Hanya seciputt ilmu nak berkongsi..bukan proo dan bukan otai..bukan pula nak berlagak pandai..hanya sedikit perkongsian yang boleh manfaatkan bersama..

Jom Tengok!!

Monday, September 3, 2012

Nak Centerkan Tebukan Leher Baju Kurung..

Assalamualaikummm..

ehehehehe...mood nak patah kaki ..mnggu ni sangat-sangat mengunakan khidmat cik kaki yang sepasang ni..rasa macam da nak patah da..bangun pagi tadi tak leh jejak kan kaki...sakittt huuuu...jumaat dari pagi sampaikan mlm butee hehehehe pergi beraya kat pasir gudang..sabtu plak gotong royong kat umah dan kawasan luar umah..ahad pulak ada buat makan2 sikit kat umah..semua buat sdrik u..ahad malam pulak kenduri cukur kepala baby kat umah mertua pulak..uhhh sgt2 penat...

ok dah upload gambo ni pada malam merdeka..tapi tak leh nak publish...line macam siput..wak sakit hati jek huuu...ok tuto kali ni cara bagaimana nak centerkan tebukan lubang leher pada baju kurung..kadang2 pada yang baru2 nak belajar buat baju kurung tu..tebuk leher senget sebelah la..tak geti langsung nak tebuk lahh..seriusss cik sue cakap..masa kecik2 dulu omak cik sue selalu suh cik sue g anto baju yg nk d jahit ke satu umah tu..tak ingat dah...hanya nak upahkan suh tebuk lubang leher ni..belem lagik bab tikam leher..pun suh antooo upahkan org buat...

kalau ada yg senasib ngn omak cik sue..meh sini layan tuto kasik pandaiii tak yah kalut nk g upah2..buat sdrik ok...




1.Gosok "tengah2" lebar dan pagjang lebar badan..ketepikan..ceh wah mcm buat kuih je ayat ahahaha..




buat kan "T" macam gambar kat kain alas bergam..kat muka yg tak de gam ok...tekapp pola leher dan lukis..


ini adalah ukuran biasa cik sue pakai..untuk dewasa






Perhatian yer..ini leher untuk kurung menyusu cik sue ..jadi nampak mcm pangjang la V tu...korang abaikan..apa yg penting stepnyer tu yg korang ambil perhatian ok..
Gosok pada kain alas leher...


gunting terlebih dahulu..baru jait tepi...jait tepi pulak jangan pakai pisau pemotong mesin jait tepi..



1.letakkan pelapik yg da siap tadi atas kain penitikan ikut garisan t pada kain dan pelapik leher..mesti samakan..tgk cara cik sue penitikan ikut no..penitikan tegak berdiri jarumnya..kat baawh cik sue pakai kain tebal..kain gebo d lipat pun bule..kasik senang jarum tu tusuk...

2.Cucuk jarum peniti tu kat tengah2 alas tu kasik tembus..pastu acuu la plak jarum yang da tembus tadik kat tengah2 kain pulak..bila da dapat rapatkan laa kedua2 lapik dan alas ni..utk menyenangkan kije gunakan 




nampak...dah center duk tengah2 kan?..


Bila peniti yg tegak tadik center..penitikan pula meniarap jarum...lepas tu yg berdiri tu tadik bule cabut



jahittt.....



potong..hati2 gunakan lantai rata..kang ada tergunting badan plak..




bahagian bucu belahan bawah...sebelum korang gunting sini..jahit sembat tgn dulu kat hujung tu saja..utk elakkan dari tetas kedian hari ok..



da tu potong sampai bucu habis...dan pastikan jgn putus atau kene jahitan bucu ok


terus terbalikkan...terus penitikan...


ok kita g sini plak...kat hujung belahang atas tu potong mcm gini...jgn bagi kene jahitan ok..potong serapat mungkin...hati2



dah satle snip...jolok le macam ni ahhh...aii ni ganas skit pakai sekeru hehehehe..pen boleh..apa2 je laa jnjji jgn bule koyak korang jolok ok..




hasilnyerrr..dah center..dan jugak da lawa ( perasan habis )..pastu suke hati korang la nk jahit tindih ke nak tikam leher ke..okkaiiii!!!

ni baju raya anak sayo...ni la hasil yg da siap kemasan dari amalan tuto yg cik sue buat ntok korang ni...( ku tak kiro nak perasan lawo jugak hehhehehe )



ok tatatatatata


17 comments:

Ayudiah said...

Thanx Cik Sue atas tutor yang ni. Sy baru je follow blog Cik Sue ni, sgt informatif n santai! Thanx atas ilmu yg diberikan. Saya baru blajar2 menjahit dan cuba buat blaus ikut tutor Cik Sue, tapi malangnya, tang leher sy stuck...kt leher blaus biasanya orang buat jahit macam leher baju kurung ke apa? kalau nk buat yg mcm cik sue tu mcm mana?...harap dapat beri tunjuk ajar untuk leher blaus pulak...thanx banyak2!!!...

inayus said...

Salam... Nak share kat blog saya boleh x?

Cik Sue said...

ayudiah..sebenarnya kan cik su edah pun letak tuto utk leher yg jenis blause tu..yg baju kurung moden tu ahh..sama jek cara buat nyer..awak godeh balik ada cik sue dah letak...

Wsalam ayudiah..sila2...ehehehe boleh linkkan cik sue tak maroh..heheheh

Cik Sue said...

ehhhh silap la ehehehe ..wsalam inayuss..sory salah taip ayudiah plak..sila2 sila link no hal..

Liza Aziz said...

lepas nie bole guna teknik cik sue la....tima kasih utk tunjuk ajar

Yaati Nor said...

best tuto nie cik sue..mslh saya saya xde pola leher tu..mcm mana yek?mcm nak agak2 buat pola leher tu yek?

Cik Sue said...

Yaati..cik sue dah pun letak tuto nak buat pola leher tu..ahhh godeh tau..ada cik su eda taruk..k ni salah satu tuto tersebut..danada lagik yaati carik yer ikutarahan cik sue dekat page nota jahitan..ok ni kasik satu link yati copy dan search ok..

http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2011/09/mengukur-dan-buat-leher-baju-kurung.html

Cik Sue said...

Liza aziz..sama2..

Yaati Nor said...

ok tq cik sue..ada confident sikit nak buat baju..hihihih

Cik Zai said...

tuto ni best...^_^

Yaati Nor said...

kak akak ada tutorial buat kain baju kurung tak?

Yaati Nor said...

cik su nak copy entri nie..nak baut rujukan..tp mmg tak blh copy ke?

Cik Sue said...

Yaati nor..ekk cs try copy n paste..boleh jek :-D....cer try lagik..

Cik Sue said...

Yaati..copy dan paste kat search link ni okeh..

http://kedaijahitku-jahit.blogspot.com/2011/08/mahu-tutorial-buat-baju-kurung.html

lina said...

salam.. cik su, nak tanye "bahagian bucu belahan bawah...sebelum korang gunting sini..jahit sembat tgn dulu kat hujung tu saja..utk elakkan dari tetas kedian hari ok". maksudnye sembat mcmana ye.

Cik Sue said...

kak ina..maksudnya jahit ubi tu aje..jahit biasa..utk elakkan dari tetas kedian hari..jht mesin pun boleh...masa sampai kat bucu tu akk jht dua kali kalau jht mesen...okehh

lina said...

sy sll jahit mesin 2 kali, tp t'buka juga, kat bucu v.. nk cube lah jhit lilit ubi tu.. terima kasih kak..