Thursday, December 8, 2011

Maxi Skirt

Assalamualikumm...

Baru-baru ni ada pembaca tinggal komen...mahukan tutorial kain skirt labuh katanyer...cik sue tak pasti skirt labuh yang macam mana yang di maksudkan beliau tu...harap tutorial skirt labuh ni, yang di maksudkan tu heeee...
Kebetulan cik sue mang tahu buat tapi tak ada gambo yang tersimpan..lagik pula mang buat masa skang ni tak de tempahan yang ada untuk jenis kain ni ehehehehe...cik sue skang da jarang snap gambo hasil jahitan cik sue..nape ntah..jadi malas heeeee...
Oleh kerana itu cik sue hanya minta jasa baik best pren je laa ..abang google..ntah sapa laa pemilik gambo ni ehehehehe hanya abang google je yang tahu kikikikiki...

komen yang di tinggal heeee..aku tak geti copy paste laaa..ahahaha

azrita said...
kak nak sy nak tau came nak jahit skirt labuh boleh tak?










ok ..kain ni kacanggg je buatnyer...boleh beli jersi..lycra..atau cotton untuk tshirt...chifonn boleh gak kot..cik sue bagi pola lukisan tangan cam biasa yer...


Luas pinggang anda :
16" =AB adalah 32"..AC=40"
16.75"=AB adalah 34" AC=40"
17.5"=AB adalah 35" AC=41"
18.25"=AB adalah37" AC=42"
19"=AB adalah 38" AC=42"
19.75"=AB adalah 40" AC=42"

Yupppp pola dia mang empat segi cam tu ok...

AB=CD...sila ikut jadual cik sue bagi ...
AC=BD...adalah labuh kain yang di kehendaki..juga ikut jadual ukuran cik sue bagi k

Cara jahit..kacangg!!!!..cantum tepi kedua-dua kain..pastu lipat dan jahit kemasan kaki kain...kat bahagian pinggang sila lipat...jahit getah cerut..bergantung lebar getah yang di kehendaki laaa...
suggest cik sue pakai getah yang lebar..selesa sangat...kalau nak buat untuk kanak-kanak..haaa pandai-pandai la korang forwardkan saiznyer ye hehehehe ....ok selamat berjaya yerr ...









54 comments:

Anonymous said...

cik sue..saye ni baru je trjumpa blog cik sue ni...memang suka sngt2..apa kata cik sue bagi pula tutorial tudung..tk kisahlah tudung fesyen apa pun...

Cik Sue said...

hukkkk cik sue tak pandai jahit tudung..cik sue tahu beli tudung je huuuu..tapi tak pe laaa cik sue letakkan link blog belajar tudung kawan cik sue yer...tungguuuuuu...

kakayaya said...

Cek su, foto skirt number 2 hok kaler ijau tu nampoknyer ada kedutan ... camana buat tu??.
kawang mmg sllowww bab menjahit nih ..jangae mare deh soklan tahap cipan camni.. huhhuhu

Cik Sue said...

matun yang tu nak kene ikut kretiviti kite ...pada cik sue..lebar pinggang tu di tolak ukuran pinggan kite terlebih dahulu..cth:32"-16"=16"
16" ni matun bahagikan kepada lisu..ikut laa lebar mana setiap kedut matun nak..tapi total lisu biar sama iaitu 16"..mu pahe dok ni huuu..

Anonymous said...

cik sue..minta maaf la,sy kurang faham sikit la cara2 nk buat skirt yang gambar 1st tu..kat pinggang tu guna bakrom ke getah???

Cik Sue said...

tak pee..banyak tanyer banyak tahu kan..gambar2 tu semua ehsan dari abang google..semua terpulang pada kite nk buat patern macam mana..tu cik sue tnjuk gambo skirt yang biasa kita tgk kat kedai kan..ok berbalik pada soklan..cik sue tak pasti kain tu pakai bakrum atau getah..tapi cik sue pernah jumpa kain mcm ni pakai getah..getah tersebut tak d jahit tindih kat tengah tp di jahit pada tepi atas dan bawah kelebaran getah..yg ni nk kene pandai laa buatnyer heeee...yg pakai bakrum cik sue lom penah jumpe lagik takat ni laa...

