Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Wednesday, October 17, 2012

Begitu lah kisahnyer..

Assalamualaikumm...

Di mulakan dengan kalimat Bismillah...tarik nafas dalam2 dulu....hembus perlahan lahan...hermm cs bukan bersenam tapi cuba mengawal emosi tak kala menulis post n3 pada kali ini...ok huhhhhhh ok dah lege sikit..

Cik sue tak tahu nak mulakan dari mana..straigh the point la ekkk....ok..sebelum hari raya hari tu..kak Azima  dari blog azimadiyshop telah req friend ciksue dekat fb..lalu meninggalkan pertanyaan dekat inbox ...pertanyaanyer ringkas aje...kenapa cik sue ada guna pakai notanyer kat dalam blog cik sue ni?..cik sue kata yang mana satu..cik sue memang pernah beli nota dari kak azima..bukan dengan beliau sahaja malah nama2 besar lain seperti salikin sidik,rosita jaafar,mariam abu bakar..kiranyer buku yg best la banyak yang cik sue beli untuk rujukan pembelajaran cik sue..sekali lagik cik sue nak bagitau di sini..cik sue mengeluarkan duit yang banyak utuk beli buku-buku tersebut..tak de pun cik sue copy paste dari blog2 jahitan yang pernah cik sue jumpa...sebab mang jarang blog dalam malaysia ni yang sanggup buat tuto secara detail seperti buku secara percuma..dah CS belajar kot buku..bermula dari zero..xtahu langsung jahit..mestilah ilmu yg CS pratikkan itu dari ilmu yg belajar kat buku2..kan?...lagik pulak..cara jahit semua sama..cuma cara persembahan setiap buku tu aje berlainan..ada yg cs paham buku ni dalam buku tu pulak tak paham..jadi yang mana satu notanyer yang sc terguna tu? tanye cs...

kak azima tak cakap pun yg mana astu cuma suruh cs padamkan satu gambar patung yg cs scan dan tage nama blog cs ynag cs tampal kat satu post bertajuk " Panduan Mengambil Ukuran".....korang toksah carik dah cs padamkan pun sebaik sahaja membaca arahan beliau kat inbox cs...( bkn padamkan post tapi padamkan gambo tu ajer )

Sebelum beliau menyuruh cs padamkan gambar tersebut cs terlebih dahulu menerangkan tujuan sebenar cs pada beliau..malah cs berikan copy link kepada beliau untuk d baca..maklum la den nyer blog biasa2 je..tunjuk la pada yg ku anggap tggi ilmunya tu ( :-D ) hormatnye cs pada beliau tak kala waktu itu..:-D...
Gambar patung tu cs memang scan dari buku jahit yang cs beli dari kedai online belliau..sebelum cs tampal kat post tu cs jumpa gamabr yang sama..( gambar patung tu la ) dekat carian imej google..dgn ada dua tiga versi..hermm pikir2 cs rasa tak salah cs scan dan buat rujukan utk yg naif macam cs ni...( ni pada waktu tu la ) lagik pulak kat decision bawah gambar patung tu cs dah mark : ganbar adalah rujukan dari buku nota yg d beli ..cik sue tage nama blog cs kat atas gambo tu pulak bkn bertujuan nk kata tu hak milik cs ( bute ilmu it masa tu katakan )utk mengelakan dari org lain copy paste dan tage nama dorang pulak..bairlah sampai dkt cs je..cs dah letak mark kat bawah gambo tu utk kuatkan alasan cs berbuat begitu..baut masa sekarang cs tak boleh nak buktikan kerana cs mang delete terus masa kak azima suh buat begitu...di samping itu cs buat post asing dgn tajuk "antara koleksi cik sue sayang " ....untuk berkongsi buku2 yang cs rasa senang untuk buat rujukan belajar jait...ahh yg ni cs ada bukti ehehehe...

nah link tersebut masih tak ku padam walau azima telah mencalar nama ku huhhh....

