Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Tuesday, June 19, 2012

Si Kembang Payung..

Assalamualaikummm...

Dah tak lama dah kan kita nak masuk ramadhan pulak...sekarang ni,tukang2 jahit semuanya tengah pulun merempit eheheheh nk kejar siapkan tempahan..Kepada si tukang jahit..Buat yang terbaik untuk meningkatkan lagi pendapatan di tahun yang akan mendatang..

Cik sue tahun ni spesel skit heeee...nampak la jugak dunia ni ahhh..lau tak mang tak kenal dunia..memandangkan cik sue bakal nak dapat baby seminggu sebelum puasa heeee..jadi cik sue dah pulun awal-awal merempit siapkan mana yang ada...sekarang ni tinggal baki-baki je..ahahahaha legeeee nyerr...nanti bulan puasa aiii rehat dari menjahit-yer laaa tu kan bukan leh caya pun aku ni ahahahaha...

InsyaAllah...nak buat baju untuk diri sendrik..baju aiii idamkan heeee...dan boleh la meluangkan banyak masa kat blog ni utuk nota2 pola yang tertangguh nak buat ehehehe-korang suke laaa tuuu...

ok laaa hari ni nak post pola kain kembang payung..atau juga di kenali kain potongan "A" shape...sebelum tu meh kita kenal dulu macam mana rupa kain tersebut...





korang dah boleh kenal?...ni lah kain kembang payung..cer imaging cemana payung bila di kembangkan..ehehehehe..jangan salah faham kain ni tak sama sekali dengan kembang duyung/loceng...pada selera cik sue sendrik lebih gemarkan kembang payung dari duyung yang terkepit-kepit nak jalan ahahahaha...-aiii ni buas lagik ganas..

ok meh kita tengok tang pola pulak..




ab = labuh kain tolak belt pinggang
ac = lilit pinggang bahagi 4 + 2"+1"(utk dat..kalau tk nk abaikan shj )
ad = turun 8"
de = lilit punggung bahgi 4 + 0.25"/0.5"
j garisan lutut atau ukuran ab bahagi 2
ij = de
bh = de
hf  = kembankan 3"-4" atau mengikut suka atau bf=16"
fg  = naiikan 1" dn bentukkan hg

Dat
0 = ac bahagi 2
01 = 0.5"
02 = 0.5"
03 = 4.5"

Pola depan dan belakang saya buat sama jekk..untuk potong pula..boleh potong dua keping iaitu sekeping depan dan sekeping belakang...boleh juga buat tiga keping ( lagik bagus sebenarnya ) dua keping belakang yang di bahagi dua..dan sekeping depan..

ok..rasanya itu aje lah kan...selamat mencuba kepada korang..aaaahhh tak lupe jugak nak kongsi link vdeo youtube ni pada korang hehehehe..sgt manfaat neh ehehehe sila2 klik yerkk tengok..

https://www.youtube.com/watch?v=oLYRIszU628&feature=player_embedded







19 comments:

Anonymous said...

Salam CikSue,

Nak tahu..

1) tambahan 2" kat lilit pinggang (AC) untuk apa ye
2)0.25"/0.5" tu maksud nya "atau" ke?

Harap ciksue boleh terangkan. Maklum saya budak baru belajar. TQ.

Rina.

Anonymous said...

Cik sue,tq utk ilmu yg sgt bguna ni... :) tp erin nk tye,mcmne nk lg kembang?kne kembNgkn kt pola ke?

suzanais said...

Salam sis,
saya suke, saya suke...nak try gak buat si kembang payung ni...hihihi tq add sya kat fb

Cik Sue said...

wsalam...

1)tambahan utk 2" adalah untuk keselesaan..
2) ya,bermaksud..atau..boleh 0.25" atau pun 0.5"

Selamat belajar...

Cik Sue said...

suzanais..
sama-sama...

Anonymous said...

Terima kasih banyak2 cik sue coz jawab pertanyaan saya.. I appreciate it so much!

*Hugs*
Rina

Cik Sue said...

Rina: its ok..sama-sama

nolie_liyana said...

sy pon da suke wat kain kembang payung ni sbb senang..hehe

Cik Sue said...

ehhh cik sue tertinggal jawab soklan erin lah..sory2..erin lau nak kembangkan kat pola boleh..kat kain pun boleh..ikt kemahiran erin ok...sory tau lambat jawab..

Anonymous said...

salam cik sue...
best2 tuto ni..
kain tu kena ambk serong ke..

Cik Sue said...

wsalam..kain ni tak yang potong ira serong..tegak aje..ok

Nik Nor Syafirah Nik Amran said...

Assalam akak..
nk mnx pola utk kain kembang flowy blh x?
nk pkai weekend ni haa..
plz kak..
tq
:)

Cik Sue said...

wsalam nik...cari cs kat fb pleasee :-D

rara said...

assalam ciksue,
maaf tanye, saya tak pernah pakai kain kembang payung ni, so nak tanye, kain ni memang kembang tepi sebelah ke? dan kedudukan zip kat mana ye?

Cik Sue said...

wsalam rara...yer kainnyer kembang tepi ..zip boleh letak tepi..kalau letak belakang boleh jugak..tp kene potong tiga keping kain..dua belakang satu depan..pakai getah full pun boleh :-D

Anonymous said...

salam cik sue sy try cri fb cik sue tp x jmpe..:) sbb sy nk tgk pola kain kembang flowy tu...tq

Cik Sue said...

wsalam...cari fb cik sue ...Surtima Yusof...jumpa anda d sana :-D..nnti pm kenalkan dr okeh

Fd SiteS said...

Cik sue , brpe meter kain nak guna , klau nak wat kain mcm ni ?

Cik Sue said...

dalam banyak2 pesen kain..paling suka kain ni...seang dan tak banyak guna kain ejhehehehe...hanya 2 mtr da memadai..cukup :-D