Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Tuesday, November 27, 2012

Pola Pemplumm...


Assalamualaikumm..

Heee korang suke la ni kan..hajat korang da termakbul...tak senang dudk cs..pusing kiri org minta ni..pusing kanan minta ni jugak...surender betul cs ahahaha..ok lahhh sebelum tu nk minta maaf..tak leh buat tuto cantik..tuto cincai jek...cs tak cukup kaki tgn..ni buat sebab cs da tak lena tido korang kejo cs ahahahaha..ok jom kita mula...


gambo dapat dari abang google
ni peplum kurung half circle



gambo ni mintak ngn abng google okehh..

yang ni plak..pemplung full circle



untuk pola badan sila rujuk pola kurung moden kat link ni http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2011/09/pola-kurung-moden.html 



-eo adalah garisan pinggang...
-ef = 0.5" sambung of
-gb dgn ga adalah sama ukuranyer..korang kene try n erroy carik ukuran ni..ada tekniknyer nnti cs ajo kedian ok..
-bc dn ad juga adalah sama ukuranyer...bc=8" ( boleh buat labuh lagik..kalau suka ) ini ukuran sampai garisan punggung jek...
- ba=lilit pinggang bahagi 4 - 1.5..ba tak sama pangjang yer dgn of...of ada dat...nnti da jahit dat baru lah ukuran nyer sama dgn ba..




-point yang cs tak taip kat sini adalah sama step dgn yang full cirsle atas yer...
- f = bd bahagi 2
- e= ac bahagi 2
- gh = garisan tgh circle sambung eh
@@ nnti potong pola ikut point ni yer..a,b,d,h,e,a

TEKNIK UKURAN CIRCLE







ok rasa boleh faham kot ..tak yah cs khutbah yerkkk :-D...yg last ni ukur secara tali inci berdiri mcm gambo tu yerkk..ukuran yg mesti dapat mesti sama dgn keliling pinggang bahagi 4 - 1.5...lau tak sama..try n erro lagik buat lain..sama ada turun kan lagik atau ats kan lagik ok...


CARA POTONG KAIN FULL CIRCLE

@@ kertas A4 tu ganti kain korang ok :-D




bagi perhatian pada kain yer bukan pada pola..kain tu bila da lipat mcm kite lipat kertas tadik...




macam ni nnti kita gunting kainnyer



bila dah gunting kain tadik...dan bila kita bukak..beh kurang cam ni la rupanyer...ni kertas andaikan kain itam tadik yerk hihihi



CARA POTONG HALF CIRCLE

 @@ kertas A4 sebagai ganti kain korang okey :-D




SIAP UTK CIRCLE BELAKANG 




siap utk circle depan :-D...

perkhhhhhh..sakit pinggang den...


CARA JAIT...

buat sementara ni cik sue bagi nota je yerkk...ada tempahan utk pemplum..tgh beratur ikut Q...so nnti sampai masa cs snap gambo cara nk jahit...sebelum tu korang paham2 kan diri dgn nota kat bawah ni ok...

1.cantum dulu untuk baju atau badan ikut step kurung moden lah yer...ingt..mesti ada zip belakang...
2.cantum plak donut/pemplum tadik pulak kat bawah badan baju tadik....penitikan dulu pemplum tadik dgn jarum peniti pada bahagian bawah badan kt nk cantum tu..lau berlaku besar pemplum dari bawah baju boleh buka tulang tepi baju...sesuaikan..utk samakan bulatan pemplum tu yer...hukkkk xde gambar ni harap korang paham....:-D

ok laaaa siap sudah tuto ni huuuuu....lege gile rasa wehhh :-D...ok tuto ni cs tak rujuk mana2 buku dan mana2 tuto..main buat sdrik ajek...jadiknyer kalau ada kekurangan tu minta maaf yerkk...agak sukar cs nak pahamkan org lain melalui tuto bertulis macam ni...

ok adiossss....jgn luper klik iklan nufnang cs sampai lebam :-D...



82 comments:

inayus said...

