Tuesday, May 21, 2013

Kaff

Assalamulaikumm..

Haisss lama tak mengarang ehhehehe...kabinet baru dah d tubuhkan dah pn makck bz manjang hukhkhukhu..ok xmau bebel banyak...cuma nk bagitau mulai 24hb 5 cs coti balik terengganu...seminggu insyaAllah...adik ponpuan cik sue akan bertunang..sekali harung la coti dak2 sekolah kan...lepas tu makcik rempit tempahan raya lah....untuk pembelian pola dah ttp yer..jangan tanya lagik...hukhukhuk...

kepada komen yg d tinggalkan dekat sini dan fb cs takkan jawab lah dala tempoh bercuti..coz kg aiii tak der intenet...kuhkuhkuh..se lagik buat masa ni segala sms kat hp xleh jawab jugak yer..hp makcik bekecai...kene hentak dengan bebi ayyen...kn carik baru..lom ada masa nk g beli kuhkuhkuh..skang nak rempit baju sedondon majlis tunang adik cs....nnti kalau pas balik coti aiii tayang keh kuhkuhkuh...

Ok lah...cik sue tinggalkan korang dgn tuto kaff yer...korang jaga dr bebaik ..selamat bercoti...jgn gaduh2 ...jgn demostrasi..lapangkan dada terima seadanya dan cuba jadik oarg yang terbaik okeh...layannnn...


CARA NAK BUAT KAFF...



AB besar 1" dari CD..CD lilit pergelenggan tagn...AC dan BD adalah tinggi kaf di kehendaki . lukis atas kain keras ni..saya tak pasti nama saintipik dia apa..g kedai vcakap ngn tokey..nk kain buat kaff yh ada gam..dia tak sama dgn kain alas kita buat leher dan tak sama dgn alas kolar kt buat cekak musang...pnadai2 la korang ahahahahaha




ion pada kain yg nak d buat kaff...gam kat sebelah kain yer..jgn gam kat atas plak..melekat la kat ion nnti...kalau ada yg tak tahu..yg gam tu yg nampak cam kilat2 tu..



dah ion..lipat dua bertindih kain tadik..cer tgk gambo...dan jahit keliling BDCA..AB biarkan ..jgn jht...jahit jgn rapat sagt dgn kain putih tu ye..nnti melengkung...



sudah tu ..potong..berikan basi yg sikit saje..jgn sampai kene jahitan ok basi utk AB lebih sikit..dalam 0.5 ke 0.75 gitu.....ok mana yg kn snap..snap la..snap tu gunting V kecik ..pada yg tak tahu..tak nak kasi menegang yer..



ok terbalikkan..nampak ..makcik pakai sku debar kasik tang bucu tk tumpul kuhkuh..kalau ada yg nk ikt..awas yer..jolok jgn sampoai tembus plak..xbaik ganas2..kuhkuhkuh..ok da siap..letak tepi dulu



kite kije kan lengan plak..ujung lengan tandakan dalam 3.5"...kot suke korang..makcik pakai 3.5...jahit dan jahit mati..nnti tetas karang..pehtu ion buka kelepek dia ok..



jahit kasar..atau jelujur ujung lgn tu..pakai mesen jek..cepat skit..



tarik benang jht kasar tadik..bahgi2 kan kedut nyer yer..



CE..jarak kan0.5"..pinkan



jahit jelujur lagi bersama kaff



ok tgk gambar lg...



kemaskan



jahit..kemaskan..tgk kedudukan tapak jht saya dgn jarak kaff..petunjukk utk jahit jarak banayak mana ok...



ok..da cun



bahagian luar...



Sepatutnya kaff kita tebuk lubang butang kan?...tapi macam seksa je nk pakai..lau ada ank kecik lagik seksa..boleh taruk butang ketip je..ahh senang nk pakai..cepat mudah lagi efisyen kuhkuhkuh



butang kat luar ni ..just tipu2 je..lau nk taruk butang balut lagik cun...























12 comments:

Anonymous said...

Salam CS, terima kasih sebab post kan cara nak buat lengan kaff ni.. sy dah lama tggu. terima kasih ye.

Anonymous said...

Heу! This is my 1st comment here so I
juѕt wanteԁ to give а quіcκ shout οut and tеll you Ι truly enјоy reading thrοugh your blog postѕ.
Can you recommend any other blogѕ/ωebsіtes/forums that go
ovег thе same subjеcts?
Mаny thanks!

Taκe a look at my homepage - meuble de salle de bain

tenku butang said...

Ya Allah.. teman suka sangat blog nii.. dh lama x menjahit, bila terjumpa blog ni rasa berkobar2 nk menjahit.. aduhh..

hai.. salam kenal

follower ke 535

done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

anajingga said...

Tahniah...banyak pahala berkongsi ilmu di alam cyber ni...terima kasih..

Cik Sue said...

sama2...sikit2 je saya share mana yg saya tahu je..:-D

As said...

terimakasih Cik Su. boleh jadi rujukan next time nak buat...boleh tunjuk cara buat hujung lengan jubah ala2 prof. muhaya tak? org dah biasa jahit kata senang je...saya yg tak biasa ni tak dapat nak bayangkan cam mana.

Anonymous said...

salam cs..fara da try buat cuff ni..suke la menjadi tp x letak btg picit lg..hihi tq yer

Umi mukminah said...

assalamualaikum...salam kenal CS..tq byk2 sb banyak ilmu yang saya dapat dari blog ni...minta dihalalkan yee..saya ingin berkongsi sedikit je..kain keras yg CS guna tu..namanya kain gam..saya biasa beli di kedai kain langsir..biasanya kain gam ni diguna untuk buat langsir pelmet.

afafhakimah said...

sis, ada ambil tempahan jubah ? sis duk area mana ?

Surtima Yusof said...

wsalam...terima kasih Umi hehehe

sama2 jgak semua...

afah..semua berkaitan tempahan sila sms/whatupp 0196450656..jugak fb Surtima Yusof

Surtima Yusof said...

as...lengan dia tu lgn yg macam man?...acu citer ..boleh emailkan cs gambo dekat whatupp jugak 0196450656

Norhasniza Khalid said...

datang belajar menjahit ni.. hihi, seronok baca blog ni,
salam kenal dari mamaniza.com