Monday, July 30, 2012

Baju Raya Mak Yong

Assalamulaikumm...

Sempat lagi ni Mak yung buat baju raya kan?...dengan kekurangan gajet yang ada cik sue buat kan jugak pola ni untuk mak yung...mak bukan yung pun boleh tumpang sekaki lahhh...



Beh2 kurang cam ni laaa pola yang korang buat tu nanti bajunyer yang terhasilll...




kalau bukan yang mak yung beh kurang macam ni blausee tu karang k...


niehhh mak yung munyerr....



** Biasa
@@ Mak yung

MELAKAR POLA
A = Labuh yang di kehendaki
B = 1/4 ukuran lilit dada
C = naikkan 4"
D = 15"
E = Turun 8"
OF = Garisan melintang buat ukuran bahu bahagi 2
G = Garisan bidang dada...sila semak dekat link  http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2011/04/panduan-mengambil-ukuran.html untuk mengambil ukuran bidang dada depan....lepas tu bidang dada belakang just  tambah 1/2" dari ukuran bidang dada depan k...

H = 1/4 lilit dada + 1 1/4"
I = 1/4 ukur lilit pinggang + 1/2"
J = tak payah kira apa2 utk garisan ni just buat garisan melintang je dulu..buat la pngjang mana pun hehehe..
K = 45" bahagi 2 ( 22 1/2 " ) atau ikut keselesaan sendiri..kot suke nk BESARKAN lagik pun boleh...nak kecilkan SIKIITTTT je pun bolehhh...( dah besorkan da dua perkataan tu ahhh..paham2 yer )

KL = naikkan 2" - 4" ..Garisan L serongkan pakai pembaris serong tu yer..
IL = Pakai pembaris serong ketemukan dua titik tersebut..

Kes speselll untuk Mak Yung...

-Garisan 2 yg putus2 tu kene potong ok...mula2 buat atas pola dulu meh kita main kira2 dulu meh...
-Buat garisan putus2 tu dalam  2"-4" dari garisan paras dada iaitu dari garisan H..nk tepat lagik amek garisan yang selesa anda kat baah buah dada kita...( ukur sdirik kat badan uols..)

- Garisan ini nak kene lebih pangjang dari garisan I dan H lebih kurang 4" atau lebih...( ikut kretiviti nak buat kedut nanti,,pjg garisan byk la kedut tu nntu..AWASS kedut byk sgt pun tak lawa...)...

- Ok garisan ke bawah guna pembaris melengkung sampai ke garisan J tadi...sesuaikan garisan tersebut yer..terlebih sikit dari garisan tersebut pun xperr...SESUAIIIIKANN ok...

KESIMPULAN POTONGAN KAIN..

1-yang Tak mak yung potongan kain akan terhasil dua kepin..satu belakang dan satu depan badan..
2. yang MAK yung potongan kain akan dapat 3 keping...satu atas bahagian depan, astu bahagian bawah depan badan dan satu lagik bahgain belakang badan...


CANTUMAN

1-yang bukan makyung jahit seperti biasa lahhh..rujuk cara nk cantum kurung moden ok..
2-yang Mak yung plak....tggu next episod nahh...aiiii da time to mandikan baby suda...nnti aii sambung pasal pajg lebar jugak nak cerita tu karang ok...

ok babaiiiiiiiiiiiiii...



12 comments:

00v oyeaahh~ said...

hahaha...

Sebelum tu assalamualaikum..

akak ni cm tetau je ade owg pening dok mikir cmno nak raye taun ni..tup2 kluo dah pola untuk ibu peknen...memang chantik le tu...sebab dok merayau2 semalam tangan ni gatai pi beli kain..pastu dok pikir2 nak wat baju patent cmne laa gan perut cmni...hehe...

akhirnya...saye nak test la buat =)

Cik Sue said...

wsalam..tu laaa da tergigit lidah ni dah terbahak-bahak..rupanyer ada org seru kikikiki-gurau jekk...da niat lama dah nak taruk pola utk ibu2 comel mengandung tapi tu laaa selain kekangan masa,masalah gajet pun ada..lom rajin nk cari wire scanner yg tak tahu kat mana simpan huuu..ni pun harapkan cik kamera hanpon jek..

normaliza said...

Salam Cik Sue,

Trima kasih banyak2 ye kongsi info pasal jahit-menjahit ni... :)

Mintak izin blajo semua teknik2 nih ye..

gelangtembaga said...

Cantek...alhamdulillah

Cik Sue said...

ehehehe sama2 normaliza..sila2 sila blajo tak yah mntak izin..

maceh gelangtembaga..boleh laaa utk dr sdrik..pertma kali buat pun hehehehe banyak lagi nk kene repair tu..

Rozi said...

Salam cik sue mintak tulun perturunkan ilmu nak buat leher cekak musang yg siap sepenuhnya buleh??...dah cari dlm blog cik sue yg cune melecune ni tapi jumpa cara tebuk je.tq

Cik Sue said...

wsalam rozi...lau nak tuto penuh baju melayu cekak musang ..awak dwload lah tuto pdf bertajuk panduan membuat baju melayu cekak musang ok..ada kat page "nota jahit "

Cik Ma said...

Salam Cik Sue.
Saya mintak izin amek bahan2 blajo jahit dari Cik Sue ye. TQVM Cik Sue. :)
Saya teringin nak buat baju Mak Yong tu, tapi saya tak tahu nak cantumkan.
Huhuhu

Cik Sue said...

wsalam Cik MA...
huuu cemana la cs nak tjukkan yerkk..hukhukhuk..nnti lau ada projek baju makyung cs buat step by step lah...hukhukhk

Anonymous said...

cik sue, gambar yang second dah hilang. tu gambar pola ke?

Cik Sue said...

aaaaa la da hilang pulakk..nnti cs tampl lg...tu gmbar baju yg da siap ...

Anonymous said...

pola tak nampak la kak....