Cik Sue~~~~ (ala2 menjerit gitu).
Thank you... sayang cs... muah muah... hehehe

ana ayesha said...

trima kasih berkongsi pola peplum nih .... mmg teringin nak cuba

Ummi Mahmood said...

wah..bestnyer tutorial ni! thanks yer sharing...=)...

Cik Sue said...

:-D

cikmaz said...

salam cs, thanks bebanyak nota ni. cuma nak tanya. kat atas cs kata ba=lilit pinggang bahagi 4 - 1.5, tapi kat teknik ukuran circle bawah tu pulak cs kata ukuran lengkung tu lilit pinggang bahagi 4 - 0.5. yang lengkung tu dengan ba tak sama ke?

mazcomey said...

salam cs...tengkiu bebnyk atas nota ni. saya ada satu soalan, kat atas cs tulis ba = lilit pinggang bahagi 4 - 1.5, tapi kat teknik ukuran circle cs tulis lengkung tu lilit pinggang bahagi 4 - 0.5, lengkung tu dengan ba tak sama ke?

Cik Sue said...

wsalam..sory cik maz..salah taip daaa :-D..tenQ bagitau..da repair yerkk :-D

Anonymous said...

tq tq tq... kira hadiah anivesari dari CS la ne. confirm kena cari kain ne. he3

Anonymous said...

assalamualaikum...
kain jenis apa sesuai utk buat baju pumplum ni ye?

Kak Lin said...

Yaa..berpeplum pulak kita pasni! Thanks CS. Boleh try jahit lepas ni.

cikmaz said...

satu lagi soalan cs hehe...kalau tolak 1.5 dari ukur lilit pinggang nanti tak sempit ke?

Cik Sue said...

cik maz...kita potong circle nnti dia ak bertukar sifat kainnyer heee..dia akn memer lagik jadi besar..silap 1.5 tu tak cukup kn tolak lagik kot..tgk jenis kain..terutama kain licin..lembik...cik siponn

yg lelain tu cuba la yerrr..pent aiii buat :-D...jenis kain semua sesuai..cuma ifekk hasilnyer tk sama dn ikut jns kain..cs rekenkn kain sifonn..lycraa..cottn lycra..satin jugak

suzanais said...

hahah, sis inayus dah dapat yang di idam2 kan nya....sib baik CS ader...tq jugak...nak try jahit satu untuk diri sendiri :)

suzanais said...

hihih tq cs

Cik Sue said...

cik sue nak buat page jual pola sebenarnya..cari cik inayus nk suh join kat sini..terbaca n3 the latest cik inayus hehehehe..kebetulan mmg dah buat tggu nk publish jee..udah rezeki..ikikiki...

fit said...

salam cik sue, nak tanya kalau pola yg full circle tu kan, basi untuk zip belakang cemane ek..sebab saiz die dah ckp2 ikot kebesaran pinggang kan..tq

Tyha said...

Assalan nak tanya...kenapa ada dua circle? belakang dan circle depan cik su? Bukan ke bila kita potong tu dah jadi bulat dan berlubang tengah.Fungsi circle depan tu untuk apa ye? Betul2 blur ni...hehehe

Cik Sue said...

wsalam..
fit...kita jahit cantum dulu bahagian atas..maksudnyer circle d kecualikan dulu part ni..jahit siap2 dulu bahagian atas tu ..pasang zip macam biasa jahit kurung moden tuu...dah selesai semua..barulah pinkan circle tadik paad badan atas tadik yg da siap jahit...jadi mang tak de basi2nyer lagik :-D...

cik tyha :-D..pemplum ni ada banyak dan macam2..yg ni cik sue hanya bagi yg 1.FULL CIRCLE-yg ni mang potong bulat macam donut..sebab tu dia nama FULL hehehehe

2.HALF CIRCLE-yang ni pesen separuh belakang separuh depan..sebab separuh2 tu pasalnyer org nak singkatkan yag bahagian depan tu..kalau guna pakai potong full takkan menjadik :-D...

Anonymous said...

cs.... selalu guna bpe meter tok buat bj nih???

Cik Sue said...

5 mtr woooo..:-D kalau pesen kat atas tu yg kaler biru...yg bawah tu pulak 4.5 wooo...

art aszahar said...

