Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Tuesday, June 28, 2011

Pola Kain Duyung/Loceng

Assalamualikumm...

Salam sayang korang....Cik sue sekarang tengah bz mengerjakan baju tempahan yang mula membukit dalam bakul huhuhuhu...namun cik sue cuba luangkan masa untuk berdikir karut kat sini melepaskan rasa penat seharian hahahahaha...Hari minggu baru-baru ni dari pagi sampai malam cik sue bz...masa cik sue berhari minggu bersama famly sudah di ceroboh hehehhehe...Dari pagi ade aje pelanggan baru yang datang untuk upah baju...huhuhuhu rezeki mencurah-curah....suami cik sue mula dah rasa tak selesa...baru je nak baring buat kuak rentang kat depan tv,dah ada orang datang..tepaksa laaa cik suami jadi hipokrit..ayu semacam je erkk hensem je pakai baju..idokkkk..belengging tak pakai baju ngan kain plekat kat depan tv ahahahaha ( sory my dear bear i kutuk u lah ahahaha ).Sabar la yerkkk...i memenuhi kehendak naluri i yang tamak mencari duit ni ahahahaha.

ok laaa cukup le tu i melalut..moh kite buat kain loceng plak..raya dah nak dekat kan?..pose pun belum sibuk raye plak ahahahaha ramai le nak mencari teknik jahitan la tutorial jahitan laa...bukan apa ,cik sue check dekat "stat" ada orang cari pola kain loceng kat blog cik sue yang tak seberapa ni...dia guna kata kunci " jahit kain payung atau loceng"..bukan sekali kata kunci tu duk ada kat stat cik sue...sian orang tu yerkkk..meh cik sue ajo...ok sapa-sapa yang teringin jugak tu moh pi buka kitabb...


Pola Kain Depan DAn Belakang ( sama aje )



AB - Labuh kain
AC - Turun 9'
AD - Pinggang ke Lutut

-Buat garisan melintang lurus untuk semua titik tadi.

CE - Punggung bahagi 4 + 0.25
EL - turun 3cm
AF - Pinggang bahagi 4 + 2 + 1 3 (1  3' ni untuk dat masing-masing 0.5 setiap belah ) tak nak dat tak payah tambah 1' ni 
AG - 0.5 dan bentuk FG

-Buat garis menegak ke atas bermula titik E dan menegak ke bawah bermula titik E.

-Pada garisan melintang D masukkan ke dalam 3' ke 5' buat titik K.

XY - 8inci atau lebih.Kembangkan selebar mana nak tapi jgm le over lebar plak...tak cukup kain karang .
YM - naikkan 0.5 bentukkan MB

-Bentukkan garisa F,E,L,K dan M

-Selesai untuk pola






-Gambar kat atas ni plak...cik sue nak tunjuk cara potong kain ok...

-Dah siap potong boleh la jahit bermula dengan
-jahit Dat
-jahit zip,
-cantum kedua kain belakang
-cantum kain depan dan belakang
-Pasang pinggang kain
dan last buat kemasan kaki kain...


*sedikit tips...potong kain mengikut IRA Kain seperti cik sue tunjuk kat rajah  atas ( pic no 2 )..kerana?..kalau potong ikut ira kain menurun atau ke ats tegak seperti biasa tuu kain akan jadi kaku..tak beralun cantik...nnti jadi kain kembang biasa je tak jadi kembang payung or loceng...
samat menjahit ok...






57 comments:

peace said...

salam. terima kasih kerana buat tutorial ni. selalunya , ciksue kembangkan kain tu berapa inci?
tq

Cik Sue said...

wsalam..sama2..biasanya cik sue buat 8inci kembang..bergantung kecukupan kain jgak laa..kalau kain cukup2 je kadang 5-6 inci je..

peace said...

tqvm. teringin nak cuba fesyen ni. tapi takut gak. takut tak sesuai sbb x berapa tinggi ;)

Cik Sue said...

jangan takut nak mencuba...buat satu dulu dan gayakan ehehhehe...kalau rasa berkeyakinan..lain kali buat le lagi ehehehe...

peace said...

biasanya kain ni digayakan dgn baju fesyen apa, ya? ;)

pyee said...