http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2011/02/antara-koleksi-cik-sue-sayang.html


ok cs terus dah lupe dah hal ni..igt cs pun xkan  xmaaf cs lg dan cs tak tahu kalau cara cs tu salah..tetibe lepas raya hari tu cs perasan pengikut blog cs bertambah dgn mendadak..dalam waktu yg singkat..Dlam hati tak terhingga rasa bersyukur..bukan apa..kalau follower kita ramai..carian di engine google nnti nama blog kita duk kat atas..dan paling koman duk page pertama..dan ini akn memberi kemudahn kepada org2 yang tak bape nk celik IT macam cs ni terjumpa dengan kata kekunci yang d cari...ikhlas cs cakap..cs buat blog ni kalau boleh bagitau ( mntak maaf yer ) cs nak org yang naif..yang zero dalam jait2 ni..biasa org2 macam ni org mcm cs tak bape pandai IT..kalau yg pandai2 dorang akan pergi pula ke peringkat tuto dari luar negara yang kreatif...dan org ni sah2 dah pergi kelas jahitan atau dah terer jait..itu lah sasaran cs...cs rasa pelik, keyword untuk carian blog cs adalak "kedaijahitku-jahit "....rasa muskil... biasa org guna kata kunci yg sangkut paut ngn jahitan..cth pola,tuto ,pinggang,punggung,cara rajah pola kurung moden adlh carian paling tggi penggunaan kata kuncinyer...blog cs ni mana laa glamer sampai org boleh ingt terus nama blog kikikikiki

satu hari CS rasa cam nk blogwalking..kije yg da lama tak buat...ntah tak tahu kenapa cs pergi ke blog kak azima..padahal last cs pergi ke sana beberapa tahun lepas..masa nk beli nota..masa cs buat post linkke azima tu pun cs tak pergi..sekadar memperkenalkan sahaja blog beliau pada pembaca blog cs..masa tetiba tergerak hati ke sana post paling atas kak azima memperkenalkan baby barunyer...ohhhh dapat baby rupanyer..saya scroll lagik ke bawah..xder niat apa pun..sekadar jalan2 jek...terkejut cs jumpa post kak azima buat utk blog saya yang tak beretika...ni saya copy kan..


Post nyer simple aje..oh ok cs tak de rasa cam marah sgt cuma terkejut sahaja...cs persoalkan pd dr sdrik..kenapa kak azima buat khas post utk blog cs..patut laa kata kunci kedaijahitku jait naik..rupanyer dari sini..dari tage pada gambar patung tu...ka azima ni macam nak malukan cs jek...apa salahnyer pm cs kat fb atau marah cs kat inbox fb...sedangkan kak azima dah pun add cs..masa suh buang gambar tu boleh pulak pm cs kat fb..kan boleh cakap baik-baik..cs ni tak la pernag serang org..mang slh cs pun dan cs dah padam gambar tersebut sebaik shj d suruh..jadi apa lagik niii..dalam hati je la tu hehehehe..so cs tak aemk pusing dgn post n3 beliau tu...baut tak kesah..pada masa yg sama cs malas nk layan malas nak gaduh dan biar lah kak azima dgn labu2 nyer tu....

Semalam kawan cs dari fb ada mention cs tentang post tersebut berkaitan dgn cs..cs kata yaaa cs tau dan dah pun pernah baca...cs gurau2 lagik dekat fb langsung malas nkamek hati..sebabkan gambo patung tu ..gambo yg boleh cs dapat kat abang gugel tu selain buku nota kak azima tuu..kak azima nk berkira .sombongnyer dia ( tergerak dlm hati ni rasa kenal dgn dr kak azima ) ahh tak pe laaa cs dah terangkan pada kak azima dulu..dh nak buat cemana kak azima tak boleh tolak angsur..den hadap je la pangai org macam ni ...

