Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Friday, June 8, 2012

Membuat Jahitan Halus Mengunakan Brother 3034D

Assalamualaikumm

Cik sue tak tahu laaa cara cik sue ni betul ke idok..mencedok seratus peratus tuto dari fb milik lsn sewing mchines...cik sue nak menjawab soalan haliza pada pos yang lepas...tuto ni hanya ada di fb milik lsn machine huuu...memandangnkan pembaca blog ada yang tidak dapat melayari fb di tempat kerja heeee dan di rumah pula tiada talian intenet hanya sekadar bergantung pada intenet hand phone...jadi cik sue mengopy juga tuto ini ke sini..apa lah nasib karang ni..adakah kene saman?..hehehehe

Kepada pihak lsn saya mohon share tuto ini di sini..kepada pembaca ingin saya link kan link tuto asal ini ke fb lsn machine..korang juga boleh pergi ke sana..banyak lagi tuto di sediakan pihak lsn mengenai machine2 jahit dan overlock...

link ke fecabook lsn machine

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.210228682325386.64516.100000147665488&type=3



Soalan dari Haliza:


haniza said...
cik sue... mesin jahit tepi tu sama dgn saya... boleh tya? mcmmn nak adjust kasi halus jahit tepi macam kat tepi tudung tu eh? dah try adjust2 x kemas.. bole bg tips? TQ


Mesin overlock Brother 3034D



Step 1:Pastikan tombol dibahagian depan mesin dalam kedudkan "R"





Step 2:Pastikan kedua-dua tombol dibahagian tepi mesin dalam keadaan seperti di dalam gambar. "R" dan "1.0"





Step 3:Pusingkan tombol dan pastikan garisan yang terdapat dibahagian tombol selari dengan garisan dibahagian tepi mesin(Lihat gambar)





Step 4:Tanggal dan keluarkan plate yang terdapat dibahagian dalam mesin(Sila rujuk gambar)





Step 5:Longgarkan screw mengunakan alat yang terdapat didalam aksesori yang diberikan, kemudian tanggalkan jarum disebelah kiri.Untuk membuat jahitan halus hendaklah memakai satu jarum sahaja.






Step 6: Ketatkan semula screw dibahagian tersebut setelah jarum ditanggalkan dan anda boleh mula menjahit.






Hasilnyer....









8 comments:

Anonymous said...

as'salam cik su;saya nak mintak ehsan ciksu ajarkan step ukur leher,tebuk lubang baju melayu cekak musang..bagaimana membuat pola leher baju melayu cekak musang

Cik Sue said...

Wsalam...
Sebenarnya sudah terdapat di dalam nota pdf bertajuk "panduan membuat baju melayu cekak musang" sila rujuk di bahagian page nota jahitan..klik dan lihat kepada tajuk tersebut..kene dwload dulu heee...ok.

QisnaQasya said...

assalam..

thanks cik sue ajar cr nk jahit tepi halus..sy br jer bli mesin jahit tepi ni n mesin jahit nv30 siang td..wakil jualan tu tunjuk cr jahit tepi halus tp x tanggalkn satu jarum.patut la x halus..hihihi..minta halalkn ilmu yg sy blaja dr nota/tutorial blog cik sue ni..

satu lg nk tanya..cik sue penah bli nota dr azimadiyshop kn?ok tak notanya..sy mak budak br blaja..jd mnta pndangan dr cik sue yg dh berpengalaman..thanks again

Cik Sue said...

QisnaQasya..
alhamdulillah kalau apa yg cik sue buat kat sini dapat memberi manfaat pada org lain..jgn risau cik sue halalkan dari A-Z ahhh..

ok berkenaan nota azimashop...cik sue amat mengcadangkan nota dari blog azima..lebih-lebih lagi kalau yg bermula dari zero...cik sue banyak belajar fmula dari buku2 azima..sgt faham..

Mila@Rimbun said...

emm susah jugak guna brother kalau nak jahit halus yerr.. kalau singer nyer senang yg amat.

BATIK SUTERA CREPE said...

Salam Cik sue, saya mmg bercadang utk beli mesin jahit tepi halus tudung. Jadi saya nak tanya Cik sue yg berpengalaman Guna brother 3034D nih Adakah is boleh buat jahit tepi yg halus & kemas? Ada org kata mesin jahit tepi portable x cantik sgt jahitannya.

BATIK SUTERA CREPE said...

Salam Cik sue, saya mmg bercadang utk beli mesin jahit tepi halus tudung. Jadi saya nak tanya Cik sue yg berpengalaman Guna brother 3034D nih Adakah is boleh buat jahit tepi yg halus & kemas? Ada org kata mesin jahit tepi portable x cantik sgt jahitannya.

Cik Sue said...

wsalam..sebenarnye bergantung kepada kapasiti pengunaan dan penjagaan..tgk pd qty sehari kita nk jahit halus..kalau mmg buat tdung better cari lah yg industri..selain laju menjimatkan masa serta kemas..kalau setakat buat tudung suke2..hobi..dah sedkit sahaja jualan atau tempahan boleh jugapakai portable..saya sdrik masih guna portable..utk kastemer yg persona nyer tempahan lah..yg pukal saya pakai ind :-D...portsble lau nk cantik kn rajin jaga..minyakkan dan services setahun sekali adalah wajib..insyaalallh mutu jhtan cantik