Tq qasa2 dah bleh bt.

normaliza said...

Salam Cik sue...

Trima kasih byk2 bagi tutorial nih. mmg tgh cari sgt2 cara membuatnya..hehe..

Tyha said...

Tq cik sue...baru fhm...rupanya dua cara....hehehehe

Aku suka POP CULTURE said...

Salam Cik Sue.. slm ni sy jd silent reader jer.. Tp la ni sy nk ucapkn terima kasih byk2 pd Cik Sue sbb sudi share ilmu jahitan Cik Sue... Byk yg sy blajar dr blog ni..

Cik Sue said...

wellkang u ols...nnti try buat tau...jgn lupe share ngn cs di sini..pleaseeeeee teruja sagt cs nak tengok...:-D

nurilara said...

tq byk2 cik sue..x sbar nk try ni..nk tanye kalau kain peplum yg biru kat ats tu camane pulak nk buat pola die ye?

Cik Sue said...

nurilara...pi sergah cs kat fb okehh..

norazah nasir said...

terima kasih cik sue!!!
sebab sy dah ada org order peplum :)
ilmu bguna

Cik Sue said...

wohoooo...tahniahh..cs tompang gumbiree :-D

EiQa said...

as salam..utk full circle ada dat ke??kat bgn mana ye??

Cik Sue said...

wsalam EiQa..

full atau half circle dua2 boleh buat dat..kalau tak buat dat sgt tak cantik..menglebeh jadik blouse :-D...sgt cantik kalau buat potong puteri...tapi seksi pulak aikikikiki..ok lau nk tahu dat kat man sila jengah tuto pola kurung moden..kat situ ada cs letak dat kat area man okeh :-D

Sarah Sepura said...

c.sue.. eo bkn kliling pgang kew? knp paras pinggang plak?

Cik Sue said...

Sarah..keliling pinggang...paras pinggang..lilit pinggang...adalah perkara lbende yg sama dik -tepuk dahi :-D....peaceeeee kikikiki

alawiah said...

salam CS...tenkiu ye...nanti saya dah siap pemplum saye tayang kat CS..nak buat yang full nie..hehee..=)

Cik Sue said...

wsalam alawiah...cs tungguuuuu..jgn kasik ai kempunan yer kihkihkih

Cik Sue said...

wsalam alawiahh...cs tgguuuu..jgn kasik cs kempunan tauuuu :-D

Anonymous said...

Salam..ilmu yg sgt bermanfaat..terima kasih di atas segala tunjuk ajar.

Anonymous said...

salam ciksue, nak tanya, kalau zip untuk peplum ni dari paras pinggang ke (label e)? atau zip panjang kena cantum jugak dengan circle? TQ

Cik Sue said...

wsalam...

wajib sambung dgn circle...circle tu awak belahsampai bawah mcm kurung moden...cantum dulu badan depan dan belakang...cantum pula dgn circle..baru pasang zip kemudain buat alas leher...baru cantum lgn...

Anonymous said...

Ciksue :) fiey nak tanye. Kalau kite potg ukuran peplum tuh. Kene lebihkan basi jahitan tak untuk zip sorok? And fiey nak tau. Ukuran full circle tuh bile atas kertas. Kene lipat 2x eh? Serupa atas kain jugak ? Dia kan jadi lipatan kain eh sis?

Cik Sue said...

wsalam...kene..nk ada basi utk zip yer...soklan no 2...tak payah lipat dua la pola tu :-D...nnti awak nak letak ata skain cemane laa :-D...awak buat je mcm cs buat tu..nnti bila da lipat kain mcm cs ajo..baru awak letak pola tu kat atasnye kat sudut circle pastu boleh potong kain :-D

Anonymous said...

Tq kaksue yg comel. Hihi. -fiey

penyisir rambut said...

salam kak...
untuk bahagian yg bulat tu sesuai kain jenis bidang berapa?bidang 60 je ke?yg akak buat tu guna bidang 60 ataupun bidang 40?

thanks akak....smoga Allah swt murahkan rezeki akak sbb sudi kongsi ilmu ni....