Tadik cs prgi baca balik kat post tersebut..baca tang komen d tinggalkan kat post tersebut...rasa sedihh mula terasa..dorang tgh mengutuk cs tnpa usul periksa cerita hukkk...sedih lagikk..dan yg sedih lagik ada yg komen tu adalah follower blog cs jugak...buat cs rasa macam patah smgt nak hadap folower blog cs...rasa downnnn..rasa kosongggg...cs rasa mcm umpama adik beradik darah daging cs sedang menghina cs...( ehehe mang la dorang bkn adk badek cs..) ..ntah laaa...cs tak mengaku pun patung tu cs punyer..cs siap bagi mark patung tu cs ambil dari buku jaitan..cs lelong lagik link ke kedai nota beliau...itu pun kata tak beretika?...aihhhhhh ( tgh mengeluh lagik ) tak pe laaa kak azima jaja la nama blog say atu..Alhamdulillah follower saya makin ramai kak..terima kasih...harap akak sukses dalam perniagaan nota jait aka tu ..dan dapat pergi aji naik jet ke roket ke okehh..-mood malas da nk tulis post...kepada pembaca blog cs yg tgh kutuk cs tu..tenkiuuu..cs harap kita masih saudara se islam lagik..cs tak pernah tipu korang kat blog ni...semua ni ikhlas dari hati kecik cs sdrikk..tak jual nota dan tak ambil untung apa2..tapi kalau nk upah jait boleh je aAHAHAHAHAHAHAHA..cs tak giler glamer pun..tradmark cs kat blog ni PERKONGSIAN semata mata...kalau boleh semua nk kongsi kecauli..LAKI AKU AHAHAHAHAHAHAHA...

ok2..sory2...dah melalut...( sebenarnya baru kesat air mata..) bila dah air mata tak der rasa cam xsenn semacam la pulak aahahaha....

ok lah ..cs diam selama ni sbab cs tak nak jadi isu..tak nak "kau kata aku  aku kata kau..kau yg salah aku yang betul "..cs hanya melepaskan rasa sedih d hati..sebab d sana yg publishkan dl..disni hanya mengekor sahaja ahahahahaha...korang pas ni jgn pi serang kak azima plak...biar la dia dgn labu2nyer...ingatttt!!! org beriman tak buka aib orang lainn...aahhhh nk jadi orgberiman tak?..apa?..nak?...ehehehehe so jgn bergaduh ..cs hanya sekadar melepaskan kesedihan d hati...korang jgn pi sambung panaskankeadaan ahahahahaha..

aihhh ngeluh lagik...Alhamdulillahhhh...






32 comments:

Anonymous said...

HUHU sabarlah ciksue.. anyway saya jumpa blog ciksue sbb nak belajar jahitan bukan sbb tak beretika punya isu ek . hehehe.. patutnya tak timbul isu ni.sharing is caring rite.. lagipon ciksue tak jual pon ilmu2 dalam ni bukan macam org sinun jual2 pastu kodokuttt. huhu.. anyway ciksue jgn risau.ramai lah yang suka rujuk blog ciksue. saya ni selalu je buka cuma komen je jarang . huhu

azzra said...

sabar la cs..mungkin ada hikmah yang berlaku..kadang kadang orang salah tafsir..ilmu allah ni luas tak salah kalo nak berkongsi ....lagipun berpandu pada niat...mungkin dia tersalah faham dengan apa yang cs nak sampaikan...doakan kebaikan untuk dia...mungkin dia kan kenal cs secara peribadi..salam ukhwah dari saya

suriana yusof said...

lyn kn jer minah sengal cmtu...kesian die..

Puan Tangan Keras said...

Hi CS. ceteknya pemikiran orang yg lokek dgn ilmunya..yang berdegar2 inginkan 'kredit' bila ilmunya dikongsi. Semoga kita adalah antara orang yg dapat seinci, bagi sedepa dan mintak Allah tambahkan lagi ilmu dan dapat berkongsi sampai ke akhir hayat. Tahniah CS!

Angah said...

sedihpulak bila baca,tkpala nat wat cmna,....sabar je la,..tk rugi berkongsi ilmu,...pahala lagi dapat...apapun trima kasih sbab sudi berkongsi ilmu2 jahitan...

Shikin said...

sy pengikut tegar blog cs. just x pernah comment. hr ni tergerak nk comment. sy baca dr 1st post sampi latest post cs. da blh knl hati budi cs n off coz blg kak az.. pn sy follow sbb sy self learner dlm jhtn ni. pd sy x de mslh pun ttg yg tu.. cume maybe prinsip org lain.. x sma ngn kita.. cs jgn simpan dlm hati. jnji niat murni nk share tu dtruskan.ikhlas.amal jariah.. dunia mmg org x nmpak..akhirat insyaallah..melimpah ruah..

aimanammaradham said...

salam k. siti..
pi lantak la.. aper org nak cakap..
slahker berkongsi ilmu..
nak kedekut naper sangat..
skali tuhan tu tarik balik ilmu yang ader.. kang susah...
btw.... saya tabik kat . k.siti.. coz selamber jer berkongsi ilmu dgn secara percuma di alam maya ni..

