Tuesday, October 22, 2013

Circle Skirt AKA Maxi Skirt

Assalamualaikummm

Dah lama sebenarnya nk buat tuto ni...asek lupe mangjang..dah tua ,mcm ni le..xde alasan lain dah nak bagi kihkihkihkih....
ok,kain ni sebnarnyer ada banyak cara kita boleh buat..ikut kreatibiti awok lah...tuto kali ni adalah tuto yang den buat sesuka hati den jek...tak ikut law munyer ehehehehe... ok jom mula


CARA PERTAMA

Cara ni aii panggil TEKNIK TARAM ATAS KAIN eheheehe...tak yah pakai pola...ni trend pemalas plus dengan otai..ahahahaha...otai ngko memain ekekekeke




Kain kene lipat dua...kalau dewasa dan tinggi kene lah pakai kain bidang 60...2 meter cukup sangat...kalau awok rendah lagikkredit....kalau bidang 45 tak boleh utk yg tggi...utk anak dare sunti yg dajah 5..dajah 4 bule la bidang 45..asal tak tggi orangnyer ok...

ok a ke a" adalah ukuran lilit punggung bahagi 4-2.5 inci....( cara nak buat serong ni sila rajinkan dr jenguk tuto buat pola pemplum..sama je )

a ke b adalah labuh kain tolak 4"...ok sila tengok gambo bawah plak...






ok siap d potong dah...



Apabila di buka lipatan kain tadi 






CARA KEDUA ( sopan dan anggun pakai pola heeee )

cara ke dua ni untuk yang tak bani nk taram kat atas kain....buat pola dulu...pola tu sama aje cara pomula kat atas tadik je...


ok letak pola atas kain yg di lipat dua...




sama je kan?...


Step atas tadi adalah di mana kalau kite tak bape suke sangat kain tu kembang...kite suke kain kite kembang biasa biasa aje...pk step seterusnyer cs nok ajo awok cara nk kembang mewah...boleh main kat dalam kain tu ahhh ahahahahaha..main sembunyik sembunyik gitu ekekekeke



CARA KE TIGA ( pakai pola buat full circle )



anggap kertas putih ni sebagai kain yer...aiii tak de bahan le nk tnjukkan...ok lipat dulu sekali..opsss awas yer..cara ni hanya boleh pakai kain bidang 60ke atas...45 tak boyehhh....



lipat lagik sekali..jadik dua kali lipat lah




Letak pola atas kain yg kita lipat dua tadi yerkk





nnti kalau kite buka lipatan ..kain dia jadik bulat mcm ni....





CARA NAK CANTUM PLAK



ok..tadik keratan bawah kain...yg ni atas kain..mesti ada keratan ni..kalau tak awok nak buat pinggang ssh...ok kain ni potong biasa tak yah bias..tegak je ok...LIPAT DUA JUGAK...tggi dia 4"...kalau buka lipatan jadik 8" lah....lebar dia sama ukuran dengan a ke a"....scroll atas semula...tengok mana a ke a" tersebut...




ok cantum 




jahit tindih dari luar...tak buat pun xpe..buat lagik bagus nampak kemas kan?...


cantum tepi kain..tinggal sikit lubang utk masukkan getah ...dah siap jahit getah..tutp dan kemaskan..OPSSS..PAJG GETAH ADALAH PJG UKURAN LILIT PINGGANG KORANG TOLAK DGN 3"...LAU WASE LONGGAR TOLAK DGN 4" PUN BOLEH....





zoom dekat pinggang yer....




SESI BERGAYA DGN HASILNYER



ok dah ....pinggang ni ada satu cara lagi kita boleh buat..ianyer khas untuk material lycra....cs tnjuk post akan datang plak yer.....insyaallah...



18 comments:

shazra ahmad said...

Tq,tq sesangat kalu tengok blog ni tak cukup sehari,bole le saya jait utk anak dara saya umur 7 thn tu,teruskan blog ni,B-)bagus...sebar ilmu bermanfaat...mohon copy kat buku nota saya ye,cikgu jait..;-)

Anonymous said...

Salam. Cara pertama dan kedua maksudnya sebelah kain ke? Maksudnya kena buat 2keping dan jahit cantum?

Surtima Yusof said...

wsalam..cara pertama dan ke dua saya buat sekeping aje...awak boleh jugak buat dua keping...terpulang pad aawak..dua dua boleh...

Anonymous said...

Terima kasih Cik Su. Blog yg sy refer kalau nk menjahit sbb byk pola yg menarik. Boleh order dasar atau pola ke?

Surtima Yusof said...

sama-sama..ya boleh bukkk :-D

Diyana Didot said...

Tq cs byk ilmu sy dapat n alhamdullilah berjaya tpi sempat gagal dululah hikhik tq cs

rumah dijual di surabaya said...

terimakasih y infonya sangat membantu saya untuk blajar mendisain baju..

rumah dijual di surabaya said...

terimakasih y infonya sangat membantu saya untuk blajar mendisain baju..

Anonymous said...

dr a - a" nape kene tolak 2.5"... pastu a -b, nape kene tolak 4" plak...nape? x phm ah..mintak tolong che sue explainkn

Anonymous said...

As Salam,

baru jumpa blog ni. Cik surtima ada buat alteration untuk jubah x? Maksud saya besar kan jubah dgn cara tambah kain spt cth jd macam pesak
..

Surtima Yusof said...

sama2 uols...

cik anon...dr a ke a" tolak 2.5 sebab kite ptg kain ni bukan ptg mcm biasa..kite potong BIAS..ehehe ptg cara ni akn ada lebihan memeri kain..lau tak caya awak test ptg kain perce..hasilnyer akn lebih besar dari ukurn awak nak...2.5 tu say abagi tgh2..ada kain lagik besar dia nyer memeri..ada sikit je memeri..kn pandai2 lah kat situ..

a-b tolak 4 sebb kan saya ada tulis dah...kita ambil 4 tu utk sekeping kain ptg biasa ..nk buat pinggang...buat pinggang tak leh la ptg biass..bergentel nnti...hehehebile dah catum semula dgn yg sekeping 4 inci tu kan ke jadi sama semula labuhnyer..huuuu

Surtima Yusof said...

alteration online say atak buat ehehehe..lau off line yg dekat boleh datang umah tu mb boleh say atolong ehehee

Nor Izatti Kasim said...

Salam cik sure nak tanye klu skirt 8 panel bape meter kain nak guna?

Nor Izatti Kasim said...

Salam cik su nak tanye klu buat skirt 8 panel bape meter kain d perlukn ye..

Apple gOjes said...

Assalam ..che Su..tq for sharing ..tp sy msh xphm bab cntum tUh ..cmne nk wt tUh ..

nini said...

saya dah try....untuk anak patung la...untuk orang nanti dulu sebabjahit tangan je..hihi

shahrulbariah jaafar said...

Salam cs..nk tny la..a-a" ukuran lilit punggung÷4-2.5inch kan?? So dh bahagi 4 ukuran tu..so klu gune sekeping kain nnt muat ke kat pinggang bila cantum? X kecik ke cs?

Anonymous said...

salam cik su. saya nak tanya lah.. saya nak buat maxi dress. so nak potong kain circle sbb nak kembang. tp still lagi tak boleh.. kain bidang 60 saya beli 2 meter.. tp bila nak buat 2 circle half, kain tak cukup panjang.. labuh kain 39inci.. boleh tak cik su tolong