Tuesday, January 15, 2013

Minggu yang sellowwww :-D..

Assalamualaikummm

Minggu lepas..aktiviti menjahit berjalan dengan selow nyerr :-D makcik satu pamily demam keh keh keh...di mulakan dengan makcik laa..demam batuk kuh kuh kuhhhhh bagai nk pecah dada ni...pastu menyusul pulak selsema...wah pastu bersin tak renti-renti....cukup semua..kompleteee set ...lepas cs di sambung pulak oleh Adam..bebii..ank lelaki sulung..ank popuan plak...tinggal bos besar je kebal lagik ehehehehe...ayyep paling last dan paling kejap demam nyer..tak aci sungguh ehehehehehe...

ok laaa ni je sempat jait dalam duk demam kuh kuh kuhhh tu :-D....layannnnnn



ku beri nama Pemplum Huru Hara..:-D




Kastemer dari serawak..suh buatkan mcm baju irma pakai tu...tgk la hasilnyer :-D



ku beri nama Princess Maxi Dress..



cantik sungguh badan empunyer baju..cik sue ukur ngn body patung..sama...is is issssss..nak baut menantu rasa nyer ahahahaha



bahu puff....ku biratkan pulak dgn benang getah...heeee




tali pinggang....



dah ..dua jek...mnggu ni balun pola pulak...stress mak dgn senarai tempahan pola yg dah org bayo ni...mak kene cepat..nak sambung rempit lagik...






20 comments:

Hana Maroo said...

cantik... creative... Hana baru start belajar menjahit tahun ni.... pasni nk try la ni

Cik Sue said...

tocee Hana..tggu hana plak la ehehehe...

nn lylyn said...

cantek =) sy nk cuba wt lah.. kain ape yg elok nak wt baju cmni kak?

norabarakah collections said...

salam kak..

nak buat jugak lah princess maxi dress tu...burpa buka kaki maxi tu yer... hehe..thanks

Cik Sue said...

nn lylyn..yg tu cs pakai cotton...xpasti nama spesifik dia apa..tapi cotton lembut,tak nipis dan lerang 60..cik sue lupe nk tanyer tuanyer cotton apa..kot english kot :-D

wsalam norabakah..
awak kan da buat pemplum :-D...sama je yang...cuma labuhkan je pemplum tu ikut labuh kamu nak :-D

suzie said...

berkenan nak berdress gitu...tapi puf lengan masih fail...huhuhu....wat la tutorial...atau saya terlepas pandang, sudah ada tutor nya...

mija iri said...

saya nk cakap..I like!

Cik Sue said...

mija...eheheh toce..

suzie...belum buat lagik tuto lgn puff..insyaAllah cik sue buat...ada dress ni deret2 lagik order masuk...nnti cs buat tuto step by step okeh :-D

Anonymous said...

Cantiknya dress ni.. Byk koleksi cotton yg blom berjahit ni.. Boleh buat style ni la
Yes che sue, tuto step pelisssss

Cik Sue said...

cantik?..alhamdulillah..guna pakai tuto pemplum full circle yer :-D..sama aje..

normia said...

Cik Sue, kain bahagaian bawah potong camne yek..? Potong bulat kembang payung ke?

Cik Sue said...

normia..potong circle full..belah je belakang sambung zip dari ats

Anonymous said...

salam... cs berape meter ye klu nk buat dress tuh? y belah belakg tuh mcm mane? smbgjan dulu dgn badn kemudian br pasng zip??

Cik Sue said...

wsalam...dress ni 4.5 utk saiz L..ada balance sikit heeee..jadi dalam 4ckp kut..kalau tak bape pandai ptg lagik baiklah beli lebih sikit...aaaa dia sama jek ngn pemplum..cntum ats...pastu cantum ngn circle bawah..baru pasang zip..kemaskan leher dan cntum lgn...

Anonymous said...

nak tanya, untuk standard saiz, bahagian badan guna berapa meter kain dan bahagian bawah plak berapa meter kain? saya nak beli 2 jenis corak kain yang berbeza ni..so nak dptkan info dulu berkenaan jumlah meter yang diperlukan. TQ.

ibu Al-fateh said...

cik sue pki pola ape eh?nk wt rujukan la.nk try wt :)

Surtima Yusof said...

cik anymouse..sory cik su elupe nk jawab kot soklan awak ni..ok utk dress tu akk pakai bidang 60..kalau nk beli asing kn bazir lah sikit...atas je dalam 1.5 la...lengan je dah semeter kan..lau yg bawah tu dalam 3 mtr...kalau beli kain tak potg..x asing2..kite boleh curi2...4 mtr dah ckp...

Ibu Al-Fateh..kedua2 pola baju ni say apakai pola pemplum...yg dress tu awak cuma labuhkan aje circle pemplum tu ke labuh dress awak nak...

Anonymous said...

assalam cs..sy ada 1 mslh ttg cara nk ptong bhgian dress.ukuran labuh pinggang hngga ke bawah sy ialah 39".mslhnya,apbila kain itu yg lerangnya 60 dilipat sbyk 2 kali lipatan, ia x mencecah ukuran labuh yg sy nk pun..jd,sy tpksa guna pola pemplum half circle. hslnya x cantik sb x kembang gitu. padahal asalnya nk buat pakai pola pemplum full circle.. apakah kesilapan sy cs? mcm mn sy nk buat.... tlg sy cs........

TENGKU AISHAH said...

cantikknye baju..xdd nota cara cara nak buat ke ciksue..

TENGKU AISHAH said...

Wah cantikknye ciksue..ciksue xde nota ke cara cara nak.buat baju camnie..teringin nak.jahit sendiri..