Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Monday, October 29, 2012

Pola Jubah

Assalamualaikumm..

Sebenarnyer kan..ramai dan lama sudah pembaca minta buat tuto untuk pola jubah :-D...aissss demi mu follower ku..wellpun daku tak senang hati mengingatkan baju2 ku banyak lom siap..kuatkan semangat ..demi mu follower ku tih tih tihhh ( jiwang jap :-D )..jom mula..


1.Jubah biasa/jubah stail lama.atau jubah A shape .:-D


Pola Depan 

AB = labuh jubah
AC = ukuran lebar bahu bahagi dua
CE = turun 1"
ADO = tekap bulan leher baju anda :-D ( kije den yg malas kikikiki )
Garis garisan D,E
AF = 1/4 x lilit dada anda 
FG = naikkan 4"
GH = bidang dada depan bahagi 2
FI = ukuran lilit dada bahagi 4 + 1"

Ambil pembaris sesiku...ketemukan point E,H dan I pada satu garisan...tengok gambar bawah ni sebagai panduan :-D



AJ = 15" ( ni saiz biasa,tggi 165cm leh pakai ni..lau anda rendah kurangkan lah 14" ke...)nk tepat lagik ambil ukuran real anda..iaitu dari pangkal leher ke pinggang...
JK = turun 8"
KL = ukuran lilit punggung bahagi 4 + 0.5"
BM = ukuran lilit punggung bahagi 4 + 5" atau lebih dan suka hati anda heeee...
MN = naikkan 1" dan ambil pembaris pembentuk dan bentukkan..tengok rajah yer agak2 le korang serongkan tu :-D
Ambil pembaris lurus dan gariskan point I,L dan M

Pola belakang 
-Gunakan pola yang sama cuma ubah dua garisan jek...selain keruk leher
keruk leher AP = 1" bentukkan  A,P dan D

GQ + 0.5" dari garisan asal GH
FR - 0.5" dari garisan asal FI
Bentukkan  E,Q dan R dengan cara yang sama menggunakan pembaris sesiku..
Garis garisan lurus R,L dan M



2.Jubah Moden 




Pola Depan 

AB = labuh jubah
AC = lebar bahu bahagi 2 
CF = turun 1"
SDE = tekap bulan leher anda, garis garisan DF
AG = 1/4 lilit dada anda
GH = naikkan 4"
HK= bidang dada depan bahagi 2
GL = lilit dada bahagi 4 + 1"..bentukkan F,K dan L dengan pembaris sesiku macam CS ajo kat atas okeh
AI = 15 "
IJ= turun 8"
IM= lilit pinggang bahagi 4 + 0.5"
JN = lilit punggung bahagi 4 + 0.5"
BO = lilit punggung bahagi 4 + 4.5" atau sesuka hati anda 
OP = naikkan 1"...benttukkan..
garis denga pembaris lurus point L dan M
garis garis garisan M,N dan O

Pola belakang 

-Punnn sama gak,guna pola yang sama cuma ubah tang lekuk leher...AS turun 1" dan bentukkan ASD..
-HQ tambah 0.5" dari garisan HK
-GR tolakkan 0.5" dari garisan GL bentukkan F,Q,dan R...
-garis garisan R,M,N dan O

Dat..
-Untuk jubah moden kita nak taruk dat yerkkk..dat belakang sahaja..kalau suka boleh jugak buat dat depan..
-ni dat belakang ni tau...
G1 = 3.5"
3,2 = 4.5"
garis lurus 1,3 dan 2
dari point 3..buat 0.5" ke kiri dan ke kanan 0.5"..bentukkan dat belakang

Pola lengan

Macam biasa korang amek la langkah buat pola lengan dekat link ni...tuto yg pernah cs buat..sama jek okeh ..

okehhh selesai sudah..dari pola asas jubah ni korang boleh kretipkan lagik design2 jubah yang cantik2...CS harap korang berjaya baut jubah hasil tuto CS ni..maafkan mana yang terkurang yerkkk...ok tatata

54 comments:

aimanammaradham said...

tima kasih cik siti.. nak minta permision utk diprintkan serta diadaptasikan untuk menjadi realiti...
minta dihalalkan yer....

norazah nasir said...

salam cik sue,
ada nota utk jahit dat tak?
sy baru nk belajar buat baju ada dat

blog-tips-kurus said...

saya tumpang belajar buat dat ni. tqvm ye CS. May Allah bless u n family. :-)

Cik Sue said...

hehehe sila2...mana yg terkurang harap d maafkan :-D

Kak Lin said...

As salam CS, tq tq nanti nak try lah. Doa la menjadi ya?

Cik Sue said...

wsalam..sila2 k.lin :-D..da berjaya nnti tayang la pd saya...nk tengokkk :-D

Cikgu Jo said...

Terima kasih atas ilmu yang diberi.Mudah2an diberi rezeki dan kesihatan.

ibuintan said...

cik Sue... akak ambil ilmu ye, minta halalkan

nak cuba jahit jubah pulak

cik zai said...

