Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Wednesday, December 7, 2011

Pola Kurung Kedah

Assalamualaikumm...

Dah lama rasanyer tak buat n3 ntok pola kan?...kali ni cik sue nak penuhi tuntutan key word dekat stat,yang dah banyak kali cik sue tengok duk ada....asyik2 ada...hehehehehehe..bukan cik sue tak nak buat selama ni..cuma cik sue rasa pola baju kurung kedah ni kalau kite google mang ada kat blog2 tutorial jahitan lain jugak heeee..jadik malas le kikikikiki..tapi tak pe laaa ntok pencari tu nah cik sue dah buatkan.....


Pola Badan

AB = labuh baju yang di kehendaki
AC=ukuran bahu bahagi 2 dan + 3"
AD,CE=ukurang lilit ketiak bahagi 2
DX=ukuran keliling dada + 6" bahagi dgn 2
XF = DB
XY,XZ= 1.5" ke 2" ...bentukkan XYZ
FF1=Naikkan 0.5"

Leher Baju

Tekapkan pola leher teluk belanga yang telah di buat terlebih dahulu pada A,A1,A2

Pola Lengan

AB=ukurang keliling ketiak bahagi 2
AC=Pangjang lengan di tolak 3"
CD=Luas keliling lengan 


ok dah siap dah...

Cara Jahit plak

Ada dua cara mengikut style potong kain tersebut,pertama style potong biasa...macam baju kurung tu laaa...kalau ikut style tu mesti nak kene tebuk leher dulu ....pastu cantumkan bahagian tangan dengan badan baju...Apabila dah siap cantum ke dua-dua belah tangan baru boleh cantum bahagian tepi badan pulak..jahit cantum je...

Style ke dua..kiranya potong bahu..maksudnye ada dua keping badan baju..depan dan belakang...Buatkan lapik leher terlebih dahulu dan cantum bahagian bahu baru cantum lapik leher...lepas tu baru cantum lengan dgn bahagian badan...dan boleh cantum bahagian tepi badan baju...sonang jo aihhhh.....harap korang berjaya heeeeee....


3 comments:

Anonymous said...

maaf kak..tumpang tanya..XY,XZ tu mcm bentuk yg selalu buat kat bju kurung kn..??

Cik Sue said...

xy dan xz tu beh kurang kekek kat baju kurung tu tapi yg ni kita tak cantum ngn pesak dan kita tak ceraikan dari badan dan lgn baju..bentukkan sedikit menyerong yz tu nnti gunting jadi BDA2A1CEYZF1..ok

DyaNz said...

Terima kasih kak. Saya ada ambil pola baju kurung kedah akak ni saja try belaja nak buat baju sendiri. Jadi la jugak 1st baju cuma senget benget sana sini. Boleh tgk kat blog saya

http://sheisdyanz.blogspot.com/2012/09/baju-kurung-kedah-opah-try-and-error.html