?....10" tu adalah ukuran yang saya dapat dari ukur lilit ketiak saya iatu 19.5 dan d bahagi kepada dua=9.75,di + 0.5=10.25 dn di tolak pula 0.25 dapat lah 10"...awak guna lah ukuran ketiak awak dan tak semestinyer dapat 10" sama macam cik sue ni...ehehehehe cer baca betul2 dulu yer...
##ni tambahan nota ntok awak berdasarkan fmula cik sue bagi yer..
1/2=0.5
1/4=0.25

harap faham lah yer..

Yaati Nor said...

best blog nie..say suka blog yg ada toturial nie..hehehe nnt nak study jahit blouse ni..penah buat tapi dah lupa..hehehe

Cik Sue said...

best?..ehehehhe alhamdulillah..yang paling penting dapat memberi manfaat pada yg baru nak join dunia jahitan yer..mudahan

s'piah said...

salam cik sue..sy nak tumpang tanye...tang sauk tgn tu...kan ade bhgn sbh tu bhg 2 n sblh tu bhg 3..camne sy nak sambung ke bhgn bdn...blah mn depan n mn blakang...

kalau sy wat lipat dua pola tu x jadik ke? ape beza ek...leh xplain x? sy tgh belek2 nota..n nak wat bj jubah..lama dh x wat ..asyik wat bj kurung je...tq

s'piah said...

salam cik sue,...sussshaahnye nak post coment ni..huhuh

nak tanye..kan bhgn sauk tu ade dua bhgn ..satu tu bhg 2, n satu tu bhg 3..pastu camne nak camtum kat bdn..mn depan n blakang...huhu konpius jap...dh lama x wat bj camni...x bp nak terer ..asyik wat bj kurung jee..

kalau cam pola dia lipat dua je tu..camne plak ek..leh xplain x..sy kurg arif..tq..

Cik Sue said...

wsalam...bagus bertanya pasal ni ehehehe akhirnya ada yang perasan..saje je tggal nk tggu org tanyer hikhikhik
ok yang sauk lgn yang di bahagi kepada 2 tu adalah bahagian depan dan yng d bahagi 3 adlh yang belakang..

ok kalau yang pola yang di lipat dua tu ..yg belakang dan depan sama je tu punnnnn boleh ikut jugak..masa memula buat lengan camni cik sue pakai teknik tu..

bila dah pandai sikit baru pakai teknik yg cik sue bagi ni...hasilnya lebih memberi keselesaan kepada pemakai...

s'piah said...

heheh macih...ingat kan comment n x lepas...huhuh..akhir tjwb jugak...hmm cam nak try je yg nik...jap g nk try lukis pola ni...huhuh fenin gak nih...heheh tp xpe..at least selesa org nak pakainye...

haa ade lg br perasan...yg dbhg 2 formula die ketiak bahagi (2+1/2)-1/4 kan..

pastu yg bhg 3 tu formula die :ketiak (2-1/2)-1/4...

yg bhg 2 tu tambah(+) n yg bhg 3 tu tolak(-) kan..mmg formula die camtu ek? ke sy btambah rabun..hehe ..tq!

s'piah said...

cik sue satu lg...yg ukuran CE tu..bp ek?? nape amik 9..huhuh dh konpius ni..help me..ke ikut ukuran lubang ketiak? huwaaaa?? tui kan kan?

Cik Sue said...

lepaihh aih ka s'piah..ok ni cth nak kasi lagi clear yer..contoh ukuran ketiak 19.5inci:
19.5 bahagi 2 =9.75 + 0.5=10.025-0.25=10
maka garis A,F,ttik tngah yg bahagi 2 tu x( lupa nak letak nama anggap x yer )dan E..garisan ni nak 10inci

begitu juga pengiraan untuk sebelah yg d bahagi tiga tu...
19.5 bahagi 2 =9.75-0.5=9.25-0.75=9
maka garisan A,G,Y dan Z ( dua titk tak bernama tu ) adalah 9inci..

macam mana nak dapat garis CE? kite kene tahu pangjang manakah garis AE dan AZ..ok pakai fmula ni pulak..

garis AE
lilit ketiak 19.5 bahagi 2 = 9.75
ambil sesiku buat garis lurus c lurus ke kiri dan kekanan tak kesah la pangjang mane...lepas tu bermula dari ttik A ( o inci ) dan halakan sesiku ke tali inci ke..10" tu mensti duk bertemu ngn garis lurus c tadi dan baru tanda E...begitu jugalah yang sebelah tadi tu CZ...

paham ke idok la ni hukkkkk....

*semua ni memang fmula dia ehehehehe cik sue telah d ajo ngn fmula ni oleh mana2 buku jahitan..dan selesa menggunakannya..kalau mintok ajo ngn org yg main fmula beh2 kurang atau main agak2 tu mang cik sue tak paham sebab xder sistematik jadi tak bape nk paham..

Cik Sue said...

penjelasan yg tertinggal hehhehe..

formula untuk dapat ukuran garisan AZ ialah : 19.5 bahgai 2=9.75-1=8.75 ..bile dah buat garisan lurus AZ..pastu bahagi tiga ntok dapatkan tiga titik tu ok...
semoga faham lah hendaknyer aminnn ehehehehe

s'piah said...

heheh macihh...tgk duk tenung2 nih...waduhh fenin gak tp slow2 insyaAllah paham...n jap g test ..

jap2..ukuran yg bhg 3 tu ms bile ek?? bkn AZ ke bhg 3? huhuhu

s'piah said...

opsss..ade bhg 3..x perasan...sori cik sue..sy over xcited plak..hehehhe..thnx!!

