Tuesday, October 2, 2012

Pinggang Getah n Vakrum

Assalamualaikumm...

Ehehehehe...soryyy..baru nak hapdett lagi...korang nak belajar tak,buat pinggang yang pakai getah campur vakrum?...asek getah jek kan?...meh cube yg ada vakrum plak..tapi versi malas cik sue boleh?..ehehehe

Jom mula...


 ini adalah kain susun baju kurung yer...dah di jahit susun dan zip tepi...ok buka rata macam ni...ni versi malas aiii jadik ukuran labuh/tinggi kain dah di campur dengan basi pinggang sebanyak 2"..ehehehe..contoh labuh kain 40"..jadik kain ni jadik 42" + 0.5" ( 0.5 ni untuk kelepek bawah kaki kain )

1.OK ratakan macam ni...lipat dua permukaan kain ni utk dapatkan tengah2 kain iaitu A...
2.dari A ke B 4"...dan dari A ke C juga 4"..tandakan dgn kapur...
3.Dari titik B..turunkan 6" ..begitu juga dengan C..kalau korang buat belt pinggang asing,cukup 4" sahaja yer ukuran ni...
4.Dari B..buat 0.5 ke kiri dan 0.5 ke kanan ..begitu juga dgn titik C
5.buat dat...begitu juga dengan bahagian belakang kain ok..andaikan yg cik sue tunjuk ni adalah depan kain...



Setelah jahit dat..tengok gambar atas ni yer...ukur garis dat kiri ke kanan...cth dalam gambo ialah 7"...
1.ok 7" belakang dan 7" inci depan..jadik 14" untuk vakrum yer...simpan dulu heeee
2.amek ukur lilit pinggang kamu...cth yg gambo ni lilit pggang ailah 30" so cara pengiraan nk potong getah dan vakrum ailah:-

30 lilit pinggang tolak 2 keping vakrum setiap satu ukuran 7" ...so balance 16"...
16" adalah utk getah...d potong sebanyak 3 keping...
16" bahagi kepada 2 =8.. ada dua keping getah berukuran 8"...satu keping simpan tepi...sekeping lagik di bahagi lagi kepada dua..maka dapat lah 2 keping 4" getah ..PAHAM DOK?...huuuu

KESIMPULAN

vacrum 2 keping berukuran 7"
getah 3 keping..1 ukuran 8" dan dua lagik berukuran 4"
total keratan getah dan vacrum ialah 5




jahit sambung macam ni ok...



kembali kepada kain tadi...cik sue tandakan 2" untuk basi jahitan pinggang hehehehe..korang malas jugak meh la ikut ehehehe..



Jahit vakrum terlebih dahulu..jahit keliling vakrum ok..depan dan belakang..pastu jahit ke dua-dua hujung getah..pastu baru la selesaikan apa yg tak sudah sampai sudah ehehhehehe..



TADAAAA!!!...hasil kije malas ku kikikikiki...ehhh lama lah tak hajakk koawang klik nufnag cik sue..jom klik sampai lebam hheeeeee...




15 comments:

normaliza said...

salam Cik Sue,

vakrum tu mmg kena 7inci ke? tak kira berapa pun ukuran pinggang? Misalnya pinggang 27inci, vakrum tetap menten 7inci ek?

Cik Sue said...

wsalam...aaa sepatutnyer cam tu la normaliza..tapi kan kadang lau larik sikit pun tak pe..ok

ita said...

slm cik sue,,mekasih..mmg tgh nk bljr wat pgg nie..ni bkn versi malas,,ni versi lg mudah bg saya la hehe..

norazah nasir said...

lama benar tunggu cik sue hupdate..akhirnya :)

Cik Sue said...

norazah...ngeh..ngeh..ngehhhh...:-D
ita..sama2 kaseh..yer ke ehehe ingtkan versi malas kikikiki

norazah nasir said...

hehe..sy potong kain hari sabtu ahad je....kira malas jugak tu
isnin-jumaat keja kak...lagi tak sempat nk mgunting.. :)

Anonymous said...

terima kasih cik sue.. tetiap hari buka blog cik sue nak tgk tips2 menjahit. terima kasih atas perkongsian ilmu ini.

Cik Sue said...

norazah...xper tak rugi berkecimpung dlm dunai ni dalam usia muda...tak sempat baut pelan2..nnti bila tiba masa awak jadik better..n good dalam merencana masa..

Anonymous..sama2..semoga dapat manfaat bersama :-)

sam said...

assalamualaikum cik sue..sya lansung xda basic menjahit ni...belajar mengukur dan buat pola pn dr blog cik sue..trm kasih byk2..hihi..skrg ni br nak bljr mencantum pola tu..jd nak mnta tlg cik sue bg link klu ada :)

Cik Sue said...

wsalam sam..pola ak leh cantum sam ehehe..pola di buat utk memudahkan potong kain..kain tersebut lah akan d cantum..ok sam baut poal apa?..kalau kurung moden cik sue ada nota yg awal2 ajo cara nak cantum..sam tengok nota bawa2 atau lama dekat page nota jahitan yerkk..akak mang tak simpan apa2 link utk cantum..semua ada kat sini..:-D..kalau perlu bantuan yg lebih..pm akak kat fb okehh..

sam said...

eh,cantum pola pulak..hihi..cantum kain baju krg moden la hihi..ok2..nnt try cari lagi entri lama..xpe ke kacau dlm fb..yeah,lps ni lg senang la nak bljr :)

Linas said...

Cik sue, nak minta izin copy nota yer......saya nak buat uniform sekolah anak. Jumpa lak nota buat pinggang yang berguna sgt ni.

Cik Sue said...

sila..silaaa..:-D..jgn mnta izin hehehehe...amek je semua :-D

nadrah said...

salam cs,sy dah lm ikut blog cs ni..
s'igt sy,sy prnh bt seluar jahit getah utk mak sy ikut pola cs..
trma kasih ye..
soalan sy,psl nk jahit getah pinggang n vakrum ni..
dat tu apa ye?sy bru nak bjinak dlm bab mnjahit ni..
mesin jahitnya ada, sy buat hiasan jek,hhi sedih plak rs..
DAT..
trima ksih lg.. :)

Mimi Ariffin said...

vakrom 7" tu standart ke cik sue ?