Friday, March 2, 2012

Sedikit Panduan Tentang Saiz Ready Made Dan Anggaran Upah Jahit

Assalamualaikum....

Post n3 kali ni cik sue nak berkongsi tentang saiz ukuran ready made dan anggaran upah yang biasa...jadual2 ni semua bukan milik cik sue sebenarnya..telah di copy dan di jadikan sebagai panduan untuk diri cik sue sendri sahaja...memandangkan tempahan jahitan untuk raya tahun ini dah mula masuk..apa kata korang yang baru nk berjinak-jinak ambil upah dari jiran-jiran atau kawan-kawan jadikan sebagai sedikit panduan korang ok...


Kepada korang yang  pada tahun ini tahun pertama mula mengambil upah jahit..cik sue ucapkan syabas!!..tahniah!!!...tingkatkan lagi usaha untuk menjana pendapatan sendri ehehehehe...sambil menjahit sambil menambahkan lagik ilmu jahitan dan skill korang..dan tak lupa pesanan cik sue..tabahkan hati dan berlapang dada menerima pelbagai ujian dalam permulaan langkah kita ini..jangan berhenti..teruskan dan jadikan pengajaran yang paling manis dan bermakna ok uolsss...selamat berdikari..



Baju Kurung
Bahagian/size                 S         M           L       
Leher                            15      15 1/2    16 1/2

Kekek                            2           2        2 1/2

Pesak Atas                     2         2 1/2       3

Pesak Bawah                3 1/2       4         4 1/2

Bahu                             14       15         16

Luas Lengan                 7 1/2        8        8 1/2

Pergelangan Tangan       7          7 1/2       8

Labuh Tangan               22          22         22

Labuh Baju                     40          40         41

Labuh kain                     39          39         40

Pinggang                       26           29         32

Pinggul                          38           40         44





UKURAN KURUNG KANAK-KANAK

UKURAN                       1 TAHUN          3 TAHUN              5 TAHUN         7 TAHUN           9 TAHUN
LEBAR BAHU                       8                      9.5                   11                    13                   14.5
LABUH TANGAN                   9                      11                    13                    16                   20
LABUH TENGAH BELAKANG   8                      9.5                   10.5                 12.5                14
LABUH BAJU                       15                    17                     20                    23                  28
LABUH KAIN                       16                    19                     23                    27                   36
KELILING LEHER                   8                      10                    12                    13                  14
KELILING DADA                   19                    21                    23                    25                   32
KELILING PINGGANG             19                    20                    21                   25                    25
KELILING PINGGUL                20                    23                    25                    30                  33





Baju Kebaya / Kurung Moden

Bahagian / size               S             M                 L          

Bahu                             14            15                16

Dada                             34            36                38

Pinggang                      26            29                 32

Pinggul                         36            40                 44

Leher V 7              8               8 1/2

Bidang depan                10            11                 12

Bidang Belakang           11         12 1/2            13 1/2

Mercu ke mercu           5 1/2          6                6 1/2

Bahu ke dada                 8              9                  10  

Bahu Pinggang              15            15               15 1/2

Pinggang ke Pinggul       8              8                8 1/2

Labuh Baju                  28~34      29~34            30~36

Labuh Kain                     39            39                 40


* untuk leher bulan rujuk ukuran baju kurung.
* ukuran ini tiada kelonggaran ,untuk membuat pola sila tambah kelonggaran seperti biasa.




BAYARAN UPAH MENJAHIT MENGIKUT FESYEN 


SECARA PURATA

Harga upah ini adalah berpandukan buku terbitan PTS - SIRI MULA BISNES KEDAI JAHIT, cetakan tahun 2007... Upah jahit adalah mengikut jenis kain, lokasi, daerah, bandar ataupun status imej sesebuah kedai.
DEWASA WANITA
  • Baju kurung jahitan biasa - RM35 hingga RM85
  • Baju kurung sembat - RM80 hingga RM150
  • Kebaya - RM40 hingga RM70
  • Kebaya lapik - RM100 hingga RM160
DEWASA LELAKI
  • Kemeja - RM100 hingga RM200
  • Seluar panjang - RM100 hingga RM150
  • Sepasang kot - RM400 ke atas
KANAK-KANAK
  • Baju kurung - RM30 hingga RM45
  • Gaun - RM60 ke atas
  • Baju melayu - RM50 ke atas
JAHITAN LANGSIR
  • Harga upah jahitan langsir ditetapkan mengikut rekaan X lebar X panjang
PAKAIAN SERAGAM
  • Upah pakaian seragam berdasarkan rekaan dan jumlah bilangan pakaian



9 comments:

Naurah Napiha said...

salam..mintak share boleh??saya pun ade belajar menjahit..tapi masih mencari ilmu mendalam lagi..post2 akak ni memang membantu sangat...thanks..

Cik Sue said...

wsalam...ehh sila..sila..sila lah share ehehehe..sama2 kita blajo jugak..

Anonymous said...

cm ne plak upah jahit jubah???

Cik Sue said...

jubah kalau basic je dalam RM35.00..kalau lengan ber kaf dan berkocek..kene pandai laa xtra kan caz tu...biasa cik sue amek dalam RM45-60

Anonymous said...

Salam..che su,nk minta izin nk copy ilmu yg che su bg ni...

Cik Sue said...

wsalam...sila2...copy jee

Norasemas Mat Nor said...

Nk copy gak.sy mmg amik tmphn jait tapi harga jauh lbh murah.sy x berani ltk hrga tinggi sbb msh baru dlm bdg ni.thanks for the info

Anonymous said...

Salam che su.sy mnt izin n dihalalkan ye.sy nk copy utk nota sy sndiri

aida_therock@yahoo.com said...

assalam cik sue, untuk baju moden tu berapa ukuran ketaik / pangkal lengan?