Cik Sue said...

wsalam...

utk pemplum ( yg bulat awak maksudkan tu :-D )..adalah sgt cantik guna kain lerang 60...tapi lerang 45 / 40 pun boleh jua d gunakan :-D...saya guna lerang 60 :-D

Anonymous said...

salam cik su...
tanyer sket...
masa CS reply kat fit (friday, nov 30)CS ckp zip pasang dulu sblm cantum circle dgn bhgn atas
tapi reply CS kat anonymous (sunday dec 23) CS ckp zip pasang lepas cantum bhgn atas dgn circle...
confuse la.....

Cik Sue said...

wsalam...ok cs mintak ampun..cs salah...mb cs blurrr :-D..maafkan cs yer...cara cantum pemplum

cantum bahu
cantum pemplum
pasang zip
alas leher
lgn

mntak ampun kadang cs ni blurrr..banyak soklan baca pastu kekangan masa..jawab soklan main singgah2 je maafkan cs seklai lagi :-D

Arisma Halim said...

Tq cs...mengingatkan kembali ilmu lama yg dah blurrr..halal yer ilmu ni..mudah-mudahan Allah permudahkan segalanya buatmu...Aamiinn...

Arisma Halim said...

Tq cs...nota ni mengingatkan kak yg blur,maklum la lama dah xbuat(baju pesen lama ni)halakan yer ilmu ni..mudah mudahan Allah permudahkan segalanya buat cs...aamiinn...

Anonymous said...

cs ,, sy nak tanya .. macam mana nak buat baju peplum tp yg belakang labuh dari yang depan ??

Cik Sue said...

cs faham apa yg awak maksudkan pemplum tu cemana:-D...bawah dia macam blouse kaler2 cs buat kan?...ok awak buat dua pola utk bahagian pmplum...depn dari gariasan punggung awak naikkan ke garisan tgh antara gariasn punggung dgn pinggang..awak bentukkan dgn pembentuk..atau serongkan je pun ok...pemplum belakang dari garisan punggung awak turunkan ke garisan antra punggung dan lutut ( tgh) awak bentukkan ..paham dok :-D

ros pink said...

salam cs..saya nk tanya untuk half tu ka..bahagian depan kite potong ikut a,b,d,h,e,a..kalau belakang potong ikut a,b,d,h,c ye ?

Cik Sue said...

ros pink..aaa betul tu

budaq gemok said...

salam cik sue,
sye masih confius nie
heee :)
nk tnye satu dua soklan nie
1. pola circle untuk peplum ni da siap ke untuk basi zip sorok?
2. kalo nak cntum circle ngan kurung moden tue, kite cntum dr bhgian zip blakang dlu ke cik sue? ( cik sue pham x agak2x soklan sye nom 2 nie :) )

Cik Sue said...

wsalam...ekekekek paham sgt soklan awak..ok jawapan

1.pola akk buat tuto semua skali dalam blog ni tak masuk basi...sediakan basi selesa sdrik :-D..dalam kes pola pemplum ni lau lupe buat basi..boleh je x ngape2 kembang pemplum tu banyak boleh curi utk basi zip..

2.cik sue dah buat post pasal cantuman step pemplum..tajuk tak salah pemplum part 2 maby....

cara cantum kalau full circle..awak cantum pemplum setelah badan atas siap sambung baru pasang zip..

kalau half circle awak cantum circle depan dgn badan atas depan..badan belakang ats dgn circle kiri dan kanan masing2...baru lah cantum tepi badan belakang dan depan ....

entah le awa paham tak ekekekeke

Anonymous said...

{̶»̶̲̥̅̊(̥̊‎‎​♡̷̬̩̃̊☃τнäиκчöü☃♡̷̬̩̃̊)̥̊«̶̲̥̅̊}̶ cs utk tuto nie... Sy dh ade 3 pasg kaen yg xbuat2 lg, sy suruh mama jahit..tp xpndi, cr2 pny cr jmp blog cs nie, so mama refer kt cni jw... {̶»̶̲̥̅̊(̥̊‎‎​♡̷̬̩̃̊☃τнäиκчöü☃♡̷̬̩̃̊)̥̊«̶̲̥̅̊}̶ sgt2, hrap2 ilmu yg cs smpikan nie blh dimanfaatkn semua.. Semoga sukses cs.. Nnty dh siap baju, kte tayang kt cs ekh... Hehe

alawiah said...