1st : thanks cik sue..mmg i follow cni je la jenguk2 nk mnjahit...heheh..

peace : serius x yah tkot nk gune kain duyong ni...sy pun x tggi..tp ok je pki kain ni..serius..x tipu..

Cik Sue said...

betul3..hihihihi betul kate pyee,jangan takut.kain ni biasanya orang pakai ngan kurung moden..kalau buat pakai kain plaint boleh juga di gayakan dgn bloause..

Cik Sue said...

sama2 pyee..tu laa teringat zaman memula cik sue nak bermula dgn dunia jahitan pada seketika dahulu..payah sungguh xbleh cr cikgu..ini laa je cik sue mampu bantu untuk yang senasib ngn cik sue huhuhu semoga dapat di manfaatkan bersama..

Anonymous said...

You got great points there, so I always love your site, it looks like you are an expert in this field. keep up the fantastic work, My friend recommends your blog.

My blog:
Regroupement de credit ou simulation Rachat de Credit immobilier

pyee said...

heheh..sy br start blk nk mnjahit ni..lame da tgglkan..terase bosan pulak balik je kej x de buat pape..baik sy mnjahit..buat duit siket2...

Cik Sue said...

ooo..bagus2..bakat terpendam tu jangan di simpan begitu saje..tajamkan dan asah lagi ehehe sambil2 dapat duit poket lebih skit yer tak?..

Cik Sue said...

tq the owner reqroupement de credit..hopefully people cant take advantage...

##ewahhh aku speking terabur..akakakaka

Fizan Wan Pani said...

cik sue best!!

singgah blog kite ye

http://fizanwanpani.com/sew-addict/

Cik Sue said...

Dah singgah dah fizan...wah meriah yer ehehehehe..nnti pas raye cik sue selongkar lagik blog awak..skang sempat sikit2 jek..huuuuu

Kak zaa said...

As salam cek sue,
Kalo nak jahit skirt untuk kain lycra cemana tu ceksu ?

Kita ni kurang paham ...

Cik Sue said...

wsalam..kalau nak jahit skirt tu tak sama ngan kain duyung ni...cara potong lain dik..ok ni akak da senaraikan dalam senarai nk buat tutorial nanti akak buat yer..saboo ehehehehe ikut turn..

Anonymous said...

cik sue,ira kain tu serong ke tegak?

Cik Sue said...

boleh semua..tegak boleh serong pun boleh..tapi lebih cantik kalau gunting ira serong..

Planet aff n rez said...

emm... akak, saya konfius 9' tu... cm ke inci? kalau ikutkan satu koma di atas bermaksud ukuran 'kaki' ...saya baru belajar menjahit dang mengambil blog akak sebagai rujukan sebab cara akak share ilmu sgt best :D

Cik Sue said...

Planet aff n rez : sory..akak baru balik dari trg..lambat reply ler..9 inci dik...dulu mase tu tanda koma dua tu tak leh pakai..pc buruk heeee..ni da ok da..nak repair segala nota tu heee maklum je laaa..tapi semua ukuran guna inci dan cm..

rinie said...

salam cik sue,

ira kain tu menegak ke atau diserongkan sikit...

sekian

Cik Sue said...

wsalam..Rinie..
ira kain tu kan ke cik sue dah tunjuk tu kat atas heeee..serong sikit yer ..cer tengok anak panah yang cik buat tu kat rajah pola...

Cinta Hati Kaca said...

salam kak sue.. kalo kain kembang payung ni sy nk buat start pakai kat bawah dada (nk buat cm blaus).. mcm mane nk buat pola nye?? pastu nk buat kembang start kt tengah peha.. bukan kat lutut.. boley x?
kain ni sy nak buat ngn kain shifon,,
boley kak bagi contoh pola x? mcm post yg ni.. huhu..

sronok tgk blog akak.. sng nk blaja.. ^^
(sya budak baru belajar)

Cik Sue said...

