Tuesday, October 15, 2013

Cara Memotomg Pola Ber Teknik GG Buaya

Assalamualaikumm..

Ehehehehe hari ni hari raya qurban untuk semua umat islam...Salam aidiladha yer korang....okey , post yang lepas cik sue ada bagitau nk tunjuk cara potong kain apabila menggunakan teknik gg buaya ni..kadang ada yang terkeliru potong ikut gerigi gg buaya...wahhhh...haussssss la korang...menages tak berlagu le jawabnyer ngeh ngeh ngeh...ok jom cs tunjukkan cara letak pola dan cara mengguting kain...jom..




ini bukan pola jubah princess cut plus gg buaya yang cs ajo post lepas yer...tapi cik sue nk tunjuk tang gg buaya tu aje...step nyer sama aje yer...



ok..perhatikan dgn teliti..cs tak mahu guna perkataan..sbb tak tahu nak pakai ayat apa ahahahaha nk suh korang paham igt senang ke kikikikiki..ok guna mata dan minda kali ni yer...tolong beri perhatian part gg buaya tu ahh...







Boleh faham kan?...kan?...ehehehehehe...good gerrrrr....ekekekeke...ok adios mayosss...




14 comments:

Si "S" said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Surtima Yusof said...

Ya allah..Cik S..saya terdelete komen awak..x sengaja sangat..ok cs taip semula soklan awak yer

soklan awak..
apakah fungsi gg buaya tu ...

jawapan cs...
gg buaya tu fungsi dia adalah utk menghasilkan alun di bahagian tgh dress atau baju...dan mengimbangkan alunan yg sedia ada di tepi baju..jadi akan terhasil baju yg sagt cantik alun jatuh kain ...

Anonymous said...

Cs, terima kasih sbb sudi menjelaskan cara nak potong. Jahit straight jela kan?

Surtima Yusof said...

sama-sama..yup jahait lurus aje :-D

Cik S said...

Thank U very much CS;

Dah faham :) : ) :)

Anonymous said...

As slm cik sue, terima ksh atas perkongsian ilmu yg sgt bermanfaat.. Sy da berjy hadilkn bj peplum untuk anak sy, fyi sy br je berjinak2 dgn dunia jhitan tp lgsg xde basic & xtahu lgsg membaca pola.. Boleh CS terangkan ukuran terperinci utk buat bentuk gg buaya tu? Sy nk belajar buat dress ank yg berumur 5y..

Surtima Yusof said...

wsalam...
sama sama :-D....ok cs dah pun buat tuto kat post sebelum post awak komen ni..jadik awak scroll ke bawah yer..lepas tu utk ukrn kanak2 cs ni belum pandai bermain dgn fmula lagik..tak bape xpert..jadinyer sbb tu cs tak berani nk buat tuto..apa yg cs amalakan ialah..

1. ambil tshirt yg pada mata awak ..tgk ank pakai mcm tak longgar dan tak ketat..jadikan bahan utk awak ambil ukuran badan anak awak..
2.ambil semua ukrn di situ...leher..lgn ..lubang lgn ..semua sekali yg awak perlukan...
3. untu mendapatkan dat...awak ambil garisan dada awak bahagi dua...titik tgh2 garisan dada awak jadikan panduan utk mmbuat dat di garisan pinggang...di sinilah awak perlu kreatip...ehehehehe

ok selamat majujaya yer keh keh keh

Akmall Razlan said...

salam Kak,

Camne ye nak cara-cara nak dapatkan ukuran segala gigi boye ni? Maksudnya, kalau cam saya ni tak pandai sangat, dari mula? camne ye kak? thanks.

Akmall Razlan said...

maaf, saya tak baca komen tadi dengan habis, da ada kat atas ni.sorry.

Ummu Zahra' qwp said...

assalamualaikum cik sue,

saya nak tanya, baju ni namanya princess cut dress/ empire cut/ jubah 6 panel?

bahagian belakang ada zip x? kalau xde kira boleh main sarung je lah ni?

terima kasih

Surtima Yusof said...

wsalam..
cik sue rasa ada yg tak tahu nk mula dari mana buat sesuatu baju kan?...

1.mesti ada ukuran ..boleh rujuk post yang terdahulu lamanyer ekekeke korang kn lah korek yer..pergi page nota jaitan..korek kat situ..

2.bila dah ada ukurn..mesti..mesti buat pola...kalau nk buat jubah gg buaya ni yg agk extrem ni kamu2 mesti dan wajib bermula dgn KURUNG MODEN ATAU JUBAH MODEN..tolong lah jangan langgar anak tangga lepas tu korang tayer mcm mn itu mcm mn ini...bersabarlah kalau nk ilmu..jgn malas jgn nak xpres naik lift ehehehe...

3.apabila dah ada basic krg moden / jubah moden d dada..insyaallah...jubah apa pun..baju apa pesen pun..blouse pesen apa pun...xkan ada masalah besar utk yg hatinyer terang...insyaallah semua dalam gengaman korang...

4.JGN NAIK LIFT KALAU NK PANDAI..NAIK TANGGA..OKEH..YG NAIK LIFT TU..TURUN SEMULA..KALAU MLS..CS TAK LEH BUAT APA HEHEHEHE...


UMMU ZAHRA

yg ni namanyer jubah/dress princess cut plus gg boyer..dia tak sama dgn panel...ada 3 keping depan 3 keping belakang kalau materia lycra ( potong bias/lawan ira ) dan tiada zip belakang..sarung aje..

3 keping depan dan 4 keping belakang kalau kain biasa atau kain yg tak de unsur knit..belakang buat zip sorok ( wajib )

kalau saiz M ..kain bidang 60 guna 4 mtr..kalau saiz sama kain bidang 45,guba 6 meter kain...


Anonymous said...

cik su.camne nak jahit gg buaya tu

ummikam said...

TQVM CS, SAYA DAH DAPAT HASILKAN DRESS PRINCESS CUT.SAYA AKAN CUBA LAGI UNTUK HASILKAN YANG TERBAIK.SEMOGA HIDUP CS DIBERKATI ALLAH SELAMANYA.

Suhaily Sahrani said...

Salam Kak CS, tak loading gambarnya ni...tak namapak macam mana nk potong gg style ni..

Kalau nak camtum pon, ada tutorialnya ke?xjumpa pula..

blog akak memang best benor.
-eli-
Tq