DyaNz said...

Sabar ye CS, ada hikmah di sebalik semua ni...saya antara yang selalu rujuk blog CS (maklum la nak belajo jahet tapi tak terer2 pun...asik merayau je x sempat practise...hehe)

Anonymous said...

yer....biarkan c minah sengal iteww...dia mmg terkenal dgn kesengalannya.....semoga ALLAH SWT memberikan hidayah buat hatinya .....nampak sgt buruknya akhlak terang terangan buka aib org kat sana...patutnya dah settle...settle...apalah setakat gambar patung tu...org kaki plagiat ni mmg akan marah bila org plagiat dia punya pulak...

cahaya iemanku said...

salam cik sue..sedih plak baca pos cik sue ni...tak pa yg penting niat cik sue 2 ikhlas nk berkongsi ilmu jahitan dgn org2 mcm sy yg msh merangkak dlm ilmu jahitan.

Anonymous said...

assalamualaikum.. biar la dia terjun ngan labu2nya. org yg kedekut ilmu x kemana pun. saya tetap follow blog cik sue walau apa pun. byak ilmu yg cik sue kongsikan tanpa apa2 bayaran. semoga cik sue lebih sukses dan sabar selalu.

ita said...

salam kak..kitekn pengikut blog akk ni,,actly mmg kite ade tbc post tu..t p kite xamik pot..n abaikn sbb kite ade bc entry akk psl nota kak azima n siap bg link skali..so kite anggp mebi akk tlepas pndg.. Biasa la mnusia mne xbuat silap n akk pun slalu merendah dri kata akk xpndai it(sama la kite) so dah tentu mudah kite wat silap.xpayah sedey2.yg mnilai hati kite..Allah saje.yg wat kite tensen..bila la nk pndai cm akk ni..la ni da bbadan 2..takut kecundang dtgh jln hehe

ayuzahfa said...

Salam cik su,
saya pun pernah beli nota ngan akak tu sbb masa tu agak payah nak jumpa blog yang leh ajar kite tntag jahitan ni.

1 hari tu google punya google terjumpa la blog cik su ni. Actually, saya agak terkejut blog cik su ni boleh ajar ilmu jahitan secara details & FREE pulak tu...alhamdulillah, syukur & suka2 sgt2. banyak ilmu yg saya dapat dan praktikkan....semoga Allah memberi keberkatan pada cik su & famli

sya tetap sokong usaha murni cik su ni..biola depa2 kat luo tu nak kate ape pun..yang pasti hanya DIA yang tahu nawaitu kite ;)

ayuzahfa said...

saya dah bca komen kat blog die. bila baca kat bawh ada je yg kondem die balik hehe...

xpe cik su, saya tetap sokong cik su & t. kasih ats keikhlasan cik su mengajar kami di alam maya ni.... <3

Cik Sue said...

Wsalam semua...sebenarnyer bila dah lama sikit ni cs mula rasa malu dgn dr sdri..bila baca balik post ni rasa cam malu plak ahahaha..tak per laaa mungkin kak azima tk sengaja dan saya harap kak azima tak salahkan saya lagi..saya mmg tak pernah mengaku patung tu saya punyer..mungkin ka azima terlepas pandang mark yg saya sertakan bawah gambar patung tu..saya nk berhubung dgn beliau d fb pun tak dapat..mgkin beliau da block saya awl2 ehehehe..saya harap kak azima tak salah paham lagi pada saya..saya doakan beliau sukses dalam perniagaanya..dan semua yg baik2 belaka saya doakan pada beliau..amenn2 ya rabbal alamin...korang2 semua..tenQ banyak2..bagi semangat pada cs..cik sue buat tuto kt sini khas utk org senasib cs..yg tak blh dapat ilmu d luar sana..cs tak pernah mnta balasan pun..tu semua kiej yg di atas..cukuplah korang bg khabaran pd cs yg korang da blh jait..itu dah suke sgt2..kalau yg mampu mengadap guru kat luar sana..jgn la kedekut tenaga..masa dan wang..bertambah berkat ilmu korang tuntut tu nnti..tak rugi melabur dalam dunai jahitan..malah berganda pula ganjaranya..:-D..jadi..cayok2...

inayus said...