Cinta Hati..rasa cik sue faham maksud awak tu heee..ok sila ikut pola kurung moden untuk bahagian badan sampai punggung kemudian sambung fmula kain kembang payung sampai selesai..boleh juga buat kembang mula dari garisan punggung...sagt selesa..selamat berjaya

NORA said...

salam cik sue..sy nak amik ilmu menjahit dr blog ni..terima kasih byk2..semoga pahala anda berganda2..

Cik Sue said...

wsalam nora..mekaseh..sila2 laaa copy mana yg bekenan..soal pahala tu eheheh biarlah ya Atas sana tentukan ehehehe..mekasehh..

SIELA MIKAIE said...

Assalam cik sue,

act saya nk buat kain baju raya yg bawah dia kembang2..saya bg link gambar utk kain baju nie..

http://www.miasuraya.com/2012/06/and-hunt-for-baju-raya-begins.html
(gambar 1-kain warna coklat belah kanan sekali)

kain nie same ke dgn kain pola duyung nie? dan material jenis kain cmnr??

lagi 1 klu cik sue dpt tunjukkn cmnr nk buat bju mcm bju yg wrne hijau tu..ade ropol2..cntiknyer..
tq cik sue..

Cik Sue said...

wsalam...rasa2 kain kembang duyung lah tu...kain yg sangat cantik nak buat kembang duyung ailah cifoon dan lycraa berat..santik sagt jatuhnyerr...baju blause ijau tu?..yg kat dalam link awak kasik ni?...eheheheh belum penah buat dik..one day ehehehehe...skang tak buyehh akak kejo masa yg tgl baki2 je ni huuu...

tina said...

lam cik sue... nak tanya ira kain tuh macammana nk tentukan maksud saya bahagian mana kain yg di panggil ira kain? heee maaf sy baru nk belajo...

Cik Sue said...

Wsalam tina...

cemana cik sue nak xplain yerk ira kain t macam mana?...cuba tenun2 dan belek kain...ira ni benang pada sesuatu kain tu yang menegak..ayyakk macm mana mau xplaint ni...cik sue rasa baiklah tina tanya pada org keliling tina..tentang ira kain ni..cik su enak tunjuk pun tina tak leh nampak ni ahhh ehehehehe..

Cik Una said...

salam kak sue, saya follower baru..kalau boleh kak sue share la cara nk buat kain yang berombak.nama nya x pasti tapi popular sekarang ni tambah2 untuk dress pengantin.thank you...

Cik Sue said...

wsalam cik Una...insyaallah kain tu namanyer kain duyung potong lutut ehehehe nama rasmi dia tak tahu hehehe...

blog-tips-kurus said...

sama tak dengan kain 'bias'? tailor Cina pandai buat (pengalaman sendiri). skrg nak tmpg belajar sini ye CS. tq dear. :-)

Cik Sue said...

aaa sama jek...teknik potong adalah secara bias...

zahidah said...

cik sue ada idea tak mcmana nk wat kain mcm jovian style tu?nk kata mcm duyung pn ada tp ada lipat2 gak..

Cik Sue said...

zahidah..cer email cs cemana rupa kain tu...:-D

Anonymous said...

assalam cik sue.. sy baru je terjah blog cik sue ni.. so x sempat lg surf habis tp sgt teruja dgn info jahitan cik sue. cik sue ada x info/tutorial jahitan kain potongan radius yg hangat di pasaran skrg ni padan pakai dgn baju kurung moden. kalau utk kanak2 radius cut ni biasa terus naik ke pinggang. klu kain sy maksudkan ni radius cut nya dari paras peha. dan flow nye cantik aje beralun.

siti kamariah said...

Assalammualaikum Cik Sue,
Saya bru je buatkan cust saya bju kurung peplum dia suke sgt bju tu...n dpt byk pujian dr kwn2.Terima kasih diatas pola2 yg cik sue ajarkan.Skrg saya ada cust yg nakkan buat kain duyung.Sy confiuse sbnrnye.ikut ira serong ker ( bias ).diharap cik sue dpt mnjwb ..........
Terima kasih cik sue :)

Cik Sue said...

wsalam siti kamariah...tahniahhh alhamdulillah cik sue tompang gumbiro ehehehe ..ok kita cakappaal kainplak yer...duyung ngn payung ada jugak yg tertukar cs xplaint bab ni dulu yer


payung dn duyung berbeza..payung dia agak bebas melangkah dan ramai sukakan jenis ni banding duyung..duyung kepit2 biasa org pakai utk bj pengantin...

payung d potong ikut ira...duyung potong ikut bias...

