Saturday, April 5, 2014

Pola Lengan Melayu Style kihkihkih

Assalamualaikumm

Salam sabtu....hari ni rasa mcm segar skit badan makcik...plus dengan bosan duk bertempek dgn lantai ni ahh...da tua mcm ni la bila nikmat sihat d tarik Allah seketika ehehehehehe..

ok jom layan buat pola lengan ...dulu makcik pernah janjji nak buat pola lengan melayu style ni ehehehehe..sebb masa tu tgh sehat ahahahaha banyak kije nk buat...ok lah tuto ni makcik buat pada org yang rajin terbalik nk pakai matematik..tapi still ada matematik yg sedikit ringan kihkihkihkih...




ok ni lengan cara melayu ehehehe depan belakang sama...kje pun sonang ..tak poning pale...

AB =labuh lengan..
AC=4
CD= ukurn lilit dada bahagi 4 = 10...tolak dgn 1" = 9 
AD mesti = 10 ( lilit dada bahagi 4 )
AD bahagi kepada 3 =2.6 tndakan E,F
AG=1.5
EH=secara menyerong awak naikkan 0.75
I=awak trunkan secara menyerong 0.5 
awak pelahan lahan cuba BENTUKKAN DARI A,G,H,F,I,D
pakai pembari pembentuk..bentukkan DJ



tips semasa mencantum lubang lgn :
cara saya ni akn selalu terjadi lubang lgn d tgn lebih besar dari lubang lgn di badan..saje buat mcm tu sbb ada jalan penyelesaiannya...
1.jahit kasar guna kia no 4 ..jahit betul2 di tepi jahitan tepi pada keruk lgn tgn tadi....sebelum tu tandakan dulu garisan tengah utk lgn..
2.pinkan tgh lengan tgn dgn tengah bahu badan..pinkan cantuam lgn dgn cantuman ketiak badan...akn ada lebiha kan?..so kedutkan....bawa kedut2 tadi ke kawasan selekoh2 keruk..bahagikan sekata jagn kumpul st tempat je....pin...dan mula menjahit cantum..insyaAllah akn selesai masalah kowang.







8 comments:

Anonymous said...

CS mmg terbaik lah..saya da beli 4 buah bku tap x paham gak cara nak buat pola lengan tang corner lot tu hehe..smua gmbarajah tibe2 da siap lengkung2 lak..tap bc kat blog ni alhamdulillah paham gak...tq ye..smoga CS sntiasa dmurahkan rezeki aminn..

kakayaya said...

salam cs. kena dengan idea tak tercapai dek akal saya ni... saya balun guna benang getah je utk dapat kan kedutan tu.. kkikiki.. pahtu pepandai sniri ejast nak kasi basi lengan dan badan tu ngam2 sama sepadan lagi cung melecung...
(tapi ikhlas cakap susahhhhhhh woo ha ha ha )

ohbukan said...

Salam...terima lagi tak tempahan jahit utk raya ni?

asmar said...

salam kenal.
kagum dgn cs. dlm kesibukan mengurus keluarga dan memenuhi tempahan juga dikurniai anak istimewa, cs masih mampu meluangkan masa mencurah ilmu tanpa ada rasa lokek. tahniah diucapkan. bnyk ilmu yg saya perolehi dari blog cs. semoga ALLAH juga yang dapat membalasnya. amin

Akmall Razlan said...

akak!!!! saya selalu buat lengan ni tapi berlebihan..menyampah nau!!! last2 saya buat box pleat..habis citer..

diyana didot said...

salam cs kalau wat tuto pasal baju kurung scallop boleh?????????
wink wink...

diyana didot said...

heheheh byk yg dah cube cs memang terbaek..heheheh tpi lagi best kalau cs wat tuto pasal baju scallop kurung heheh

diyana didot said...

kalau dapat pakai raya nie lagi best best cs....