Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Sunday, April 17, 2011

Panduan Mengambil Ukuran

Assalamualaikum...

Salam sayang semua.Ok kali ni cik sue nak bagi panduan bagaimana nak mengambil ukuran.Ada dua cara sebenarnya,kalau zaman mak-mak cik sue (erkkk banyak mak ker..) dia ngajo ambil ukuran pakai baju contoh.Tapi sekarang cik sue dah besau,dah belajar cara ambil ukuran di badan pulak..Senang,kadang baju contoh ni besau dari tuan badanyer.Ok la cik sue bagi ke dua-dua cara lepas tu korang pilih le mana korang suke ok.




ruj:pic pjm ngn abang google dan tlh d ubahsuai

Yang kt atas ni teknik mengambil ukuran pada baju contoh yer.Ukuran yang cik sue letak tu adalah ukuran baju cik sue untuk korang faham.Nanti korang letak le ukuran sendiri k.


** untuk panduan mengambil ukuran pada badan,korang boleh pergi ke link cik sue bagi ni..klik je ..nnti sampai kat sana korang view atau dwload nota pdf yang bertajuk Panduan membuat blause ( untuk ukuran badan pada wanita ) dan panduan membuat baju melayu cekak musang ( untk ukuran lelaki )..di dalam nota pdf tersebut telah ada secara terperinci cara nak mengambil ukuran pada badan seseorang okehh...sory cik sue ni tak pandai sgt IT..ini aje cik sue termampu lakukan dengan masa yang cik sue ada utk korang..manfaatkan yer...

link tersebut : http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/p/nota-jahitan.html





Yang pic ni plak nak tunjuk cara ukuran bidang dada depan di ambil di atas baju contoh.Bidang dada belakang hanya tambah 0.5 inci dari bidang dada depan..

ok selamat mencuba...

16 comments:

feyus said...

thnks cik su.. org umh sy nk tgk panduan ni.

Cik Sue said...

ooo xdak hal..tengok la mana2 yang ada kat dalam ni..mana yg kurang tu nanti-nanti la cik sue up date pelan2 k..

liasalia said...

salam cik sue =)
lia mmg tercari2 panduan mcm maner nk ukur badan tpi semuanya lia rase susah nk tangkap dan fahami...huhu tq cik sue...

Cik Sue said...

wsalam lia..sama-sama

Aku dan Sulaman said...

owh..akak dh faham dah...tq sue...br kpl ku tk fenin..hahah..

Cik Sue said...

hihihih bagus2 kalau dah faham..jgn fening2 lagik..hehehe

safawa said...

salam cik su,

nak tanye, kalo saya dah ukur badan..lepas tu nak nak lukis pola, baju kene besarkan berapa inchi?

Terima kasih ye :)

Cik Sue said...

wsalam...
semasa mengambil ukuran tu..adakah safawa mengambil ukuran tanpa keselesaan atau bersama keselesaan?..maksud cik sue safawa ambil ukuran sendat2 ke?..atau ikut kelonggaran?...kalau ikut sendat2 muat safawa kene pakai fmula biasa dan tambah keselesaan...keselesaan tersebut bergantung kepada safawa sendiri...kalau cik sue ni yg tak suka sendat dan suka longgar2 pakai keselesaan 1.5"-2"

Ace Maxs said...

sangat bermanfaat informasi !
thank's ya udah berbagai !

Cik Sue said...

Ace Maxs...tenQ :-D

zifa said...

salam cik sue,

walaupun saya ni g klas jait ada lagi ilmu yang tak tahu kan? saya belajar xde pulak pakai bidang dada.. boleh saya try ukuran badan idang dada plak.. tgk mn lg selesa.. cik sue ada tips x utk mereka yg bahu bidang, bdn kecik... bila buat baju ..baju jd bsr sbb ikut bahu..tq

Cik Sue said...

wsalam zifa...
cs ni tak pernah pergi mana2 kelas jait..belajar ikut buku dan tuto kat fb aje..jadi nyer zifa mb lebih arif dari cs ehehehe...

cs pakai bidang dada sebb itu cara yg cs tahu nk buat keruk lgn dan hasil jaitnyer baju d pakai selsa tang ketiak baju...ada baju cs beli ..tak selesa tang ketiak..cara cs pakai ni Alhamdulillah kastemer lom komplen bab ketiak ketat ke tak selesa ke :-D...jadi itulah amalan cs hikhikhik

anajai said...

as salam kak sue,ana nk mnta izin tiru,pakai,guna,bljr apa aje ilmu dlm blog akak ni,thanks,fb(Ana Yana)

Zifa said...

blaja jait kena banyak guru... yg saya belajar ni pun selalu juge adjust tang ketiak tu.. susah la nak selesa tang c2...

saya dah try buat blouse ikut formula ketiak n pola lengan ...selesa juga pakai

tp saya xletak dat kat depan.. kena modified sikit2...

leh hasil blouse sy kat cinie

http://www.alamhati.com/blog/2013/tips-simpan-pola-baju/

Zari Na Na said...

as salam cs..camne kita nk amik ukuran utk baju melayu bagi lelaki2 yang berperut boncit neh?..hihi..sbb penah arr try buat baju melayu husband, tarik dpn jungkit belakang, tarik belakang, jungkit dpn..haduuu..

Teratak Nina said...

Salam...CS..baru jumpa blog yg saya dah lama idam2kan..nk g kelas hjg minggu jauh sngt, plak tu ada ank kecik2..nk bljr cikgu dtg umah mhl jgk 1 patten bju RM220..alhmldh sy dh jmp blog yg byk mafaat, F.O.C plak tu..syukur sngt..mudah2an ilmu yg CS curahkan ini akn dibalas di akhirat kelak..TQ CS..