Duyung..
Duyung ada dua jenis...pertama duyung yang tak d potong maksudnya dari pinggang terus ke bawah..tetapi cara potong kain ttp potong bias...

kedua duyung potong lutut...duyung ni bahagian atas potong ikut ira bawah pula ( dari paras pehe ) potong circle...sama seperti awak buat pemplim tu ...okada jelas tak?...:-D



Anonymous said...

salam,,akak,,su,,bleh x aja cara nak buat pola kain flowy,,y kembng2 tu,,plessss .zue.

Cik Sue said...

wsalam...cik anonymous..cari akk kat fb :-D

Nita said...

assalamualaikum CS..konfius skit part
"Pada garisan melintang D masukkan ke dalam 3' ke 5' buat titik K."
soalan sy:3" ke 5" atau 3cm ke 5cm?

Cik Sue said...

wsalam...ehhh kat nota 3" salah tu..tapi kat gambo rajah betul 3 cm :-D..ampunn :-D

Anonymous said...

Salam kak sue... x pahamlah pasal ira kain tu... bias tu camne?

Cik Sue said...

wsalam...cs pun takd apat nk tnjuk dgn gambar ira kain tu mcm mana...tak nampak..oleh tu lebih baik awak cari org sekeliling awak yg tahu ttg ira kain..mta panduan mereka :-D

Anonymous said...

salam kak sue,, nak tanya ada untuk baju kurung peplum kain dia tu jenis macam mana? ada x tutorial salah satu daripadanya? tq.. :)

Cik Sue said...

wsala..pemplum sesuai dgn kembang payung..dan kain mermaid circle cut..dua2 kain ni dah pun cs buat tuto..awak cari yer..ada dah buat :-D

Anonymous said...

Assalam cik sue kite nk tanye sket yg ukuran cik sue bagi kan da termasuk basi ke saye kne tambah lagi setengah inci atau 1 inci untuk basi.timekasih ;)

muslimah said...

salam...kak sue...sy nk tnye nie nk wt kain duyung nie guna slm cm ke dlm inci...lepas 2....kalau nk wt kain nie guna brape minta kain nie....

Cik Sue said...

wsalam cik anon ehehehe...cik sue tak tahu stail org cemana tapi yg pasti semua pola cs ajo kat blog ni tak termasuk basi jahitan...hanaya ada basi keselesaan sahaja..kedua2 jenis basi berbeza yer aaaa jgn salah paham :-D...

Muslimah ..
wsalam..ada part yg cs gnapakai cm dan ada part dalam inci..kalau cm akk ada tulis cm dan inci plak ada koma atas tu

Cik Sue said...

opssss..tinggai...kain ni pakai 3 mtr

adik D said...

cik sue blh x sy guna getah sume kat pinggang.senang sikit.tp cara nak buat sama gak ke.

adik D said...

cik sue kalau kain 2m blh x?

Dani Mohamad said...

Salam cik sue...bleh x ajar sy cmne nk jahit kain duyung potong kat lutut? Cik sue ada jual buku jahitan x?

Azlina Abdullah said...

assalamualaikum cik sue,

tq atas ilmu yang diberi....bole alin tau ukuran cik sue dlm nota ni dlm unit cm ke inci ek....saya confuse sket bab tanda2 ni...btw, saya ni baru belaja menjahit ni....seronok sgt ada org yg sudi berkongsi ilmu dlm blog cam cik sue....

kak aya said...

assalam...cik sue..kak aya tumpang tanya...nk jahit kain jenis lacra ni..adakah memerlukn 'tapak'mesen yg lain atau sama tapak macam kita jahit kain cotton.atau cemana gayanya.akak cuba jahit...jahitan berkedut dan jahitan tk menjadi...tolong la kesian kat akak ni cik sue..bukan apa nk jahit lipat jubah yg panjang ..susah sangat...

izaty sahira said...

thanks bagi ilmu kat saya.. :)