Monday, January 9, 2012

Buat Lengan Bergetah

Assalamualaikumm...

Dah lama dah nak buat tutorial ni...selalu sangat key word duk cari tutorial ni kat blog cik sue..sape ntah hehehhehe...ok kepada anda yang berkenaan..ni je cik sue boleh buatkan yer..harap membantu...



Memula..gosokkan basi 1.5 inci lengan baju..sediakan benang elastik mcm dalam gambo..kalau pi kedai jahit ckp je nak benang getah..ada dua kaler..putih dan hitam..pasang benang secara manual yer kat bobing tu..bobing tu nak longgar sikir je dari benang biasa k.


ukuran lengan + 1.5 ( basi ) cth:- ukuran lengan 22inci + 1.5 inci =23.5inci



Mula menjahit line pertama dari permukaan atas/luar..jahit atas jahitan tepi tu untuk jadikan panduan..rasa ngn tangan pada permukaan kain yer..kang bengkang bengkok plak..renung gambo...




Kut suke demo laaa nak bape line..cik sue buat lima line jee...





Bila da siap...tukar benang bobing kepada benang biasa pulak...jahit kut bahagian dalam plak seperti biasa...jahit tepi lengan dulu..tak mau sampai habis..buat dalam 6 ke 7 inci je dulu...bersihkan lebihan getah dan benang tadi k...




ok da siap...kemaskan dulu bahagian hujung tepi lengan tadi tu kat bahagian getah tu kan...jahit kelepet basi bahagian tepi lengan tadi...aduhhh lupe laa nk snap gambo..harap paham la yerkkk...pastu da boleh cantum ngan badan baju...harap korang faham le huuu....




27 comments:

peace said...

teringin nak cuba. tak pernah lagi jait guna benang getah ni

Cik Sue said...

cuba laa..nnti kalau da pandai pakai benang tu..macam2 kedut kite boleh pelbagaikan..lagi2 baju budak2..semua nak getahkan ahahahaha...

suzie said...

saya dah try....tapi nape kat bahagian getah tu..benang dia longgar jer...tension nak wat....

Cik Sue said...

oooo agaknyer tension benang tu longgar kot..kalau kain biasa pakai 2..3 je..3 tu pun saya rasa da lonngar tu...ni tension mesin industri yerkk...kalau portable pakai 2 jgak laa...kalau cam ketat pakai 3..test kat kain perce dulu..ok...

Mila@Rimbun said...

boleh eks guna mesin hi-speed, boleh cubalah lepas ni, arituh guna kat NV50, tak berapa nak jadi ler

Cik Sue said...

bolehhh...benang elastik tu gulung manual tau..tak mau ketat..gulung biasa2 jee..pastu sarung bobing tu longgarkan sikit dari biasa...dan tension benang atas tu plak tak mau longgar sagt..biasa2 je..sama jgak ngn mesin portable pun..

syaseby said...

saya da banyak kali wat lengan getah ni..maklumla trend skrg..tp for me kl nk wat kena ikut mood..sbb kl wat dlm mood x best buatnya getah tu meragam, hiper tension jadinya.sakit kepala tgk..hahaha..nmpk sgt sy ni jenis x sbr kn..hehehe..

Cik Sue said...

kikikiki..apa nak buat...lau cik sue nk ikut mood habis laaa cik sue tak der kastemer ehehehee..lau baju sdirk mang tak buat la kot kikikikik..mang pemalas jugak..tu pasal baju cik sue hnya ada satu jee yg lgn cam ni ehehehe...terang2 nampak cik sue pemalas kikikikiki

HANIS AFIQ said...

benng bawah ke letak benng getah?

Cik Sue said...

HANIS AFIQ :yuppp benang yang bergetah tu hanya letak kat bawah..kat atas langsung tak terlibat hehehehe...

nena said...

salam..nk tnye..klu dr bj kurung lengan biase nk wt jd lengan cekak cmni ley ke ek??

Cik Sue said...

Wsalam nena:
Boleh tapi bergantung kepada basi sedia ada pada lengan baju yg nena nk buat tu..atau pun nena boleh sambung dgn kain lain pada hujung basi lengan dan lipat jadikan basi baru untuk buat lengan bergetah mcm kat post ni ok...selamat berjaya..

Anonymous said...

kat atas still gne benang biase gak kan??knape sy jait,,benang getah tu terputus bile dh jait??

Cik Sue said...

kerana masa awak lilit benang getah tu kat dalam bobing ketat sangat..xmau ketat2..masa guungkan tu ..gulung biasa je..tak mau tarik2..lembut je gulungnya...

Nur Ashila said...

Cik sue saya ada jumpe benang getah ni mcm2 warna tp mhl skit la dr yg hitam putih. Kat cni hargapun rm1.80 satu yg putih tp kalau warna dlmrm2-2.50 kalau x silap

Cik Sue said...

ehh yer ke?...maknanya mang ada kaler pelbagai la ekk..wahh nk kene carik nih..cik sue ada hati nk buat smoking kikikik ( betul ke eja tu ahahah )

Anonymous said...

salam.. cik sue bleh bgi tips tak..heheh.. sy dah bekali2 dah buat ni, tpi tiap kali dah siap jahit..msti tangan baju tu nmpk x cantik je coz xkembang n nmpak pndek..gantung la pla..huhh.. jahitan getah tu dah nmpk kemas tpi msalahnye tangan baju dah pendek..hehehh.. agak2nye brape ukuran nak lebihkan dri ukuran labuh tangan tu ek?

Cik Sue said...

wsalam...
lengan tu awak ptg dari ketiak sampai ujung lengan sama besar je lebarnya..pastu kalau lgn 22" tambahkan 1.5"-2" lagi untuk keruk getah ni...nnti dia akak cukup ngam..dan tak singkat..lau nk nampak labuh lagik..tambahkan lagik lebihan tadik ke berapa awak suka tambah ok...

Anonymous said...

Cik sue, masa jahit tu kita kena tarik ke kain?

Cik Sue said...

cik anonymous :-D..tak payah tarik awak pakai tensen benag yg paling besar...

ayumuRd hassan said...

law nak jahit lengan getah camni,bahagian lengan 2 memang kita xperlu cantumkan dlu ey cik sue.?

Cik Sue said...

jgn cantum dulu...jahit getah tu dulu bape layer awak nak...dah tu baru cantun ok :-D

Anonymous said...

Mcm mna nk isi benang getah tu kt bobin kena isi pkai mesin ke?

Cik Sue said...

isi manual sahaja jgn mesen nnti ketat

Anonymous said...

Salam,

Kalau mesin portable, kena tukar juga kan thread tension tu...? saya dh try jahit, tak tukar tread tension, tak jadi...benang sangat2 longgar...

Aslyna Batek Collection said...

Nak matikan benang bila siap mcmana

Surtima Yusof said...

Aslyna...
seperti pic kedua dari bawah..itu adalah langkah mematikan benang getah la tu...