Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Thursday, June 16, 2011

Kain Kipas Belakang..

Assalamualaikum...salam sayang korang..hopefully korang sihat yerkk..cik sue sihat fizikal..mental cam biasa tak bape nak sihat huhuhuhuh...ok laaa sebab mental tak bape nak sihat jadi tak de laaa cik sue nak meloya buruk kat sini...ok sebelum ni ada follower cik sue @yu minta tutorial ntok cara buat kain kipas ( bley request la plak ekk hihihih..tak per ntok kebaikan bersama its ok jer..).Ok apa lagik..pi ler buka kitabb...

Merajah Pola

Pola Belakang

- AB adalah labuh kain
-AC 8inci,buat garis melintang lurus di C
-DC keliling punggung bahagi 4 + 0.25,buat garisan menegak E,D,K
-AF pinggang bahagi 4 + 2
-AH naikkan 0.5 bentuk FGA
-bentukkan garisan FD
-KL masukkan 2' ke dalam dan buat garis DL dan LB
-HJ ukuran dari pinggan ke lutut , garis lurus JB
-JM 15'..bahagikan 15' kepada 5..dan akan dapat 5 barisan dgn 3'kelebaran.Tandakan BN,MN

Pola Depan

Gunakan langkah dan pengiraan yang sama cuma abaikan JM,MN dan JB,BN


Cara Potong Kain


Beginilah rupanyer kalau nak potong kain..lupa nak mark..yg atas tu pola dan bawah tu kain..



Bila dah selesai potong,macam ni le rupa keratan kain korang tu nanti..sila jahit tepi dan gosok bahagian semua tepi kain tadi terlebih dahulu k.

Cara Nak Jahit


-Lipat dahulu kain tadi menindih antara belah kanan kain dengan kiri kain..Jahit dari A ke B.Pasang zip kain.

-Jahit jelujur dari B ke C

-Perhatikan cik sue ada tandakan titik X dan Y..

Cara Lipat Kipas Kain



-Pastikan semua lipatan yang akan di buat nanti sama selari yer.ambil titik X dan Y tadi dan bawa ke tengah-tengah cer tengok pic yer.akan terbahagi kepada dua maka cik sue wujudkan titik U dan V.Penitikan garisan XY dengan jarum peniti..ingatt!!! mau selari yerkk..no belok2..rujuk rajah 2.

-Gosok ke dua-dua tepi lipatan tadi dengan kemas jugak...

-Ulangi langkah yang sama untuk titik U dan V rujuk rajah 3.Lepas tu langkah sama lah jugak untuk yang seterusnyer..korang buat la titik sendiri hikhikhik..



-Apabila dah selesai dan siap kipas korang tu,korang pin kan plak bahagian lipatan kipas kat bawah tu dan gosok lagik sekali helai demi helai bahagian tepi.Sebelum tu korang buka la dulu peniti yang korang buat  dekat XY memula tadi.

-Buat jahitan empat segi pada bhagian atas hujung lipatan kipas kain..Buat kan juga kain Penampal untuk mengukuhkan jahitan pada bahagian atas hujung kipas kain...ok dahhh siap dah..

- Sila buka kembali jahitan jelujur korang tadik yerkk.

-Cantum bahagian depan kain dan belakang kain..

Ok selesai la sudah...jangan lupa bagi kredit kat cik sue dgn klik nuffnang sampai lobam ahahahaha..( cam mintak upah la plak ahahaha ).Mane2 yang kurang tu mintak maaf ler..dah lama tak buat kain jenis nih huhuhuhuh jenuh cik sue praktiss kat surat kabo semalam nak bagi ingat balik hehehehe...nasib baik lom tol-tol lupa lagik...ok adiossss mayosss..

19 comments:

syaseby said...

rajin tul cik sue wat note ni..sya pun jarang wat kain susun blkg ni..sib baik x ramai customer nk kain cenggitu..tp kl kain lipat belakang yang sekali lipat jer (org panggil kain senyum)..yang tu ramai customer nk.utk raya ni plok ramai yg nk kain potongan duyung.

