Wednesday, June 26, 2013

Pola Duyung Versi GG boye

Assalamualaikummm..

eheheehe baru nk muncul kan?....macam ni la kalau tuan umah dah terlebih bz..sory la banyak2...soklan kat komen pun ada yg lom jawab ni...sabau yer pada yg mengomen...

Musim jerebu kan?....Dengan cocer yang macam gini , korang jangan la cari pasal kat luar...pi berhimpunan bagai..udah2 le tu bawak2 lah berlapang dada....yer dok?..daripada korang berdemotrasi..apa kata persiapkan diri sendrik untuk menyambut Ramadhan yg bakal tiba..bersihkan hati,cerminkan diri...


ok lahhh sebelum ni cs janjji nk tayang baju sedodon kenduri pertunangan adik ponpuan cik sue kan?...ok ..tapi lepas N3 kali ni yer...sebab nak bagi laluan pada tuto dulu....ok moh layan tuto..


ok tuto kali ni kite nak buat kain ni....setakat tuto ni d buat cik sue tak de simpanan gambar hasil sendiri...kebetulan ada yang bertanya jadi cik sue terus buat tuto ni...gambar adalah ehsan abang gugel yer...Mutu gambar agak berjerebu sikit ekekekeke..hanpun aii pun jerebu jgk u jangan mare...








AB labuh kain
BD = ABbahagi dua tolak 4"
DE = lilit punggung bahagi 4 + 0.25"
AC = DE
BG = 15" atau DE + 4" ke 6"..lau badan besar 6"
GF = naikkan 1.5" bentukkan
A ke garisan tgh dat tu lupe nk bagi point...itu korang buat 4" A ke tgh dat..pehtu ke kiri 0.5" ke kanan 0.5" tinggi dat 4"...bentukkan dat..
HI = 3" ke 4"

** kalau tengok pada gambar..model kepit kat lutut kan?...kite tak mau kain kite tak selesa pakai kan?...jadi pola ni cik su ebuat kat lutut bebas dari terkepit..ciksue buat darai aras garisan peha..so selesa korang nk pakai..dunt wury :-D





potong mcm ni polanyer




Cara pola letak atas kain dan cara kain d bentang





cara memotong kain





dapat 3 keping depan dan 3 keping belakang...jahit cantum jek..




ok dah kan?...harap tuto ni dapat membantu ...good luck...Salam syaaban nisfu...ingat..bersiap kita menyambut ramadhan..bersihkan hati...berlapang dada..jauhkan diri dari perkara yang tak mendatangkan faedah...kita jait je ..banyak faedah kuhkuhkuh..tatatatata





13 comments:

Anonymous said...

Salam, nak tanye, yang bergerigi tu mcm mane nak jahit? kain potong straight je ke? sorry kak, x faham pulak.. terima kasih

Anonymous said...

Salam. A'ah .. Nape bergerigi tu ye?
Terima kasih menghasilkan blog sebegini. Memang banyak membantu. Semoga Pn cs dimurahkan rezeki dan dirahmatiNya. Aamiin!

Suzie said...

Salam cik sue , best dapat tuto no boleh lah mencobanya.

safinah jahya said...

Tq cs.. senang rupanya nk buat kain duyung ni...

nurul ain said...

slm. sis. cmana nk wt bju jubah kanak2 lelaki.

safinah jahya said...

Mohon share n link ye cik sue

alif ismail said...

Salam...

Wow..menariknya blog ni byk bagi tutorial berguna utk org2 yang minat dan brkebolehan menjahit mcm sy. Ada design pola pakaian lelaki tak?? pola kemeja ke...Hehe...

rosy.lane said...

Assalamualaikum Cik Su,
Salam Ramadhan dan selamat hari raya.

walaupun Cik Su dah bagi kebenaran copy-paste nota2 Cik Su, saya nak juga comment & ucap terima kasih. banyak membantu saya praktikkan asas2 menjahit.

thanks banyak2.

-Ros-

Nora said...

kak macam mana nak buat peplum silang tu...huhu...kalau ader tutorial...terbaek...

anies_iman said...

tq cik sue! ;D

anies_iman said...

tq cik sue! ;D

Faezah Yaakob said...

Suka sgt 2.tq cs

tika kukis said...

Salam cik sue... gmbr xleh buka la pulak..huhu
content not found. Mohon boleh update plis...;) tq:)