Tuesday, April 23, 2013

Cantum Pemplum Lagi...

Assalamualaikumm

Dah nak akhir april...cik sue rasa tak cukup nafas..berlari sana sini...waktu 24jam bagai tak cukup..kalau boleh seminit pun tak mau berlalu begitu sahaja...aisss sangat teruk hidup ku kini hukkkk...solat dah tak kshusyukk..asek kejo mase...sampai bila nak jadi hamba masa..bukan orang suruh tapi sendirk cari pasal huuuuuu...ni azam makcik yang tetibe datang..lepas raya ni ..lepas habis tempahan raya...makcik tak nak ambil tempahan jahit..nak rehat setengah tahun....( konon la ni ahahahaha )...nak rehatttttt...rehatkan badan ..rehatkan otak yang sentiasa stress...konon okeh ahahahaha...

okey lah..makcik dah tak larat nak jawab soklan bab baju pemplum ni...diharapkan tuto kali ni dapat memberi penjelasan kepada uols..dgn detail..korang jangan le baca sekali imbas terus buka soklan huuu..cuba pahamkan dulu..baca ulangkali dan paling penting praktik...kalau tak mang korang tak kan paham...bukan makcik tak nak jawab soklan..tapi bila makcik bagi klu sikit je pun..ehhh da boleh paham dah..lo haiiii...sian makcik tau ekekekeke...ok lah tuto ni makcik dah letak kat fb...utuk blog plak kepada sesapa yang opis kena hack fb kah kah kah...orang suh kije korang fb yer...ekekekeke




1.cara nak buat pemplum atas kain terus..tak yah pakai pola..BEWARE ok :-D..kain jgn lupe lipat dua dulu ..utk tuto penuh sila pergi ke blog cs..nah copy dan search




Tengok yer tadi sebelah sini 8 " kan..sebelah sanun pun mesti sama ..8"



tengok saya gerak sikit2...semua 8"



labuh pemplum plak...korang ambil kira ukuran kain yer...cth ukuran kain 39...39 bahagi 2 =19.5 ( garisan lutut ) tolak 4" ke 5 " ( ni utk krg pemplum yer..lau pemplum pndek tu pakai garisan punggung 8"....cth lah saya dapat 14"....ok step seterusnya sama mcm tadi jugak cara nak dapat selekoh donut tu...







ok..dah potongg...



donut tadi di buka lipatan yg kita buat pada awal tadi...jadik separuh donut...ni utk yg tak mahu kembang setaman yer...lau nk kmbang setaman tu kn buat full donut lah..balik pada mula2 tadi ..lipat kain tu dua kali...boleh rujuk tuto "pola pemplum " cara lipat dua kali yer..



ok ni step cantum baju atas...cantum bahu depan baju dgn belakang baju dulu.



cantum tepi baju




jgn lupa tanda tgh2 donut tadi yer...tgh2 yg tertanda tu ..rujuk gambo...mesti duk tgh2 badan depan..pinkan..pastu pin sekeliling..



ok aya sengaja kecilkan ptongan donut tadi..nk tnjuk incase kalau terkecik donut dari badan atas...tgglkan pin tadi dan kembali tumpuan pad adonut..biar donut kecil dari badan atas..jgn bdn atas kecil dari donut..haruuu...ok gunting sikit2...bermula dgn 0.25"....tgk saya gnting tu...pastu pin cantum macm step lepas tadi kembali..lau tak ngam jugak ...taggl pin dan gnting lagik skit..skit2 ok..ati2 jgn sampai donut terlbih besar dari bdn...



ok dah ngam dah..boleh pin cantum..



jahit cantum



begini lah kelihatanya hehehehe ..belakang yer bukn depan..



depan..



pasang zip sembunyikk..buat finishing bawah pemplum tu..ekkk jangan lupa pasang lapik leher dan cantum lengan yer...ahhhh agak2 dah paham ke belum ni ?....


Lau tak paham jugak cara cantum..meh sini ...cik sue geget telinger sorang2 kuhkuhkuh...






8 comments:

eina said...

tq cs.. suka sangat baca blog nie...

~Zila Zul~ said...

salam,

saya pelajar baru hehe
cik sue, yg dart tu camne? kendian baru jahit?
kat bhg pemplum tu pun ada dart ke kat baju atas je?

Cik Sue said...

dat tu wajib jht dulu...sblm buat cantumn dgn pemplum :-D...xder dat gelebeh la pmplum awok :-D

~Zila Zul~ said...

Okeh haha, saya budak br belajo kalo salah tolon jolokkan :p

ida afandi said...

Cik sue.klau nak wat maxi dress empire cut boleh x gune care ni gak.cuma labuhkan skirt smpai kaki

Surtima Yusof said...

Ida
Kalau empire x sama ptg dia..empire awk trn dr grsan dada dlm 2.5 ke 3...ptg kat situ....tu ptg empire...yg lain sama dgn pemplum ni...

Surtima Yusof said...

Ida
Kalau empire x sama ptg dia..empire awk trn dr grsan dada dlm 2.5 ke 3...ptg kat situ....tu ptg empire...yg lain sama dgn pemplum ni...

Anonymous said...

Askum..cs sy xfhm donut y cs potong tu separuh ke penuh..ka u separuh maknanya kena buat 2 ke..pastu kalau penuh,maknanya kena potong blkg u zip,xphm ni cs