Cik Sue....mohon untuk memngambil ilmu jahitan yg dposkan...terima kasih.jasa cik sue hanya allah mampu membalasnya

sue_hashim said...

salam
cik sue, mintak izin ambil ilmu jahitan ni ye... thanks banyak banyak =)

anajai said...

AD pnjgnya brape k.sue

Cik Sue said...

anajai...bergantung kepada ukur lilit leher awak nak...kalau dewasa biasa saya buat 3.75 ke 4
knk2 10thn gitu saya buat 3

anajai said...

Thanks kak

Nor Hashimah said...

Terima kasih atas tunjuk ajar. Mohon share ya. Halalkan ilmu ini dunia dan akhirat. TQVM Cik Siti

niezabeads said...

Cik sue terima kasih kerana senang faham . Izinkan akak guna ilmu sue nye.

umi afi said...

Kak..ptgn jubh mane yg sesuai untuk buat jubh mengndung..

Cik Sue said...

sama2 kalian dan sila2 boleh share...Umi..utk ibu2 comey mengandung pola yg sesuai pola jubah A shape...:-D

Liza Othman said...

tq share ilmu :)

aini mail said...

Saya pun tumpang share ye cik sue..terima kasih dan halal kan ye..tq.

fatimah said...

Salam.saya nak cuba buat jubah,minta d halalkn ilmu,tp kalu x jadi nak brtanya lgi boleh ya... brbanyak terima kasih,semoga Allah murahkn rezeki cik sue.

fatimah said...

Salam.saya nak cuba buat jubah,minta d halalkn ilmu,tp kalu x jadi nak brtanya lgi boleh ya... brbanyak terima kasih,semoga Allah murahkn rezeki cik sue.

Anonymous said...

salam. Kak, saya nak buat jubah moden tp ada cutting sket tp x de dat camne nak lukis pola ye?

Anonymous said...

Salam, Ada tuto buat jubah empire cut?

Anonymous said...

cs..mhon share yea...

Anonymous said...

Terima kasih share ilmu. Mntak halalkan ya utk print sbgai rujukan.

ruwaidiyah aziz said...

assalamualaikum. tq note ni..dh jadi 70%.. tgl dat ngn zip.. hope menjadi..minta halal..

syazana said...

Assalammualaikum. .baru nak belajar jahit menjahit. .minta dihalalkan ya ilmu ini. .terima kasih krn share. .smoga dimurahkan lagi rezeki. .aamiiin

Anonymous said...

assalammualaikum... trm kasih berkongsi ilmu.. harap dihalalkan yer ilmu.. sy print pola2 ni.. tq

Rose Mama said...

Salam Cik su.Kalau saya nak buat jubah dari kain chiffon,brp meter kain yg harus saya beli untuk baju dan liningnya

Surtima Yusof said...

wsalam dan mekacey la doa2 yg baik utk cs...tergaru mak huuuu..

Rose mama...awok saiz apa..kalau M..4 mter lining 4 mtr bj lah...awok beli lining sama banyok lah dgn baju..okeh

Liyana Nur said...

As salam saya mohon tuk print n cuba jahit ye.... mohon halal ye....

Anonymous said...

Assalamualaikum , Mohon print ye . Semoga Allah merahmati :)

salsabila said...

terima kasih sudi berkongsi. sy student medic di india, tgh cuti dewali ni nk try siapkan satu jubah. mohon doa dan halalkan ilmu.



Nur Irwani said...

assalamualaikum cik sue..tq atas notes yg berguna nie..minta halalkan ilmu yg diberi nie yer..semoga sentiasa dilimpahi rezeki yg melimpah ruah & beroleh keberkatanNya..doakan menjadi cubaan sy nie..:)

Anonymous said...

Salam Cik sue... mintak izin nak print kan nota pdf tue yerk... saya baru jer nak belajar menjahit.. hehehehe harap2 dengan nota tue saya berjaya wat 1 baju... :D

kyo said...

terima kasih cs share ilmu..dh lama teringin nk buat jubah sendiri.. dlm dok cari2 terjumpa stu blog share psl pola jubah..tp tgk mcm dia cnp dr blog ciksu..siap buat watermark sendiri..ke sy yg salah..

http://aturgaya.blogspot.com/2013/09/mari-belajar-buat-pola-jahitan-jubah.html..

zila said...

Assalammualaikum..sy da study step jubah cik sue ni..memg mudah difahami & ringkas bg sy yg bru nk mceburkn dri dlm cos jhitan..sy mohon izin utk copy n print page n pola ni..halalkn dunia n akhirat .moga Allah gandakan ilmu n rezki cik sue

aini marisha said...

Assalamualaikum...saya pohon izin untuk salin ilmu2 yang diberikan di sini....

ana_farhana said...

