Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Thursday, January 5, 2012

Pasang Pinggang Part 2

Assalamualaikumm....

Semalam lepas buat tutorial ni berlaku xcident laa plak..terjait ibu jari kiri sendri huuuu...bisa nyer sampai hari ni denyut2 lagi...
Dulu satu ketika cik sue pernah buat n3 untuk pasang pinggang getah kain kan?...kali ni nak buat part 2 plak...part ni cik sue baru la jugak belajo dan praktik dan sangat cepat dan ringkas...hasilnyer juga sangat kemas... moh kite layann....

cam mintak simpati jeeekkk ahahahahaha



biasa2 cik sue buat cam ni kat hujung getah tu...pakaikan baju siap2 ahahaha..

Skang nyer stail..bugill jekk...



Memula sambung kain untuk getah pinggang...cik sue pakai 3.5inci  lebar...


Pastu lipat macam dalam gambo tu..tenung betul2 cara lipatan tu k..ni nk tnjuk belah luar...



sama jgak lipatan kat bahagian dalam punn...haaa tenung dek...tenunggg!!!



satu bahagian ujung kene jahit lebih satu inci...jahit lurus dan potong balance tu yerkk...



Terbalikkan jadi macam ni...kemas kan?...kalau rajin bule ion ok..




Tengok...ahhh cam ni la kan terjadi...

Masukkan je ujung getah dan boleh jait...



Selesaiiii....




7 comments:

Aku dan Sulaman said...

Assalamualaikum dear...gud idea nieh...bleylah practise kat kain sklh anak akak...petang nieh baru nak jahit...ank akak kene lantik jd pengawas plak..huhu..kene tukar kain warna merah...

Cik Sue said...

wsalam...sonok ekk dapat anak yang rajin blajo..ni omak je duk rajin dere anok suh blajo rajin2 ahahaha...sue da buat ttail ni..senang dan kemas..kalau dulu kat situ laaa macam tebal skit kan?...kene kain cotton yg tebal tu..jenuh kadang patah jarum ehehehe...

Qaseh Safiyyah said...

Salam cik sue,
kiranya kita tak payah masukkan getah dulu la ye? just jahit dahulu kain pinggang? sebab sebelum ni mmg tak bape kemas n cantik la bila bab2 menjahit getah pinggang mcm ni... tp klu betul cik sue buat mcm ni punye kemas tanpa masukkan getah dulu, boleh la try nnti... :)) tq cik sue..

Cik Sue said...

wsalam...tak payah masukkan dulu..jahit dulu macam cik sue buat tu...kedian baru jolok masukkan getah..nnti kemas dan tak sebobok tebal..selmat mencuba..

Qaseh Safiyyah said...

Salam cik sue, ada tak tutorial jahit seluar getah untuk baju melayu? dan cara pola n potong kain getah baju kurung yg pakai zip? sy masih tak bape mahir pasal dua bab ni.. tq kak sue

farra said...

salam.. camne kita nk amik ukuran utk potong getah nk ltk kat pinggang. tq

Cik Sue said...

Wsalam...kalau ikut cara cik sue ..ukur lilit pinggang kita..cth 23inci..maka cik sue potong getah pun 23inci..kalau getah tu jenis bila kita tarik dia cepat kendur kurangkan 1.5-2 inci..