Wednesday, June 22, 2011

Peminta Sedekah

Assalamualaikumm...salam satu malaysia...lama dah tak bagi salam satu malaysia hehehehe..bukan apa,mejak dua mejak ni kan orang kite asyik nak bergaduh aje..maklum ler semuaaa dah tereerrr berpolitik..semua pihak kata dorang yang di pihak yang benar-benar bagus..ntah leee labu..cik sue bukan nak belah maner-maner pihak..tapi bersyukurlah apa yang kita punyaaa sekarang..tengok laaa teladan yang ada..ok tak mauuu tak mauuu cite pasal politik hikhikhik...

Masa cik sue taip post ni,jam dah sepuloh lebih..malam laa bukan pagi hehehhe...ni kira post n3 pakai schedule..tengah-tengah malam ni tingat pulak cite siang tadi masa pergi bank kat masai..ada dua orang budak ponpuan tercegat tak jauh dari tepi pintu bank..dia jual buku agama...untukkk tabung sekolah tahfiz dia,tempat dia belajar.Kat maner?..kata dia kat kedahhh.....la haiii...jauhnyer jual buku..dah tu hari ni tak sekolah ker?...dia senyummm...cik sue paham sendiri laaa...beli le satu buku doa dengan budak tu,semoga Allah memberi hidayah kepada sapa-sapa yang terlibat yang menjadikan budak tu jual buku kat situ..

Cik sue pun pernah secara tak sengaja menjadi "Peminta Sedekah" pada suatu ketika dahulu...tak cayer?...ehehehhehe betulll!!!!.....tapi cik sue tak melibatkan diri secara sengaja...Peristiwa ni terjadi semasa cik sue sarat mengandung anak ke 4 ( Adam )...masa tu dah masuk sembilan bulan dah...cik sue kalau pregnant perut tak besau maner...comeyy2 je ahahahah ayt bajet pasann ahahahaha...
Pada tahun 2008 lepas raye kalau tak salah.Cik sue bersama adik ponpuan dan tiga orang anak cik sue termasuk ayyep la,pergi jalan-jalan kat giant hypermarket plentong.Kat sini tak berapa nak ramai rakyat kite berbelanje...rakyat jiran yang ramai duk melabur kat giant ni hehehehhe...maklum le duit dorang besauu... borong sakan lee memasing tak cukup satu troli.
Memula tu cik sue temankan adik beli barang,lepas tu turn adik cik sue plak temankan anak-anak cik sue main kat tempat budak-budak main..cik sue dukung ayeepp...mase tu dia meragam tak nak duk kusi sorong dia....maka dengan mengah-mengah nyer cik sue usung dia ke hulu ke hilir dengan perut boyot tu...ayep masa tu umo 6thn...berat le jugak huhuhuhuhu...masa ni suami tak ikut dia kije.
Bila dah selesai xtiviti berpoye-poye,anak-anak nak masuk kfc..adik cik sue le yang masuk layan anak-anak sedare dia tu..cik sue?...dengan mat yepp..kat luar cari pangkir untuk duduk..apsal?...hehehhehe pasal dalam kfc ramai kanak-kanak riang...kalau ayyep masuk ,karang ada kanak-kanak riang tu yang melalak cam sawan tengok ayyep..jadi mengikut pengalaman-pengalaman yang lepas,ayyep cik sue jauhkan dari kelompok kanak-kanak riang di sekelilingnye...itulah nasib ayyepp dan aku ehehehehehe...

Ok berbalik pada cite yer...cik sue ni kalau time pregnant...ya ampunnnn...pemalas gile!!!..asyik nak buat taik mate ajee..makan?....lajuuu hehehhe kalah antu raye makan..pada hari peristiwa ni,cik sue pakai jubah ajee ( senang dan selesa hehehehe ) tudung main sarung ajee tak lipat pun..muka?..bedak pun tak pakai..best lagik pergi pakai sliperrr aje hahahahaha..kaki dah bengkak..ada gaye macam peminta sedekah kan?...masa duk  melepak kat pangkir bersama ayyep tak jauh dari kfc tuu...besttt jer termenung tak hirau pun orang lalu lalang kat depan...penattt dukung ayyepp katakan...Bila rasa penat dah beransur hilang..tetiba datang sorang pakcik...letak duit kat riba cik sue....ekkk apsal plak pakcik ni ( dlm hati )..cik sue bangun tunjuk duit tu pada pakcik tu..dia lambai-lambai dan terus pergi...cik sue panik dah nii..la haiiiii...cik sue pandang kiri kanan...ada jugak laa mata memandang hehehhe malu i...cik sue angkat punggung cari adik dan anak-anak...huhuhuhuhuh..karang nampak dek pak guard..nayeee je i kene tangkap u....rupanyer pakcik tadi bagi sedekah kat aku huuuuuuuuuuuuuu..bape hinggit?....sepuloh hinggitttt......

Balik omah cik sue cerita dengan suami...suami kata lain kali bawa mangkuk..tadahhh..baru dapat banyak ahahahahaha..jahatttttssss....

ok daaaa habesss da cite ayyepp len kali cite lagi naaaaa..tatatatatata



2 comments:

Aku dan Sulaman said...

hahah..klako jer...baik betul pakcik tuh...rezeki ayyep ler tuh..hehe

Cik Sue said...

Alhamdulillahhhh..dapat sepuloh hinggit hehehehe kalau beli kfc lepas dah tu ntok sorang...