Monday, May 9, 2011

The Kurung Pesak Gantung Part 2

Assalamualaikum...salam satu malaysia....sihat ke korang?..cik sue masih domam lagik tapi gagahkan diri bangun..daripada melepet kat latai uhukuhuk..tak sukaaa....Korang dapat apa sempena hari ibu semalam?...korang ada bagi apa-apa present tak pada ibu-ibu korang?...Di n3 kali ni cik sue nak amek kesempatan ntok ucapkan selamat hari ibu ntok diri cik sue sendiri dan jugak paling istimewa ntok ibu cik sue Puan Khatipah Jusoh...dan tak lupa jugak semua ibu-ibu kat luar sana.Mesej untuk Puan Khatipah...orang tabik spring kat mak!!..mak lah omak yg paling best kat dunia orang..mak jugak la menjadi ispirasi di kala orang menghadapi dugaan Yang Esa...Mak oh mak..tak dak kata-kata nak menggambarkan bertapa orang nak bagitau,best gile dapat omak macam mak uhuhuhuhuhuhu..semoga mak berbahagia selalu.
Ok lah korang,sempena hari ibu ni jgak cik sue nak hadiah kan korang dgn nota kurung pesak gantung ni.Semoga korang bley buat baju ntuk omak-omak korang jgak...



Oleh kerana cik sue kehabisan kertas minyak..maka surat kabo lama pun boleh lah yerk...ni ler rupanyer pola yang siap di gunting.Sebelum ni cik sue dah ajo buat pola kan?..korang dah buat blom ni?...belum?...lolllll....
ok,ni pola badan cik sue lupe nak snap..uhuhuhuh...korang gunting ler ikut pola korang yerk..

 Untuk pola pesak atas korang tak boleh potong sama macam pola bawah k.Perhatikan betul-betul gambar cik sue bagi ni.


Gambar cara pola lengan dan pola pesak bawah di potong.Bahagian tepi lurus tu sepatutnyer cik sue letak tanda star tapi luper daaaa...bahagian tu korang kene lipat k dan tak perlu di potong.Basi bawah untuk kemasan ialah 1.5 inci dan basi untuk jahitan buat 0.5inci.

Rupa kain untuk pola atas apabila sudah di potong.

Untuk mencantumkan pesak atas ada caranyer...Memula korang jahit bahagian lurus dengan kelebaran 0.5 inci dengan jahitan menyendeng pada hujungnya.Kemudian jahit tepi dan gosok..ntok korang yang tak de mesin jahit tepi korang pi la anto kedai jahit tepi dulu sebelum jahit yer.

Pinkan dulu dari bahagian tengah pesak atas dan bawah kemudian jahit.Cara jahitnyer kene buat sebelah by sebelah yer.jangan jahit terus je dua-dua belah.Tengok gambar cik sue bagi tuh.


Nahhhh..nanti jadi macam ni lah.Lepas tu korang boleh sambung kan bahagian lengan plak.Caranya,Letakkan posisi pangkal lengan baju dan pesak yang telah dijahit tadi .Cantumkan lapisan atas kain dengan lapisan pangkal lengan baju dan lapisan bawah pesak dengan cara serupa yang cantum pesak tadi k.Lepas tu korang da boleh cantumkan cantuman pesak dan lengan tadi dengan bahagian badan.Jangan lupa sebelum tu korang iron la dulu baru la kemas jahitan korang k.





ok la selamat mencuba....


23 comments:

Anonymous said...

cekk suuuuu... tima kasih banyak2 cik su...
cik su hebat lah... sanggup menyebarkan ilmuu keserata dunia...
hebat btull cik su ni..
takde sapa yg dapat mengalahkan 'ikhlasnya' amalan..
sayang suk su. kiss cup2 muahs!! :)

Cik Sue said...

sama2..mane ade hebatnyer cik sue nehh...Allah yang paling hebat hehehehe..Alhamdulillah kalau perkongsian yg sedikit ni dapat bagi manfaat..

Anonymous said...

assalamualaikum..baju kurung johor camne rupanya ek? ada iras baju pesak gantung tak?

Cik Sue said...

wsalam..
baju kurung johor tak sama dengan kurung pesak gantung...kurung johor ni sama kurung pesak buluh ( adik badek la )...isss baju kurungg...haaa cemane neh nak xplaint..xkan tak de baju kurung?..cer tengok kat label " hasil kerja" bawah iklan nufnang...ada gambo2 baju kurung kat situ

KeroL said...

baju kurung saya kenal kak..ekeke..tp sbb ada 'johor' kan, itu yg sy nk kepastian tu. kalo baju kurung kedah ngn baju kurung pahang saya kenal :p. kalo tak silap saya kurung johor ni mcm baju kurung biasa tp pesak dia kecik atas pastu makin besar kat bawah..tp tak pasti..dlm pikiran sy je ler. sy bminat nk tau sbb bentuk bandan sy jenis kecil atas besar bawah..susah btol kak nk bli baju yg dh siap. kdg2 yg dijahit pun mcm tak selesa pakai..sob..sob..

Cik Sue said...

eheheheh terkejut akak kalau awak tak kenal baju kurung heeee..ok2 akak da faham dgn masalah awak ni..kalau gitu adik kene jahit baju kurung pesak buluh...baju jenis ni kepesak atas dia kecik dan meruncing ke bawah..biasa org kuruns je berani pakai ni ehehehe ala2 model..baju ni banyak kat butik2..mang sangat ada..kat kedai biasa tgk tempat2 la kot...kalau jahit sendir lagik bagus..