Anonymous said...

blog ni ssuai dgn jiwa sy..sy suke m'jahit tp xpndai sgt, hehe..kalo blh nk mtk cik sue ajarkn cara nk bt skirt labuh potongan duyung

Cik Sue said...

sehati sejiwa lah kite kiranyer ni ehehehe..tutorial nk baut kain duyung ada di sini..sila ke page nota jahitan dan ikut la step carian yerkk..selamat maju jaya

Anonymous said...

cik sue...utk buat skirt mcm gambar 1st tu sme jgk ke ukurannye???then klu sy nk kain tu kembang cm ne??bley x cik sue bg tau skit cara2 nk jahit skirt cm tu???tq...

Cik Sue said...

Sebenarnya sama je caranyer dik..ikut step nota cik sue bagi tu...lau nk kembang lagik dari ukuran yg ada kat jadual cik sue bagi tu..adik bule tambahkan lagik jumlah kelebaran mengikut citarasa adik...itu saja...bila da dapat kelebaran dan d potong..mulakan menjahit kiri dan kanan cantuman kain belakang dan depan...baut getah mengikut ukuran pinggang yg selesa..suggest akak guna getah kelabaran 3cm atau lebih lebar lagik..dah selesai jahit pula tindih 0.5cm dari atas getah dan bawah getah..tak mau jahit tindih kat tengah2 getah ok...selamat berjaya..

Anonymous said...

cik sue,sy nk tny klu jahit zigzag pada kain jersey tp x lekat n jahitan melangkah,nk wt cm ne ekh??sy guna mesin singer model 9210....

Anonymous said...

Salam. Sy baru jmpe blog cik sue ni. Tp tak try lg la.. Mcm takutt je cik sue nk buat gurunye takde...insyaALLAH menjadi ke cik sue? seram sejuk ni. Sy pnh bljr mjahit. baju kurung, baju kurung pahang.tp ade tukang ajarnye. ni nk try baju melayu.tp cikgunye bz la pulak. Tetulang tu yg mane cik sue? lg satu, utk n3 ni, kalau nk hasilkan kain beralun kt bwh tu mcm gmbr no 1 tu, mcmane? Lg satu lg, haha. ukuran pinggang tu, lilitan pinggang ke?? TQ cik sueeeee. -Sara

Cik Sue said...

wsalam...seram sejuk?..eheheheh kene ada keyakinan dr tu..ahhh pi carik dulu keyakinan dr kikikiki..tetulang?..utk yang mana erkk?...utk baju melayu ker?..ciksue nasihatkan awak pergi ke page "nota Jahit" dan kat situ ada nota untuk baju melayu cekak musang..kat dalam tu semua ada ...boleh rujuk..

skirt plak..kalau nk beralun macm gambo tu nk kene ikut saiz kite pakai la..jadikan ukuran pinggan kita pakai saiz apa..kalau nk tambah lagi alun tu kita boleh tambah mengikut kesukaan kite..yg cik sue bagi tu ukuran beralun standart je ehehehe..cik sue buat ikut jadual jek..ok beralunnyer tu da cukup..try n erro ok..
ukuran pinggang tu sama je ngn ukuran pinggan heee...

Cik Sue said...

kalau jahit jersy mang macam tu..apa yng boleh cik sue cadangkan...tukar kepada jarum emas..pi je kedai alatan jahit dan kabo nk beli jarum jahit mesin yg emas punyer...ada satu saiz je tak salahnyer..better pakai jarum tu..ok

Anonymous said...

salam..cik sue saya bermnt nak buat skirt mcm gambar ke dua tp sy x fhm laa mcm mana nak buat die..ada tutorial x mcm nak buat die??atau pun pic step by step ke??sorry byk songeh,baru 1st time nak buat..