Hurmmm... mengeluh sendiri bila baca kedua-dua post Sue & Azima. Komen saya ringkas jer, kalau nak share ilmu, share dengan ikhlas dan berharap semoga org lain dpt memanfaatkan ilmu yang kita kongsi.
Kalau saya di tempat Azima, org beli nota dan share kat blog (dalam masa yg sama link kan blog kita), saya akan berterima kasih. itu tandanya org hargai ilmu kita, siap promote2 lagi kan... Sabar je la Sue..

norazah nasir said...

sian cik sue-sy rasa nk komen balas je..geram nye....tkleh ke give n take...bukan rugi sejuta pon! tolong lah.....org dh mtk maaf pon kan

Anonymous said...

Salam, cik su... Terima kasih sudi kongsi ilmu jahit-menjahit...free pulak tu :D. Seronoknya skrg dah boleh jahit baju kurung utk saya & anak2. Saya belajar dr blog cik su & jg refer pd buku2 jahitan. Gambar patung yg jd isu tu sama dgn yg ada dlm buku Teknik Menjahit - Rosita Jaafar. Kebetulan aje tu (berbaik sangka la sgt hehee...)

Anonymous said...

Huwaaaa sy pon tumpang sedih dgn pos cs ni..sob sobb sobb..anywy sblm tu sy nk ucap jutaan terima kasi kat cs sbb selama ni boleh katakan semua ilmu jahitan sy mmg dr blog cs.. Dr zero now dh mcm2 sy pandai buat.. Thanksss sgt2.. Sy silent reader selama ni..cuma tiap kali nk wat projek jahit2 pasti belek n letak ipad dpn meja jahit. Sy pon ada beli buku SENI JAHITAN dr ROSITA JAAFAR silalah belek muka surat 106.. Mmg gambar tu dr buku tu pelik gak macamana mck gila glamour tu kata dia yg punya pic...to makcik azima kedekut taik hidung kering kedekut ilmu..ko hadam la nota telan makan bg kenyang bru puas hati kot.. Pelik la perangai melayu mcm mana nk maju semua nk berkira..phuiiii geram sgt..one more thanks ats semua tuto cs..

Anonymous said...

xpela kak...yg penting ramai lg yg sokong akak..dlm byk2 blog jahitan kat m'sia ni sy jumpa blog akak je yg bg ilmu jahitan free2 je..kalo ada pon lps ni mgkn diorg follow akak..sy dah google seblom jumpa blog akak ni mmg xde..sume kene beli terutama pola..yg bg free sume oversea..

Anonymous said...

Ilmu itu hak Allah... untuk apa kita mencari keuntungan dunia semata-mata tanpa rasa mahu berkongsi ilmu untuk dimanfaatkan kepada orang lain sedangkan amalan anak adam yang ditinggal dalam dunia ini adalah 1. Anak yang soleh 2. Ilmu yang dimanfaatkan oleh orang lain 3. amal jariah...
Jadi... untuk apa kedekut ilmu... senang di dunia susah di akhirat... buat apa... teruskan usaha untuk memberi ilmu kepada orang lain selagi ilmu itu diamalkan selagi itu anda dapat pahalanya....

Anonymous said...

tak ya pedulikan org yg lokek ilmu..cuba tengok brapa bnyk ilmu yg di share..

Zaza said...

Salam CS...sy br 1st time bc blog CS...ni pun sbb bc forum cari siang td...

Sy tgh blajar mnjahit,g kelas n ingat nk smbung lg kelas jahit ni sbb rs lum cukup ilmu lg n skill xbpe nk ada sgt..hehehe

Tp bile tgk CS tnjuk pola n nota lgkap ala2 sy dlm kelas..rs mcm xyah smbung kelas pun xpe cmni...refer blog CS aje dh cukup..hehehehe

Bersihnye hati CS ikhlas ajar mnjahit..free!!!sy doakan rezeki CS non stop mencurah2...

