Monday, January 14, 2013

Pemplum Part Two?..maby :-D

Assalamualikummm

Sebelum ni cs dah pun buat tuto step by step untuk pola pemplum...bila sampai bab cantum ada yang rajin bertanya dan ada yang berani mati je jait ahahahaha...sudahnyer tak leh sarung sebab tak buat zip belakang...

Cik sue mnta ampun...nampak gaya nota cs tu tak lengkap yang buat ramai orang kompiuss....oleh itu seb baik cs ter snap satu pic pemplum dari belakang...ok lah cs mnta maaf yer korang...

tengok la gambo ni yg satu...begini d bahagian belakang baju pemplum...zip tu cs pakai saiz 22"...

step cantum 
1.cantum bahu
2.cantum pemplum masing2...utk depn dan belakang masing2..
3.cantum tepi badan kiri n kanan
4.pasang zip
5.pasang alas leher
6.cantum lengan



sekian...

15 comments:

norabarakah collections said...

haha..sy dah buat tapi silap letak zip 14 inci punya...

kat pinggang x leh masuk...genting sangat..

kena tukar zip...apepun thanks to cs

Cik Sue said...

masih boleh d selamatkan lagi tuh..tukar je zip :-D

mija iri said...

sy penah silap guna zip 14 inci...mak aih, seksa nk pakai..sbb pinggang kecik dari bahu...mujur ler lepas jugak pakai..insaf dah lepas tu..

klo dr gmbr ni maknanya zip 22 inci ni "makan" smpi area peplum tu la ek?xpe cam tu..xgangu alunan peplum tu ke?

Cik Sue said...

ikikiki insaf yer?..dalam belajar menjahit jgn ada erti insaf okeh ekekeke...tak ganggu dia nyer alun...sangt selesa...:-D

Cik Puan Mimi said...

Cik sue. Maksudnya yg blkg peplum tu kena potong dua jugak la ek. Sy ingt yg bhgn skirt peplum tu x terkena zip. Huuu

Cik Sue said...

cik puan mimi..aaaa kalau tak awak tak muat masuk..kecuali pakai kain lycra..:-D...tapi apa pun boleh d selamatkan...

1.tetas pemplum belakang
2.gunting tgh2 pemplum belakang
3.sambung semula pemplum kiri dn kanan pemplum belakang dgn menyamakan basi-pandai2 la korang kihkihkih..
4.paasng zip 22"...
selesaikan sampai siap :-D

Khairul Najwa Binti Zulkifli said...

Kalau kain lycra xyah zip xpe kan?

Cik Sue said...

aaa la Khairul..akak tgk yg jual ready made kat kedai tak pakai zip pun..tapi setakat ni akk buat utk kastemer akk semua pakai zip..akk tak de keyakinan..takut tak lepas punggung :-D..nayer je ..tapi awak boleh cube....:-D

Shikin Rashad said...

salam cik sue.lau ikot step tu.da sambg bahu pastu terus smbg peplum ye.lau peplum yg full circle tu sy kne samb bdn kiri/kanan dulu la ye.da sambung nty bru potong blakang utk zip.mcm tu ke... sorry byk tye... hehe

Shikin Rashad said...

salam cik sue.nk tye ni.step atas tu utk pola full circle jugak ye.maknenye sy kne sambung bahu,kiri/kanan badan pastu bru peplum.nty sy kne guntingla blakang utk zip.jadinye sy kne letak basi ke kat peplum sy tu.

Cik Sue said...

Shikin..aaa..step tu da betul..tak yah letak bai zip pun xper..dia kan kembang kihkihkih..curik je kembang tu buat basi zip...xde masalah :-D...

Anonymous said...

Salam cs.... xphm la..klau peplum full tuh, kn nnt jd bulat tengah2... pastu, gunting ke tgah nye pastu sambg dgn bdan? Pastu br pasang zip?

siti kamariah said...

Assalam...
Sy nak ucapkan terima kasih byk2 kat CS, dah byk yg CS curahkan ilmu kpd kami.

Alhamdulilah, saya faham tuto yg CS ajar kelmarin.
Dah byk pon yg sy buat utk tempahan.
Walaupun CS lupa nak bg tau kene tarok zip, tp x pe
Saya tarok jugak zip, walapun terkial 2 pada mulanya.

Cik Sue said...

sory lambat bals komen korang..cs bz..ok pada cik animous..nnti dapat donut bulat tu awak pilih je mana bahagian awak ptg lurus dan sambung utk zip..tujuan ptg bulat tu nk apat flowy yg meriah..

mekasih Siti kamariah ehehehehe

Anonymous said...

tq for sharing cik sue.. nk lg senang cik sue bole cantum bahu, jaet zip terus jaet lapik leher. last skali bole cantum tepi bdn n cantum lengan... ^_^