Wednesday, December 4, 2013

Pola Polazzo Pinggang Getah

Assalamualaikummm

Musim ujan wehh....jangan main ujan sangat..banjir sane banjir sini...ehehehe pantau..pantauuu dak2 kecik kat umah ...jom layan pola polazzo...


Cara ambil Ukuran Dan Ukuran yg D perlukan

1.ukur lilit cawat
2.ulur lilit pinggang
3.Labuh seluar
4.lilit punggung

** semua ukuran ambil ngam2 je..jangan buat keselesann dulu yer...jgn ketat jgn longgar..ngam je..okeh



Cara Ambil Ukuran Cawat ( semua ukuran dalam inci okeh )



tali inci bermula dari sini....bawa ke depan




ok sambil cawat 24.5 lah yer




ukur cawat pada seluar plak...tengok seluar tu seluar apa..kalau jeans kene tambah keselesaan kedian nnti..kalau suar gedobos mcm ni tak yah tambah keselesaan...pakai je 16 x 2 tu yer..lau tak nampak..sila zoom..



Melakar Pola



AB = labuh seluar
AC = Cawat bahagi dua + 2.5 ( kalau ukur suar contoh tak yah campur 2.5 ni...tp kalau suar jeans cthnyer kn campur la )
CD = lilit punggung bahagi 4 + 0.25 ..naikkan dari D ke atas...tandakan G
DE = ukuran CD bahagi 4
DF = naikkan menyerong 1.5


Ambil sesiku...guna dekat selekoh lekuk pembaris..pandai2 lah letakkn pembaris tu yer...selarika EFJ dalam satu garisan...

BH = 15..garis H ke E..
HI = 0.5

Ok nnti masa nk gunting tu...ACB duk dalam keadaan kain berlipat dua okeh...nanti AJ awak ptong getah ikur ukuran lilit pinggang awok tolak denagn 3"...2" pun boleh...cth lah ehh llt pinggang ai 27 inc hehehehe...nk potong getah utk seluar tu nnti awok amek 27 - 3 ..jadi getah yang say apakai kat seluar nnti 24 lah..okehhh...


okey ...lepas sudah jnjji mak yang da lama mak tangguh ni....ok tatata...



10 comments:

Akmall Razlan said...

laki pun boleh kan kalau seluar palazzo ni? bawak tido? haha

Akmall Razlan said...

kak... Camne dapat J tu? saya tak nampak lah...

Surtima Yusof said...

ehhh boleh je lelaki pakai..ramai yg pakai zaman skang ni..selesa...terutama org yg berbadan besar..buat tdo slesa...

ok j tu masukkan sikit aje sebenarnya dari G tu...awak letak pembaris sesiku tu kan..yg bahagian leku tu..bukan L...pandai2 lah awak letak dekat E,F tu biar selari duk dalam st barisan lekuk tu...otometik dapat J...

Anonymous said...

sALAM.. Cik Sue, boleh tak bagi pattern / pola untuk harem pants / seluar mc hammer yang macam Afdlin Shauki pakai sekarang.. berminatlah nak jahit tapi tak pandai..

Surtima Yusof said...

insyaallah cik anom..

bisnesz said...

den memang nak blajar buat suar palazo ni. mekaseh cek su tnjuk ajar.heh

Akmall Razlan said...

thanks kak!!

Ita said...

Salam kak..nk ty kat atas pingg tu perlu basi lg x

Anonymous said...

assalamualaikum akak. Akak tinggal kat mana eh ?? saya ni cari org yg nak ajar menjahit. Akak nak tak buat kelas ??

Surtima Yusof said...

wsalam ita...igt ye..kalau buat pola jgn letak sebarang bassi jahit..nanti awk kompius...basi jahit hanya ada masa awk gunting kain nnti

cik anom wsalam..sry la baru nk balas..akk kat t 6 kluang johor