Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Thursday, July 14, 2011

Pasang "Kun/Piping" Pada Baju

Assalamualaikumm...

Salam sayang uolss...kali ni jom kite blajo pasang kun plak...Korang tahu kan kun tu apa?..ok jom kita mula..



Memula ,korang buka dulu lipatan kun yang asal dan gosok.Jahit tepi badan baju seperti gambar atas...gambar atas tu menunjukkan kun di jahit di atas pemukaan luar baju dan kun plak permukaan bawah kun ( yang tak kilat tuu )..permukaan tu duk atas..



Lepas tu ,gosok lagi,terbalikkan permukaan kun yang dari permukaan tak kilat tadi kepada permukaan sebelah dia( permukaan yg licin/kilat)..gosok kemas yer...


Kemudian lipatkan kun tadi dan gosok.Pastikan lipatan kun yang di gosok menjadi leper cantik...




Penitikan dengan cantuman pesak dan lengan yang telah siap di cantum terlebih dahulu tu yerr..




Mula menjahit,jahitan sama seperti anda buat jahitan tindih,jahit kot luar baju bukan kot dalam baju seperti biasa...gunakan tapak jahit yang boleh mengagak jarak yang tepat..kalau tak der guna je tapak jahit biasa,tapi nak kene pandai agak la jarak tu sendiri yer..susah sikit jeee...

Selesaiii....

19 comments:

Aku dan Sulaman said...

salam sue...lama dah tak buat kun tepi baju kurung...rajin arr sue..;p

Cik Sue said...

wsalam..hihihi rajin terpakse tuu kekekeke..tgh buat baju kurung kun pelanggan...ingat2 lom ada letak kat blog tu yg ambil kesempatan tuh ahahaha...boleyy jugakk sape2 tak tahu blajo jugak yer tak..

Yana a.k.a Nonie said...

Thanks a lot Cik Sue...dh lama dok google cara jahit lis/kun akhirnye dah ketemu...:-)

Cik Sue said...

sama-sama...mana yang cik sue tahu je taruk kat sini ehehehe...

mak umie said...

puan sue...mcmana nak buat klu nak letak kun kat leher..xyah buat lapik leher pakai kain..hihi

Cik Sue said...

wsalam mak umie...kalau kat leher tu kun cik sue buka gosokan sedia ada tu supaya lebar sikit ehehehe..da tu jahit macam kite jahit yg pakai alas lapik leher macam biasa la...nak senang mak umie jahit bermula dari belahan "V" leher tu...bila da round bulatan leher last habis pun dekat belahan 'V" jugak..kat bawah sekali tu..da tu potong kun kat situ laaa ..nnti pas raye saya letak teknik ni yerr...

Fizan Wan Pani said...

huii hebat!! nak jahit manual ni ler bercinta...kembang kempis je line kun tu.. cayalah cik sue!

Cik Sue said...

tuu laa pasal fizan..memula dulu tesen tahap gaban lah buat ni..tapi bile ter belajar kat buku jait rozita jaafar...legee den..satle masalah hehehehehe...

Anonymous said...

mengapa tidak:)

Cik Sue said...

kepada mak umie :..kalau nak tutorial buat kun kat leher tu..sila inbox cik sue kat fb cik sue yer..tutorial tu ada kat sana...tak leh wak masuk blog heee..bukan cik sue punyer..ok harap mak umie cari cik sue kat fb yerk..

nyza tokyzika said...

cik sue, sy pon nk jgk tutoial kun kat leher :))

Cik Sue said...

nyzaa...cik sue da tggalkan meseg kat inbox fb awak kan?..ehehehehe sila carik kat wall cik sue...cik sue tak leh share kat sini..pasal bukan milik cik sue..tgk kat wall fb cik sue k..

syeema said...

assalam cik sue.. sy nk tutorial jait kun leher baju kurung boleh... sy dah search blog n fb cik sue tp xjumpe... tq

Cik Sue said...

wsalam..syeema tlg pergi check kat fb cik sue ok..

CahayaShuhada Suhaimi said...

Salam cik sue...sy selalu lawat blog cik sue ni tuk improve cara menjahit...so far, byk ilmu yang saya dpt...sy baru nak cuba jahit piping tu...tringin sgt tp xpandai...hehehe..klu cik sue xkisah leh x bg tutorial yg nak jahit piping tu... :) tq...
fb sy : niena.zarina@yahoo.com (cahayashuhada suhaimi)

Anonymous said...

Heу therе! I'm at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the great work!

Also visit my website lose belly fast

ratna kartini said...

Terima kasih cikgu, saya ambil ilmu ni yer. Semoga Allah permudahkan urusan dunia dan akhirat cikgu. Ameen.Kalau senang mari ke blog saya, saya suka menjahit...jumpa lagi.
http://bajumelayutelukbelangacotton.blogspot.com/2013/

Ros said...

Terima kasih puan. Ilmu yang bermanafaat. Saya pun minat menjahit.
Blog saya: nashfesyen.blogspot.com

siti 'aliah said...

tq.. amat membantu saya yg masih baru nk berjinak-jinak mjahit.... sy akn guna ilmu ini... tq ye cik su