ciksue, ni hasilnye, arini baru jahit..boley nursing..=) tq so much!!! http://noralawiah.blogspot.com/2013/03/lah-peplum-yang-berjaya-dijahit-arini.html

Cik Sue said...

alawiah...cik sue dah terjah..dah komen ehehehehe...tahniah lagik skelai kekekeke...

anajai said...

as salam,cik sue.nk tnya pasal ukuran ga = gb tu.cik sue kta ada teknik nyer.ga gb tu ambk ukuran mna atau ada ukuran tetapnya.

anajai said...

Ukuran ga dan gb tu brape and kena ambk ukuran mne.nak buat bju pakai hujung bln ni nih

yaya said...

assalamualaikum cs,... thanks utk pkongsian ilmu,... smg Allah murahkn rezeki, sht tubuh bdn, bhg dunia & akhirat...

yaya said...

cs, lupe nk tnye... peplum sesuai ke klau buat guna english cotton @ satin cotton?

tq sifoo,...

Cik Sue said...

anajai...cer awak bc tuto cs bagi kuhkuh...ab tu adalah ukuran eo ats pola yer...eo x 2 tolak 2 ( dat ) toalk 1.5 ( memeri kain )...ni saya buat pomule baru..awak boleh rujuk tuto pemplum step by step..kat situ cs raas aawk lagik paham..

yaya..

mekaseh doakan cs :-D..amennn
ok pemplum kain apa pun boleh buat tapi ifek nyer lain bergantung pa ajenis kain yg d pakai...paa saya cttontak bape bagus ..keraih..lau viscose ok..satin cotton pun ok..asa ada sifat berat dan lembut..

si pencari ilmu said...

mcm mana nk buat circle kain potong peplum tu??..bahagi 4 ataau baahagi 2 untuk dptkn circle kt lutut tu???..CS wat lah tutorial cara jahitnya..saya x phm..bdk baru blajar..hehehe =D

Miss Butang said...

Assalamualaikum cik su..
patut ler selama ni x mengembang peplum saya..haha! salah cara!
terima kasih cik su..
i love u much much :D

Zari Na Na said...

cik sue, nk mintak ukuran peplum kanak2..boleh ke?

Cik Sue said...

wsalam...kat dalam blog ni ada miss butang..cik butangg..terbaru ada Tengku butang eekekekeke ..entah2 org yg sama tak ni?...ekekeke ok lah uols...saiz pemplum kanak2 cs dulu mnta ngn abng gugel...nnti cs tgk lagi skali n tampal kat blog yer...

yer laaaaa kang makcik buat tuto nk cantum kain pemplum tuuu okehh

Fara Dilot said...

this is great this is great.. org kata ilmu yg bermanfaat dibawa samai mati.. akan cuba dimanfaati

fouzie said...

Alhamdulillah, jumpa blog CS dan dah follow. Akhirnya Saya dah dpt jahit peplum.... wowww...boleh baca di sini
http://fouuzie.blogspot.com/2013/06/lihatlah-duniasaya-jahit-peplum.html
tkasih sekali lg CS..nak cuba yg lain pulak :)

maria said...

salam.. nk tanya ckit..circle tu x sambung kiri kanan ke maknenye bahagian tepi punggung..t trus sambung kt bahagian keliling pinggang je ke.. luw zip brape inci nyer..

Anonymous said...

salam cik sue. mcm mana nak jahit hujung baju / kain yang berlekuk2. supaya ujung baju / kain tu x berkedut2. saya buat kain kurung anak saya ikut pola peplum. bila nak jahit hujung tu saya bermasalah...

Anonymous said...

cik sue, amane pulak caranya kalau nk buat peplum fishtail?

Anonymous said...

Salam sis.. F0ll0w sis nye tut0r nie... 1st try tr0s jdi.. Hikhik... Cume ank pakai ketat sket tang pinggang ... Tp susah sket nk pasang tgn...

