Sunday, October 13, 2013

Mengembangkan Pola Pemplum Ke Princess Cut Jubah Dn Plus GG Buaya

Assalamualaikummm...

Korang dah praktis pola pemplum ke tak?....cik sue percaya,ramai antara korang dah praktis..wellpun ada yg tersungkur ngeh ngeh ngeh....tak pe korang buleh cuba lagik sampai dapat...sampai korang meroyan akakakakaka...

Kepada yg juara,yang telah berjaya..ehehehehe jom kita melangkah ke depan....potongan pola tu korang jgn buang..simpan...ok jom kite convertkan pola pemplum yg di princess cut kan kepada JUBAH PRINCESS CUT PLUS GG BUAYA.....




Okey...anggap kertas putih A4 tu adalah kertas baru yer...cik sue tak leh bua tuto melakar pola..xde scaner..so cara ni cik sue rasa korang boleh faham kot...eehehehehe..

ok kite akan ada dua keping pola untuk bahagian atas pemplum..di mana korang kene PRINCESS CUT kan dulu...caranyer?...korang zoom gambar yer dan perhatikan...cik sue serongkan ke tengah ketiak..dan tidak melebihi garisan bidang dada...




gam kan pola pada kertas baru ..kertas yang korang nak buat pola lah..sebaiknyer pakai kertas minyak lah...supaya boleh nampak kerja korang...





garis semula garisan leher...tengok gambar...











dari garisan pangkal ats leher tadi letak tali inci dari situ.....dan turun sampai labuh jubah korang nak lah...kat sini cs buat labuh jubah 60"....ok gariskan 




dari garisan labuh tadi ...buat laus lebar jubah..baut 25" yer...tandakan








dari garisan pinggang....garis lurus ke bawah ..ke tanda lebar bawah jubah yg korang buat tadi...





ok ..tinggal jap bahagian tadi...pergi ke garisan pinggang..perhatiak ..cs garis semula pada pola garisan pinggang...




perhatikan gambar..step by step cs ajar cara nk buat "DAT"...kita nak gunakan dat ni utuk menentukan garisan panel ....tak paham?....ok pelahan lahan cuba faham...rumit skit...xpaham bahasa d gunakan xper..asal paham step cik sue ajarkan yer....ok kita sambung....






perhatikan...dari titik tengah dat tu...korang turunkan 4.5" ke bawah..tandakan






ok..dapat kan?...dapat buat dat kan?....





dari garisan dat tadi...cuba tengok..cs garis lurus ke bawah kaki jubah..ok sampai part ni jadi lah JUBAH PRINCES CUT  korang....




okey kita teruskan ke peringkat PRINCESS CUT PLUS GG BOYER ehehehe


kat bawah tu buka dulu berapa banya kkorang nak...cs bagi contoh 3.5" yer...boleh luas lagi  terpulang pada awak lah..asal jgn melebihi garisan tgh jubah dah la yer...




boleh faham kan?...




Lukis...segi tiga dalam garisan kurungngan..jangan melepasi garisan tu yer..segi tiga tu kot pandai lah nk besar mana pun...



ok siap dah...



tepi bawah jubah tu awak naikkan ke atas 3"....


bentukkan dia macam dalam gambar



CARA MENGGUNTING POLA








eheheheh paham tak?.....makin ke bawah makin malas makcik menaip kihkihkihkih...wase korang paham lah ni...xyah makcik bebel lah kan...ok habis dah bab pola....episod sterusnya cara nak potong kain korang kene tengok tuto seterusnya....post selepas ini yer....aaaaa kalau tak tahu potong ..jgn mandai potong..tggu dan wajib tengok post cara potong kain..kalau tak mau haru biru..okehhh....




13 comments:

suzanais said...

alrite, tq CS :)

NUR ALYA said...

love u cik sue.. baru je mimpi2 nak jahit princess cut...

kakayaya said...

sampai nak bercantum kening ni nengokkan pola gigi buayer cs tuh. hahahahhaaaa
ana fenin la.. fenin... kih3..
skrg ana mahu makan panadol dua papan..

iena said...

cs, kalau pola nie kite buat princess cut xyah taruk gg boya tuh blh x?

Surtima Yusof said...

ahahahaha tu fassal la ana lait nk baut tuto ni...ramai mntak..tapi anna pun keruk kenin setiap kali buat nota..anna baca , anna pun x faham ahahahahaa...sampai le ada satu kes terdesak..anna tery ini cara lahhh..alhamdulillah..ada yg fahammlah akakakaka...

iena
ya bulehh...cs dah ajo step sampai princess cut biasa je kan?...gg buaya tak yah kalau xnak...

kakayaya said...

kih3...
masyaAllah... tabarakallah..

..ente mmg dasat lah.. itu ffasal ana salute lah... tabik3!
hik2..

Anonymous said...

salam ciksue,

yg pola ni utk bahagian hadapan baju je ke?
adakah kena ada 6 ptongan kain semua nya? 3 depan n 3 belakang ke?

tq..

Surtima Yusof said...

weiii kakayaya...toksah tabfekk lahh ana bukan polis llah ekekeke

yupp pola ni depan belakang memasing 3 keping kain...3 depan 3 belakang..depan belakang buat gg boyer..okehh

Anonymous said...

salam..saya xfaham bahagian atas yg dpt dua keping tu.

i.am.isz.iszandra said...

salam cik sue...sy nak tanya cik sue buat dat princesscut.. bhagian atas tu cik sue terus buat line ke ketiak ke ada caranya :)

Surtima Yusof said...

Kihkihkih..tu la cggu taip korang xmo bc btl2 kihkih..cs da bgtau..mngembangkn pola pemplum kn...heee klau nk tahu bhgian ats tu mcm mn nk lkar pi la sayang g tuto pemplum...cs xkn nk lakar xplaint bnde yg sama..pjg tuuu kikikikiki...kt pola pemplum n krg moden cs da ajo cr nk buat dat....cr nk princess cut plak cs suh korang zoom pic ats tu kn..zoom n perhtikn..boleh aggk punyer tu..sbb grsan tu akk lom thu mcm mn nk citer dgn pktaan...kihkihkih tp korang lau zoom...agak2...msti blh...

Anonymous said...

Assalamualaikum cik sue, nk tanye ni, slalunye brape meter nk buat jubah ni? Utk tinggi 165 😄

yulie said...

assalamulaikum cik sue,

saya suka laman cik sue ni. byk memberi pelajaran kepada saya. klu boleh saya nak tahu account wechat, fb dan wassup cik sue. manalah tau ada saya nak tanya. saya nak belajar lg ni... huhuhu ... tahula org mcm saya xpandai cik sue dan budget kurang lg pun blajar dr laman cik sue ni byk manfaat. slain mnjimatkn masa dan mcm2 lg la..
saya nak blajar pola kain skirt belah 6 ato 8..boleh???
wassalam cik sue,
slmt hari raya aidilfitri..

yulie,
sabah.