Cik Sue said...

ok same2...tengok dahulu sepenuhnyertu yerkk...cuba fahamkan dulu...

Anonymous said...

salam kak..kite nak ty..blouse ni biasa ikut btk bdn kn..kite ade bli bku tatacr jhtn blouse tu..dia nyer pola mesti ikut bntk bdn kn..cm seksi sketkn..saya ni suka longgar2 sket..berangin gitu..nk ty cmner ek..nk tmbhkn ms amik ukuran tuh..spy nmpk cantek jerk..sesuai..xde nmpk gelebeh gitu...hrp dpt tunjukajar...thanks kak...

Cik Sue said...

wsalam...
Sebenarnya menentukan kelonggaran dan keseksian blause tu semuanya terpulang semasa kita pengambil ukuran...semua terpulang pada kita..kalau rasa nak selesa,longgarkan sedikit ukuran semasa mengambil ukuran tu..kalau awak depan mata cik sue..bule je cik sue nak tunjuk heee..masalah tak geti nak kabo ngn perkataan heeee...

siti said...

salam...saya bru je jmpa blog ak sue ni...nk tgk cara ukur badan seseorg la cik sue...contoh cm mn nk ukur bidang hadapan...ukuran keliling badan? ha xtau la...klu ada gmbaran nmpk ckit...maaf

Cik Sue said...

wsalam...copy link akak bagi ni pastu paste dekat search ok...untuk ukuran pada badan akak terpaksa delete dulu gambarnya..gambar tersebut tidak boleh d siarkan kerana pemilik buku rujukan tersebut tak suka :-D..itu miliknyer kita kene terima hakikat ..ok..ni link nyer

http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2011/04/panduan-mengambil-ukuran.html


Nyssa Jay said...

cik sue..xde ke contoh blouse yg da siap??nk gak tgk caner,klu cntek nk try buat..heee

Cik Sue said...

Nysaa Jay...ada dkat label hasil kerja :-D..awk amek link ni copy n paste search ok...nk tgk yg lama2 lagi scroll sampai bwh dan klik "older Post" bawah sebelah kanan..:-)

leena aziz said...

bagus blog ni..tq..

leena aziz said...

bagus la blog ni..penerangan yg jelas..siap ade sesi soal jwb lg..good job! camni la bagus..kongsi2 ilmu..bertambah2 berkat idup cik sue.amin..

Anonymous said...

Nampak gayanye teringin nak belajar menjahit, sifu kat sini semua bagus2

raihin ibrahim said...

salam cik sue,


nak tnya, mcm mane nak buat lining kain lipat batik ye...


TQ...

Cik Sue said...

wsalam raihin..cs dah jawab soklan raihin ni...raihin dah tanyer kat pola kain lipat batik :-D...keh keh keh

raihin ibrahim said...

sori cik sue...x perasan....first time duk anta soklan kat blog...huhuhuhu...

Cik Sue said...

xperr..:-D

Anonymous said...

Slm Cik Su ukuran dpn dan blakang sama ke....confuse ni

Cik Sue said...

kikikiki tuto ni kan..masa mula2 cs mula2 blajo buat blouse..utk permulaan awak boleh je pakai tuto ni..nnti bila da faham step nyer awak boleh ikuti pola cs yg lebih terperinci...:-D

Nurul Huda said...

sy berminat dgn tutorial CS,keep update yaa..!

Anonymous said...

cik sue efg tu mcmane boleh dpt tegak.sy ukur bahu sy 15''.makna nye 15''bahagi 2.

Cik Sue said...

awak..memula lebar bahu 15 bahagi 2 dapat lah 7.5 pjg AE..buat point AG dalam 3.5" kalau awak besar saiz xl AG dalam 3.75"..dari E awak turunkan 1" dapat poitn F..dari G awak sambungkan dgn F...so nnti ptg bahu GF..bukan GE...GE hanyalah panduan utk dapatkan point F sahaja..good luck

cerita orang pompuan said...

salam cs, kalau saya nak buat baju kurung moden untuk anak umur 7 tahun, pola lengan dia mcm ni jugak ker? help me plzzz..

dewi .isnaini said...

cik su ada x pola utk jubah princess cut

Cik Sue said...

wsalam..

erita org perempuan..tak sama..saya rasa untuk lebih jelas ukuran awak boleh ambil baju tshirt ank sebagai panduan..cs buat cam tu je..:-D

Dewi...kat blog belum buat...cs ssh nk xplaint melalui perkataan..nnti sampai masa cs cuba sampaikan yer..lau org tak paham ssh jugak kan...

Nur Farhana Roslan said...


Ooooo kak sue...saye dah buat lakaran untuk blouse tu..camne plak nak buat potongan die..katenye kak sue nak letak entery???? Idok tahu le kalau mate teman ni Rabun mencari he he he..hehehee

roz baharin said...

assalam cik sue,
terima kasih sebab sudi kongsi ilmu.
sy ni minat menjahit cuba kesuntukan masa untuk hobi ni.
sy bru terjumpa blog cik sue. alhamdulillah
terima kasih banyak2 sbb sudi share

AnNisa Insyirah said...

Salam...... haii laa cik su, saya suka blog nim, tapi masih confuse dibahagian bidang dada tu... bahagian depan dada ukurannya kurang dari lebar bahu ye dan lagi satu bila saya sambungkan garisan tu mesti dop jadi... hihi..

nurul ain said...

Assalam sis... nk tya... cmna ye nk buat pola leher baju persegi...