Cik Sue said...

tak rajin jugak..tapi kesian plak memandangkan follower cik sue yang mintakk...mb dia nak siapkan kain dia huhuhuh..xper laaa...cik sue pun banyak kain potongan duyung tahun ni..ermmm tahun lepas banyak kain lipat batik...bila tutup tempahan?...cik sue dah nak tutup daaa tak larat lerr..huhuhuhu

@d_@yu said...

Cik Sue, time kasih bebanyak watkan notes ni. Bleh ler nk selesaikn benda yg terbengkalai.

Cik Sue said...

sama-sama...sila..sila selesaikan apa yang dah di mulakan hikhikhik..jangan jadi macam kontraktor buat kije tak sudah yerkk..heheheheheh

peace said...

dah copy nota. praktikalnya bakal menyusul, insya Allah. tqvm ;)

Cik Sue said...

isyaAllah...sama..selamat berjaya..

Klo Dya said...

salam cik sue, saya pembaca baru d cni dan saya sgt suke blog cik sue ni, sgt bermanfaat sbb tutorial jahitan yg saya cari2 selama ni ade kat cni....thanx bebyk cik sue coz sudi share ilmu yg cik sue ada. saya mmg sgt suke lah! ^^ saya dah copy notes berkenaan kain kipas ni, baju kurung pahang n kurung malaysia...like sgt! hasilnya pun dah siap dan dah pakai...hehe..

Cik Sue said...

wsalam Klo Dya...alhamdulillah..tak sia2 cik sue buang masa untuk blog ni ehehehhehe...ada apa2 lagi yang nak di copy sila laa..jgn malu2 heee mang ntuk d share...mana yang kurang tu cik sue minta maaf yer...selamat menjahit..

Anonymous said...

salam cik sue,, nk tny kalu kte psg zip die kat tepi jd masalah pd kain x? terima kasih

Cik Sue said...

wsalam...eh boleh je pasang zip tepi kain..tak de masalah ..

Elida said...

as salam cik sue..dok tatih buat bju kurung pesak sendiri.pahtu cari2 jumpa tute kain kipas ni.syok betul la. nti copy notes ni ye..tq sharing ilmu ni online :)

Cik Sue said...

wsalam..sila2..boleh copy semua yang berkenan heee...selamat berjaya..

NUR AFNI ZAIRY ENTERPRISE said...

tengs..sgt..sgt..sgt berguna...tengs a lots..

azim ema said...

Blh tnya klu nk wat kipad Dr lutut ke bwh bp meter kain ye?

Cik Sue said...

azim...1mtr dh ckp

Norita Omar said...

Waa.. Ilmu yg sgt berguna.. Teringin nk try kat kain yg baru beli.. Seb baik kain nmpk mcm senang nak jahit..ala2 kain cotton je.. Masalah utamanya ni sbb ada bby.. Kena curi masa time dia tido baru boleh buat keje ni.. Kalo tak mesti kena kacau..

Norita Omar said...

Hmm.. Ilmu yg sgt berguna.. Thanks ya!
Hrp2 baby tido lama sikit.. Sempat la nak apply ilmu ni kat kain yg baru dibeli tu.. Hehe

Otai felt said...

c.sue nk tnye la,yg gambar last di atas ni,ada petak yg di atas petak putus putus,itu petak ape ye?yg tu sy xfhm sgt.

Cik Sue said...

norita..
cs pun ada ank kecik..waktu yg sagt sesuai adalah waktu mlm2 huuu..apa nk buat kan...

otai felt...
wah nick pun dah otai ni..say ank baljo filt jugak laa...ok yg tu adalah jahitan tindih atas kipas2 tu...supaya dia statik je kipas tu tak larik..dan bertujuan utk namapak kemas...