Saturday, December 7, 2013

Cara Potong Princess Cut

Assalamualaikumm..

Lagi pola jubah princess cut...buat pola kita dah kan?...ok moh ajo gunting pulakk....




ok ni rupa pola kite yer...depan dan belakang ( deapan knn...belakang kiri )


Pola Depan


pola depan tengah...kain dalam keadaan belipat dua yer




Perhatikan simbol ini ( kepada pembeli pola cik sue..ada cs letak simbol ni )




yang ada simbol tadi tu aje kita lipat dua kain dia dan letak pola mcm atas nyer gambo okeh..



yg ni pola belah tepi bahagian depan jubah.kain rata xde terlipat..gunting dua keping




pola tengah depan apabila dah siap gunting




pola depan tengah apabila di buka dari lipatan guntingan tadi




Tepi depan setelah di potong...2 keping




Pola jubah depan



Pola Belakang 


Pola tengah belakang juga kain dalam keadaan berlipat dua..macam yang depan tadi..cuma...yang belakang kene buat basi zip...




saya pakai basi zip 1" ( biasa saya pakai 0.75 je...nnti bila di jahit tepi dia akn jadi 0.5"..)..nnti dah potong...belah dua yer pola tengah belakang ni..




ok..ni yang belakang punyer...yg tepi belakang potong dia sama dengan cara potong tepi depan...


Step Cantum...

1. Cantum tepi jubah dengan tengah badan depan dan belakang masing2..
2. pasang zip sorok 
3. cantum bahu depan dan belakang jubah
4.cantum alas leher dan buat kemasan leher sampai siap
5.cantum tepi jubah ( kiri dan kanan )
6.cantum lengan
7.cantum ketiak lgn dgn ketiak jubah
8.buat semua kemasan


Sila cube yer...


10 comments:

Anonymous said...

Assalam CS,

Nak tanya, kalau jubah princess cut ditambah dgn teknik pola gigi buaya, bagi bidang 60 inci dan 44 inchi, berapa meter kain yg perlu digunakan? Untuk rujukan, saiz baju kurung ready made biasanya saya guna saiz S.

♡ Terima kasih ♡
Azu

aten bella said...

Salam kak, boleh tak nak mintak buat tutorial cara jahit chiffon maxi dress? hihi

iam lilu said...

Assalam kak,

Saya baru belajar manjahit-jahit ni. Terima kasih sgt² sebab banyak share pola & cara menjahit. Semoga hidup akak dirahmati Allah s.w.t.

My Heart is here said...

AS Salam..tq sharing..lama dah cari teknik jahit jubah cutting umbrella...

Btw, jom lawat blog saye
http://sihatnatural.blogspot.com/

ida syahida said...

salam kak.. sy byk blaja ttg pola kt blog akak ni.. trime kasih sgt2.. tp sy nk ty pola jubat princess cut nih xde ke tuto die? sy jmp princess gigi boye jer.. tp yg ni xde plak..

Anonymous said...


Kak Sue.... Saya nak cuba jahit jubah princess cut. Saya dh cari cara nk buat pola dlm blog ni, tp tak jumpa. Yg ada cara nk potong jubah princess cut. Letih cari. Sampai nk nangis rase... Please Kak Sue... tunjuk lg skali. Tima kasih... love you. TQVM.

KHai said...

Jika Anda Berminat Untuk Menambah Pendapatan Dengan Mengambil Upah Menjahit Jubah Moden, Baju Kurung Dan Baju Melayu Atau Ingin Menjahit Baju Sendiri, Anda Bolehlah Belajar Menjahit Dengan Panduan Ini Yang Lengkap Dengan Illustrasi, Teks Penerangan Dan Gambar Sebenar Yang Menjadikan Pembelajaran Anda MUDAH, MENARIK Dan PRAKTIKAL...

SiLa KLik Sini

SANISCAH SAMSUDIN said...

salam...x jual ke pola princess ni?

Noraidah Abu Bakar said...

Slm, nak tanya klu pricess cut, pola di part pnggang tu kena buat dart tak?

Nelly Sapri said...

Salam,

Nelly dah faham cara nk potong bola..tapi blur sikit dengan cara nak cantum tuu..boleh tak beri tunjuk ajar...