Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Wednesday, June 29, 2011

Tebuk Leher Nak Buat Cekak Musang

Assalamualaikumm

Salam sayang korang...hari ni cikgu nok ajo teknik nak tebuk lubang leher untuk leher baju melayu cekak musang..kawan cik sue cik kay yang mintak kat email ehehehehehe...sapa-sapa yang berminat boleh la jugak join ok.sebelum tu nak mintak maaf le...main lukis je...boleh?...

Mula-mula korang kene la buat pola leher dulu..dulu da ajo kan?..kalau tak ingat atau tertinggal..kli sini http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2011/03/buat-pola-leher-teluk-belanga.html

Lepas tu korang gunting cantik-cantik tu korang ikut step ni plak...


- Keratan badan baju  hendaklah di gosok atau di tanda kepada empat...garisan putus melintang tu adalah garisan bahu.Letakkan pola leher tadi kat tengah-tengah cam gambar  atas..lepas tu lukis ikut keliling pola..A,B,C,Ddah lukis,angkat la pola tu dan ketepikan.Lepas tu buat la garisan basi dalam 1cm ke..macam garisan putus-putus dekat gambar bawah tuu...


-Kemudian lipat keratan badan baju yang telah di lukis lubang leher tadi kepada dua..cer tengok pic atas yer...
-Boleh mula memotong lubang leher yang di tanda tadi..ingattttttt!!! potong ikut tanda basi yeee garisan putus-putus yg cik sue tunjuk tadiii...
-Berhati-hati okeyyy cik kay hehehehe...
-ok lahh dah selesai..lepas tu korang boleh laa pasang kolar cekak musang korang...Apa!!!!!! tak tahu jugak?.....xdapet la cik sue nak buat tutorial kat sini...huuuuuuuuuuuuu rumit....jadi sila laa korang tinggal kan email korang.Nanti cik sue emailkan nota penuh untuk panduan menjahit baju melayu cekak musang....sekian wasallammmm....

Tips: korang nak potong stail gambar pertama yang kat bawah tu pun ok jgak..lagi senang....tak payah nak lipat-lipat kain tu pada dua bahagian....tebuk dulu tengah-tengah lubang lepas tu pelan-pelan ikut garisan putus-putus tu..selamat berjayoooo...

5 comments:

Aku dan Sulaman said...

tk blajo lagi leher cekak musang nieh..taw buat teluk belanga jer..huhu

Cik Sue said...

pelan-pelan kayuh jangan gopoh hehehe nanti dah terer baru buat cekak musang plak ekkk..cayok..cayokk

Anonymous said...

Everything is very open with a precise description of the challenges.
It was truly informative. Your website is useful.
Thanks for sharing!
Feel free to surf my homepage : printers

anangmusnee@mama3j said...

nak try ni terimakasih cik sue

Epol Azami said...

Salam cik sue,

Sy nak tnya bole tak kita outer baju melayu siap yg cekak musang ke teluk belanga?