Wednesday, May 11, 2011

Teknik Memotong Kain

Assalamualaikum..salam sayang korangss..k hari ni cik sue dah mula bz balik..badan dah sihat,apa lagi..mula la bekerja yer takkk??..ehehhehe sekarang ni cik sue tengah kerjakan langsir untuk umah omak cik sue kat kat trg sane nuhh...Maklum lerrr,nak buat kenduri sikit ihikssss kene la tuko langsir baru yer dok?..bulan depan adik ponpuan cik sue nak di pinang orang..ermmm semoga dipermudahkan segala urusan nanti..aminn.ok dalam duk potong kain langsir yang besar gedabak tu..terpikir plak cik sue,dahulu kala cik sue perenah menghadapi masalah dalam nak potong kain langsir nih.Tangan ni bukan betoi sangat pun..dah puas tertonggeng mengukur kain,alih-alih serong jugak..sakit hati betoi.Sekarang dah tahu nak satlekan masalah ni..cik sue blajo kat blog mana ntah dah lupe..dah bertahun kisah ni berlaku ahakssss....Untuk rujukan korang yang menghadapi masalah yang sama,korangs boleh ikut cara ni k.Upsssss!!! cara ni sesuai jugak untuk potong kain jenis satin,sutera dan kain nipis giler tuh..kain yg buat lining baju tuhh..ape ke nama ntah kain tuhhh...ok moh kite buat..



Memula..korang-korang semua kene tanda dulu bahagian mana korang nak potong tu k. 



Bila dah kompom bahagian mana nak di potong tu korang gunting sikit bahagian tepi kain tu yerkk..da tu tarik pelan-pelan benang...ce tengok pic k.Nanti bila benang dah tertarik korang tarik benang tu sampai habis dan nampak jelas garisan.





Lepas tu korangss boleh la mula menggunting kain korangss mengikut garisan yang terbentuk tadi..garenti tak belok-belok dah..sraitsss jee..Sekian Wassalam...




11 comments:

Aku dan Sulaman said...

sue...info bergune nieh...thanx ye...and thanxx jugak follow saya..:)..bukan senang nak cari blog yang sudi buat tutorial n kongsi ilmu sebegini...thanx again..

Cik Sue said...

ok jer...perkongsian ilmu yang maha sedikit ni tak mampu membuat kedai jahit kat luar sana gulung tikar hikhikhikhik..jangan gisau yer encik2 kedai tailor semua..ehehehe

Aku dan Sulaman said...

ermm...lupe nak tanye..boleh buat tutorial cara ukur,pola dan cara jahit langsir tak Sue...saya cume sempat belajo sikit saje..lepas tu ble dhde anak kecik takdpt sambung belajo ngan member...tq

Cik Sue said...

Bukan tak boleh ahahaha..sebenarnya cik sue pun tercari tutorial nak buat langsir..tu yang terjumpa "Aku dan Sulaman " tu hikhikhikhik...kite sama2 tunggu yerk kot ada sapa2 nak ajo kite..

Anonymous said...

assalammulaikum..kecik sana sini akhirnya jumpa blog ni...bnyk tutorial yg berguna kat sni...teruskan dengan perkongsian ilmu...tak rugi berkongsi ilmu yg ada.

Cik Sue said...

wsalam...heee boleh la kongsi mana yang ada je ...masih belajar dan belajar jugak lagik..semoga dapat berkongsi dan memberi manfaat bersama..

Anonymous said...

salam cik sue.. terima kasih sbb sudi berkongsi ngan org mcm kami yg nak belajar menjahit ni... info yg sgt berguna... byk dapat tips dari blog cik sue... saya print out je sumer...takpe kan... tq....

miesz eyeda said...

salam cik sue. . .sya baru nk belajar menjahit. . baju jenis pe yg senng ye? pesak gantung or baju kurung biasa?

Anonymous said...

tq :)

nurbarakah said...

salam kak, sy bru je follow blog akk ni..byk ilmu yg sy leh blaja..sy dh lama plan nk buat servis menjahit tp masalah UTAMA saya ialah TAK TAU MACAM MANA NAK TENTUKAN IRA KAIN SUPAYA PAKAIAN TU BILA DAH SIAP JAHIT JD SELESA & TAK SEMPIT..

Surtima Yusof said...

wsalam..

miss eyeda...baju senang?..ehehehe kalau cs..blouse dan krg moden plg sng...sbb cepat je buat ekekeke..tp kalau org baru mb baju krg..bermula lah dgn baju krg..

nurbarakah..

masalah awak ni sennag je nk satle...awak kn belajar meneliti..membelek ehehehe..awak ambil baju krg siap..letak ats riba awak...ambil kain meter yg belum d jahait letak lagik sebelah riba..awak telek puas2 ira benang yg baju siap tu ahh..awak akn paham apa yg cs cakap ni..insyaallah..