Cik Sue said...

wsalam...cik sue faham nk buat cemaner..masalahnyer cik sue sgt lom ada masa nk buat nota tersebut..kalau waktu terdekat ni aissss sgt la padat jadual cik sue..apa kata dalam bulan pose nnti awak ingtkan cik sue dekat email ttg permasalahan ini..emailnyer surtimayusof@gmail.com...maap sgt2..skang mang tak leh buat nota huuuu...

syafeeqa said...

na tnyer..kalo na bentuk kain tuh jatuh cantik mcm skirt hijau tuh..bese gune ken jenis ape yer?

Cik Sue said...

syafeeqa..
sangat cantik guna lycra atau jersi..

azrita said...

Salam Kak...

Terima Kasih sebab sudi buatkn pola skirt labuh untuk saya....

sangat2 menghargainya...

nanti bila saya dah buat saya post kat sini yer

Cik Sue said...

wsalm...sama2...sila lah buat perkongsian itu heeee..im waitinggg!!!

Cek Nursalisa said...

Salam akak;
dah bbrapa kali ana bukak blog akak nie,cos cari tutorial nak menjahit la..Tapi 1 pun xbuat lagi,huhuhuhu..Apa pun trima kasih bnyak2 d atas postg y sgat bguna..harap2 1 hari nanti ana dpatlah buat salah satu dpada tutrial akak yang ana dah lihat..:)

Cik Sue said...

wsalam ana...tak perr..nnti terbukalh tu hati nk jait hihihihi..cayok2 utk ana

Anonymous said...

Salam.. Nak tanye selalunye nk buat skirt ni gune brape mter kain?

Cik Sue said...

wsalam...2mtr dik..tu pun da berbaki cik su ebule buat seluar tido anak dajah satu lagik ehehehe...

siti fad said...

cik sue..saya baru nak bljr buat maxi skirt.. yg mcm dlm web http://www.buttonmybuttons.com/2012/07/pre-order-lycra-maxi-skirt-now.html?m=1



tapi xtahu mcm mana nak buat.. ingat nak buat utk baju raya.. nak beli mahal la pulak..hu3 cik sue boleh tolong tunjukkn caranya potongan kainnya...

Cik Sue said...

Wsalam siti fad..
cik sue dah pergi kat link awak bagi tu..itu kan..kain duyung potong dua tuhhh..ok nnti cik sue buat tuto ok..sabau bagi tuto baju pregnant lalu dulu...

Anonymous said...

cik sue! nak tnya nie..kalo ikot bace kat komen nak wat skirt nie gune 2meter kan?kalo 1meter setengah ckup x rasenye?? bese guna kain bidang 45 ke 60? sorry tnya..sebb baru sgt nak blaja menjahit nie..hehe

Cik Sue said...

bidang 45 pun ok...ckp kot kalau tak nk kembang meriah...dn kalau saiz awa kecik heee..

Yaati Nor said...

salam cik su, saya tak paham jadual pinggan nie tp nak buat maxi skirt ni..mcmn yek pinggan saya saiz XXL 36 inch kena tolak 16 ke?

Cik Sue said...

Wsalam Yaati..
kalau macam tu tak payah tolak 16" lah..yaati buat sama jek ukuran lebar bawah dan atas...ats nnti pakai getah cerut kan ok...atau buat cam getah yg kita buat kat kain baju kurung budak2 tu...

Yaati Nor said...

saiz saya ni, klu 2 meter potong 2 pun ok kan kak..pastu bubuh je getah..tp nak letak getah tu byk mn yek..agak2 je ke?

Cik Sue said...

cukup 2mtr tu..gtah pulak potong ikut lilit pinggang yaati lah..utk buat pandua..ukut getah seluar ke kain baju kurung ke...ikut ukuran selesa ok..

Yaati Nor said...

ok cun..nnt dah buat saya up kat blog saya..tq kak..saya suka blog yang suka kongsi ilmu nie..semoga rezeki akak akan bertambah2 lagi..

Bss said...

Salam.
Terima kasih sbb kongsi ilmu menjahit..semangat nak try mjahit lepas ni :-)
Blogwalking kat sini k :-)

Kak Lin said...

hai Cik Sue!!
Semangat lor hari ni balik keje nak buat skirt labuh selai. Terima kasih. Moga Allah tambah ilmu Cik Sue.

