Tuesday, December 2, 2014

CIRCLE PART 1

Assalamulaikum


Ada org tanye saya...CIRCLE TU APA?..HALF CIRCLE tu apa pulak...FULL CIRCLE tu mcm mana...half jahit full apekebende...mohon pencerahan pleasee...agagagagaga ( jgn mare ahh )

Lama2 botak rambut den nak jawab soklan kome ni ahahahaha..ok jgn mara ahhh...duk surau nk marah2...kihkihkih

Circle omputeh kate BULATAN...sebabkan kita ni dalam dunia jahitan ...setiap pola yg kita buat akn mewakili 1/4 dari ukrn lilitan badan kita.Ok imaging yerkk yerkk...sesuatu circle atau bulatan di bahagi kepada 4 bahagian.Rujuk pic no 1.ok kalau dah faham erti kata circle dalam ilmu memola makcik nk xplaint spesis2 circle plak


HALF CIRCLE & FULL CIRCLE
Omputeh kata HALF tu separuh.....bila masuk bab ni kita tak leh imaging dia dalam erti kata pola dah..kita kn imaging dia dalam erti kata kain yg da siap gunting....kain yg telah siap di potong hasil dari penggunaan sesuatu formula kepada cirle tadi.ahhh aku pening dgn ayat aku sdrik ni ahahaha naseb la korang nak paham ke tak ahahaha.
Dengan pengunaan pomula tertentu terhadap circle pola tadi akn menghasilkn rupa pic no2 tu ahh....
Begitu jugak la FULL CIRCLE....sama la penerangan dia macam half circle tadikkkkkk.....rujuk pic no3 plak


KEGUNAAN CIRCLE
Cirle di gunakan utk menghasilakn dress yg sagt cantik alunan dia...Kalau half circle sesuai la kembang dia takat2 korang nak g paso ke nak main nyorok2 dengan ank ke...ehehehe....kalau full circle plak lebih kepada fesyen pengantin...kembang setaman gitu...bukan nk kembang sagt pun sebenarnya..nk alun yg meriah tu ahh sebenarnya...bukan takat ank2 budak2 je leh sembunyik dlm baju tu karang..ank lembu pun leh join sembunyik sama agagaga...
Circle kita boleh padankan pada badan atas baju...biasa dr bawah dada la...pada kain pulak dr pinggang dari punggung dari ats lutut..bergatung fesyen nk buat lah...

okeh selesai dah circle part 1 kita..lps ni sambung part 2 plak.

okeh rase dah xplaint semua dah pasal circle ni ye...kalau korang tak paham...sila la rajinkan dr tanyer abg gugel...okeh






Antara jahitan yang mengGunakan CIRCLE




1.MAXI DRESS





2.EMPIRE CUT





3.KURUNG MUHAYA







4.PEMPLUM

5 comments:

chikouche wafia said...

assalamou aleikoum

thank you for sharing,i will be happy if you can give some explanation in english so i can inderstand,,

thanks a lot

Herni Hakimi said...

salam cik sue..pola badan sma dgn pola baju plum ni ye..?

Surtima Yusof said...

wsalam...

chikouche..thanks a lot to coming here...im using kampung malay language heheheh u can translate this page for english...

Hemi
rujuk circle part 2 okeh ehehehe...

Hamidah Burham said...

Salam Cik sue..nk tanya..knp stp kali buat circle kain tak dpt cukup labuh. Saya pakai 2meter kain bidang 60. Hrp dpt membantu.terima kasih..

Surtima Yusof said...

wsalam..

hamidah...awk kn paham satu undang2 circle ni....kalau nk buat utk dewase mmg tak kan cukup awk pakai full circle lipat dua kali..tak akn dapat untuk dewase..meainkan budak

kalau dewase sila lah buat circle potong half tapi jahit full..boleh rujuk nota saya circle part 2