KerOL said...

org2 kurus je biasa pakai? erk..saya tak kurus kak..camno..? apa2 pun tima kasih..nnti saya g kedai jahit suruh jahit pesak buluh. nk jahit sdiri tak reti lagi..muekekek

Cik Sue said...

hakhakhak..ok2 sila2 la ke kedai...

Ros Hastina Hassan said...

1st tyme surf blog nih..byk ilmu telah dikongsikan..best2.. sebenonye kite nk mintak tuan tanah buat tutorial camne nk pasang piping/list pada baju kurung...pliss..pliss

Cik Sue said...

sebab first time cik sue maaf kan atas permintaan ni heeee...cik sue da buat laa ehehehe...cer pergi kat LABEL sebelah kanan bawah iklan nuffnang...klik kat "blajo jait" scroll la sampai jumpa heee...kalau page pertama tak jumpa klik kat older post ( tulisan kuning ) kat bawah sebelah kanan...cari tauuu..mang cik sue da buat...

Ros Hastina Hassan said...

owhh..musti cari nih..musti2.pasnih dok keje ngadap piping baju la la la cos cik sue dh bg tunjuk ajar. slame nih dok pk cane nk letak mende tuh..haaa satu lg jahit tulang belut kt leher ade ke tutorialnye cik sue?? ngee kene selongkar blog cik sue nihhh...

Cik Sue said...

punnnnnn ada heee..pun kene carik jugak....semua nota jahitan daripada cik sue semua duk ada kat bawah "labels : Blajo jait " awak scroll la older post dan newer post yer...selain yang tak de kat situ mkanenyer cik sue lom buat dan cik sue tak pandai lagi heeee...kalau nak nota dlam fail pdf plak sila rujuk page ( tgk kat bahagian atas blog ) klik "nota jahitan"...yg itu baru mintakan cik sue emailkan ok...

CintaHati said...

Tahniah admin sbb sudi berkongsi macam2 ilmu dalam blog ni...semoga anda dimurahkan rezeki oleh Allah..

Just nak share dgn kengkawan, ni kelas menjahit yg sy tahu di KL/ Selangor:
===>> Kelas Menjahit 1
===>> Kelas Menjahit 2

Ni pulak panduan jahit baju kurung yg lagi murah drpd kelas menjahit:
Panduan Menjahit Baju Kurung

Terpulang pada individu mana satu pilihan hati :-))

nyza tokyzika said...

cik sue, lps da jahit pesak atas dan bawah tuh terus da bole cantum pada lengan ker?? nmpk besa la saiz lengannyer mase sy buat pola tuh..,ker memang mcm tuh saiznyer..

Cik Sue said...

yupppp lepas dah cantum pesak kecik ngn pesak bawah tu terus boleh sambung ngn lengan...besar?...ehehehehe kan ker awak kene ikut saiz awak kikikiki...selagi tak potong kain awak boleh oter je pola2 yg awak da buat tu..

nyza tokyzika said...

owh ye ker, mksdnyer kite ikut saiz lengan kita la ek, mlm td dok buat pola baju ni la smpai larut mlm,huhu~~ikut nota yg cik sue bagi..(ngantok sudah time keje ni)kain pulak biasa fesyen kain ape ek cik sue??

Cik Sue said...

ahhh tu laa baca betoi2 kikikiki..kain biasanyer kastemer cik sue mintakkan buat kain lipat batik untuk kurung pesak gantung..tapi ada jugak yg nak kain susun macam kurung biasa tu..tapi kadang2 ajeee...

nyza tokyzika said...

sambil keje sambil bace nota2 cik sue, tuh yg ade yg termissing bace, hihi

Anonymous said...

I love u cik sue!!!
Semoga Allah memberikan rezeki dan rahmat pada cik sue..
Ini satu2nya blog yang ninna jumpe ntuk belajar jahit baju sendiri.. Ofkos wellknown yg nak tempah baju keje pon dah nak cecah 100rm sepasang.. Huhuhu tu yg nekad nak jahit sendiri tu, yelah dapat ringan beban sikit, n duit tu leh guna tempat lain..
Owhh cik sue, i lap u lahh!!!

Cik Sue said...

u lap me?..hak hak hak lab u to so much..
yer loo upah mahai ehehe kalau ada kemampuan utk jahit sdrik..better belajar lah..untung2 dapat pula buat pendapatan dgn menjahit..:-D selamat maju jaye...

Anonymous said...

Cik sue.. Weeeee blouse pertama buat jadi!!! Tapi tang leher n sambung tangan n badan fail!! Ketiak tak berapa cantik lastnye..
Tapi takpe.. Nak cuba second round pulak!! Mekasik cik sue!! Terharu!!!

Shud Jamil said...

Salam manis utk cik su..
Tq byk2 atas tutorial cs yg sgt mudah n berguna utk org first time nk jait mcm sy.
Moga Allah limpahkan rahmat utk cs...

fateha said...

salam.. suka betul saya baca blog cik sue ni.. perkongsian yang wow... moga satu hari nanti saya dapat manfaatkan ilmu yang dikongsi ni.. boleh ye cik sue...:)tahniah kerana telah mempraktikkan amalan berkongsi ilmu.