Sy plan nk mnjahit sepenuh ms..skrg tgh pengisian ilmu..harap2 bule jahit sebagus CS :)

Anonymous said...

I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100% sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated.

Klo Dya said...

Salam cik sue, baru berkesempatan baca blog CS. Sabar ya CS, manusia ni mmg macam2 perangai, tp saya bangga dgn CS sbb masih cool lagi. Mmg langkah yg bijak sbb tak buat serangan balas..hehe. Lama-lama senyap la pihak lagi satu tu. Takpe, sy doakan moga rezeki CS melimpah ruah lagi pasni... Aminnn...

Azurina Indah said...

Salam Cik Sue, mula2 dulu ingatkan CS ada JV ngan azima, ker bespren dia ke. Tu sebab guna patung yang sama. Memang patung pernah nampak kat buku pun, even kalau google pun boleh jumpa versi lain sikit. Hmm..isu kecik biar aje la, yang penting niat kita. Kesian gak CS ye, sabar...

faizah said...

Tak pe la CS...sabar je lah ye..sentiasa ingat bhw ilmu dan bakat adalah kurniaan Allah dan atas izin Nya juga kita mampu bergerak..dan sebenarnya saya kagum dgn blogger2 yg suka berkongsi ilmu secara percuma sedangkan semuanya itu menuntut masa dan komitmen yg bukan sedikit.

You go girl!

mija iri said...

Salam CS,

Saya ni br je berjinak2 dalam dunia jahit menjahit ni..mmg blog cik sue ni byk berjasa..rasanya dia tu marah sebab..dia kan jual nota jahit, sekali cik su post dkt blog bg free...takut nnt org xbeli dah nota jahit, org amik free je dr blog CS..

xpe lah, Allah Taala lebih tahu semuanya..ilmu dlm blog ni byk memudahkan org..dan salah satu bekalan bila mati esok asalah ilmu yang di manfaatkan...dan ilmu yg CS kongsi ni sy rasa ramai yg manfaatkan..dapat saham akhirat..dan juga..bisness CS pun dipermudakan lagi hendaknya..

Saya jarang nmpk org melayu islam berjaya dlm bisness..klo ada yang jujur dan ikhlas, mesti ada je puak puak PHD ni, atau pun mgkn xPHD tapi kedekut/risau sangat la hat dia tu org lain dpt free..nnt bisness xuntung..sbb tu la org kita xboleh bangun dalam bisnes..
padahal patut nya empunya gmbr patung tu gunakan peluang ni utk promote nota jait dia..cth mcm, klo nk tahu lebih lanjut sila beli dr saya ke..hmm,dia lah yg rugi sbnrnya..



http://onlinehijabs.blogspot.com said...

saya tahu blg yg CS kata tu saya beli nota pun x lengkap saya pu mcm CS jg suka cari ilmu x kira la asal dpt blajar bkn dia sorg jerr yg menjahit dan jual nta ramai barang kalii kwn tmpat blajar dia pun ada ssharing apa2 dg s kutip sikit2 lama penuh la nta kita.. xpe la sanar je la..rezeki, ilmu semua hak Allah Taal cuma kita saja nak gunakannya dgn sebaik mungkin

Liza Aziz said...

Apa2 pun saya sentiasa sokong Cik Sue, bagi saya ilmu untuk dikongsi, lebih byk kita berkongsi lebih byk yg kita dapat. Dah lama saya x menjengah ke sini sbb busy. Apa2 pun Cik Sue still the great sudi kongsi ilmu yg Cik Sue ader ^_^

Liza Aziz said...

Apa2 pun I always like you Cik Sue, sebab sudi berkongsi ilmu menjahit dgn kami semua. Ilmu utk dikongsi, semoga makin bertambah ilmu and rezeki Cik Sue.

ika said...

saya pernah beli nota dia pastu saya simpan je tak buat.. haha.. tapi lepas jumpa blog sue ni, saya semangat start menjahit balik. tak pasal2 dapat siapkan peplum sehelai wpun semua orang lain dari last year dah ade peplum.. heheh
memang lagi best blajar dari cikgu dari buku semata.
terima kasih sangat2.