Anonymous said...

aslkm,kak sy sllu jenguk blog kak ne..suka sgt koz bnyk tuto kak bg..cuma x try lg la..hihihi...x bnyk blog yg bg tuto mcm kak ne..lau kak dkt nk gak p bguru ngan kak.

Cik Sue said...

heeee akk duk kluang tmn sri lambak...lau dkt roger2 la :-D

umirar said...

salam CS..kena potong 2 keping dgn saiz AB=32"..AC=40"..mcm tu ker..yg 16" tu apa pulak..sori yer kurang jelas..

umirar said...

semagat ni nk buat skirt bila jumpa blog cs...dah bli kain dah 2meter..

m|i|m|i said...

salam kak, suar palazo polanye same x dgn pola maxi skirt ni? berapa meter kain nak beli utk ketinggian sy 172cm ni?

Cik Sue said...

wsalam..
pola awak ikut pola seluar wanita biasa..dapatkan dkt nota jahtan yer..lepas tu ari paras cawat tu awak kembangkan kakinye belah tepi macam buat skirt A shape...ini adalah gabunagn seluar dan kain kembang A shape :-D...

Anonymous said...

salam kak, terima ksih tunjukkn cara jhit skirt labuh. saya pun bru nk try jahit skirt. hihihi..nk beli skirt, bnyk yg mhal2. ni mcuba dulu. harap2 jadikk ;)

kamilla rozary said...

terbaek la blog cik sue nih!...banyak membantu...tq =)

Azlina_Lynz said...

tima kasih ye tuan tanah sbb kongsi2 ni...saya bru belajar jahit...sgt2 mmbantu

Qim said...

Salam cik sue, mne nk cr kain cotton tshirt tu ek? Pyh tol nk cr kt mesia ni....

Cik Sue said...

sdama2 uols :-D...Qim..cari cik su ekat fb..Surtima Yusof..utk kain t shirt

kakteh74 said...

wahhh...bru teejumpa blog cik sue.....tq naa...dh lama teringgin nk jahit skirt labuh ni sendiri...kalu beli labuh sgt n pinggang xselesa...sebab saya ni rendah..... lap u ketat2 cik sue for d simplest pola tuk long skirt ni... nt leh jahit byk2....

Azleyana Ngadimin said...

Salam che sue.. Nk tny mn nk cari getah untuk perut org pregnant yg kt seluar n skirt tu? Puas cari..klu tau tlg bgtau ye...

Cik Sue said...

wsalam...getah segala mak nenek getah biasanyer ada jual kat kedai yg jual alatan atau barang jait yg besar..awak cari kat kedai yg agak banayak barang jait dia mesti ada ...

Anonymous said...

Salam cik sue nk tny law kita guna kain biasa yg biasa utk buat bju kurung.. cantik x law kita buat tok skirt? And nk dpt kembang die cmne yer?

Anonymous said...

Slm cik Su,tq kongsi ilmu..Sy dh try buat jubah mode,menjadi!now sy nk try maxi dress ni plak.tp xbrp phm la..sbg cth,AB nk ukur 16" or 32"?

Anonymous said...

Saya takde apa nak tanya. Cuma nak bagitau saya kagum dengan 'ketidak kedekutan' ilmu Che Su. Che Su sanggup luangkan masa menulis untuk berkongsi ilmu padahal bukan orang yang ambil manfaat tu bayar pun. Semoga menjadi sebahagian amal jariah Che Su...:-)

Anonymous said...

Assalam CS,
Saya takberapa paham ukuran tu.kalau pinggang 28inch bermaksud satu kain potong AB tu 14 inch? Then,panjang ukur sendri?lg1, mcm mna nk buat kain tu kembang?sbb ukuran dy sama ngn pinggang kn?maaf2, saya Pnye imaginasi takberapa mantap ni.thanks CS

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

thanx. saya memang suka sangat jahit -menjahit ni.
Dr. Shikin - Life is beautiful...Don't waste it