Anonymous said...

assalamualaikum cik sue,saya yulie dr sabah.terima kasih byk dgn blok cik sue ni.saya banyak belajar ilmu jaitan dr bolg ni.

saya nak tanya cik su,saya selalu guna ukuran inci tp saya tak phm mcm mna nak ambik ukuran 0.5",o.25",0.75".sebab saya sllu ambik mcm ukuran 3/4" dan sebagainya.boleh x cik sue tlg terangkan.maklumlah saya ni xpandai sgt2 nak mengukur hehe...

maafkan hamba Allah yg xpandai ini.
slmt menyambut bulan Ramadhan
wasalam :)

mak ieteng said...

terimakasih cs. hari raya tahun ni dapatlah makieteng (MET) siapkan 2 baju skirt peplum untuk si cilik (4th) MET.Puas baca dan ikut cara. lama-lama jadi juga. Alhamdulillah.

mak ieteng said...

terimakasih cs. raya tahun ni dapatlah MET buat 3 helai baju peplum untuk si cilik (4th) anak MET. lepas raya ni pun nak buat lagi. ada kain yang lebih-lebih tu, bolehlah MET godam. semuga cs sihat dan dapat memberikan pelbagai info jahitan. dan semoga Allah memberi keberkatan pada cs sekeluarga. Amin.

hidayah said...

assalamualaikum..mntk izin nak guna ilmu ni ye..halalkan dunia akhirat..semoga CS dimurahkan rezeki..terima kasih... :)

Akmall Razlan said...

Cik Sue saya amik nota nak belajar, terima kasih CS..

Anonymous said...

Assalamualaikum cik sue nk tye klu nk wt dress cut kt pingg pastu skirt bwh tu nk wt cr peplum mmg xdpt penuh ye bulatnye..sbb sangkut pd lbuh t..gne bidang 60..lbuh 45 n ping bhgi 4..10stgh..

cik pid@ said...

cik sue....sy amik ye ilmu di sini..dh lama nk jahit baju sndiri tp xkesampaian. Tq cs..semuga cs sntiasa dimurahkan rezeki dgn berkongsi ilmu di sini.. ;)

Surtima Yusof said...

macey fara ehehehe

fouzie dah tengok eheheehe ...kang cuba yag lain plak tau

maria..
boleh sambung dan boleh tak sambung jugak..kalau sambung maknanya awak buat half circle..kalau tak sambung maknanyer awak buat full circle..zip biasa saya pakai 22"

cik anom..
finishing utk kain guntingan circle ni tak leh baut mcm baju2 lain mcm baju biasa ehehehe sbb dia kan kite gting circle..jadi awaok pi hanto kedai jahit macam jahit tepi tudung tu ahh..tak pun awak beli kun..atau org panggil list..jahit dia pun boleh...

cik anom lagi sorang ahahaha
maknanyer salah ukuran lah tu ekekeke..ramai org hadapi masalh cantum ketiak lgn tu ahhh..xpe..bab kata omputeh..praktise ken make u perfect kah kah kah..jgn putus asa nah ekekeke

yulie..kihkihkih ..0.5" tu maksudnyer 1/2...0.75 tu plak sama la dgn 3/4 kihkihkih...sory tau cs nk ketawe jgak akakaka..ok la nnti cs buat tuto pasal ni ekk..awak jgn pening..angka2 itu adalah sama yg awak terer..cuma dia pakai makeup je ekekeke

tahniah mak ieteng..kan?..kn cuba kan?...ekekekeke

hidayah wsalam..ok sila2 ekekeke

akmal ok sila2..

cik anom..
ok awak pakai bidang 60...jgn lipat dua..lipat sekali je..pastu awak baut dua keping...nnti cantum lah depan dan belakang...paham dok?..ekekeke

cik pid@..ok sila2...macey semua dgn doa kalian..sama kite manfaatkan yer...

Anonymous said...

slm cs....sy xphm tang nk potong peplum full circle....kite cume potong bhgn a,d ,b,c shj ke..?ape crite ngn e,o,f,g...?

Anonymous said...

Assalamualaikum..
Tolong visit blog saya k.http://banjarich.blogspot.com.terima kasih