Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Friday, May 27, 2011

Teknik Mencamtum Lengan

Assalamualaikum...salam sayang korang semua..kali ni cik sue nak ajo teknik mencantum lengan untuk baju blouse.Kawan cik sue menghadapi masalah ini hikhikhikhik...jangan marah ahhhh cik syahrul kite...ok jom kite mula.


pandangan keseluruhan

Pandangan dari atas bahu


Sebenarnya ada banyak cara kite nak cantum lengan baju blouse ni...tapi kali ni cik sue ajo cara biasa cik sue praktikkan k.
1.Memula korang cantum dulu titik yang bertanda AB,A1B1,CD,C1D1...lepas tu korang gosok dulu bahagian basi jahitan tadi secara terbuka yer...sebelum ni dah di ajo cara nya dekat n3 buat bloase part 2 kan...so rujuk ler.
2.Korang tanda bahagian F dimana titik F adalah titik tengah lengan baju..boleh tanda pakai kapur atau buat gosokan di situ...
3.Temukan titik F tadi dengan titik B secara tepat..pinkan dengan peniti.
4.Lepas tu korang boleh mula pin kan di sekeliling keruk ketiak tu sehingga jumpa satu titik yang cik sue buat titik E..titik E mestilah sama dengan titik C..korang pandai-pandai lah adjust di bahagian lengan tu untuk samakan E dan C...
5.Bila dah sama baru,korang jahit E ke G
6.Kemudian mula menjahit keruk lengan tadi bermula dari titik B ke EC tadi...dan begitulah juga untuk bahagian yang sebelah lagi k...


Harap korang dan cik syahrul faham penjelasan cik sue ni...kalau tak paham jgak..meh jemput datang umah cik sue kat megah ria cik sue tunjuk ahahahaha...ok tatata












10 comments:

Aku dan Sulaman said...

tq bebyk sue...hehe..dh paham dh..nieh yang lagi sayang nieh...ermm..sue...utk bdk sekolah rendahkan...untuk buat sauk lengan tu...(masa buat pola tu)..sama tak dengan pola orang dewasa?...;)

Cik Sue said...

Kalau budaknyer kategory cubby..sama aje nih stepnyer tu..sue dah rujuk buku "Fesyen Anakku" alaf 21 oleh mariam abu bakar....sue tak perenah lagik buat ntok budak hihihihihi...

Aku dan Sulaman said...

hehe..ok..ank sy tu 11 thn...kategori chubby n rendah...ermm..kne cube dulu ek buat sehelai br taw..huhu

Cik Sue said...

yer betul tu..cuba sekali..nnti pandai adjust pola..pastu kreatifkan dr ubah pola buat banyak patern..jadikan ank n dr sdiri sebagai model...cik sue skang dah xder masa nak mengkreatifkan dr seperti dl huhuhuhu...asek jht baju org aje...

liza21 said...

kecewa btoila bila nk cntum lengan ke bdn x jd elk pun

Cik Sue said...

liza cari cs kat fb yer

Cik Sue said...

liza...semua pola dalm blog cs...xde basi..sediakan basi mengikut basi keselesaaan memasing yer :-D

Anonymous said...

Assalammualaikum cik sue...
Tima ksh bnyak2 buat nota ni..far belajar dari xth pape smpai boleh..Tp hasil xkemas and bnyak g bnda xfaham..huhu

Kdg2 nak memahami pola ambil masa smpai 2 hari especially baju kurung moden..huhu
Apa fb Cik sue ea..Kalau xfaham sngt2,bolehla far pm je tnya..hehe

Cik Sue said...

wsalam ...fb cik sue Surtima Yusof :-D.see u at fb okeh

Anonymous said...

Terima kasih cik sue...sy blaja bt baju sendiri.xde org ajar.tgk tenet je.

ritu 2kali dh bt jubah xreti psg lengan ke badan..sbb cantum bhgn tepi bdn dl..blh mati akal nk cantum hehe.berkedut2 frust sgt..nt nk cuba cara cik sue pulak..