Assalamualaikum cik sue..saya baru nak mencuba belajar menjahit.. luckily,sy terjumpa blog cik sue ni..happy sgt sbb ade org baik hati mcm cik sue nak share dgn org lain..mohon halalkan ilmu dan doakan sy berjaya buat sehelai baju pon cukup dah.. anyway,thanks :)

Surtima Yusof said...

wsalam dan terima kasih semua...

Kyo..
Empunyer blog tu akk check mang follower blog akak ni..entah lah dia..biar lah ..apa nak buat..ilmu Allah ni luas..asal niat beliau betul nak sebarkan ilmu kite maafkanlah dia yerk?..sama2 kite doakan yang baik2 je kat beliau..aminn..maceh kyo..awak boleh cam pola cik sue kan?...suke cik sue...terharu ehehehehe

Inna Harun said...

Assalamualaikum.cik sue, sy nak ty macammana nak potong jubah kain laycra

Inna Harun said...
This comment has been removed by the author.
Nurul Ajeemah Khalid said...

Tq, sebab kongsikan cara nk buat pola jubah ni..sy bru nk belajar, malah mmg bru nk belajar menjahit la ni...nk tny skit ape beza bidang dada dengan ukur lilit dada ye?

Nurul Ajeemah Khalid said...

Tq, sebab kongsikan cara nk buat pola..sy mmg budak bru belajar, nk tny ape beza bidang dada ngn lilit dada ye?

marhaina aziz said...

Tq sebab kongsikan cara nk buat pola jubah ni, nk tny ape beza bidang dada dengan lilit dada ye

marhaina aziz said...

Tq sebab kongsikan cara nk buat pola jubah ni, nk tny ape beza bidang dada dengan lilit dada ye

Anonymous said...

as salam mohon share ye dan mintak halalkan ilmu.

Anonymous said...

Kak princess cut punya mana satu

Anonymous said...

salam..cik sue..harini 14/3/14...secara rasmi saya dah pakai jubah yg saya buat sendiri guna pola c.sue ajo..nak nagis plak...hehehehehehtrima kasih..walaupon x lah sesempurna tukang jahit..tp saya dah tahu kt mn sy bole timba ilmu..hehehhehe

Lin Mustafa said...

Kak..Lin ni minat menjahit..bile tgok blog akk..lagi bertambah minat plk..tp lin xtau pun jhit baju..Nak mintak pendapat akk..kalo lin nk cube jahit baju..pola jhitan mane yang pling senang lin nk buat ..Lin nk mula dari bawah.nak gi belaja kat mane2 xde mase..so berpandu kan blog akk la lin sentiase buat rujukan..terima kasih kak. (>.<) Happy sagt de blog mcm ni.. Semoge ilmu yang akk kongsi ni bermanfaat..Amin.

Anonymous said...

salam kak.....saya nak tanya camane kalau nak buat dat depan?

Surtima Yusof said...

Banyaknye soklan cs x sempat jawab yerk...huuuu maapkan hambe..hambe d kejar masa sentiasa...ok nk jawab la ni...

Inna Harun
-cuba awak tarik satunarah kain lycra tu..awak akn dapati satu arah apabila d tarik dia bersifat elastik atau bergetah...arah tu selalu saya gn utk ptg sebab sy takmperlu risau pasang zip..sarung je...tapi kalau corak berkaki x blh la kn ikut bunga lah ye...ptg mcm biasa...mcm ptg kain biada jugak..cuma basi jahit tu kurangkn sikit je..basi selesa akk biasa pakai yg biasa sbb akk x suke baju yg melekat badan...

Nurul Ajemah & Marhaina

Beza bidang dada dgn dada ye....bidang dada adalah terletak di ats garisan dada..atau ukran bahu ke grsan dada di bahagi dua atau antara tgh2 ketiak kiri ke ketiak kann...
Manakala dada pula adalwh garisan dada..ia terletak di bawah garidan bidang dada...nk cari garidan dada adalah dgn mngambil ukuran lilit dada awak di bahagi kepada 4..cth..llt dada cs ialah 38/4...maka garisan dada yg tepat utk cs adalah 9.5...ukuran dari bahu ke garisan dada adagalah 9.5..faham lah yer kikikik

Cik anom
Cik sue dah buat tuto utk princess cut jubah..cuba awk gn kekunci kata princess cut jubah cari dlm blog ni..ada..cm cs xleh nk kopi..akk tgh jawab pakai tab..ehehehehe x bape nk reti..kikikiki

Cik anom lagi sorang
Sila..sila sharecs xde hal...

Cikanom lagi..
Tahniah..tahniah...cs tumpang gembira..

Kak lin...terima ksihh..samasama kita kongsi hobi kita ni yer...


Anonymous said...

Terima kasih byk2 atas perkongsian ilmu.. :)- Alia

Akmall Razlan said...

hi akak.. nak tanya, pernah kata potong kain chiffon? or kain lembut lembik ni? ada cara akak tak? thanks.